Back in business!

I’m back! Etter 8,5 måneder sammen med Henni, er det pappaen sin tur til å ta over stafettpinnen. Det betyr at jeg er tilbake på jobb! Jeg har hjemmekontor, så Henni er ikke langt unna om jeg trenger en kos eller hun trenger litt pupp. Sånn sett er overgangen ganske mild - så vi er heldige der ?

Jeg har kost meg veldig i mammapermisjon og føler jeg har klart å gi henne min fulle oppmerksomhet - noe jeg virkelig ønsket å få til.  Jeg har prøvd så godt jeg kunne å ikke holde på med telefonen når hun har vært våken, og siden jenta vår helst sover i en vogn i bevegelse, har det vært begrenset med tid til å svare på meldinger og oppdatere blogg og sosiale medier. Da blir det ikke egentid før hun er i seng på kvelden - og det å sette seg ned å jobbe da, det har sittet langt inne. Jeg bøyer meg i støvet for alle foreldre, for å ha barn er ikke for pyser ?

Forrige uke var det skikkelig snøkav her i Molde, og da må jeg innrømme at jeg gledet meg liiiiitt ekstra til å starte på jobb igjen. Heldigvis har det vært få slike dager i vinter :)  

Hva skjer framover? 
Jeg har mange idéer til hva jeg har lyst å bruke mer tid på framover, for du verden hvor kreativ og motivert man blir etter ei lita pause! Først og fremst skal jeg oppdatere og forbedre en del jeg allerede har laget - som blant annet mitt lavFODMAP-nettkurs som jeg gleder meg masse til å holde igjen. Ellers vil jeg skape mer innhold til både bloggen, Instagram og Facebook - for å kunne inspirere deg til å spise bra, magevennlig mat som gjør deg og kroppen din glad ?

Denne uka skal brukes til å få en oversikt over hva jeg skal ta tak i. Svare på litt e-poster, skrive et blogginnlegg (doing it) og logge på sosiale medier igjen. Jeg skal ikke starte for hardt som jeg kanskje har en tendens til, men sørge for å være effektiv de timene jeg jobber. Starter med godt mot med andre ord, hehe. 

Jeg trenger dine innspill
Det er jo deg jeg jobber for å hjelpe! Hva savner du og hva ønsker du mer av fra meg? Er det mer forskningsbasert informasjon om IBS og FODMAPs, flere magevennlige oppskrifter - eventuelt hvilke? Eller noe helt annet? Hehe, neida. Jeg holder meg til temaet fordøyelse, IBS, FODMAPs og deilig magevennlig mat altså. Legg gjerne igjen en kommentar under blogginnlegget ?

Gleder meg til tiden framover!

Masse kjærleik fra meg ?

Click Here to Leave a Comment Below

Bente Arnesen - februar 19, 2020

Hei Julianne

Velkommen tilbake :-)
Jeg har en ungdom i hus som har IBS symptomer. Vi forsøker så godt vi kan i hverdagen å velge mat som (jeg tror) ikke er for tøff for magen. Han er heldigvis ikke så hardt rammet som mange her, men nok til at det er plagsomt for ham.
Men han synes det er veldig vanskelig å forholde seg til hva han bør og ikke bør spise.
Så siden du spør om tips :-), kunne jeg ønske meg noen forslag til enkel mat som krever lite forberedelse å lage, for en ungdom som ikke akkurat elsker å stå på kjøkkenet :-D
Det blir ofte brød med smøreost, og magen blir ikke alltid like glad for det.
Hva kan han ha i matpakka f.eks. ?

Med vennlig hilsen
Bente

Reply
  Julianne - februar 20, 2020

  Hei Bente :) Tusen takk! og takk for innspill – det er notert :D

  Et tips her på direkten er å lage surdeigsbrød av spelt – eventuelt langtidshevet speltbrød med gjær om han ikke er veldig plaget. Mange tåler godt langtidshevet speltbrød og det er veldig enkelt å lage. Bruk surdeigsbrød oppskriftene jeg har, men bytt ut surdeig med 1/2 ts tørrgjær. Kjempegodt og veldig enkelt. Perfekt i matpakka!

  – Frys ned brødet i skiver og bruk brødristeren og velg lavFODMAP-pålegg; sjekk NOBA-appen for gode alternativer. Smøreost kan absolutt være et alternativ!
  – Speilegg eller eggerøre går raskt og kan nytes på en skive speltbrød
  – Ostesmørbrød av speltbrød: ketchup i bunn, kokt skinke, ost og litt oregano lages i en fei for litt variasjon.

  – Laktosefri yoghurt med granola/havregryn og lavFODMAP-frukt er også et lettvint alternativ og et sunt og godt måltid.

  – Havregryn med laktosefri melk og banan

  Dette var noen tips som jeg benytter meg av når jeg trenger mat fort. Spesielt de to siste om jeg ikke har brødmat :) Sunt, godt og metter bra!

  Håper dette var nyttig så langt!

