Surdeigsboller av spelt vol. 2 (lavFODMAP)

Surdeig har beriket livet mitt og gitt meg så mye matglede etter at jeg startet med lavFODMAP! Baksten blir først og fremst nydelig god, gjør næringsstoffene i baksten mer tilgjengelig for opptak i tarmen og selvfølgelig snillere for sensitive mager! 

Kan det bli bedre? JA. Å bake med surdeig gir deg så mange flere muligheter: Du kan stort sett bytte ut gjær med surdeigsstarter på all mulig slags bakst - og dermed forvandle brød, rundstykker, boller og annen bakst som skaper magetrøbbel til digge, magevennlige måltider. 

I tillegg til en surdeigsstarter, bør du bruke spelt og lang hevetid når du skal bake lavFODMAP-surdeigsbakst. Dette kan du lese mer om her. Det tar ikke lenger tid enn vanlig bakst, du må bare planlegge litt i forkant. Men det blir du fort vant til 😉

Oppskrift på surdeigsstarter av spelt finner du her

I dag gir jeg deg en ny oppdatert og enklere oppskrift på surdeigsboller av spelt. Denne skal kun heve på kjøkkenbenken over natten og ikke i kjøleskapet som den oppskriften jeg postet for noen år siden. Dette er også en god grunnoppskrift for andre bollevarianter, som f.eks kanelknuter


Surdeigsboller av spelt (vol 2)

Oppskriften gir 12 store boller (elle​r flere mindre - bildet viser størrelsen på bollene når jeg lager 16 små)
Oppskriften er lavFODMAP, laktosefri

Les gjennom hele oppskriften før du starter!

DAG 1

STEG 1: Frisk opp surdeigsstarteren

Dette gjør jeg på morgenen/formiddagen

Du trenger
150 g siktet speltmel
150 g vann
1 ss surdeigsstarter

Slik gjør du: Bland ingrediensene sammen i en liten glassbolle og dekk til med plast. La stå i 8-12 timer før du fortsetter til steg 2.

STEG 2: Sett deigen

Dette gjør jeg på kvelden

Du trenger
550 g siktet speltmel
200 g romtemperert laktosefri ​melk 
120 g sukker
2 egg
10 g salt
1-2 ts kardemomme
200 g oppfrisket surdeigsstarter (den du lagde ved steg 1)

75 g romtemperert smør (i terninger) 

Slik gjør du: Bland sammen alle ingrediensene bortsett fra smør. Jeg bruker kjøkkenmaskin i denne prosessen, men lar den kun gå på laveste hastighet til deigen er godt kombinert. Du kan fint bruke god gammeldags håndkraft også! Dekk bollen med plastfolie eller et tilhørende lokk og la deigen heve i 1-2 timer før du blander i smøret. 

Etter 1-2 timer skal du jobbe inn smøret i deigen. Ha deigen på kjøkkenbenken. Om deigen kjennes litt for bløt ut og er vanskelig å jobbe med, kan du spe med litt mer siktet speltmel. Ikke for mye, bare nok til at du kan kna deigen uten problemer. Jobb deretter inn romtemperert smør i deigen. Dette er også en klissete prosess, men fortsett til deigen smøret er helt innarbeidet! Bruk gjerne bretteteknikken som du ser i denne videoen (det er så gøy!)

HEI 👋🏼 Om du ikke orker eller har tid til dette, kan du fint blande smøret inn ved hjelp av kjøkkenmaskinen uten å vente 1-2 timer. Det kan påvirke resultatet noe, men jeg har ikke merket nevneverdig stor forskjell. 

Når smøret er innarbeidet, dekker du bollen med plast eller lokk. La deigen heve på kjøkkenbenken i 10-12 timer, gjerne over natta. 

DAG 2

Steg 3: Utbaking og etterheving

Dette gjør jeg på morgenen eller etter 12 timer. 

Ha deigen på kjøkkenbenken. Del bollene i 12 like store emner og trill til boller. Dekk to stekebrett med bakepapir og fordel bollene utover. 6 boller på hvert brett. Sett brettene med boller inn i en kald stekeovn og la de etterheve i 1-2 timer (jo lenger desto bedre). Sett gjerne på lampa i stekeovnen så blir det lunt og godt til bollene.

Ta bollene ut av stekeovnen når du er klar for å steke dem. Varm opp stekeovnen til 200 grader. Pensle bollene med et sammenvispet egg og stek et brett med boller om gangen. La bollene steke i 15-20 minutter til de er gyldne og fine i fargen :) 

Avkjøl på rist og nyt lune med godt pålegg eller som de er! 😍

Håper det smaker! 

Julianne 🌸

Click Here to Leave a Comment Below

Karen - november 22, 2020

Tusen takk for oppskrift! Første gang jeg har bakt med surdeig og det ble veldig godt. Litt kompakte, men ikke harde heldigvis. Jeg bomma kanskje litt på om starteren var klar eller ikke 😊 Glad jeg gikk for 2ts kardemomme, for personlig ville jeg gjerne hatt enda mer kardemommesmak enn det igjen 😁

Reply
    Julianne - november 26, 2020

    Hei Karen :) Så godt å høre at oppskriften fallt i smak! Ja, prøv å få starteren din til å boble godt før du baker disse neste gang, mat den gjerne et par ganger først, det pleier jeg å gjøre – da blir bollene ekstra bra! Og ja, kjør på med mer kardemomme neste gang ;) Takk for tilbakemelding! Julianne

    Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! 🌿

x