Kraft av kraftbein fra storfe (lavFODMAP)

Nå er tiden inne for å lage gode, magevennlige supper og gryter som gjør oss varme i kroppen! I vinter bestemte jeg meg for å komme i gang med kraftkoking jeg også, etter å ha blitt inspirert av blant andre dyktige Stine og Veronika i Bare Bra Barnemat.

Jeg hadde tenkt på det lenge, men syntes det virket som et stort og langdrygt prosjekt. Men vet du hva? Det er kjempeenkelt! Spesielt etter at jeg fikk en såkalt wonderbag i bursdagsgave som gjør at jeg slipper å bruke strøm eller være bekymret for at gryta skal koke over. Det gjør det enkelt å lage langtidskokt kraft som kan stå lenge og trekke ut fantastisk smak og næring fra bein og grønnsaksrester som normalt sett havner i søpla!

I dag deler jeg en enkel oppskrift og fremgangsmåte på en god, magevennlig langtidskokt kraft laget på kraftbein av storfe. Jeg kjøpte dem ferdig fryst på Mega i Molde, og det gjør det lett å komme i gang. Frys kraften ned i terninger og tilsett i supper, sauser og gryter for masse deilig smak og næring. Du kan også tilsette kraft i vannet når du koker ris eller quinoa. Jeg lover deg, dette tar de magevennlige rettene dine til nye høyder! 

Kraft på kraftbein av storfe (lavFODMAP)

Oppskriften gir deg masse kraft, avhengig av hvor mye kraftbein du har
Oppskriften er lavFODMAP, glutenfri, laktosefri og melkefri

Ingredienser
kraftbein av storfe
et par gulrøtter
grønn del av purreløk
1 ts hele pepperkorn
1-2 laurbærblad
vann
1 ss eddik (eller eplesidereddik)

Slik gjør du: Finn fram en passe stor gryte, avhengig av hvor mye kraftbein du har. Ha kraftbeina i gryta, og fordel over gulrøtter i store biter, grønn del av purreløk, pepperkorn og laurbærblad. Hell over nok vann til at det dekker alle råvarene og tilsett litt eddik. Eddiken hjelper til å trekke ut næringsstoffene i beina. Kok forsiktig opp gryta og skum av underveis. Å "skumme av" innebærer at du fjerner det brune skummet som dannes, og det gjør ikke annet enn at du får en klarere kraft enn om du dropper å skumme av. Jeg liker å skumme av, det er litt mindfullness over det :) 

Når kraften har fått et oppkok kan du nå enten sette hele gryta med lokk i en wonderbag, snurpe godt sammen og la stå noen timer. Jeg lar min stå i 12 timer, før jeg gir kraften et lite oppkok og setter den tilbake i wonderbagen og lar den stå i 12 timer til. Jeg kan holde på sånn opptil 48 timer, men det er ikke nødvendig om du vil ha kraften din før. Minst to timer bør du la kraften trekke, sier selveste Gry Hammer (anbefaler forresten den nyeste boken hennes, Kraft og andre styrkedrikker om du synes dette er spennende :)) 

Om du ikke har wonderbag, kan du la kraftkjelen stå på lav varme med lokk på stekeplaten i noen timer, eller så kan du sette hele kjelen med lokk på nederste rille i stekeovnen på lav temperatur slik at den holder varmen (men ikke koker). Prøv deg litt fram her, fra 100 - 120 grader. 

Etter at du har kokt kraften lenge nok, siler du den av. Den kan drikkes eller brukes umiddelbart i mat eller så kan den avkjøles og fryses ned. Jeg fryser ned i isbitposer og tar opp etter behov - som når jeg lager en god suppe, en gryte eller f.eks taco. Du kan også redusere den før du fryser den, da blir kraften mer konsentrert og den tar litt mindre plass i fryseren. 

Ps. Dette er den fine wonderbagen min. Søk den opp på google, så finner du ut hvor du kan kjøpe den. Jeg er ikke sponset, bare veldig begeistret :) 

Ha en nydelig dag! 

Julianne :D

Click Here to Leave a Comment Below

Kristine Ottesen - september 2, 2018

Hei. Jeg har masse kraft i frysen- med løk…. Så jeg må begynne på nytt. Jeg har lenge brukt kollagen, Myo Collagen, i te og kaffi. Er det lav FODMAP? Jeg er på 4 uken på elimineringsdietten og har ikke brukt dette da. Men håper jeg kan fortsette med det. Hva tenker du? Den inneholder hydrolysert kollagen fra storfe.

Reply
  Julianne - september 4, 2018

  Hei :) Ja, du kan bruke kollagen i te og kaffe. Ingen FODMAPs i Myo Collagen :) Lykke til videre med dietten!

  Reply
Suzanne - september 4, 2018

Hei,
Jeg lurer på en ting, og håper du har svaret :)
I og med at du har en oppskrift på lavFODMAP hvitløksolje, har jeg i forbindelse med denne, og sammen med koking av kraft, lurt på om det er noe forskjell på hvordan hvitløk og løk påvirker FODMAP innholdet i maten?
Det jeg lurer på er vel egentlig om man kan ha løk i kraften når den likevel skal siles, og fortsatt sitte igjen med en lavFODMAP kraft?

Reply
  Julianne - september 4, 2018

  Hei Suzanne! FODMAPs løser seg fra råvaren i vann, men ikke ut i olje. Det er grunnen til at du kan lage en hvitløkolje/løkolje – du får smaken, men FODMAP-stoffene holder seg i hvitløken. Når du koker løk i vann eller i en kraft, så vil FODMAP-stoffene gå over i væsken og kraften vil bli høyFODMAP selv om du siler den. Bruk den grønne delen av purreløk isteden, da får du mindre FODMAPs men masse god smak :)

  Reply
  Suzanne - september 5, 2018

  Ah, takk! Lærer alltid noe nytt av deg :) Ønsker deg en fin dag videre!

  Reply
  Julianne - september 5, 2018

  Så bra! Veldig godt spørsmål som mange lurer på :D Ha en fin dag du også :)

  Reply
Høstens magevennlige supper (lavFODMAP) - GODT FOR MAGEN - september 4, 2018

[…] smaken blir bare SÅ UTROLIG GOD! Så om du er glad i gode supper, så anbefaler jeg deg å lage en magevennlig kraft som du fryser ned og tilsetter både supper og gryter framover. Suppa blir i tillegg mer […]

Reply
Karen - november 27, 2019

Hei! Jeg er så glad for bøkene dine, vi lager ny og deilig mat som er bra for oss. Nå lurer jeg på om jeg skal ønske meg wonderbag til jul. Er blitt hekta på kraft og tenker det kan passe bra. Anbefaler du wonderbag? Er den lett å gjøre ren? Blir det bra kraft?

Reply
  Julianne - november 27, 2019

  Hei Karen! Takk for hyggelig tilbakemelding :)

  Om jeg anbefaler wonderbag? 100 % JA! Du kommer til å få så mye glede av den! Du kan bruke den til mer enn bare kraft, som f.eks gryter, supper og grøt. Så lenge du ikke søler på den, så trenger du ikke rengjøre den :)

  Hilsen Julianne

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x