Oversikt over lavFODMAP-produkter fra Det Glutenfrie Verksted

[Samarbeid med Det Glutenfrie Verksted] Oppdatert 4. mars 2020

De fleste bake- og melmiksene fra Det Glutenfrie Verksted er basert på lavFODMAP-mel, så i utgangspunktet er produktene lavFODMAP. Men du må likevel gjøre noen magevennlige tilpasninger når du baker ut noen av miksene for at de skal kunne være lavFODMAP og være OK under eliminasjonsfasen av lavFODMAP-dietten. I dette innlegget vil jeg gi deg en oversikt over ingrediensene i produktene, samt gi deg noen tips til tilpasninger :)

Les mer om de ulike bakemiksene på nettsiden til Det Glutenfrie Verksted ved å klikke på overskriftene :) 

BAKEMIKSER OG BRØDSKIVER

FIBERBRØD
Ingredienser: Sammalt rismel (36,2%), solsikkekjerner (25%), maisstivelse, malte linfrø (9%), linfrø (8%), bokhvete surdeigspulver  (bokhvetemel, quionamel, startkultur), havsalt, rårørsukker, instant karamel (karamel, maltodextrin) fortykningsmiddel (guarkjernemel).

Originaloppskriften
3,5 dl vann
1 pk gjær

Oppskriften er lavFODMAP

BRØD
Ingredienser: Maismel, sammalt havregrynmel, rismel, sammalt teffmel, sammalt bokhveteflak, flak av fullkornsris, solsikkefrø, sammalt hirsemel, linfrø, chaifrø, fortykningsmiddel (guarkjernemel), havsalt.

Originaloppskriften
2,25 dl skummet kulturmelk
1 dl vann
0,5 dl rapsolje
1 ts honning*
1 pk gjær

For lavFODMAP
→ Bytt ut skummet kulturmelk med laktosefri melk eller biola naturell

*Honning er listet som høyFODMAP, men 1 ts er lavFODMAP per måltid, så her er vi langt innenfor grensen i eliminasjonsfasen av dietten. 

NISTEBRØD
Ingredienser: Sammalt glutenfri havregryn, rismel, sammalt havremel, malte golden linfrø, maismel, bokhvete surdeigspulver (bokhvete mel, quinoamel, startkultur), malte psylliumskall, havsalt, kokosblomstsukker.

Originaloppskriften
3,5 dl vann
15 g smør
1 pk gjær

Oppskriften er lavFODMAP

Les hvor enkelt du kan lage nistebrød i dette innlegget 

ELTEFRITT BRØD
Ingredienser: Fullkorn havre, maisstivelse, fullkorn rismel, brunt hirsemel, solsikkefrø, bokhveteflak, linfrø, fullkorn risflak, chaifrø,  havsalt, fortykner; guargum. 

Originaloppskriften
1/2 ts tørrgjær
6 dl kaldt vann

Oppskriften er lavFODMAP. 

Les mer om det eltefrie brødet i dette innlegget

SØT BAKEMIKS
Ingredienser: Maisstivelse, rårørsukker, sammalt hirsemel, sammalt rismel, malt psylliumskall, fortykningsmiddel (guarkjernemel), kardemomme, havsalt. 

Originaloppskriften
150 g kesam
2 dl melk
1/2 pakke fersk gjær
20 g smeltet smør

For lavFODMAP
→ Bytt ut kesam med laktosefri mager kesam
→ Bytt ut melk med laktosefri/redusert melk

BROWNIES
Ingredienser: Fullkorn rismel 37%, rårørsukker, mørk sjokoladebiter (rårørsukker, kakaomasse, kakaosmør, emulgator: solsikke lechitin), kakaopulver, sammalt hirsemel 4%, fortykningsmiddel: johannesbrødkjernemel, bourbon-vanilje, havsalt.

Originaloppskriften
200 g smør
2 egg
1,25 dl melk

For lavFODMAP
→ Bytt ut melken med laktosefri/laktoseredusert melk

SJOKOLADEKAKE
Ingredienser: Rismel, rårørsukker, havremel, potetstivelse, kakaopulver 8%, kokosblomstsukker , bakepulver (hevemiddel: natrium bikarbonat, surhetsregulerende middel: kremotartari, maismel), fortykner: johannesbrødkjernemel, vaniljepulver, havsalt.

