Min IBS i svangerskapet… så langt :)

Tusen hjertelig takk for alle gratulasjoner og gode ønsker etter at jeg fortalte om graviditeten for noen uker siden. Det varmer veldig <3 :) 

Lenger ned i innlegget deler jeg mine erfaringer med IBS og baby i magen - og jeg vil legge til at dette er mine erfaringer og min strategi for å lindre mageplagene under svangerskapet. Jeg anbefaler ikke å starte streng lavFODMAP-diett under graviditet om du ikke har erfaring med dietten fra før. 

Mange med IBS opplever at symptomene endres når de blir gravide
Noen blir bedre og kan stort sett spise alt de egentlig bør holde seg unna, mens andre opplever å bli verre. I forrige innlegg spurte jeg om dine erfaringer og det var veldig interessant å lese!

Se noen av kommentarene her:  

Som du kan lese, opplever noen å bli betraktelig mye bedre under svangerskapet og i tiden etter, mens andre blir mye verre enn før. Blir du bedre, må du nyte tiden (din heldiggris) - blir du verre, kan det være lurt å ta hensyn til både kost og andre faktorer slik at du slipper unna de verste plagene. 

Mine erfaringer så langt
Jeg tilhører gruppen som har blitt mer sensitiv i magen etter at jeg ble gravid. I fjor fikk jeg behov for å ta grep om egen helse etter at jeg gikk på veggen. Jeg jobbet mye med kostholdet mitt, og fokuserte på å spise mye magevennlig mat som styrker de gode bakteriene i tarmen. Etter hvert som magen og kroppen begynte å spille på lag igjen, innførte jeg mer og mer høyFODMAP-mat og i sommer spiste jeg mer variert og mindre FODMAP-redusert enn på veldig lenge. Det var helt fantastisk og jeg kjente at jeg virkelig at tarmen var sterkere enn noen gang og magen fungerte utmerket.

Så ble jeg gravid
Magen stoppet opp og avføringen ble hard som stein. Magen blåste seg opp og jeg ble ekstremt luftig i magen. På ettermiddagene så det ut som at jeg var langt lengre på vei enn det jeg egentlig var, og smertene (i tillegg til graviditeten) gjorde meg slapp, sliten og i dårlig humør. Etterhvert innså jeg at jeg burde legge om kostholdet igjen og prøve å redusere på all den gode høyFODMAP-maten som jeg hadde innført den siste tiden. 

I et forsøk på å få magen i bedre balanse, gikk jeg tilbake til streng lavFODMAP igjen
De verste symptomene forsvant etter noen dager, men avføringen var fremdeles hard. I starten av svangerskapet var jeg uggen og hadde lite matlyst noe som i tillegg gjorde det vanskelig å få i seg fiberrik mat som grønnsaker, frukt og korn. Men brød smakte fremdeles godt, så jeg bestemte meg for å lage så grove surdeigsbrød av spelt som mulig for å se om det kunne hjelpe magen - og for meg ble det faktisk løsningen! Jeg spiste grovt surdeigsbrød av spelt flere ganger daglig og magen elsket det. Så fram til nå har magen fungert bra når jeg tar hensyn til FODMAPs og spiser godt med fiber. Skeier jeg ut, merker jeg det i flere dager i etterkant, så det er tydelig at magen er mer sensitiv enn før.

MEN SÅ. Nå, 23 uker på vei og lillegull tar stadig mer plass
Noe som igjen merkes på fordøyelsen og jeg må igjen lære magen å kjenne. Magen har for alvor poppet og det er ikke mye som skal til før presset i magen blir for stort når magen blir oppblåst. Bare én dag uten avføring gir meg samme press i magen som om jeg ikke hadde gått på en uke - og suger til seg mye av det allerede begrensede overskuddet jeg har for tiden. Nei, jeg liker ikke dette - men det er verdt det og jeg prøver stadig nye strategier for å ha det så godt som mulig og nyte denne fine tiden. Jeg trener og går tur daglig, prøver å spise regelmessig, magevennlig og fiberrikt. Så gjelder det å få inn nok hvile i løpet av dagen! Får jeg til dette, så går det bedre - men jeg må innrømme at det er SÅ mye lettere sagt enn gjort :P

Jeg vil gjerne høre fra deg som ble VERRE under svangerskapet :P - Hva gjorde du for å få det bedre og fikk du det til? <3

- Julianne og mini

Jeg møter nye utfordringer med magen etterhvert som mini vokser...! 

