Surdeigsboller av spelt vol. 2 (lavFODMAP)

Surdeig har beriket livet mitt og gitt meg så mye matglede etter at jeg startet med lavFODMAP! Baksten blir først og fremst nydelig god, gjør næringsstoffene i baksten mer tilgjengelig for opptak i tarmen og selvfølgelig snillere for sensitive mager! 

Kan det bli bedre? JA. Å bake med surdeig gir deg så mange flere muligheter: Du kan stort sett bytte ut gjær med surdeigsstarter på all mulig slags bakst - og dermed forvandle brød, rundstykker, boller og annen bakst som skaper magetrøbbel til digge, magevennlige måltider. 

I tillegg til en surdeigsstarter, bør du bruke spelt og lang hevetid når du skal bake lavFODMAP-surdeigsbakst. Dette kan du lese mer om her. Det tar ikke lenger tid enn vanlig bakst, du må bare planlegge litt i forkant. Men det blir du fort vant til ?

Oppskrift på surdeigsstarter av spelt finner du her

I dag gir jeg deg en ny oppdatert og enklere oppskrift på surdeigsboller av spelt. Denne skal kun heve på kjøkkenbenken over natten og ikke i kjøleskapet som den oppskriften jeg postet for noen år siden. Dette er også en god grunnoppskrift for andre bollevarianter, som f.eks kanelknuter


Surdeigsboller av spelt (vol 2)

Oppskriften gir 12 store boller (elle​r flere mindre - bildet viser størrelsen på bollene når jeg lager 16 små)
Oppskriften er lavFODMAP, laktosefri

Les gjennom hele oppskriften før du starter!

DAG 1

STEG 1: Frisk opp surdeigsstarteren

Dette gjør jeg på morgenen/formiddagen

Du trenger
150 g siktet speltmel
150 g vann
1 ss surdeigsstarter

Slik gjør du: Bland ingrediensene sammen i en liten glassbolle og dekk til med plast. La stå i 8-12 timer før du fortsetter til steg 2.

STEG 2: Sett deigen

Dette gjør jeg på kvelden

Du trenger
550 g siktet speltmel
200 g romtemperert laktosefri ​melk 
120 g sukker
2 egg
10 g salt
1-2 ts kardemomme
200 g oppfrisket surdeigsstarter (den du lagde ved steg 1)

75 g romtemperert smør (i terninger) 

Slik gjør du: Bland sammen alle ingrediensene bortsett fra smør. Jeg bruker kjøkkenmaskin i denne prosessen, men lar den kun gå på laveste hastighet til deigen er godt kombinert. Du kan fint bruke god gammeldags håndkraft også! Dekk bollen med plastfolie eller et tilhørende lokk og la deigen heve i 1-2 timer før du blander i smøret. 

Etter 1-2 timer skal du jobbe inn smøret i deigen. Ha deigen på kjøkkenbenken. Om deigen kjennes litt for bløt ut og er vanskelig å jobbe med, kan du spe med litt mer siktet speltmel. Ikke for mye, bare nok til at du kan kna deigen uten problemer. Jobb deretter inn romtemperert smør i deigen. Dette er også en klissete prosess, men fortsett til deigen smøret er helt innarbeidet! Bruk gjerne bretteteknikken som du ser i denne videoen (det er så gøy!)

HEI ?? Om du ikke orker eller har tid til dette, kan du fint blande smøret inn ved hjelp av kjøkkenmaskinen uten å vente 1-2 timer. Det kan påvirke resultatet noe, men jeg har ikke merket nevneverdig stor forskjell. 

Når smøret er innarbeidet, dekker du bollen med plast eller lokk. La deigen heve på kjøkkenbenken i 10-12 timer, gjerne over natta. 

DAG 2

Steg 3: Utbaking og etterheving

Dette gjør jeg på morgenen eller etter 12 timer. 

Ha deigen på kjøkkenbenken. Del bollene i 12 like store emner og trill til boller. Dekk to stekebrett med bakepapir og fordel bollene utover. 6 boller på hvert brett. Sett brettene med boller inn i en kald stekeovn og la de etterheve i 1-2 timer (jo lenger desto bedre). Sett gjerne på lampa i stekeovnen så blir det lunt og godt til bollene.