  Hilsen Julianne

  Reply
  Bente Arnesen - mars 4, 2020

  Tusen takk Julianne :-) Og virkelig rask respons til å være første dag på jobb ;-)
  Granolaen din er faktisk min favoritt når jeg er litt fysen. Yoghurt naturell og granola og bær er kjempegodt :-D
  Tror jammen jeg skal prøve meg på langtidshevet speltbrød med gjær. Har allerede «tatt livet av» 2 surdeigsstartere :-) Litt enklere når man kan bruke gjær.
  Takk for gode tips, noba appen skal sjekkes ut!
  Har forøvrig den første boken din, og følger nysgjerrig med videre her :-)

  Ønsker deg en fin dag!

  Hilsen fra Bente

  Reply
  Julianne - mars 4, 2020

  Hehe, takk skal du ha. Prøver å være effektiv – selv om dette er min tredje uke tilbake på jobb ;)

  Så kjekt å høre at granolaen er en favoritt hos deg også, så håper jeg langtidshevet speltbrød fungerer fint for deg og magen din <3

  Nyt dagen du også, og stå på videre!

  Hilsen Julianne :)

  Reply
Per Skjervagen - februar 19, 2020

Hei Julianne.
Velkommen tilbake etter permisjon. Bra å ha deg tilbake på banen igjen. Har et spørsmål til deg ang. resistent stivelse. Du har jo skrevet mye positivt om det og RS gode egenkaper på tarmfloraen. I det siste har jeg imidlertdi lest artikler særlig fra Storbritania hvor de anbefaler å prøve å redusere RS hvis man ikke får full respons på low fodmap. De påstår at for mye RS kan føre til «bloating» . Har du noen synspunkter på dette?

Reply
  Julianne - februar 20, 2020

  Hei Per og tusen takk :)

  Ja, resistent stivelse er jo mat for tarmbakterier og for mye kan gi plager i form av oppblåsthet, luft og andre IBS-symptomer. Spiser man fiberfattig eller lite resistent stivelse i utgangspunktet bør man derfor starte litt forsiktig og øke mengden etterhvert. Målet og teorien er å gi næring til de gode tarmbakteriene du har, slik at de skal kunne formere seg og ta større plass i tarmen – og på den måten kunne produsere flere stoffer som styrker tarmveggen. Start forsiktig, ikke overdriv – og gi det tid om du opplever plager. Gir det mening?

  Hilsen Julianne

  Reply
  Per Skjervagen - februar 20, 2020

  Hei. Og takk for svar. Mitt problem er vel at jeg har spist veldig mye RS ettersom alt av mel har blitt byttet ut med kalde kokte poteter. I tillegg spiser jeg en del potetlomper og av og til potegull. Tenkte kanskje jeg skulle redusere litt på det da jeg sliter med oppblåsthet til tross for low fodmap. Leste en britisk artikkel om at det kunne være lurt å redusere litt. Hva tror du om det? Tenker at alle kostomleggiger iallefall må få 14 dager på seg før det evalueres. Er du enig i det?

  Hilsen Per

  Reply
  Julianne - februar 20, 2020

  Ja, da kan det være du får i deg litt for mye av det gode! Prøv å reduser litt og se om det kjennes bedre. Ja, det er smart å gi kostholdsendringer litt tid, og gjerne teste ut en endring om gangen – ikke alt på en gang – for å se hva som faktisk fungerer :) Stå på, Per!

  Reply
Hilde - februar 19, 2020

Kunne gjerne ha tenkt meg flere magevenlige ovnsretter (middag) (uten egg) som ein kan lage i ein fei på en travel dag. Lurer på ein annan ting. Har ein lettare for å reagerer på mat dersom man er udervektig og har fordøyelseplager? Det siste året har eg ofte reagert på både kylling og egg (reagerer ikkje kvar gang) var ikkje noe gøy når eg våkna natt til mandag med sterke magesmerter pga middagen dagen før. Veit ikkje om det var egga i fiskegratengen eg reagerer på eller om det var noko anna (har i allefall ikkje reagert så stekt på egg før) min sambuar var ikkje dårlig, så er nok eit eller anna tarmen reagerer på.

Reply
  Julianne - februar 20, 2020

  Hei Hilde :) Takk for innspill. Jeg skal komme med flere enkle middagsretter framover, og alt i en form/gryte er jo genialt.

  Så leit å høre at du fremdeles plages, det er ikke godt. Jeg anbefaler at du skriver kostdagbok for å kunne se tilbake på hva du har spist for å enklere kunne vurdere/se sammenheng mellom mat og plagene du opplever. Eventuelt få hjelp av en ernæringsrådgiver/lege. Husk at det er mer enn bare maten som kan påvirke magen – så ta et lite steg tilbake og tenk over om det kan være andre ting som spiller inn. Uregelmessige måltider, for lite mat tidlig på dagen, en veldig stor middag spist i en fei, stress eller menstruasjonssyklus er eksempler på noen faktorer som kan føre til at du reagerer til tross for at maten er lavFODMAP.

  Hilsen Julianne

  Reply
Line - februar 20, 2020

Fine du ? Gleder meg til å se deg aktiv igjen, og hyggelig og høre du har kosa deg i mammapermisjon med den nydelige tulla di ?? jeg tar i mot alt du kommer meg, du er til stor inspirasjon og hjelp ? Klem, Line ?

