Surdeigspannekaker av spelt (lavFODMAP)

M-m-m, disse pannekakene er først og fremst supergode! Men de er også enklere å fordøye for deg med sensitiv mage fordi de lages med surdeig. Næringsstoffene i kornet blir også lettere tilgjengelig for opptak i tarmen! Men er du som meg, trenger du ikke mange gode grunner for å lage pannekaker, men det er jo alltids kjekt å vite ;) 

Når du lager disse, må du først og fremst planlegge hva du skal ha til middag. Så går det av seg selv! Sett første del av røra på morgenen før jobb, la den fermentere  på kjøkkenbenken til du kommer hjem og server nystekte pannekaker til middag! 

Surdeigspannekaker av spelt

Oppskriften gir 6 pannekaker 
Oppskriften er lavFODMAP, laktosefri og melkefri
Oppskriften inneholder gluten og egg 

Ingredienser
STEG 1
3 dl sammalt speltmel
2,5 dl vann
1 ss boblende surdeigsstarter

STEG 2
2 egg
1 ss rapsolje
1 ts kardemomme (kan sløyfes)
1 klype salt

Smør eller olje til steking. 

Slik gjør du
STEG 1: Bland sammen mel, vann og surdeigstarter i en bakebolle, dekk til med lokk eller plast og la stå på kjøkkenbenken i 7–10 timer til fermentering.

STEG 2: Tilsett egg, olje, kardemomme og salt i røra og la svelle i en halvtime før du setter i gang med stekingen. Ha litt smør eller olje (for melkefri) i stekepanna og ha i en liten øse pannekakerøre og vend på stekepanna til røra dekker overflaten. Når pannekaken har stivnet på toppen, snur du den raskt med en stekespade og steker pannekaken videre på andre siden i noen minutter. Fortsett til du er tom for røre :) 

Server med det du liker best, om det er blåbærsylte og stekt bacon, kjøttfyll eller om du nyter den som en wrap med godt pålegg og salat. Pannekaker har mange, mange bruksområder!

Her i huset serverer vi pannekaker med stekt bacon og blåbærsylte (gjerne en variant av dette med chiafrø) og så lager jeg en god, magevennlig tomatsuppe til

Hva er tradisjonen hjemme hos deg? 

Håper det smaker!

Hilsen Julianne :) 

Click Here to Leave a Comment Below

Maria - mars 8, 2019

Hei! Tusen takk for denne bloggen og alle matoppskrifter! Bruker det og boken din flittig :) Jeg er i gang med eliminasjonsdietten nå og syns så langt det går fint. Men når det nærmer seg helg så er det litt vanskelig for en godtemoms som meg. Kan man feks spise disse: United bakeries kokosboller: Sukker, stivelsesirup, eggehviter, kokos (12 %), palmekjerneolje, kakao, pektin? Ellers er jeg veldig glad i lakris (vet at store mengder kan det virke lakserende). Vet du om noe lakris som er lav fodmap? Leste at Ifa pastiller var det, men noe annet? Kan jeg feks spise Kick tror du: glukosesirup, sukret kondenceret skummetmælk/melk, sukker, helt hærdet/fullherdet kokosolie, glukose-fruktosesirup, lakridsekstrakt, aromaer, farve-/fargestoff (e153)?
På forhånd tusen hjertelig takk for svar!

Reply
    Julianne - mars 9, 2019

    Hei Maria :) Takk for gode ord! Så bra det går fint med deg.

    Ja, kokosbollene er OK med hensyn til FODMAPs, og lakris er også OK i moderate mengder slik jeg forstår det. Kick inneholder skummetmelk (laktose), men mengden er så liten at de fleste tåler det i moderate mengder.

    Stå på videre :) Hilsen Julianne

    Reply
Leave a Reply:

5 dagers gratis nettkurs om IBS, FODMAPs og mer!

x