Originaloppskriften
2 dl melk
200 g smør
2 dl melk

For lavFODMAP
→ Bytt ut melken med laktosefri/laktoseredusert melk

FOCACCIA
Ingredienser: Maisstivelse, sammalt rismel, sammalt hirsemel, malt loppefrøskall, havsalt, fortykningsmiddel (guarkjernemel).

Originaloppskriften
3,5 dl vann
150 g kesam
1 pk gjær
20 g olivenolje

For lavFODMAP
→ Bytt ut kesam med laktosefri mager kesam

PAIBUNN
Ingredienser: Rismel, rissirup pulver, havsalt.

Originaloppskrift
1 egg
80 g smør
4-6 ss vann

Oppskriften er lavFODMAP

Originaloppskrift søt paibunn
1 egg
80 g smør
4-6 ss vann
60 g melis

Oppskriften er lavFODMAP

PIZZABUNN
Ingredienser: Sammalt rismel, maisstivelse, rismel, bakepulver (hevemiddel / natriumhydrogenkarbonat), surhetsregulerende middel (monokaliumtartrat), maisstivelse), fortykningsmiddel (guarkjernemel), quinoa surdeigspulver (quinoamel, rismel, startkulturer), havsalt, tørrgjær, rårørsukker, fortykningsmiddel (xanthangummi).

Originaloppskrift
3,5 dl vann
2 ss olje

Oppskriften er lavFODMAP

BRØDSKIVER
Ingredienser: vann, maisstivelse, sammalt bokhvetemel 9,3%, risstivelse, solsikkeolje, dekstrose, risfiber, extra virgin olivenolje 2,1%, emulgator: mono- og diglyserider av fettsyrer: linfrø1,8%, solsikkefrø 1,8%, psyllumfiber, fortykningsmiddel: guargum og xanthangum: erteprotein, potetprotein, salt, gjær, epleeddik, smakstilsetninger.

Dette er ferdige brødskiver som er et raskt og godt alternativ for deg som trenger magevennlig brød og det litt fort! ;)

Prøv også min magevennlige BLT-sandwich med Brødskiver fra Det Glutenfrie Verksted :)

MÜSLI MED CHIA
Ingredienser: Fullkorn glutenfri havregryn, poppet quinoa, poppet amaranth, bokhveteflak, linfrø, chia (Salvia hispanica) frø 1,5%, malte linfrø, vanilje.

Denne müslien er nydelig som topping på laktosefri yoghurt, på smoothien eller som jeg liker den best; helt enkelt sammen med iskald laktosefri melk. 

CORNFLAKES
Ingredienser: mais (93%), rårørsukker, havsalt.

lavFODMAP inntil: 50 g per servering

RENT MEL OG FLAK

QUINOAMEL
Quinoa er et næringsrikt frø spesielt rikt på kostfiber og protein. Du har kanskje testet det til middag? Det finnes også i flak og i mel - og melet til det glutenfrie verksted egner spesielt godt til rask magevennlig bakst som f.eks i proteinrundstykker, brødvafler, knekkebrød og mer. Mild - litt nøtteaktig på smak og proppet med næring!

BOKHVETEMEL
Bokhvetemel er det melet jeg bruker mest av når jeg lager magevennlig bakst. Det egner seg godt til pannekaker, vafler og ikke minst som jevning i supper og sauser. Siden bokhvete smaker litt annerledes (men godt), liker jeg å kombinere bokhvete med havre, rismel eller quinoamel for en mild og god smak. 

