Kanelknuter av spelt og surdeig (lavFODMAP)

Forrige helg var det Fastelavn, og da ble det til at jeg bakte mine faste surdeigsboller av spelt. De er veldig gode, men siden de kaldheves i kjøleskapet synes jeg det tar unødvendig lang tid - noe som har ført til at jeg sjeldent baker dem, eller har vært modig nok til å lage noe annet enn vanlige boller. Bare sånn i tilfelle det ikke blir vellykket...

Så fram til nå har jeg vært litt feig, men til fastelavn i år bestemte jeg meg for å heve bollene på kjøkkenbenken over natta isteden for å kaldheve i kjøleskap. Jeg sov litt mer urolig den natten. Drømte om mislykkede, syrlige surdeigsboller. Etterhvert som klokken nærmet seg 08:00 søndagsmorgen, kunne jeg omsider stå opp og se hvordan det stod til med deigen :D 

Det så heldigvis bra ut og jeg trillet ut de lekreste bollene. Jeg lot dem etterheve på et stekebrett i ca. 1,5 time før jeg stekte dem. Og du verden, så bra de bollene ble - BEDRE enn når de kaldhevet i kjøleskapet, og ikke minst tok dette kortere tid!

Så denne helgen bestemte jeg meg for å lage kanelknuter med samme metode, og jeg har ikke ord for hvor gode de ble ?

Klar for oppskriften nå? 

Kanelknuter av surdeig og spelt 

Oppskriften gir 12 store boller (eller flere mindre) 
Oppskriften er lavFODMAP og laktosefri

DAG 1

STEG 1: Frisk opp surdeigsstarteren

Dette gjør jeg på morgenen/formiddagen

Du trenger
150 g siktet speltmel
150 g vann
1 ss surdeigsstarter

Slik gjør du: Bland ingrediensene sammen i en liten glassbolle og dekk til med plast. La stå i 8-12 timer før du fortsetter til steg 2.

STEG 2: Sett deigen

Dette gjør jeg på kvelden

Du trenger
550 g siktet speltmel
200 g romtemperert laktosefri helmelk (eller laktosefri lettmelk, blandet med litt laktosefri fløte)
120 g sukker
2 egg
10 g salt
1-2 ts kardemomme
200 g oppfrisket surdeigsstarter (den du lagde ved steg 1)

75 g romtemperert smør (i terninger) 

Slik gjør du: Bland sammen alle ingrediensene bortsett fra smør. Jeg bruker kjøkkenmaskin i denne prosessen, men lar den kun gå på laveste hastighet til deigen er godt kombinert. Du kan fint bruke god gammeldags håndkraft også! Dekk bollen med plastfolie eller et tilhørende lokk og la deigen heve i 1-2 timer før du blander i smøret. 

Etter 1-2 timer skal du jobbe inn smøret i deigen. Ha deigen på kjøkkenbenken. Om deigen kjennes litt for bløt ut og er vanskelig å jobbe med, kan du spe med litt mer siktet speltmel. Ikke for mye, bare nok til at du kan kna deigen uten problemer. Jobb deretter inn romtemperert smør i deigen. Dette er også en klissete prosess, men fortsett til deigen smøret er helt innarbeidet! Bruk gjerne bretteteknikken som du ser i denne videoen (det er så gøy!)

Når smøret er innarbeidet, dekker du bollen med plast eller lokk. La deigen heve på kjøkkenbenken i 10-12 timer, gjerne over natta. 

DAG 2

Steg 3: Utbaking og etterheving

Dette gjør jeg på morgenen eller etter 12 timer. 

Fyll til kanelknutene
Smør (romtemperert/mykt)
Sukker
Kanel

Ha litt speltmel på bakebordet og ha deigen ut av bakebollen. Strø over litt mel om deigen er vanskelig å jobbe med. Bruk så lite som mulig, da blir bollene best. Kjevle deretter deigen ut til et stort rektangel. Smør et jevnt lag med mykt smør utover deigen, strø over ønsket mengde sukker og kanel. 

For å lage knuter, refererer jeg til Trine Sandberg (Trines Matblogg) som beskriver prosessen slik:  Brett deretter den ene langsiden inn mot midten, og den andre over – slik at du nå har tre lag med deig (ca. 50x16 cm). Kjevle ut leiven til den er ca. 50x25 cm, og del den i remser på tvers, ca. 2-3 cm brede.Tvinn remsen, hold fast i den ene enden og snurr den 2-3 ganger rundt to fingre, før du dytter enden inn i hullet på undersiden. Alternativt kan du kjevle ut leiven til den er 50x20 cm, dele opp i remser som tvinnes og deretter slå en enkel knute på remsen. 

Jeg vil anbefale deg å se denne videoen hvor hun VISER hvordan det gjøres. Se fra ca. 1.50 minutter inn i videoen. Trine, takk!!