Reply
  Julianne - februar 20, 2020

  Hei Line og tusen takk for hyggelig kommentar. Du gjør det ekstra godt å være tilbake! <3 Takk! Klem J.

  Reply
June - februar 20, 2020

Velkommen tilbake! Jeg syns du har masse spennende oppskrifter i arkivene – du gjør en strålende jobb! Jeg kunne tenkt meg enda flere blogginnlegg rundt det praktiske med å gjennomføre lavFODMAP-dietten, og senere reintroduksjon. Jeg lurer også på om du har tanker rundt lavFODMAP for «spesielle hensyn», f.eks vegetarkost, eller når man er gravid og ammer. Jeg vet jeg reagerer på fodmaps, men ikke hvilke da jeg ikke har fått gjennomført lavFODMAP-dietten med reintroduksjon. Jeg var så vidt i gang for ett år siden, men så ble jeg gravid. Både fordi fordøyelsen blir så endret av hormoner og fordi jeg ikke ville ha en begrenset diett som gravid avbrøt jeg. Nå ammer jeg og lurer på om jeg av den grunn ikke bør gjennomføre lavfodmap-dietten? Ønsker gjerne å få identifisert hvilke fodmaps jeg reagerer mest på, og er motivert for å prøve.

Reply
  Julianne - februar 24, 2020

  Hei June! Tusen takk for hyggelig kommentar og for gode innspill! Det setter jeg stor pris på.

  Jeg anbefaler ikke å følge streng eliminasjonsdiett når man er gravid, nettopp fordi hormoner påvirker fordøyelsen og fordi man som gravid ikke bør begrense dietten unødvendig. Noen opplever å blir veldig mye bedre i magen (og det må jo bare NYTES), mens andre opplever å bli forverret. Les gjerne kommentarfeltet i dette innlegget: https://lyngstadernaering.no/2019/01/11/den-fineste-bursdagsgaven/ :) Selv opplevde jeg å bli verre og gikk tilbake igjen til et litt mer rigid lavFODMAP-kosthold – men likevel variert nok – og i store nok mengder til at jeg dekket behovet for de næringsstoffene jeg hadde behov for.

  Det er vanskelig å gi deg råd om du bør sette i gang med reintroduksjon nå, siden hormoner i amme-perioden også kan påvirke følsomheten i tarmen. Jeg ville nok ha ventet litt, men sørget for å holde magen i balanse ved å redusere på de største kildene til FODMAPs – og heller reintrodusert systematisk senere. Hva tenker du selv?

  Reply
  Ingunn - februar 28, 2020

  Jeg er i akkurat samme situasjon som deg, June og hadde tenkt å stille de samme spørsmålene, så takk for svaret Julianne? hehe, å kjekt å ha deg til tilbake, og ønsker også litt praktiske tips til hvordan man skal gjennomføre en eliminasjonsfase ift familien forøvrig også ? jeg har ei 2 mnd gammel datter som jeg ammer og tenker at jeg må vente litt med å starte en streng fase. Men er veldig motivert for å gjøre det snart ?

  Reply
  Julianne - mars 3, 2020

  Hei Ingunn :) Tusen takk for innspill! Så bra du fikk svar på det du lurte på. Gjør heller noen små magevennlige bytter i kostholdet i første omgang, så vil det også kunne redusere plager. Kos deg masse med datteren din – det er en herlig tid <3 :)

  Reply
Lene - februar 20, 2020

Hei, velkommen tilbake✨ Så kjekt å kunne få komme med ønsker☺️ Tar gjerne imot enkle middager, med bønner og linser i rett menge. Samt om du har forslag til fiskekaker som funker på lav fodmap.
Iskaffe, og melk med smak inneholde gjerne karragenan, er dette ok? Kunne å tenkt meg en liste over ferdig produkter som er ok som mellommåltid eller til reise?

Tusen takk for alt du gjør for sensitive mager?

Reply
  Julianne - februar 24, 2020

  Hei Lene! Tusen takk :D

  Mange har ønsket seg mer vegetarisk, så det skal det bli mer av framover. Jeg anbefaler å bruke appen NOBA for å finne f.eks lavFODMAP alternativer til fiskekaker og alt annet egentlig. Den er HELT super!

  Karragenan er et omdiskutert tilsetningsstoff/fortykningsmiddel som er mye brukt i matvareindustrien. Anbefaler å lese denne artikkelen: https://bramat.no/kosthold/3325-dette-bor-du-vite-om-karragenan – så skal jeg lese meg litt opp og komme tilbake med mer framover.

  Håper dette var nyttig :)

  Hilsen Julianne

  Reply
Kathrine - februar 21, 2020

Velkommen tilbake! :-D
Gjerne frokost- og lunsj retter som man enkelt kan lage og ha med på jobb.

Ellers snacks for kos i helger?

