Kjøttkaker i brun saus (lavFODMAP)
Det er på tide med en varmende klassisk søndagsmiddag her på bloggen, nemlig kjøttkaker i brun saus! Jeg serverer kjøttkakene med kokte poteter, gulrøtter, kålstuing og selvfølgelig tyttebærsyltetøy! Er du klar for det? ;)
Les gjennom hele oppskriften før du setter i gang slik ar du timer kjøttkakene, potetene og kålstuingen. Du kan gjerne lage kjøttkakene en dag i forkant.
Oppskriften finner du også i boka mi Godt for Magen (reklame)
Kjøttkaker i brun saus med kålstuing
Oppskriften gir 3–4 porsjoner
Oppskriften er lavFODMAP, glutenfri og laktosefri
Kjøttkaker
400 g kjøttdeig
1, 5 dl laktosefri melk eller fløte
1 egg
2 ss potetmel
1 ts salt
1/2 ts pepper
1/2 ts muskat
Slik gjør du: Ha ingrediensene til kjøttkakene i en food prosessor og kjør til farsen er godt blandet. Har du ikke food prosessor, bruker du hendene til å kna en fin deig. Varm opp en stekepanne og ha i litt smør eller olje. Form kjøttkaker ved hjelp av en spiseskje dyppet i vann og håndflaten din. Stek kjøttkakene 2-3 minutter på hver side til de er nesten gjennomstekte. Ha kjøttkakene i en kasserolle og hell over 5 dl vann. Skru platen på svak varme og la kjøttkakene småkoke i noen minutter til de er gjennomkokte. Sett kjøttkakene til side og ta vare på kraften du nå har laget. Denne skal brukes i den brune sausen.
Har du satt poteter og gulrøtter på kok? Det kan du gjøre nå. Så går vi videre til kålstuingen og den brune sausen.
Kålstuing
300 g hvit kål
2 dl laktosefri melk
1 ss maisenna
smak til med salt, pepper og malt muskat
Slik gjør du: Vask kålen og kutt den i mindre biter. Kok opp vann med litt salt i en kjele og til tilsett kålen. Kokes på medium varme til kålen har litt mindre tyggemotstand. Hell deretter av vannet og sett kålen til side. Ha laktosefri melk og maisenna i en kjele og kok opp til sausen tykner. Tilsett den kokte kålen og smak til med salt, pepper og maisenna.
Brun saus
3 ss smør
3 ss rismel
Buljong/fond uten løk (se her) eller smak til med hjemmelaget kraft (se oppskrift her)
5 dl vann (kraften fra kjøttkakene)
litt maisenna utblandet i vann om sausen blir for tynn
smak til med salt og pepper
Slik gjør du: Smelt smøret og rør inn rismel på medium varme. Rør hele tiden til blandingen er jevnt brunet. Dette vil ta noen minutter, så vær tålmodig. I det blandingen er brunet, sper du med halvparten av vannet. Rør godt før du heller i resten av vannet til sausen får den konsistensen du ønsker. Tilsett fond eller hjemmelaget kraft og smak til med salt og pepper. Blir sausen for tynn, kan du jevne den med litt maisenna utblandet i vann.
Tips: Du kan jevne sausen med hvetemel eller speltmel om du vil. FODMAP-innholdet vil fremdeles være lavt fordi mengdene er så små.
Ha kjøttkakene i den ferdige brune sausen, sett på lokk og hold det varmt på lav temperatur på stekeplaten. Server kjøttkakene med deilig kålstuing, kokte poteter, gulrøtter og tyttebærsyltetøy.
Håper det smaker!
Klem J.