Dekk to stekebrett med bakepapir og fordel kanelknutene på brettene. Sett brettene med boller inn i en kald stekeovn og la de etterheve i 1-2 timer (jo lenger desto bedre). Sett gjerne på lampa i stekeovnen så blir det lunt og godt til bollene.

Ta bollene ut av stekeovnen når du er klar for å steke dem. Varm opp stekeovnen til 200 grader. Pensle bollene med et sammenvispet egg og stek et brett med boller om gangen. La bollene steke i 15-20 minutter til de er gyldne og fine i fargen :) 

Avkjøl på rist og nyt lune ?

Håper virkelig du synes det smaker! 

Julianne :) 

Click Here to Leave a Comment Below

Karen-Christine - september 11, 2019

Hvordan gjør disse seg mtp frysing? ?

Reply
  Julianne - september 11, 2019

  Kjempebra! Jeg fryser de ned med en gang de er avkjølt. Tiner dem på kjøkkenbenken og gir dem en liten lunk i stekovnen før servering :)

  Reply
Katrine - mars 19, 2020

Hva slags mengdebegrensning er det på disse ift low fodmap?:)

Reply
  Julianne - mars 19, 2020

  Hei :) Det kommer an på hvor store du lager dem, men jeg vil nok anbefale en grense på 1 stor eller 2 små per måltid :)

  Reply
Annette - mars 26, 2020

Deigen min blir så utrolig klissete at det var vanskelig å forme knuter… Hva gjør jeg feil? Har det noe å si hvilken temperatur det er i rommet som deigen hever i? Smaken ble upåklagelig god, men skulle gjerne fått til å forme de litt finere :D

Reply
  Julianne - mars 26, 2020

  Hei Annette! Så bra smaken ble god! Enig i at deigen er litt klissete, det er en grunn til at vi former tilfeldige knuter av deigen og ikke lager snurrer :P Du kan prøve å ha litt mer mel på bakebordet når du baker dem ut, eller så kan du alltids ha litt mer mel i deigen fra start. Kanskje det hjelper. Temperatur i rommet kan også påvirke, tenker jeg. Er det varmt, vil surdeigen jobbe litt raskere og da har deigen en tendens til å bli litt mer løs. Jeg håper du prøver igjen og at det går bedre neste gang! Hilsen Julianne :)

  Reply
Lise Schmidt - april 1, 2020

Hei!
Har du erfaring med å prøve sukrin+ istf. vanlig sukker til denne oppskriften?
Hilsen Lise

Reply
  Julianne - april 1, 2020

  Hei Lise :) Nei, det har jeg ikke gjort. Jeg har prøvd kokosblomstsukker, men bollene blir helt klart best med sukker :) Om du spiser FODMAP-redusert ville jeg ha brukt sukker og ikke sukrin, da det kan påvirke magen <3

  Reply
Anita - april 1, 2020

Hei!
Vet du om det kan brukes mandelmelk eller rismelk i stedet for laktosefri melk? Eventuelt i kombinasjon med laktosefri-fløte? (Blir jo litt annerledes smak så klart men, ja.. :D

Reply
  Julianne - april 1, 2020

  Hei :) Ja, det tror jeg vil gå fint! Trenger du helt melkefrie boller må du bruke melkefritt smør også da :) Fortell gjerne hvordan det går om du prøver!

  Reply
Charlotte - april 12, 2020

Hei:)

Steg 1, det blir ganske mye mer enn 200 gram oppfrisket surdeig. For det er 150 gram mel og 150 gram vann + surdeigsstarter. Kaster du resten? Eller har du det lille ekstra oppi?

Hilsen Charlotte

Reply
  Julianne - april 13, 2020

  Hei Charlotte :) Jeg blander bare resten i surdeigsstarteren min, eller så bruker jeg det i en brøddeig eller rundstykkedeig når jeg først er i gang med å bake :) Håper bollene smaker!

  Reply
Anita Bergland - april 26, 2020

Hei, hvis man ikke har surdeig, er det mulig å få bakt kanelsnurrer/knuter som er lav-fodmap?

Reply
Therese - mai 7, 2020

Hei!
Så man kan bruke disse restene av surdeig i en brøddeig eller rundstykker? I stedet for 2 ss surdeigsstarter da? Bruker du de samme mengdene mel på de brødene eller rundstykkene som du bruker til vanlig da?

Reply
  Julianne - mai 10, 2020

  Hei Therese :) Ja, om du tenker på eventuelle rester av den oppfriskede starteren? Det kan du tilsette i en brøddeig eller rundstykker! Du trenger egentlig ikke mer enn 2 ss, så om du har mer rester kan du blande det i surdeigsstarteren din. Det bruker jeg å gjøre :) Forstod jeg deg riktig?