Reply
  Julianne - februar 23, 2020

  Hei Kathrine! Tusen takk! Helt supert, takk for gode innspill :) Flere har ønsket seg dette, så det skal bli ;) Hilsen Julianne

  Reply
Bente Marie Sømme - februar 21, 2020

Hei Julianne ?
Har hatt mageproblemer i mange, mange år….refluks, IBS c og fruktosemalabsorbsjon.
Jeg følger nå lavfodmap og også dietten for fruktosemal.
Spørsmålet mitt er…kan jeg følge din magevennlige mat oppskrifter.
Er litt vanskelig når en ikke skal ha sukker i noen form…heller ikke kunstig.
Har du et råd til meg?
Finner ikke en «lavfodmap» diett når det gjelder fruktosemal. Det hadde da vært litt enklere ?
Håper å høre fra deg!
Hilsen Bente

Reply
  Julianne - februar 24, 2020

  Hei Bente Marie :) Takk for innspill! I utgangspunktet er fruktosemalabsorpsjon tatt hensyn til i lavFODMAP-dietten siden fruktose (i overskudd av glukose) er et av FODMAP-stoffene som kan skape trøbbel i noen IBS-mager. Så i utgangspunktet kan du følge mine lavFODMAP-oppskrifter, selv de som inneholder vanlig hvitt sukker, lønnesirup, banan eller stevia. Dette er sukker som i små mengder absorberes godt i tarmen – fordi det er sukkertyper som består av en god balanse mellom fruktose og glukose. Det er når man spiser mat som inneholder mer fruktose i forhold til glukose at overskuddet kan passere videre og skape trøbbel i tarmen. Graden av fruktosemalabsorbsjon varierer fra person til person, så dette er ofte mengdeavhengig. Det kan høres ut som at du er veldig sensitiv om du må unngå alt av sukker! Er du usikker på dette, vil jeg anbefale deg å snakke med en ernæringsfysiolog eller legen din for å finne et kosthold som passer både din IBS og fruktose-problemene. Håper dette var nyttig <3 Hilsen Julianne

  Reply
Hanne Thunem - februar 21, 2020

Hei, og velkommen tilbake etter permisjon:-)
Ønsker også flere oppskrifter på middager som er gode for magen. Lurer noen ganger på om poteter gir symptomer – har du noe meninger om det?
Takk for svar:-)
Hilsen Hanne

Reply
  Julianne - februar 24, 2020

  Hei Hanne! Takk for innspill. Flere middager kommer. Enig i at jeg trenger mer av det :D Hm. Merker du forskjell på om poteten er nykokt og varm eller om du spiser avkjølte, kokte poteter? Da kan det i såfall skyldes den resistente stivelsen som dannes når poteter avkjøles. Dette er et fiber som tarmbakteriene elsker, noe som er positivt – men kan oppleves plagsomt for deg med sensitiv mage. Dette er mengdeavhengig, så prøv å spis litt mindre og vurder om magen tåler det bedre :) Hilsen Julianne

  Reply
Aase Johanne Larsen - februar 21, 2020

Hei Julianne!
Først og fremst, gratulerer med Henni! En liten blid gullklump! Jeg ønsker dere alt godt i livet!
Takk for omtanken! Jeg sliter nok litt enda, er ikke flink nok til å overholde dietten. Jeg har tatt flere undersøkelser og prøver, alt ser bra ut med tarmen. Legen min tror det er urolig tarm og et par hemoroider som forårsaker mine problemer. Det er litt bedre nå, men når toalettbesøkene noen ganger blir hyppige og mange blir jo hemoroidene irritert, og det er ganske så vondt. Jeg tenker mange ganger at det er noe jeg må slite med. Går på endel medisiner og tror selv at de også kan gjøre sitt med magen.
Takk for at du bryr deg!
Hilsen Aase!

Reply
  Julianne - februar 24, 2020

  Hei Aase! Tusen takk for hyggelig melding, men leit å høre at magen fremdeles plager deg. Hemoroider er virkelig noe herk – det fikk jeg selv erfare etter fødsel. Og det er klart de blir irriterte av hyppige do-besøk! Kosthold vil jo kunne hjelpe på dette, men om det plager deg veldig bør du snakke med legen din om å få orden på dem. Jeg ville også ha diskutert dette med medikamentene og magen, kanskje finnes det alternativer? Dette skriver jeg helt uten å vite noe som helst om hva slags medikamenter du går på, men det skader aldri å spørre legen :) Beste hilsen Julianne

  Reply
Line Marie Winther - februar 21, 2020

Hei.
Gratulerer som mamma! Godt du koser deg og fint at du ammer??

Jeg har bare et spørsmål vedrørende surdeig. I enkelte matbutikker får man nå kjøpt surdeig i små poser. Er det greit å bruke denne? ( Obs har bla) Hvis ikke tror jeg der blir lang tid før jeg selv får laget surdeig……

Vennlig hilsen Line

Reply
  Julianne - februar 23, 2020

  Hei Line :) Tusen takk! Ja, du kan fint bruke surdeigsstarteren fra Idun. Jeg har selv testet den og den ga meg fine, gode brød :) Beste hilsen Julianne

  Reply
fruensvilje - februar 21, 2020

etter en stor opperasjon 6 desember har jeg hatt magesjau,den vil bare ikke rette seg igjen ,blir fortvilet og trenger gode oppskrifter på mat som styrker og binder :=)

Reply
  Julianne - februar 24, 2020

  Huffa meg, det høres ikke godt ut! Har du snakket med legen din om dette? Skjønner at du blir fortvilet, og jeg håper mild, lavFODMAP mat kan hjelpe redusere plagene. Men som sagt, anbefaler å snakke med legen om dette har vedvart over en stund :) Hilsen Julianne