Click Here to Leave a Comment Below

Gunnhild Elise Abrahamsen - januar 28, 2019

Gratulerer så mye Julianne! ?

Reply
  Julianne - januar 28, 2019

  Tusen takk, Gunnhild <3 :D

  Reply
Anne Lene - januar 28, 2019

Gratulerer så mye!
Jeg er 26 uker med ei jente selv, og har vært mye mye verre i magen.
Det var veldig vanskelig i starten da jeg slet med ekstrem kvalme frem til uke 17, og med et allerede begrenset utvalg av mat slet jeg veldig.
Er mye bedre når jeg spiser ibs vennlig mat, og merker det som du sier i dagesvis når jeg skeier ut.
Jeg blir dessverre ikke helt bra selv om jeg spiser lav fodmap, blir oppblåst av så og si all mat. Og det tar veldig på både matlyst og formen. Skulle gjerne vært av de som slapp unna i svangerskapet! <3

Reply
  Julianne - januar 29, 2019

  Tusen takk – og takk det samme! Så kjekt med ei lita jente :)

  Jeg skjønner. Høres ut som at tarmen din er ekstra sensitiv om dagen. Kanskje endrer det seg snart, man vet jo aldri? Ta godt vare på deg selv framover, så er det alltid godt å tenke på at det hele er verdt det når vi står der med et lite vakkert vesen i armene <3 :) Lykke til med siste innspurt!

  Hilsen Julianne

  Reply
Trine - januar 30, 2019

Gratulerer Julianne!
Jeg lurte på om du tidligere har blitt dårligere i dagen før mensen? Jeg blir skikkelig dårlig i rundt en uke før jeg får mensen og blir oppblåst og får vondt i magen av alt!

Reply
  Julianne - januar 31, 2019

  Hei Trine! Tusen takk :) Ja, jeg blir også dårligere i magen noen dager før mensen og det er vi ikke alene om. Mange opplever det og det skyldes hormonelle endringer. Studier viser at tarmen blir mer sensitiv i de dagene, så om du føler du gjør alt riktig med mat og rutiner ellers og likevel reagerer, så er det ofte årsaken. Det er rett og slett en faktor vi ikke kan kontrollere, men som er fint å være klar over. Anbefaler å tracke mensen via en app eller kalender, så har du oversikt. Takk for godt og viktig spørsmål!

  Reply
Camilla - februar 2, 2019

Jeg har slitt med magen utrolig lenge. Leste meg opp på IBS og satte igang med low food map ( takket være deg) 1/2 år før graviditet. Ble kvitt alt av kramper og ble 80% bedre. Opplevde de første ukene av graviditeten som helt forferdelig. Aldri hatt slike kramper i magen før, var så vondt en vending at jeg kastet opp mens jeg satt på do. Tror dette har med at fordøyelsen går sååå mye saktere. Etterhvert ble det heldigvis bedre. Er i dag 15 uker på vei og kan faktisk spise en rosinbolle uten noen plager, men må fortsatt passe på. Et tips hvis man er plaget med hard mage er å starte dagen med en kiwi. Ikke noe problem for min del da jeg også craver etter dette:-) Elsker den ene kokeboken din, lykke til videre!

Reply
  Julianne - februar 3, 2019

  Takk for at du deler, Camilla! Bra magen har stabilisert seg nå, og dette tror jeg mange opplever. Det er mye som skjer i kroppen i starten av et svangerskap, så det er vel naturlig at kroppen kommer i ubalanse. Lykke til med svangerskapet du også! Håper du får et fantastisk svangerskap framover <3

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x