IBS og gravid – Hvordan har det vært?

Hei igjen! Jeg hadde et håp om at forrige innlegg skulle være siste innlegg med baby i magen, men det var vel for godt til å være for sant for en førstegangsfødende ?Vi venter fremdeles på lillemor, og dagene går jo litt sakte. For å få tiden til å gå har jeg en del små prosjekter på kjøkkenet og har de siste dagene laget både rabarbrasaft, surdeigsbrød, deilige chiapuddinger og kjøleskapsgrøter som jeg også har delt mye av i sosiale medier. Så jeg har matblogget på fulltid! Mellom måltidene slapper jeg av på sofaen, ser Netflix og spiser. Den økte appetitten er nok for å forberede både mor og barn på fødsel - så det er et godt tegn ☺️ 

Nå som jeg har litt tid til overs, tenkte jeg skrive litt mer om hvordan magen min har hatt det i svangerskapet. Jeg har fått en del spørsmål om dette den siste tiden, og jeg har tidligere skrevet litt om erfaringene jeg hadde i starten. Hele innlegget kan du lese her!

Magen kranglet mye i starten...!

Magen kranglet mye den første tiden! 
Kort fortalt opplevde jeg at magen ble mer sensitiv og jeg ble plaget med mer hard mage og forstoppelse, noe som førte til mer smerter og press i magen. Jeg gikk fra å spise FODMAP-redusert til å stramme inn på FODMAPs og økte mengden fiber for at magen skulle oppføre seg bedre. Dette hjalp mye, selv om det skulle lite til før magen slo deg vrang igjen. 

Jeg opplevde også en del smerter muskulært, spesielt da magemusklene begynte for å gå fra hverandre. En intens smerte øverst i magen som minnet om kraftig svie/solbrenthet som ble forverret de dagene jeg trente styrke på overkropp. Jeg så etterhvert sammenhengen der, men det er jo ikke lett å vite når jeg ikke har vært i denne situasjonen før. Men akkurat disse smertene gjorde det enda mer utfordrende å gå på do… Du vet, sterke magemuskler kan være nyttig når tarmen trenger litt ekstra hjelp ?

Heldigvis skjedde det en endring i uke 30
Men i uke 30, da magen poppet for alvor - skjedde det en endring. Magen begynte å fungere bedre og jeg merket at jeg kunne tillate meg mer høyFODMAP-mat igjen uten at det ga meg nevneverdige symptomer. De muskulære smertene avtok også, noe som gjorde det enklere å trene bra igjen, samt å gå på do. Det ble plutselig ganske greit å gå gravid, og jeg ble mer og mer vant til den nye tilværelsen og den “nye” kroppsfasongen :) 

Jeg har følt meg ganske bra hele veien altså. Men spesielt siste del av svangerskapet har jeg følt utrolig bra, og jeg tror daglig bevegelse og trening, samt et sunt og variert kosthold har hjulpet meg langt på vei her. Jeg måtte jobbe hardt med meg selv i starten, da smågodt og pottis var toppers og salater og grønnsaker det siste som fristet... ?

Men alt i alt, da hormonene herjet som verst i starten, kom utfordringene - men så gikk det seg jo til. Det kan være fint å ha i bakhodet til en eventuell neste gang, og kanskje for deg som akkurat har blitt gravid og sliter med fordøyelsen. Det er ikke sikkert det blir verre, men bedre :) 

Så nå er jeg spent på hvordan fordøyelsen virker ETTER fødsel. Første avføring etterpå? Au.. eller? 

To som gleder seg til å bli tre :) 

Termindatoen er i morgen, så nå håper jeg vi slipper å vente så veldig lenge før vi får treffe lillemor! Takk for alle gode ønsker og råd så langt - det synes vi er veldig, veldig hyggelig  ?

Alt godt fra meg ?

Click Here to Leave a Comment Below

Kathrine - mai 30, 2019

Anbefaler laxoberal, du får avføringsmiddel på sykehuset laget på laktose.