  Reply
Ingunn - februar 21, 2020

Så bra du er tilbake :) Jeg er i mammaperm selv nå, men er dessverre ofte plaget med magen. Har ennå ikke gjennomført eliminasjonsfase og reintroduksjon for å få en bedre oversikt over hva jeg tåler å ikke, men er veldig motivert for å gjøre det nå. Tenkte det ikke var så lurt å gjøre da man er gravid, men burde jeg vente til jeg er ferdig med å amme også? Syntes det er veldig vanskelig å skulle starte på en slik fase, så jeg kunne godt tenke meg litt info og motivasjon til «starthjelp» for å komme gang med det :)

Reply
  Julianne - februar 24, 2020

  Hei Ingunn! Da er vi litt i samme situasjon om dagen. Håper du koser deg med den lille :) Ja, hormoner kan påvirke hvor følsom tarmen er, så det kan være lurt å vente til du har trappet ned eller sluttet med ammingen med streng eliminasjon/reintroduksjons-diett. Jeg synes det er vanskelig å gi råd på dette, siden det varierer så veldig fra person til person. Jeg er mest opptatt av at man ikke bør begrense kostholdet sitt mer enn nødvendig når man ammer, siden dette vil påvirke morsmelken. Så bruk tid på å sette deg godt inn i dietten, hva du kan spise og hva du bør begrense og sørg for at du spiser sunt, variert og nok mat om du velger å begynne. Dette er egentlig råd jeg vil gi til alle som starter på lavFODMAP-diett – men det er spesielt viktig når du produserer næring til en liten baby :) Hva tenker du selv? Hilsen Julianne

  Reply
Else Aurlien Johnsen - februar 21, 2020

Så fint at du er tilbake! Det var ditt kurs som hjalp meg! Og jeg bruker stadig lister, tips og oppskrifter. Tusen takk!
Det er en ting jeg skulle ønske at du eller noen andre kunne ta tak i: Informasjon/kontakt med noen forskjellige matvareprodusenter. Det er jo mange flere som bør spise noe i retning av FODMAP enn de som har cøliaki. Men jeg frustrerer over at det glutenfrie tilbudet stadig blir større mens det ikke er det samme for oss. Selvsagt er det utrolig mange flere ting. Men det er f.eks umulig å finne fiskekaker uten laktose og løk og hvitløk og hvetemel samtidig. Det gjelder mange andre ting også, som du vet, sauser etc ++.Jeg har også funnet en laktosefri is med tilsetning som er frukraner. Idiotisk. Om de fikk info om de viktigste/vanligste tingene, ville det bli litt lettere for oss.
Jeg lever godt med min Ibs nå, men må jo passe på hele tiden. Er dette en oppgave du kan gjøre noe med, – Litt eller mye?

Reply
  Julianne - februar 24, 2020

  Hei Else! Takk for hyggelig kommentar, det er veldig kjekt å høre at jeg er til hjelp!

  Du, sjekk ut appen NOBA (https://noba.app/) – de gjør en fabelaktig jobb med å kartlegge FODMAP-innhold i norske matvarer. De får informasjon om produkter fra brukere av appen og vurderer produktene, samt tar kontakt med produsentene for ytterligere informasjon om de er usikker på ingredienslistene. Dette får jeg ikke tid til å gjøre lenger, så jeg er så glad for at de har tatt tak i dette :) NOBA, alle sammen!

  Hilsen Julianne

  Reply
Elisa - februar 21, 2020

Hei Julianne!
Du er til stor inspirasjon. Lagde speltpizzaen din med tilhørende tomatsaus du har lagt ut i helgen, og den var super :)

Søker gjerne litt enkle studentvennlige oppskrifter, som gjør seg godt å lage større porsjoner og ha med på skolen. Ellers enkle snacks oppskrifter som kake i kopp, osv. :)

Stor klem fra Elisa

Reply
  Julianne - februar 23, 2020

  Hei Elisa! Tusen takk for gode ord og takk for supre innspill! Noterer dem ned. God klem fra meg <3 :)

  Reply
Else Sakshaug - februar 21, 2020

Hei, hei!
Gratulerer med den nye kvisten på familietreet – ei nydelig lita jente <3

Det er godt at du er tilbake med nye råd og vink til hverdagen.

Gleder meg til fortsettelsen.

Ha en fortsatt strålende dag.

Klem
Else Sakshaug

Reply
  Julianne - februar 24, 2020

  Hei Else :) Tusen takk, det er veldig hyggelig å lese! Takk for at du følger med <3 Hilsen Julianne

  Reply
Line Vollstad - februar 21, 2020

Hei. Velkommen tilbake i jobb!
Mulig jeg ikke har leita godt nok, men er det noen anbefalt mengde på surdeigsbrød. Har hatt et par runder med baking, men er litt usikker på om magen er så glad i det. Kan det også ha med grovhetsgrad å gjøre? Tror jeg har litt problemer med mye fiber. Har brukt fint, sammalt og grov spelt. God helg! ?

Reply
  Julianne - februar 24, 2020

  Hei Line :) Tusen takk!

