Oversikt over lavFODMAP-produkter fra Det Glutenfrie Verksted

[Samarbeid med Det Glutenfrie Verksted]

De fleste bake- og melmiksene fra Det Glutenfrie Verksted er basert på lavFODMAP-mel, så i utgangspunktet er produktene lavFODMAP. Men du må likevel gjøre noen magevennlige tilpasninger når du baker ut noen av miksene for at de skal kunne være lavFODMAP og være OK under eliminasjonsfasen av lavFODMAP-dietten. I dette innlegget vil jeg gi deg en oversikt over ingrediensene i produktene, samt gi deg noen tips til tilpasninger :)

Les mer om de ulike bakemiksene på nettsiden til Det Glutenfrie Verksted ved å klikke på overskriftene :) 

BAKEMIKSER OG BRØDSKIVER

FIBERBRØD
Ingredienser: Sammalt rismel (36,2%), solsikkekjerner (25%), maisstivelse, malte linfrø (9%), linfrø (8%), bokhvete surdeigspulver  (bokhvetemel, quionamel, startkultur), havsalt, rårørsukker, instant karamel (karamel, maltodextrin) fortykningsmiddel (guarkjernemel).

Originaloppskriften
3,5 dl vann
1 pk gjær

Oppskriften er lavFODMAP

BRØD
Ingredienser: Maismel, sammalt havregrynmel, rismel, sammalt teffmel, sammalt bokhveteflak, flak av fullkornsris, solsikkefrø, sammalt hirsemel, linfrø, chaifrø, fortykningsmiddel (guarkjernemel), havsalt.

Originaloppskriften
2,25 dl skummet kulturmelk
1 dl vann
0,5 dl rapsolje
1 ts honning
1 pk gjær

For lavFODMAP
→ Bytt ut skummet kulturmelk med laktosefri melk eller biola naturell
→ Bytt ut 1 ts honning med 1 ts hvitt sukker

KNEKKEBRØD
Ingredienser: Solsikkefrø, fullkorn havregrynflak, linfrø, sesamfrø,  gresskarfrø.

Originaloppskriften
5 dl kokende vann

Oppskriften er lavFODMAP

RUNDSTYKKER UTEN GJÆR
Ingredienser: Sammalt rismel, maisstivelse, maismel, quinoa surdeigspulver (quinoamel, rismel, startkultur), solsikkefrø, linfrø, fortykner: johannesbrødkjernemel, sesam, havsalt, bakepulver (hevemiddel: monokaliumtartrat, maisstivelse), fortykningsmiddel: xanthangummi.

Originaloppskriften

Tilsett 5 dl kaldt vann

Oppskriften er lavFODMAP

NISTEBRØD
Ingredienser: Sammalt glutenfri havregryn, rismel, sammalt havremel, malte golden linfrø, maismel, bokhvete surdeigspulver (bokhvete mel, quinoamel, startkultur), malte psylliumskall, havsalt, kokosblomstsukker.

Originaloppskriften
3,5 dl vann
15 g smør
1 pk gjær

Oppskriften er lavFODMAP

BOLLER
Ingredienser: Maisstivelse, rårørsukker, sammalt hirsemel, sammalt rismel, malt loppefrøskall, fortykningsmiddel (guarkjernemel), kardemomme, havsalt.

Originaloppskriften
2 dl melk
1,5 dl/143 g kesam
20 g smør

For lavFODMAP
→ Bytt ut melken med laktosefri/laktoseredusert melk
→ Bytt ut kesam med laktosefri mager kesam

BROWNIES
Ingredienser: Fullkorn rismel 37%, rårørsukker, mørk sjokoladebiter (rårørsukker, kakaomasse, kakaosmør, emulgator: solsikke lechitin), kakaopulver, sammalt hirsemel 4%, fortykningsmiddel: johannesbrødkjernemel, bourbon-vanilje, havsalt.

Originaloppskriften
200 g smør
2 egg
1,25 dl melk

For lavFODMAP
→ Bytt ut melken med laktosefri/laktoseredusert melk

SJOKOLADEKAKE
Ingredienser: Rismel, rårørsukker, havremel, potetstivelse, kakaopulver 8%, kokosblomstsukker , bakepulver (hevemiddel: natrium bikarbonat, surhetsregulerende middel: kremotartari, maismel), fortykner: johannesbrødkjernemel, vaniljepulver, havsalt.

Originaloppskriften
2 dl melk
200 g smør
2 dl melk

For lavFODMAP
→ Bytt ut melken med laktosefri/laktoseredusert melk

VAFLER
Ingredienser:
Sammalt rismel, sammalt hirsemel, sammalt bokhvetemel, sammalt teffmel, bakepulver (hevemiddel (natriumhydrogenkarbonat), surhetsregulerende middel (monokaliumtartrat), maismel), fortykningsmiddel (guarkjernemel), havsalt.

Originaloppskriften
4 egg
150 g smør
4 dl melk

For lavFODMAP
→ Bytt ut melken med laktosefri/laktoseredusert melk

FOCACCIA
Ingredienser: Maisstivelse, sammalt rismel, sammalt hirsemel, malt loppefrøskall, havsalt, fortykningsmiddel (guarkjernemel).