  Reply
Marthe - mai 9, 2020

Hei Julianne!
Hva er grunnen til at smøret ikke kan eltes inn med det samme? Har det noe å si for selve hevingen ved surdeigsbakst?
På forhånd takk :)

Reply
  Julianne - mai 10, 2020

  Hei Marthe :) Jeg aner ikke, jeg gjør det slik fordi oppskriften jeg ble inspirert av gjør det på den måten! Men jeg må innrømme at jeg har i smøret med det samme – for jeg setter som regel deigen på kvelden før jeg legger meg og har ikke tid til å vente. Og bollene blir gode likevel ;)

  Reply
  Marthe - mai 11, 2020

  Takk for svar! Jeg gjorde det samme, og det gikk fint ;) Så at en del andre surdeigsoppskrifter gjorde det slik, så da regnet jeg med at det gikk bra. Men bruker du kjøkkenmaskinen til det eller gjør du den bretteteknikken for å blande smøret inn?

  Reply
  Julianne - mai 12, 2020

  Hehe, nå avslører du meg her Marthe! Jeg bruker kjøkkenmaskin på lav, lav hastighet for å blande inn smøret :)

  Reply
Trude-Sofie - mai 27, 2020

Mine ble ikke vellykka ?
Kan det ha ødelagt surdeigen at melka var litt varm?

Reply
  Julianne - juni 3, 2020

  Hei Trude-Sofie! Huff, så dumt! Hva skjedde? Det gjør ikke noe at melken er litt varm (så lenge den ikke var kokende varm), temperaturen vil gå litt ned når du blander den med de andre ingrediensene. Hvordan var surdeigsstarteren din før du bakte? Hilsen Julianne

  Reply
Marit Kristiansen - juli 5, 2020

Hei! Jeg tester nå disse bollene og gleder meg maks!! Kjæresten min er helt hekta på kanelboller så disse må jeg jo bare få til!?

Vi penslet bollene før de etterhever, håper det går bra? Vi tenkte også å hive i vaniljekrem etter de er ferdig med etterhevingen, også hadde vi i litt ekstra kardemomme i fyllet -kan gi respons på det!

Hilsen Marit

Reply
  Julianne - juli 15, 2020

  Hei Marit :) Håper bollene ble gode og at magen jubler etterpå :D Vaniljekrem og ekstra kardemomme gjør nok susen, denne oppskriften kan du variere med det du vil :) Hilsen Julianne

  Reply
Hilde Ro Lea - januar 9, 2021

Dette klarte jeg ikke? Mine ble veldig flate og deigete. Vet ikke hvorfor heller?

Reply
  Julianne - januar 11, 2021

  Hei Hilde! Var det bra futt i surdeigsstarteren din? Det er ikke alltid like enkelt dette med surdeig, men ikke gi deg! :)

  Reply
Tone - januar 27, 2021

Når det står «Frisk opp surdeigsstarteren», er dette det samme som å mate surdeigen? Eller skal den mates dagen i forveien i tillegg til å friskes opp?

Reply
  Julianne - januar 28, 2021

  Hei Tone! Ja, du mater en del av den som du skal bruke videre i baksten. Jeg mater gjerne starteren min et par ganger før jeg setter fordeigen (der jeg frisker opp surdeigsstarteren med nøyaktige mål) :) Gir det mening?

  Reply
Maja hele. - januar 29, 2021

Når
Bollene settes inn i kald ovn for etterleving, kan de stå det lengre enn 2 timer?

Reply
  Julianne - februar 4, 2021

  Hei Maja :) Ja, jeg lot mine boller stå 4 timer i etterheving i helga. Fungerer veldig fint, det eneste er at lang hevetid kan gi syrligere smak, så prøv deg litt fram. Min deig hevet vel tilsammen 14-15 timer, og det synes jeg er litt i overkant. 12-13 gir best smak synes jeg, men prøv deg fram :)

  Reply
Natalie - mars 28, 2021

Heisann, må man bruke laktose fri melk/fløyte ? Er det noko grunn for at det blir i stadenfor vanlig?

Er d mulig å bruke vanlig fløyte og mandelmelk foreksempel og Forsatt få eit godt resultat? 😊

Reply
  Julianne - mars 29, 2021

  Hei Natalie :) Nei, om du tåler laktose kan du bruke vanlige meieriprodukter i denne oppskriften :) Håper det smaker! Hilsen Julianne

  Reply
Monica N Skjæret - april 2, 2021

Hei Julianne!

Takk for flotte oppskrifter!

Kan jeg bruke havremel istedenfor laktosefri melk og laktosefri fløte?

Reply
  Julianne - april 6, 2021

  Hei Monica :) Ja, du kan bruke havremelk eller f.eks mandeldrikk/risdrikk (for enda lavere FODMAP-innhold) isteden for laktosefri melk/fløte i disse bollene :) Mvh Julianne

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x