BOKHVETEFLAK
Bokhvete finnes også i flak, og er et nytt produkt fra Det Glutenfrie Verksted (2019). Egner seg godt i lavFODMAP/glutenfri bakst, i grøt eller i en god granola.  Bokhveteflak kan f.eks  fint erstatte en andel havregryn i verdens beste banangranola :) 

HIRSEFLAK
Hirseflak er nok en nyhet fra Det Glutenfrie Verksted. Hirse er fiberrikt og har et spesielt godt innhold av jern. Bruk hirseflak som del av glutenfri/lavFODMAP bakst, i pannekaker, lapper, i grøt eller i en frokostblanding/granola. Jeg bytter ofte ut litt av mengden havregryn i oppskrifter med hirseflak for litt variasjon i smak og næring :) 

MAISMEL
Til manges store overraskelse er maismel faktisk lavFODMAP. Mais, eller sweet corn (varianten vi bruker til taco) er høyFODMAP, men for å lage maismel brukes en annen type mais som er lavFODMAP. Maismel kan du bruke når du baker glutenfritt (her må vi spørre Monica om råd) og ikke minst når du lager autentiske meksikanske tortillas. Se oppskrift her!

RISMEL
Rismel er et must å ha i skapet når du baker lavFODMAP. Det har en mild smak og gjør baksten saftig. Bruk i vafler, pannekaker, knekkebrød og mer.

CRACKERS SESAM
Ingredienser: Fullkorn havremel, sesamfrø (23%), bokhvetemel, sukkerrørsirup, honning, mais, linfrømel, salt. 

Disse inneholder litt honning, men siden 1 ts (7 g) honning er lavFODMAP, kan du fint inkludere disse selv i eliminasjonsfasen av lavFODMAP-dietten. 

Mange har savnet gode, lavFODMAP-kjeks - og endelig har jeg noen jeg kan anbefale. Både med hensyn til smak OG med et godt næringsinnhold. Monica kaller disse "mini-knekkebrød", så det er vel ikke akkurat kjeks - men helledussen. Jeg spiser disse når det er litt lenge til middag eller når jeg har lyst på litt god ost og kjeks.  

CRACKERS ROSMARIN
Ingredienser: Fullkorn havremel, bokhvetemel, maismel, rosmarin (6,2%), havrekli, sirup, salt, honning, havsalt.

I likhet med Crackers sesam, inneholder disse også litt honning, men mengden er så lav at du kan inkludere dem i eliminasjonsfasen av dietten. Kjempegode kjeks - spesielt om du liker smaken av rosmarin! 

Dette var en oversikt over lavFODMAP-produkter og hvordan du kan lage dem lavFODMAP ved å endre noen ingredienser i originaloppskriften. Det er kun tre produkter jeg har vurdert som uegnet i eliminasjonsfasen av dietten og det er falafel, müsli med bær og nyheten kikertmel. Falafel er basert på kikerter som har et høyt innhold av FODMAPs og müsli med bær inneholder en del bærtyper vi ikke kjenner FODMAP-innholdet av (ennå) i tillegg til eple. Kikertmel er ikke testet for FODMAPs i seg selv, men siden kikerter har et høyt innhold av FODMAPs, vil jeg anbefale å unngå kikertmel i eliminasjonsfasen av dietten. 

Legg igjen en kommentar om du har spørsmål om produktene på lavFODMAP-diett, så hjelper jeg deg :)

Click Here to Leave a Comment Below

BLT sandwich med Brødskiver fra Det Glutenfrie Verksted (lavFODMAP) - GODT FOR MAGEN - januar 25, 2019

[…] Les mer om de magevennlige produktene fra det Glutenfrie Verksted her! […]

Reply
Magevennlig nistebrød (lavFODMAP) - GODT FOR MAGEN - februar 3, 2019

[…] kan du også handle produktene på nett via allergikost.no. Der har de et raust utvalg! Her har du en fullstendig oversikt over lavFODMAP-mikser fra Det Glutenfrie Verksted.Nyt baksten og den gode magefølelsen! Julianne […]

Reply
Marie Bysveen - april 17, 2020

Hei !
Har du tips til FODMAP vennlig proteinpulver ?

Reply
    Julianne - april 17, 2020

    Hei Marie! Ja, det finnes flere :) Jeg brukte myoprotein sitt med mocca en gang i tiden, veldig god på smak og lavFODMAP.

    Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! 🌿

x