  Ja, det er en mengdebegrensning i følge Monash University low FODMAP-diet app. Surdeigsbrød av spelt er lavFODMAP inntil 52 g, eller ca 2 skiver brød per måltid. Lager du surdeigsbrød hjemme er det litt vanskelig å vite FODMAP-innholdet, så kanskje kan du spise mer eller mindre. Det sies at jo lenger brødet hever, desto lavere blir FODMAP-innholdet i kornet. Men brødet blir da også mer syrlig, noe mange ikke synes er så godt. Noen opplever også at surdeigsbakst er litt uvant for magen i starten, men at det bedrer seg etterhvert. Så jeg vil anbefale deg å prøve deg litt fram, både med mengde brød, grovhet/mengden fiber og hevetid. Beste hilsen, Julianne :)

  Reply
Sissel Kråkstad - februar 21, 2020

Hei og tusen takk for koselig brev og bilder:) Du må kose deg masse, tiden går sååå fort når barna er små, mine er allerede 21 og 26 og hvor er tiden blitt av….
Jeg har en bonussønn på 29 som nettopp har fått beskjed hos legen at han måtte prøve Fodmap, søkte på det og heldigvis kom du opp:) Så nå får vi prøve oss, han er hver fredag hos oss og spiser, så dette blir spennende:)
Ha ei super helg med dine:)

Mvh Sissel Kråkstad.

Reply
  Julianne - februar 24, 2020

  Hei Sissel :) Takk for koselig melding! Vi prøver så godt vi kan å nyte tiden :)

  Håper dere finner noe godt og magevennlig å spise på fredagskveldene og at lavFODMAP hjelper bonus-sønnen din. Kanskje han finner litt inspirasjon til hverdagens måltider her han også! Masse god bedring :)

  Beste hilsen Julianne

  Reply
Magne Seim - februar 21, 2020

Hei Julianne og velkommen tilbake.

Dine råd om kosthold og næringsinnhold i matvarer har gjort meg meget godt. Bevisstheten om ernæring og energiinhold har endret mitt kosthold og erfarer gode resultater. Min mage er flat igjen og jeg har gått ned ca. 5 kg siden nyttår. Det er tre grunner til min økte trivsel både kroppslig og mentalt. Min første grunn er redusert inntak av poteter, pasta, ris og brød, dvs. de er ikke i mitt daglige kosthold lenger, men jeg spiser disse produkter der de blir servert. De fire nevnte produkter er erstattet av Ratatoille i mange varierende oppskrifter. Ratatouille, min andre grunn, spises som den er , vegetarisk eller med kjøtt og fisk. Den er også basis i supper. For å gi Ratatouillen variasjon og tyggemotstand benyttes gulrøtter, brokkoli, blomkål og andre faste grønnsaker i denne retten vedsiden av grunnoppskriften. Smakene er himmelsk gode. Den tredje grunnen til økt trivsel er fysisk aktivitet. Jeg sover bedre, har mer overskudd og generelt godt humør. Vel, det var min tilbakemelding til deg fra å være en ubevist spiser til å tenke – det jeg putter i munnen, slik blir jeg. Takk så langt!

Med vennlig hilsen Magne

Reply
  Julianne - februar 24, 2020

  Hei Magne og tusen takk for hyggelig melding!

  Fantastisk å lese at du har fått det bedre med de endringene du har foretatt deg. Du er en stor inspirasjon! Stå på videre og nyt de positive resultatene du oppnår ved å være mer bevisst :)

  Beste hilsen Julianne

  Reply
Grete - februar 22, 2020

Hei Julianne?
Jeg har nylig oppdaget deg – og også ganske nylig skjønt at jeg kanskje må sette meg inn i dette med fodmap for å få skikk på magen. Jeg meldte meg på gratiskurset ditt, og når jeg fikk leksjon 2 og leste det du skriver der, om ‘kanskje du er en av dem som opplever at ditt supersunne kosthold bare gjør magen verre’ – ja da holdt jeg på å grine. For det er nettopp det som har skjedd. Begynte med kostomlegging (supermotivert av fineste sprudlende Linn?) og så skjer det som jeg ikke hadde noen anelse om at ville skje: at magen holder på å ta knekken på meg☹. Jeg tenkte å få en frisk og glad tarm, men så ble alt bare verre. Så nå blir din blogg redningen min! Jeg leser og leser. Så utrolig rart å lese sånt som er så gjenkjennbart, mye av det er som om jeg skulle skrevet det selv.
Den fodmaplista er jo nærmest til å bli deprimert av å lese, men hvis det kan hjelpe til å få magen i balanse og kanskje til og med gi mer energi, så er det jo virkelig verdt å prøve å kutte de røde på lista, tenker jeg.
En ting jeg lurer på er om de gule tingene på lista, feks avokado. Gjelder det inntaket da per måltid eller er det i løpet av en dag man ikke bør spise mer enn anbefalt mengde?

