12-timers surdeigsbrød av spelt (grytebrød)
Hvordan gi kreative navn til oppskrifter på surdeigsbrød av spelt som gjør at du kan skille dem fra hverandre? Vel, jeg sliter litt, men vi døper dette brødet: 12-timers surdeigsbrød av spelt - fordi det beskriver det veldig godt! Har du testet et av mine aller første surdeigsbrød av spelt bakt i gryte (surdeigsbrød av 100 % spelt) , så vet du at det er en tidkrevende prosess som krever heving i både kjøleskap og på kjøkkenbenken. Jeg tør påstå at dette 12-timers brødet er vel så godt og ser definitivt like bra ut - så plis prøv det!
Jeg vil at det skal være enkelt for deg å bake med surdeig, slik at du kan nyte deilig, magevennlig bakst hver eneste dag om du vil
12-timers surdeigsbrød av spelt (grytebrød)
Oppskriften gir 1 brød
Oppskriften er lavFODMAP, laktosefri, melkefri
Spelt inneholder gluten
Les hele oppskriften før du begynner :)
Ingredienser
300 g siktet speltmel
250 g sammalt speltmel
1 ts salt
375 g vann
2 ss boblende surdeigsstarter
Slik gjør du: Bruk en digital kjøkkenvekt som du kan nullstille når du baker! Mål opp de tørre ingrediensene og bland godt i en bakebolle. Tilsett vann og surdeigsstarter og kna deigen godt sammen. Sett lokk på bakebollen eller dekk den med plastfolie eller lignende. La heve i romtemperatur på kjøkkenbenken i 10-12 timer.
Etter 10-12 timer: Hell deigen ut på kjøkkenbenken og brett den noen ganger innover seg selv, slik at deigen får litt spenst i seg. La etterheve i ca. 1 time. Mens du venter, varmer du opp stekeovnen og jerngryta.
Sett stekeovnen på 250 grader. Sett en jerngryte med lokk inn i ovnen på nederste rille og la den varme seg godt opp (minst en halv time). Ta jerngryta ut av ovnen og strø litt mel i bunnen av gryta. Form deigen lett til et rundt brød med hendene, og legg deigen forsiktig over i gryta. Lag noen snitt i toppen med en kniv eller et gammeldags barberblad. Sett lokket på gryta og deretter hele gryta inn i ovnen. La brødet steke i 30 minutter på 250 grader med lokk. Ta deretter av lokket og se så fint brødet ditt er! Skru ned temperaturen til 200 grader og stek brødet videre i ca. 15 minutter. Løft brødet ut av gryta og avkjøl på rist før du nyter.
Sender over masse god surdeigskarma, så håper jeg du og magen din liker det :)
Julianne