• Home >>
 • Middag >>

Surdeigspizza med søtpotet, soltørkede tomater og oliven (lavFODMAP)

Dette er min ultimate, magevennlige pizzafavoritt! For det første er pizzabunnen laget på surdeig, noe som gir en helt fantastisk smak og konsistens. For det andre toppes denne med råvarer harmonerer så altfor godt med hverandre! Og nei, pizza trenger ikke toppes med kjøtt for å smake bra!

Du må planlegge å lage denne, siden bunnen trenger lang hevetid. Et annet tips er å lage opp pizzabunner en dag du likevel baker surdeigsbrød og ovnen står på. Halvstek pizzabunnene i 5-7 minutter, avkjøl og frys ned. Da lager du verdens beste pizza raskere enn du klarer å steke Grandiosa ;) 

Oppskriften er hentet fra min nyeste bok Tarmstyrkende lavFODMAP [reklamelink]

Foto: Line Dammen/Gyldendal

Surdeigspizza med søtpotet, soltørket tomat og oliven

Oppskriften gir 2 tynne italienske pizzaer (3 – 4 porsjoner/2 personer)
Oppskriften er lavFODMAP og naturlig lav på laktose
Oppskriften inneholder gluten og melk

Ingredienser
Pizzabunn av surdeig og spelt 

Topping
Laktosefri crème fraîche (eller original, som har et naturlig lavt innhold av laktose)
Fersk mozzarella eller annen god pizzaost
Søtpotet skåret i tynne skiver*
Soltørkede tomater, bløtlagt i 15 min. 
Oliven av god kvalitet
Salt og pepper
Tørket eller frisk oregano

Slik gjør du: Forstek pizzabunnen i 5-7 minutter (på 225 - 250 grader, midt i ovnen) og ta den ut av ovnen. Skrell søtpotet og skjær den i tynne, tynne skiver. Grovhakk soltørkede tomater og oliven. Smør bunnen med et jevnt lag med crème fraîche og fordel fersk mozzarella, søtpotetskiver, soltørkede tomater og oliven på pizzabunnen. Kvern over litt salt og pepper om du vil. Sett pizzaen tilbake i ovnen og stek videre i 15 minutter til osten er smeltet og bunnen er gyllen i kantene. Strø over tørket eller frisk oregano rett før servering. 

Server pizzaen med en enkel, grønn salat ved siden av. Litt rømme er også godt til :-)

*Søtpotet er listet som høyFODMAP, men er lavFODMAP inntil 70 g per måltid. Du kan derfor inkludere noe søtpotet i eliminasjonsfasen av dietten. Om du ønsker et annet godt alternativ til søtpotet på denne pizzaen, kan du bruke paprika. 

Om du vil ha pizza NÅ, kan du også bruke oppskriften på proteinpizza-bunn for å lage denne! 

Håper det smaker!

Julianne

Click Here to Leave a Comment Below

Vigdis - august 3, 2018

Hei. Mitt største matproblem er melk, antagelig melkeprotein for det er like ille uansett hva slags melkeprodukt jeg bruker, men jeg savner en god pizza. Noen forslag?
Hilsen Vigdis

Reply
  Julianne - august 3, 2018

  Hei Vigdis! Skjønner. Du kan lage denne med tomatbase og toppe den med en vegansk ost, f.eks Go Vegan fra Synnøve Finden eller Pizzaschmelz fra Wilmersburger :) Mvh Julianne

  Reply
Veronika - august 9, 2018

Hei!
Nam, denne har jeg lyst til å prøve!

Vil bare tipse om (hvis du ikke visste) at coop har soltørket tomat på glass i olje som ikke er tilsatt hvitløk. De er litt rimeligere enn de man finner i grønnsaksdisken og man slipper kanskje bløtlegging? :)

Veronika

Reply
  Julianne - august 9, 2018

  Hei :) Denne håper jeg du liker – jeg ELSKER den!

  Ja, supert tips. Jeg bruker selv soltørket tomat i olje og da trenger du ikke bløtlegge. Varianten jeg bruker inneholder litt hvitløk, så supert tips om coop sin variant uten! Takk <3 Den skal jeg se om jeg finner neste gang. Ha en fin dag :-) Hilsen Julianne

  Reply
Sofie - august 28, 2018

Så utrolig deilig det ser ut! Jeg har et lite spørsmål angående Oatly sine produkter, da jeg i utgangspunktet er veldig glad i disse, og har brukt de en del som erstatning for vanlig melk som har gitt meg plager over lengre tid. Jeg starter på eliminasjonsdietten nå, og ut i fra disse to linkene å dømme, virker det jo som at de skal gå greit:
http://www.oatly.com/healthcareprofessionals/faq/irritable-bowel-syndrome/
http://www.oatly.com/healthcareprofessionals/wp-content/uploads/2017/03/Oatly_TheOatlyWay_Issue61.pdf

Men så leser jeg andre steder at havremelk bør begrenses til 30ml. Hva tenker du rundt dette?

Setter forresten umåtelig stor pris på både bloggen og boken din – jeg føler at denne dietten blir en slags utfordring, heller enn en uoverkommelig kjip greie, mye takket være deg :)

Reply
  Julianne - august 28, 2018

  Hei Sofie!

  Takk for gode ord og for nyttig informasjon angående Oatly sine havreprodukter. Det står at produktene er scannet i desember 2017 av FoodMaestro-appen til Kings College. Jeg stiller spørsmål om de er blitt testet i lab (som de gjør ved Monash University) eller om FODMAP-innholdet er basert på ingredienslisten. Jeg mener produksjonsmetoden er årsaken til det høye FODMAP-innholdet i havremelk, men det varierer nok fra produsent til produsent. Når jeg ser i Monash University Low FODMAP diet app nå, ser jeg at bristisk havremelk er lavFODMAP inntil 30 g per servering, mens annen havremelk (sannsynligvis australsk) er lavFODMAP inntil 125 g per servering. Resultatene spriker litt, men jeg tenker at man kan inkludere Oatly sine produkter i eliminasjonsfasen, men bare passe på å holde inntaket lavt. Etter eliminasjonsfasen er det bare å kjøre på om du kjenner det går fint for deg :) Lykke til med eliminasjon og riktig god bedring!

  Reply
  Sofie - august 28, 2018

  Tusen takk for godt og utfyllende svar! :)

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x