Kraft av kraftbein fra storfe (lavFODMAP)
Nå er tiden inne for å lage gode, magevennlige supper og gryter som gjør oss varme i kroppen! I vinter bestemte jeg meg for å komme i gang med kraftkoking jeg også, etter å ha blitt inspirert av blant andre dyktige Stine og Veronika i Bare Bra Barnemat.
Jeg hadde tenkt på det lenge, men syntes det virket som et stort og langdrygt prosjekt. Men vet du hva? Det er kjempeenkelt! Spesielt etter at jeg fikk en såkalt wonderbag i bursdagsgave som gjør at jeg slipper å bruke strøm eller være bekymret for at gryta skal koke over. Det gjør det enkelt å lage langtidskokt kraft som kan stå lenge og trekke ut fantastisk smak og næring fra bein og grønnsaksrester som normalt sett havner i søpla!
I dag deler jeg en enkel oppskrift og fremgangsmåte på en god, magevennlig langtidskokt kraft laget på kraftbein av storfe. Jeg kjøpte dem ferdig fryst på Mega i Molde, og det gjør det lett å komme i gang. Frys kraften ned i terninger og tilsett i supper, sauser og gryter for masse deilig smak og næring. Du kan også tilsette kraft i vannet når du koker ris eller quinoa. Jeg lover deg, dette tar de magevennlige rettene dine til nye høyder!
Kraft på kraftbein av storfe (lavFODMAP)
Oppskriften gir deg masse kraft, avhengig av hvor mye kraftbein du har
Oppskriften er lavFODMAP, glutenfri, laktosefri og melkefri
Ingredienser
kraftbein av storfe
et par gulrøtter
grønn del av purreløk
1 ts hele pepperkorn
1-2 laurbærblad
vann
1 ss eddik (eller eplesidereddik)
Slik gjør du: Finn fram en passe stor gryte, avhengig av hvor mye kraftbein du har. Ha kraftbeina i gryta, og fordel over gulrøtter i store biter, grønn del av purreløk, pepperkorn og laurbærblad. Hell over nok vann til at det dekker alle råvarene og tilsett litt eddik. Eddiken hjelper til å trekke ut næringsstoffene i beina. Kok forsiktig opp gryta og skum av underveis. Å "skumme av" innebærer at du fjerner det brune skummet som dannes, og det gjør ikke annet enn at du får en klarere kraft enn om du dropper å skumme av. Jeg liker å skumme av, det er litt mindfullness over det :)
Når kraften har fått et oppkok kan du nå enten sette hele gryta med lokk i en wonderbag, snurpe godt sammen og la stå noen timer. Jeg lar min stå i 12 timer, før jeg gir kraften et lite oppkok og setter den tilbake i wonderbagen og lar den stå i 12 timer til. Jeg kan holde på sånn opptil 48 timer, men det er ikke nødvendig om du vil ha kraften din før. Minst to timer bør du la kraften trekke, sier selveste Gry Hammer (anbefaler forresten den nyeste boken hennes, Kraft og andre styrkedrikker om du synes dette er spennende :))
Om du ikke har wonderbag, kan du la kraftkjelen stå på lav varme med lokk på stekeplaten i noen timer, eller så kan du sette hele kjelen med lokk på nederste rille i stekeovnen på lav temperatur slik at den holder varmen (men ikke koker). Prøv deg litt fram her, fra 100 - 120 grader.
Etter at du har kokt kraften lenge nok, siler du den av. Den kan drikkes eller brukes umiddelbart i mat eller så kan den avkjøles og fryses ned. Jeg fryser ned i isbitposer og tar opp etter behov - som når jeg lager en god suppe, en gryte eller f.eks taco. Du kan også redusere den før du fryser den, da blir kraften mer konsentrert og den tar litt mindre plass i fryseren.
Ps. Dette er den fine wonderbagen min. Søk den opp på google, så finner du ut hvor du kan kjøpe den. Jeg er ikke sponset, bare veldig begeistret :)
Ha en nydelig dag!
Julianne :D