Ta bollene ut av stekeovnen når du er klar for å steke dem. Varm opp stekeovnen til 200 grader. Pensle bollene med et sammenvispet egg og stek et brett med boller om gangen. La bollene steke i 15-20 minutter til de er gyldne og fine i fargen :) 

Avkjøl på rist og nyt lune med godt pålegg eller som de er! ?

Håper det smaker! 

Julianne ?

Click Here to Leave a Comment Below

Karen - november 22, 2020

Tusen takk for oppskrift! Første gang jeg har bakt med surdeig og det ble veldig godt. Litt kompakte, men ikke harde heldigvis. Jeg bomma kanskje litt på om starteren var klar eller ikke ? Glad jeg gikk for 2ts kardemomme, for personlig ville jeg gjerne hatt enda mer kardemommesmak enn det igjen ?

Reply
  Julianne - november 26, 2020

  Hei Karen :) Så godt å høre at oppskriften fallt i smak! Ja, prøv å få starteren din til å boble godt før du baker disse neste gang, mat den gjerne et par ganger først, det pleier jeg å gjøre – da blir bollene ekstra bra! Og ja, kjør på med mer kardemomme neste gang ;) Takk for tilbakemelding! Julianne

  Reply
Marianne - februar 6, 2021

Hei. Ser at du lar bollene heve lenge- som andre lavfodmap brødoppskrifter. Betyr det at det ikke er lavfodmap hvis boller er laget med spelt og kort hevetid? Leste i en annen blogg om boller fra Trines matblogg som var gjort til lavfodmap ved å bytte til speltmel- dog bare vanlig hevetid..

Reply
  Julianne - februar 8, 2021

  Hei Marianne :) Ja, lang hevetid og bruk av surdeig er det som reduserer FODMAP-nivået i baksten og gjør baksten lavFODMAP. Så det er viktig – spesielt om du er i eliminasjonsfasen av dietten og skal holde FODMAP-inntaket lavt i en periode.

  Men når det er sagt er det mange som tåler godt å bytte ut hvete med spelt i slik bakst, så prøv deg gjerne ut og vurder hvordan magen din tåler det. Her går det også på mengdene du spiser selvfølgelig :)

  Reply
Rita - februar 13, 2021

Tusen takk for oppskrift!? Bollene ble kjempefine og hevet godt, selv om jeg gjorde en liten feil med oppskriften og tok med hele starterdeigen…??

Reply
  Julianne - februar 15, 2021

  Hei Rita :D Så kjekt å høre at bollene falt i smak! Hehe, det gjør ingenting å bruke all starteren i deigen :) Ha ei fin uke og takk for tilbakemelding :)

  Reply
Anne-Marije - februar 15, 2021

For det første, tusen takk for at du har åpnet opp en helt ny verden av surdeigsbakst for meg og min familie. Jeg har blitt litt hekta og oppskriftene dine er super lette å følge og resultatet blir så bra :) Jeg prøvde meg på denne oppskriften men hadde litt utfordringer, jeg hadde jo glemt å «mate» surdeigen og jeg hadde nesten ikke siktet speltmel bare sammalt. Ungene og jeg lagde deigen likevel og bakte de ut dagen etter. Mannen som følger fodmap dietten var overbegeistret, for de ble jo så gode. Så tusen tusen takk ? til tross for utfordringene så ble det en vellykket bollebakst og jeg kommer absolutt til å prøve oppskriften igjen :)

Reply
  Julianne - februar 16, 2021

  Anne-Marije! Tusen takk for hyggelig tilbakemelding, dette ble jeg utrolig glad for å høre! Wow, det er slik nye gode oppskrifter blir til vet du – grove surdeigsboller uten fordeig! SÅ BRA :D

  Reply
Gro M Skog - juli 29, 2021

Veldig gode! Takk for gode oppskrifter 😃

Reply
  Julianne - august 30, 2021

  Tusen takk for hyggelig tilbakemelding Gro :) <3

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x