Reply
  Julianne - mai 31, 2019

  Puh, ser hvordan det går naturlig først før jeg tyr til avføringshjelp. Men takk :)

  Reply
Anette - mai 30, 2019

Spennende tid du går i møte ? Håper lillemor er rett rundt svingen.
Det er dessverre vanlig å gå noen dager over termin med første baby. Jeg gikk 6 dager over termin og var ganske lei.
Jeg har termin med nummer 2 den 9.juni, så håper baby kommer i starten av juni, men de babyene er noen luringer og kommer når de er klar

Reply
  Julianne - mai 31, 2019

  Ja, det er vel ikke uvanlig – så får bare prøve å ikke kjenne så mye etter og heller stresse ned så godt det går. Tips fra jordmor i alle fall <3

  Da går du spennende tider i møte du også, du må ha masse lykke til - så håper vi babyen kommer litt før denne gangen ;) De forholder seg ikke til datoer i magen, så vi får ta dem i mot når de er klare :)

  Reply
fruensvilje - mai 30, 2019

ja det er en utfordring å leve med ibs,jeg har selv slitt siden tidlig tenåra og fikk diagnosen først da jeg var 55,har 4 barn men husker i grunnen lite av hvordan dovanene mine var da for hos meg var det mye oppkast,første svangerskap hver dag i 9 mnd.
Godt å lese att du har det bra nå og att det har vært bra den siste tiden,krysser fingrane for att du får det bra etter fødsel også,og jeg ønsker deg lykke til :=) ja med fødselen :=)

Reply
  Julianne - mai 31, 2019

  Wow, jeg forstår jeg har vært heldig når du forteller om oppkast og kvalme gjennom hele svangerskapet. Du er en helt! Tusen takk for gode ønsker :)

  Reply
Hilde - mai 31, 2019

Ønsker deg masse lykke til med den nye tilværelsen som mamma. Til et annet spørsmål som ikkje har noko med innlegget å gjere. Såg du lagde lasagne på instagram i dag der du brukte lasagne plater fra rema. Pleier du å koke planene i litt vatn først? Eg har aldri brukt å gjort det. Har dei siste gangane brukt glutenfrie lasagneplater fra char (den gule pakken) men i forhold til vanlige lasagneplatene så blir alltid platene fra char al dente kokt. Meinar eg før har brukt en type glutenfri lasagneplater som var blå utan på pakken, men huskar ikkje kva merke det var, men eg kan ikkje huse dei blei al dente kokt (sjølv om eg aldri har kokt platene i vatn først)

Reply
  Julianne - juni 1, 2019

  Tusen takk, Hilde :)

  Jeg koker ikke platene først, de koker i sausen under steking. Jeg har også litt ulik erfaring med forskjellige glutenfrie plater, men har den siste tiden brukt de fra Rema fordi jeg synes de minner om vanlige plater, både med hensyn til konsistens og smak :)

  Reply
Helene - juni 1, 2019

Spennende tid i møte! Gled dere <3 magen min er helt annerledes enn før og under svangerskapet, og til det bedre. Kan reagere på maten jeg spiser, men er mye mindre oppblåst og har myyye mindre problemer med å gå på do ?

Reply
  Julianne - juni 2, 2019

  Så fantastisk å høre, Helene :D Et drømmescenario <3

  Reply
Jennie - oktober 5, 2019

När du då ändrade kostholdet i början på grund av förstoppning, fick du diarré då, eller var det «normalt»?? Försöker hitta inputs på hur jag ska lösa förstoppelsen.? Tog du kosttillskott också, i så fall vilka??

Reply
  Julianne - oktober 7, 2019

  Hei Jennie :) For å svare litt generelt; Sliter du med IBS med forstoppelse (IBS-C), er det viktig at du i tillegg til lavFODMAP, drikker nok vann og spiser fiberrikt daglig. Daglig bevegelse er også viktig for å holde magen i gang. Om du allerede gjør dette, vil jeg anbefale deg å snakke med legen din om eventuelle tilskudd/medikamenter for å få løsnet forstoppelsen. Lykke til <3

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x