Reply
  Julianne - februar 24, 2020

  Hei Grete :) Jeg er så glad du fant meg og jeg håper virkelig magen blir bedre framover. Et viktig råd er å fokusere på all den gode maten du KAN spise, framfor all maten som står som «høyFODMAP». Husk også at streng diett kun er for en begrenset periode, det er ikke sikkert du trenger å kutte ut all høyFODMAP-mat framover – kanskje bare spise litt mindre av den for at magen ikke skal slå seg helt vrang. Da er det mye lettere å gjennomføre dietten :) I tillegg er det utrolig hvor motivert man blir av å kjenne på bedring, så jeg håper virkelig du opplever det raskt.

  Jeg anbefaler deg å laste ned appen «the Monash University low FODMAP diet app» – der får du mer detaljert informasjon om FODMAP-innholdet i matvarer. Avocado er listet som høyFODMAP, men har også en lavFODMAP-mengde. Det samme gjelder f.eks søtpotet og en rekke andre høyFODMAP/moderatFODMAP-matvarer. Det er litt vanskelig å få med alle nyansene i en slik liste som jeg har laget. Men inntaket gjelder i utgangspunktet per måltid :) LYKKE TIL! Beste hilsen Julianne

  Reply
  Grete - februar 24, 2020

  Tusen takk for svar. Du imponerer stort – tenk bare for en jobb det er å svare så inngående på alle kommentarer! Tusen takk for alt det du gjør.
  Jeg gikk hen og lånte ‘håndboken’ din i dag. Har lest den bortimot fra perm til perm.. og er så motivert til å prøve eliminasjonsdietten? den boken er virkelig gull!
  Takk også for svar ang surdeigstarter – jeg innser at det var vel ambisiøst å skulle ta vare på alt starteren? jeg trenger jo ikke akkurat å holde hele verden med surdeig? Men det er kjempespennende, gleder meg til å prøve den om noen dager!

  Reply
  Julianne - februar 24, 2020

  Hei igjen! Ja, det tar tid å svare på kommentarer og mail, i dag har jeg ikke gjort annet! Jeg setter stor pris på spørsmål som kommer her på bloggen i kommentarfeltet, for da får flere nytte av svarene jeg gir :) Veldig gøy synes jeg!

  Så bra du har stor glede av boken :D

  Tanken er god, men det blir mye å holde styr på! Sender over masse god surdeigskarma og så satser vi på at det blir deilig, magevennlig surdeigsbakst på deg om noen dager. Jeg skal bake litt selv i kveld, har en boblende surdeigsstarter klar på kjøkkenbenken :D

  Kos deg, og fortell hvordan det går!

  Hilsen Julianne :)

  Reply
Anne Berit - februar 22, 2020

Velkommen tilbake Julianne :)
Først og fremst vil jeg si at jeg har vært smertefri i ett år og har fått et helt nytt liv – takket være all hjelp fra deg! Etter å ha testet ut at jeg må holde meg unna ingredienser som inneholder løk og hvitløk, har mat fått en ny betydning. Innimellom kan jeg gå på en smell – men nå vet jeg hvorfor det bobler i magen og hvordan jeg kan rette det opp. Det er lett å hente seg inn igjen ved å ta et par rigide lavfodmap dager.
Jeg anbefaler deg varmt til alle jeg møter som sliter med IBS.
Gleder meg til nytt påfyll fra deg fremover :)

Reply
  Julianne - februar 24, 2020

  Hei Anne Berit :) SÅ hyggelig å høre at det går så bra med deg!! Jeg vet hvor helhjertet du gikk inn for dette og det har gitt deg enorme resultater <3 Det gjør meg så glad! Tusen takk for at du anbefaler meg videre, Anne Berit :) Stå på videre!! Klem fra meg :)

  Reply
Suzanne - februar 24, 2020

Velkommen tilbake! :) Jeg gleder meg til mer nytt innhold fra deg.
Jeg kunne tenke meg litt inspirasjon og hjelp til å spise både magevennlig og kjøttfritt.. Synes det er vanskelig å finne gode erstattere for kjøtt som også er lavFODMAP.

Reply
  Julianne - februar 24, 2020

  Hei Suzanne! Takk for gode ord :)

  Kjøttfrie måltider kommer, det er så mange som ønsker seg dette! Jeg har redusert kraftig på rødt kjøtt det siste året selv, og synes vegetarmat er spennende – men utfordrende når magen er sensitiv for belgfrukter. Så her har jeg noen erfaringer og ikke minst gode oppskrifter å komme med etterhvert :) Tusen takk for innspill! Hilsen Julianne

  Reply
Birgit Kusch - februar 25, 2020

Gratulerer og velkommen tilbake ?. Følger deg gjerne videre og takker så mye for tips og velsmakende oppskrifter ?????

Reply
  Julianne - februar 26, 2020

  Tusen takk, Birgit, så utrolig hyggelig :D <3

  Reply
Tove Helene Bråthen - februar 29, 2020

Hei igjen Julianne og velkommen tilbake <3 Gratulerer med lille Henni, det blir så fint å ha deg tilbake, men lurt å ha små stunder effektive og familien resten. I dag har jeg planlagt Lasagne, men hadde glemt å sjekke pakka på glutenfri Lasagne (det var løk i den)så jeg får ta meg en tur på butikken og kjøpe glutenfri lasagneplater. Gleder meg til oppskriftene dine igjen. Hvitløksolja jeg laget før jul var fin, men skal prøve med flere løk i olja.