Originaloppskriften
3,5 dl vann
150 g kesam
1 pk gjær
20 g olivenolje

For lavFODMAP
→ Bytt ut kesam med laktosefri mager kesam

PAIBUNN
Ingredienser: Rismel, rissirup pulver, havsalt.

Originaloppskrift
1 egg
80 g smør
4-6 ss vann

Oppskriften er lavFODMAP

Originaloppskrift søt paibunn
1 egg
80 g smør
4-6 ss vann
60 g melis

Oppskriften er lavFODMAP

PIZZABUNN
Ingredienser: Sammalt rismel, maisstivelse, rismel, bakepulver (hevemiddel / natriumhydrogenkarbonat), surhetsregulerende middel (monokaliumtartrat), maisstivelse), fortykningsmiddel (guarkjernemel), quinoa surdeigspulver (quinoamel, rismel, startkulturer), havsalt, tørrgjær, rårørsukker, fortykningsmiddel (xanthangummi).

Originaloppskrift
3,5 dl vann
2 ss olje

Oppskriften er lavFODMAP

BRØDSKIVER
Ingredienser: vann, maisstivelse, sammalt bokhvetemel 9,3%, risstivelse, solsikkeolje, dekstrose, risfiber, extra virgin olivenolje 2,1%, emulgator: mono- og diglyserider av fettsyrer: linfrø1,8%, solsikkefrø1,8%, psyllumfiber, fortykningsmiddel: guargum og xanthangum: erteprotein, potetprotein, salt, gjær, epleeddik, smakstilsetninger.

Dette er ferdige brødskiver som er et raskt og godt alternativ for deg som trenger magevennlig brød og det litt fort! ;)

MÜSLI MED CHIA
Ingredienser: Fullkorn glutenfri havregryn, poppet quinoa, poppet amaranth, bokhveteflak, linfrø, chia (Salvia hispanica) frø 1,5%, malte linfrø, vanilje.

Denne müslien er nydelig som topping på laktosefri yoghurt, på smoothien eller som jeg liker den best; helt enkelt sammen med iskald laktosefri melk. 

CORNFLAKES
Ingredienser: mais (93%), rårørsukker, havsalt.

lavFODMAP inntil: 50 g per servering

RENT MEL I POSEN OG SURDEIGSPULVERET

QUINOAMEL
Quinoa er et næringsrikt frø spesielt rikt på kostfiber og protein. Du har kanskje testet det til middag? Det finnes også i flak og i mel - og melet til det glutenfrie verksted egner spesielt godt til rask magevennlig bakst som f.eks i proteinrundstykker, brødvafler, knekkebrød og mer. Mild - litt nøtteaktig på smak og proppet med næring!

BOKHVETEMEL
Bokhvetemel er det melet jeg bruker mest av når jeg lager magevennlig bakst. Det egner seg godt til pannekaker, vafler og ikke minst som jevning i supper og sauser. Siden bokhvete smaker litt annerledes (men godt), liker jeg å kombinere bokhvete med havre, rismel eller quinoamel for en mild og god smak. 

MAISMEL
Til manges store overraskelse er maismel faktisk lavFODMAP. Mais, eller sweet corn (varianten vi bruker til taco) er høyFODMAP, men for å lage maismel brukes en annen type mais som er lavFODMAP. Maismel kan du bruke når du baker glutenfritt (her må vi spørre Monica om råd) og ikke minst når du lager autentiske meksikanske tortillas. Se oppskrift her!

RISMEL
Rismel er et must å ha i skapet når du baker lavFODMAP. Det har en mild smak og gjør baksten saftig. Bruk i vafler, pannekaker, knekkebrød og mer.

SURDEIGSPULVER
Dette er et produkt jeg får daglig spørsmål om i forbindelse med magevennlig surdeigsbakst. Dette er et pulver du kan tilsette glutenfri bakst for en nydelig smak og bedre holdbarhet - baksten blir faktisk saftigere!

Du kan ikke bruker surdeigspulver til å bake surdeigsbrød av spelt, dessverre. Da trenger du en frisk og boblende surdeigsstarter :)

Dette var en oversikt over lavFODMAP-produkter og hvordan du kan lage dem lavFODMAP ved å endre noen ingredienser i originaloppskriften. Det er kun to produkter jeg har vurdert som uegnet i eliminasjonsfasen av dietten og det er falafel og müsli med bær. Falafel er basert på kikerter som har et høyt innhold av FODMAPs og müsli med bær inneholder en del bærtyper vi ikke kjenner FODMAP-innholdet av (ennå) i tillegg til eple.

Legg igjen en kommentar om du har spørsmål om produktene på lavFODMAP-diett, så hjelper jeg deg :)

Click Here to Leave a Comment Below

BLT sandwich med Brødskiver fra Det Glutenfrie Verksted (lavFODMAP) - GODT FOR MAGEN - januar 25, 2019

[…] Les mer om de magevennlige produktene fra det Glutenfrie Verksted her! […]

Reply
Magevennlig nistebrød (lavFODMAP) - GODT FOR MAGEN - februar 3, 2019

[…] kan du også handle produktene på nett via allergikost.no. Der har de et raust utvalg! Her har du en fullstendig oversikt over lavFODMAP-mikser fra Det Glutenfrie Verksted.Nyt baksten og den gode magefølelsen! Julianne […]

Reply
Leave a Reply:

5 dagers gratis nettkurs om IBS, FODMAPs og mer!

x