Glutenfritt surdeigsbrød med valnøtter (lavFODMAP)

[Reklame for Det Glutenfrie Verksted]

Det tok meg over ei uke med prøving og feiling før denne oppskriften satt, men jeg tror det var verdt alle forsøkene. Første forsøk ble veldig bra, andre forsøk ble litt understekt og rått i konsistensen, mens tredje forsøk ble perfekt, både på smak og konsistens! Så nå håper jeg bare du vil si deg enig ???

Jeg bruker naturlig glutenfritt og lavFODMAP mel fra Det Glutenfrie Verksted i brødet - meltyper som både er fullkorn, økologiske og smaker veldig godt. Et must å ha i skapet når du følger lavFODMAP-dietten! Finner du dem ikke i butikken, kan jeg anbefale å handle på nett. Litt mindre stress og du får melet rett i postkassen ?

Oppskriften i dag er inspirert av dette eltefrie grovbrødet fra den fantastiske bloggen glutenfrihet.no - et eltefritt brød som skal heve over tid og stekes i jerngryte. Har du ikke jerngryte, så kan det være det går an å bake det i brødform, men jeg kan ikke garantere like godt resultat da.  

Jeg har laget dette surdeigsbrødet med min nye kompis, en glutenfri surdeigsstarter, men har du ikke kommet så langt, så kan du bruke ½ ts tørrgjær istedenfor og la deigen heve like lenge. Da hopper du over det første steget som handler om å friske opp surdeigsstarteren :) 

Glutenfritt surdeigsbrød med valnøtter

Oppskriften gir ett brød
Oppskriften er lavFODMAP, glutenfritt og laktosefritt

Ingredienser
200 g glutenfrie havregryn
150 g fullkornsrismel fra Det Glutenfrie Verksted
50 g quinoamel fra Det Glutenfrie Verksted 
50 g maismel fra Det Glutenfrie Verksted
50 g hakkede valnøtter
10 g Fiberhusk
1 god ts salt
400 g (4 dl) romtemperert/kaldt vann
200 g (2 dl) laktosefri yoghurt naturell
50 g oppfrisket glutenfri surdeigsstarter eller ½ ts tørrgjær
1 ts flytende honning

Steg 1: Frisk opp surdeigsstarteren din
Bland 50 g glutenfri surdeigsstarter, 70 g fullkornsrismel og 100 g lunket vann. La stå på kjøkkenbenken i 10-12 timer til den bobler godt.

Steg 2: Sett deigen og la heve
Bland sammen de tørre ingrediensene i en bakebolle. Mål opp og bland vann og laktosefri yoghurt naturell og honning sammen i et litermål. Bland inn 50 g surdeigsstarter i væsken og bland deretter sammen med de tørre ingrediensene. Bland deigen raskt sammen med en slikkepott og sørg for at deigen er godt kombinert. Sett lokk på bakebollen eller dekk den med plastfolie og sett deigen til heving på en lun plass. Jeg hever deigen på badet, hvor vi har varmekabler på gulvet. Det gjør bruker å gjøre susen! La deigen heve i 9-12 timer før du går videre til neste steg, nemlig stekingen!

Steg 3: Steking av brødet
Sett stekeovnen på 250 grader over og undervarme. Sett jerngryta med lokk inn på et stekebrett på nederste rille i ovnen og la den varme seg godt opp. I mellomtiden tar du litt rismel på bakebordet, tar deigen ut av bakebollen og former den forsiktig til et brød. Legg deigen på et bakepapir og sett bakebollen på hodet over slik at du dekker deigen. La deigen etterheve til ovnen er varm og jerngryta er godheit (ca. 20 - 30 minutter)

Ta jerngryta ut av ovnen, ta av lokket og strø litt rismel i bunnen av gryta. Strø gjerne litt mel på deigen også (bare fordi det ser lekkert ut) og bruk en skarp kniv til å kutte noen snitt i overflaten av deigen. Legg deigen forsiktig ned i jerngryta, sett på lokket og sett jerngryta inn i ovnen. La brødet steke i ca. 30 minutter med lokk på 250 grader, før du fjerner lokket (og gisper av begeistring for hvor lekkert brødet ser ut), skrur temperaturen ned til 225 grader og steker brødet videre i ca. 20 minutter eller til brødet har fått en mørk og fin stekeskorpe. Avkjøl brødet på rist og vent med å skjære i det før det er helt avkjølt. 

Brødet holder seg saftig i flere dager, men kan også fryses og tas opp etter behov ?

Jeg håper virkelig det smaker ?

Julianne ✨ 

Følg meg i sosiale medier for flere lavFODMAP-tips og triks: 
Facebook: Godt for Magen
Instagram: @julianne_godtformagen

Click Here to Leave a Comment Below

Nina - april 13, 2019

Hei, takk for fin oppskrift. Laget brødet i dag og det ble veldig velykket. Doblet solsikkefrøene, da jeg er veldig glad i det. Formet deigen etter heving i bakebollen med litt rismel, da jeg har en Kitchen aid maskin. Stålbollen gjør det lett å jobbe med deigen oppi bollen med en deigspade. Etterhevet den også i bollen. Gikk veldig bra.
God helg!