Reply
  Julianne - mars 3, 2020

  Hei Tove Helene! Tusen hjertelig takk :) Ja, den glutenfrie lasagnen fra Toro inneholder løk, men lasagneplatene kan du bruke. Lag kjøttsausen og den hvite sausen fra bunn uten løk/hvitløk så er du good to go :) Her er oppskrift: LavFODMAP-lasagne Hilsen Julianne

  Reply
Johanna - februar 29, 2020

Hei,
Og velkommen tilbake! Jeg lurte på om du har tips til frokost- og lunsjretter for oss som ikke tåler spelt noe særlig (heller ikke surdeig) og ikke kan spise for mye havregryn? Jeg pleier å spise proteinrundstykkene dine med gulrot, og bytter ut noe av havregrynet med hirse. Likevel kan jeg ikke spise stort mer enn to for dagen, og det er ikke alltid nok for en lang arbeidsdag. Også er jeg litt redd for å bli lei av dem, siden det er de som har fungert best av alt jeg har prøvd så langt… Ville vært takknemlig for forslag!

Reply
  Julianne - mars 3, 2020

  Hei Johanna! Tusen takk :) Jeg har mange forslag, se f.eks oppskrifter under frokost og kvelds, samt lunsj og middag og noe å ha pålegget på. Der finner du mange alternativer! Middagsrester er også et godt alternativ til lunsj, så lag opp litt større porsjoner og nyt til lunsj dagen etter. Se mulighetene utenfor den vanlige skiva, da får du med en gang mye mer å variere i. Jeg starter ofte dagen med en skål laktosefri yoghurt og cottage cheese toppet med granola, lavFODMAP frukt eller bær – dette gir meg en veldig god metthet som varer fram til lunsj. Eggerøre med grønnsaker og en magevennlig skive/knekkebrød til lunsj om jeg er hjemme – eventuelt middagsrester fra dagen før om jeg er heldig! Deretter middag med fisk/kjøtt, grønnsaker og ris/quinoa/potet. Kveldsmat blir ofte magevennlig brød med godt pålegg. Varier måltidene i løpet av dagen, så er det enklere å holde FODMAP-inntaket nede og du får inn mer variasjon i næringsstoffer og smak. Håper du finner litt inspirasjon i oppskriftene og at dette svaret var nyttig :) Hilsen Julianne

  Reply
Rigmor Rugsland - mars 2, 2020

hei hei, og gratulerer så masse med lille skjønne jenta ! Nydellig ! Så koselig det var å se mail fra deg. Du har gitt så mye flott kunnskap og informasjon til oss. Jeg laget over lang tid de gode surdeigsbrødene med surdeigsstarter ut i fra oppskrift fra deg. Jeg stresset nok litt med surdeigsstarteren for å holde den frisk og god, – frøs den ned noen ganger også. Jeg har i det siste ikke vært påpasselig med hva jeg har spist, så altfor mye uriktig mat for meg har det nok blitt.
Naturlig nok har det gitt meg mer plager med diare. Da jeg passet godt på hva jeg spiste, hadde jeg noe løs mage kun og morgenen, og ganske fin ellers. Nå har jeg problem med dette oftere. Det er litt vanskelig med hva man spiser når man er på reiser. Jeg har i noen sammenhenger på utenlandsreiser hatt med meg surdeigsbrød oppkuttet i skiver. Brødet holder seg jo veldig bra. Jeg er veldig takknemlig for all informasjon og gode fine oppskrifter fra deg.

Reply
  Julianne - mars 3, 2020

  Hei Rigmor :) Tusen takk for gode ord og takk for innspill til hva jeg kan fokusere mer på framover. Håper magen din kommer seg raskt igjen <3 Stå på!!

  Reply
Rigmor Rugsland - mars 2, 2020

Hei igjen. Et par spørsmål til. Vil tørrgjær være like ok for fordøyelsen min tror du, eller bør jeg prøver å holde surdeigsstarten klar for baking ? Jeg gav litt opp i forhold til å passe på å holde surdeigstarteren frisk og fornyet.
De melsortene som er gode for oss å bruke, får jeg dem i dagligvareforretninger ?

Reply
  Julianne - mars 3, 2020

  Hei igjen! Mange opplever at langtidshevet bakst av spelt tåles bedre enn bakst bakt med mye gjær med kortere hevetid – så det er jo verdt å teste om surdeigsstarteren din ikke er helt klar. Jeg vet Monash teamet har forsket på dette, men kan ikke se at det finnes noen klare data på langtidsheving påvirker FODMAP-innholdet, eller om det er andre faktorer som gjør baksten lettere å fordøye (som nedbrytning av fytinsyre i kornet). Det er verdt å teste! Prøv f.eks disse rundstykkene: Eltefrie rundstykker av spelt med gulrot og gresskarkjerner (FODMAP-redusert)

  Ja, mange dagligvare butikker har både bokhvetemel, rismell, maismel, quinoamel i sortimentet sitt – men størst sjanse for å finne dem er å oppsøke velassorterte dagligvarebutikker som Meny og Coop Mega og lignende. Du finner dem også på helsekost eller på nett :)

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x