Eltefritt brød med frø (lavFODMAP og glutenfritt)

Nok et saftig og godt grytebrød kom ut av ovnen i forrige uke! Denne gangen laget jeg det med 1/2 ts gjær og ikke surdeig. Jeg påstod nemlig at det gikk helt fint før jeg hadde testet det selv, så jeg måtte bare få det bekreftet ? Du kan selvfølgelig bake dette brødet med surdeig også, så her kan du velge selv. 

Bruk jerngryte når du lager dette brødet, så får du en deilig sprø skorpe og et lekkert utseende. Har du ikke jerngryte vil jeg anbefale deg å skaffe deg en: lån av noen, kjøp en splitter ny eller hvorfor ikke en brukt en? Har du planer om å bake mye framover så vil du få utrolig mye glede av den!

Eltefritt brød med linfrø og solsikkekjerner

Oppskriften gir et brød
Oppskriften er lavFODMAP, glutenfritt og laktosefritt

Ingredienser
200 g havregryn (evt. glutenfrie) 
150 g fullkornsrismel
50 g quinoamel
50 g maismel
25 g linfrø
25 g solsikkekjerner
10 g Fiberhusk
400 g (4 dl) romtemperert/kaldt vann
200 g (2 dl) laktosefri yoghurt naturell
½ ts tørrgjær (evt. 50 g glutenfri surdeigsstarter)
1 ts flytende honning
1,5 ts salt

Sett deigen 
Bland sammen de tørre ingrediensene i en bakebolle. Mål opp og bland vann og laktosefri yoghurt naturell sammen i et litermål. Bland deigen raskt sammen med en slikkepott og sørg for at deigen er godt kombinert. Sett lokk på bakebollen eller dekk den med plastfolie og sett deigen til heving på en lun plass. Jeg hever deigen på badet, hvor vi har varmekabler på gulvet. Det gjør bruker å gjøre susen! La deigen heve i 9-12 timer før du går videre til neste steg, nemlig stekingen!

Stek brødet 
Sett stekeovnen på 250 grader over og undervarme. Sett jerngryta med lokk inn på et stekebrett på nederste rille i ovnen og la den varme seg godt opp. I mellomtiden tar du litt rismel på bakebordet, tar deigen ut av bakebollen og former den forsiktig til et brød. Legg deigen på et bakepapir og sett bakebollen på hodet over slik at du dekker deigen. La deigen etterheve til ovnen er varm og jerngryta er godheit (ca. 20 - 30 minutter)

Ta jerngryta ut av ovnen, ta av lokket og strø litt rismel i bunnen av gryta. Strø gjerne litt mel på deigen også (bare fordi det ser lekkert ut) og bruk en skarp kniv til å kutte noen snitt i overflaten av deigen. Legg deigen forsiktig ned i jerngryta, sett på lokket og sett jerngryta inn i ovnen. La brødet steke i ca. 30 minutter med lokk på 250 grader, før du fjerner lokket og skrur temperaturen ned til 225 grader. Stek brødet videre i ca. 20 minutter eller til brødet har fått en mørk og fin stekeskorpe. Avkjøl brødet på rist og vent med å skjære i det før det er helt avkjølt (du klarer det!) 

Jeg oppbevarer brødet i et kjøkkenhåndkle og brødet holder seg saftig i flere dager! Brødet kan også fryses og tas opp etter behov ? Veldig godt ristet litt i brødristeren og egner seg godt til ostesmørbrød om du liker det ?

Jeg håper det smaker! 

Julianne ?

Følg meg i sosiale medier for flere lavFODMAP-tips og triks: 

Facebook: Godt for Magen
Instagram: @julianne_godtformagen

Click Here to Leave a Comment Below

Janka - april 30, 2019

Kan man bytte ut rismelet med noe dersom man ikke har det?

Reply
  Julianne - mai 2, 2019

  Hei Janka :) Jeg vet ikke hvordan det blir, men verdt et forsøk? Bokhvetemel f.eks? :)

  Reply
Cecilie - september 4, 2019

Hvor stor gryte bruker du?
Går det evt an å steke i vanlige brødformer? :)

Reply
  Julianne - september 8, 2019

  Hei Cecilie :) Jeg tror gryta mi er 4,2 liter eller noe, men du kan bruke større eller mindre. Deigen flyter ikke ut i kantene :) Du kan bruke vanlige brødformer også, men har du en jerngryte, så anbefaler jeg deg å bruke den. Du får så deilig skorpe da, og brødet ser lekkert ut ;) Lykke til!

  Reply
Hanne Thunem - april 17, 2020

Hei, hvor mye surdeigstarter skal jeg bruke dersom jeg skal bake dette brødet med surdeig i stedet for tørrgjær?
1 ss?

Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x