Reply
  Julianne - april 15, 2019

  Hei Nina :D Så godt å høre at brødet falt i smak! Smart å forme det direkte i bollen :) God påske til deg! Hilsen Julianne

  Reply
Gunn-Annie Nilsen - mai 1, 2019

Takk for hjelpen. Jeg har cøliaki og IBS og har brukt din glutenfrie surdeigsstarter og bakt det glutenfrie brødet med valnøtter og stekt det i en jerngryte etter oppskrift. Jeg satte deigen over damp den siste halvtimen før steking og syntes den hevde seg litt mer enn ved å la den stå på benken. Jeg syns imidlertid at brødet virker litt lite stekt inni selv om skorpen er ganske mørk brun. Når det skjæres opp, setter det seg deig på kniven. Jeg vet ikke om det skal være slik eller om det blir bedre å steke i vanlige former. Har du noen kommentarer det dette? Noe jeg ikke har skjønt? Ellers skal vanlig glutenfritt brød (som ikke er surdeigsbrød) settes inn i kald ovn og det hever seg en del i ovnen. Jeg skal prøve neste gang å bake samme brød, men la brødet stå over damp før det settes inn i kald ovn og steke det i form.

Reply
  Julianne - mai 2, 2019

  Hei Gunn-Annie :) Takk for tilbakemeldinger! Veldig kjekt å høre at du har fått til surdeigsstarteren og at du har bakt brødet. Det setter seg litt deig på kniven min også, men jeg synes brødet er mer saftig enn rått. Det kan være forskjell på stekovner, så prøv eventuelt å senke temperaturen noen grader og la brødet steke litt lenger? Jeg har ikke så mye erfaring med glutenfri bakst, så om du har noen triks i ermet du kan bruke (og dele med meg) som kan bedre resultatet, så er det supert :D Fortell gjerne hvordan det går når du prøver metoden du beskriver. Spennende :) Beste hilsen, Julianne

  Reply
Ingrid - mai 9, 2019

Hei! Hvor kommer honningen og saltet inn i oppskriften?

Reply
  Julianne - mai 10, 2019

  Hei Ingrid! Takk for at du sier fra, det kom ikke godt fram i beskrivelsen (som jeg har endret litt på nå). Bland saltet sammen med de tørre ingrediensene og bland honningen i vannet/yoghurten :) Håper brødet smaker! Hilsen Julianne

  Reply
Gunn-Annie Nilsen - august 31, 2019

Jeg har nå bakt surdeigsbrødet med valnøtter mange ganger og det fungerer ikke å sette det inn i kald ovn. Det hever seg ikke i ovnen. Så jeg har fulgt din oppskrift bortsett fra at jeg må ha mer vann enn det som står i din oppskrift. Er litt usikker på hvor tykk deigen skal bli. Hvis jeg ikke har mer vann i, blir den så tykk at jeg ikke får rørt den sammen. Jeg rører ut fiberhusk ut i væsken og pisker den med husken i 5 minutter før jeg har blander den i det tørre, og det er mulig at det er grunnen til at deigen blir så hard at jeg må ha mer vann i. Det går også bra å bake i former og la brødene heve i formene med plast over og settes inn i varm ovn. Har du noen kommentarer til min framgangsmåte?

Reply
  Julianne - september 3, 2019

  Hei :) Jerngryta skal varmes godt opp før du har deigen i, så ovnen og gryta skal være veldig varm! Ikke bland ut fiberhusken i vann først, men følg oppskriften til punkt og prikke. Da tror jeg du vil lykkes med brødet ;) Håper det blir vellykket neste gang! Hilsen Julianne :)

  Reply
Thea - mars 31, 2020

Hei igjen!
Nå står brødet i ovnen, og det ser så lekkert ut! Gleder meg kjempemye til å sette tennene i det. Mamma lurte om man kan ta vare på starteren? (Jeg er 16, skjønner du).
Ha en fin dag :)
Thea.

Reply
  Julianne - mars 31, 2020

  Hei Thea :) Så utrolig kult! Håper virkelig det smaker :) Ja, sørg for å gi starteren mel og vann innimellom, så kan dere ta vare på den for evig og alltid :) Ha en fin dag og kos dere med baksten! Hilsen Julianne

  Reply
Magevennlig 17. mai (2020) - GODT FOR MAGEN - mai 13, 2020

[…] Surdeigsbakst ​ Eltefrie surdeigsrundstykker av spelt 12-timers surdeigsbrød av spelt Brytebrød av surdeig og speltGlutenfri og lavFODMAP-bakst​Proteinrundstykker med gulrot Enkle rundstykker med gulrot og gresskarkjernerEltefritt brød med valnøtter […]

Reply
Trine - oktober 12, 2020

Hei, jeg har nå satt fordringen og skal i ettermiddag bake brødet. Er det slik at mengden med fullkornrismelet i fordeigen er ekstra i forhold til den totale melmengden oppgitt i oppskriften? Eller «spiser» jeg av den totale mengden?

Reply
  Julianne - oktober 13, 2020

  Hei Trine :) Så spennende! Du bruker kun 50 g av fordeigen i selve deigen, så får du litt surdeigsstarter til overs som du tar vare på videre :) Gir det mening? Håper brødet blir vellykket!! Hilsen Julianne

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x