Råd for deg med IBS i unntakstilstand

For noen dager det har vært. Jeg kunne ikke forestille meg hvor alvorlig dette skulle bli. Vi reiste til Spania forrige mandag, hvor planen var å være i fire uker som del av pappapermisjonen. Torsdag ble vi rådet om å reise hjem, så vi bestilte returbilletter raskt og etter en strevsom reise på 16 timer med baby, kom oss trygt hjem sent søndag kveld.

Det er innført mange gode tiltak for å redusere smittefaren, blant annet har mange av oss blitt rådet til å jobbe eller studere hjemmefra. Hverdagen blir snudd på hodet, og vi er nødt til å tilpasse oss på nytt. Vi vet ikke hvor lenge dette vil pågå og situasjonen fører til mye usikkerhet med tanke på det aller meste. Jeg fikk en melding fra en av mine følgere på Instagram i går, som lurte på om jeg kunne skrive litt om hvordan stress, usikkerhet og nye rutiner påvirker magen nå som situasjonen er som den er. Så takk til deg, Marte - håper dette kan være til hjelp ! ?

Stress og IBS ? 
Jeg har skrevet mer detaljert om stress ved IBS før, men kort fortalt: Når hjernen oppfatter stress, fungerer kroppen slik: den må prioritere. Stress fører til en fight or flight (or freeze) reaksjon som gjør oss skjerpet. Dette var spesielt viktig da forfedrene våre måtte løpe fra fare og det stod om liv og død. Man måtte reagere raskt og kroppen sørget for at energien gikk til hjertet og muskulatur slik at de kunne gjøre det som måtte til for å overleve. Da var det ikke like viktig å sende blod til tarmen for å fordøye det siste måltidet.

Selv om vi ikke må løpe fra løver i dag, så er det svært forståelig at dagens situasjon skaper stress og kroppen reagerer på samme måte. Sliter du med fordøyelsen, merker du det kanskje ekstra godt. Da vi fikk beskjed om å komme oss hjem fra Spania så fort som mulig, kjente jeg godt hvordan fortvilelsen og usikkerheten påvirket fordøyelsen. Magen stoppet opp, jeg fikk mye luft, smerter og ubehag i magen. Det var ikke vanskelig å tippe hvorfor. 

Når rutinene blir utfordret
Regelmessighet og faste rutiner er viktig for mange av oss med IBS. Vi trenger det for å holde magen i balanse. Når hverdagens rutiner brått blir endret - ikke bare for deg, men for hele familien -  kan det bli ekstra utfordrende å skulle skape nye, gode rutiner hjemme. Jeg har snakket med flere som synes det er vanskelig å få ting gjort om dagen. Og spør du meg, skaper også dette stress! 

Jeg har selv hjemmekontor og har jobbet hjemmefra siden jeg var ferdig å studere i 2014. Før jeg fikk barn, kunne jeg jobbe litt på formiddagen, dra å trene litt og spise lunsj før jeg jobbet videre fram til middag - og kanskje litt på kveldstid om jeg ville. Nå er jeg ferdig med permisjonen, og for en måned siden tok pappaen over. Siden jeg har hjemmekontor, er vi derfor stort sett i samme hus. Dette har ikke vært enkelt. Ganske strevsomt faktisk! Jeg innså raskt at jeg måtte være effektiv når jeg først skulle jobbe, slik at ting blir gjort - spesielt de få timene jeg har huset for meg selv.  Og du verden så mye jeg får gjort nå sammenlignet med før!

Tips når du jobber hjemme


Jeg har ingen fasit, men tenkte dele noen av mine tips - både til hvordan jobbe hjemmefra og hvordan spise for å holde magen i balanse i løpet av dagen. 

Hold på rutinene dine ??‍?
Hold på rutinene dine som at du skulle ha vært på jobb. Stå opp til samme tid, spis frokost og “dra på jobb”. Har du et eget rom hvor du kan være litt for seg selv, bruk det. Ikke sitt på kjøkkenet hvor du lettere kan bli forstyrret. 

Jobb effektivt ?
Jeg er en av dem som tenker at 8 timers arbeidsdager er unødvendig lange. Det kommer selvsagt an på hva slags jobb du har, men jeg tror vi kunne ha fått gjort unna jobben på kortere tid om vi jobbet mer fokusert. Har du og den du bor med hjemmekontor og dere i tillegg har små barn dere må passe på, er det kanskje ekstra viktig å holde fokus når du først har tid til å jobbe.

Jeg rotet bort mye tid før jeg ble mamma og ikke innså hvor verdifull tiden min var ? Nå benytter jeg meg av 3 x 50 minutter-prinsippet som betyr at jeg jobber 50 minutter, deretter 10 minutter pause før jeg gjør det samme to ganger til. Jeg setter telefonen i flymodus, har konkrete oppgaver jeg skal gjøre og det er ikke lov å sjekke e-post eller sosiale medier. Sett på timer på telefonen og jobb til klokka ringer. Slipp det du har og ta deg 10 minutter pause. Gå på do, hent deg en kopp kaffe, vann eller legg sammen litt klær om du vil. Bare ikke sjekk sosiale medier! Så gjør du det samme to ganger til eller mer om du trenger.

Før jeg gjør dette har jeg en konkret plan på hva som skal gjøres, så planlegg gjerne dagen før slik at du bare kan sette i gang når du “kommer på jobb” dagen etter. Jeg gir også beskjed om at jeg ikke vil bli forstyrret i løpet av disse 50 minuttene (om det ikke er helt krise selvfølgelig). Og du, pausene kan også brukes til kos ?

Kanskje får du gjort det du trenger å få unna den dagen i løpet av disse tre timene, eller kanskje må du jobbe litt mer på kvelden når ungene er i seng. Uansett hjelper det å vite hva du skal få gjort og virkelig sette inn støtet. Et annet tips jeg plukket opp på et seminar jeg var på, er å gjøre det du gruer deg mest til først. Så slipper du å bruke krefter på å tenke at du burde få det gjort! 

Mat og måltider 


Spis maten du og magen din liker (om du har funnet ut av det til nå). Når du er på jobb, har du gjerne faste tider for lunsj og mellommåltider - ta med deg dette hjem om du synes det fungerer godt for deg. Videre er noen tips som vil kunne være nyttig for å holde magen i balanse i løpet av dagen. 

Spis regelmessig ⏰
Regelmessige måltider er viktig for å holde blodsukkeret stabilt og konsentrasjonen god i løpet av dagen. Sørg for å få i deg en god frokost, lunsj, middag og en kveldsmat og la det gå 3-4 timer mellom måltidene. Det gir tarmen din tid til å fordøye maten, samtidig som at du holder FODMAP-inntaket lavt. 

Unngå småspising og spis skikkelig mat når du først spiser ? ? ? ?
Tarmen trenger litt tid til å fordøye maten du spiser. Når du sliter med fordøyelsen er det desto viktigere å la den få gjøre jobben sin godt. Spis derfor gode, magevennlige måltider når du først spiser, så holder du deg mett en stund. Dette er spesielt viktig tidlig på dag når (eller om) du skal jobbe og holde konsentrasjonen oppe. Sørg for at måltidet inneholder fiber, proteiner og fett, så hjelper det på metthetsfølelsen. Dette reduserer også sjansen for at du blir fysen på noe eller at du blir sulten etter en time. 

Ikke glem å drikke vann i løpet av dagen! ?
Når du er på jobb eller skole er det ofte enklere å få i seg vann. Du har kanskje et vannglass eller en flaske stående på arbeidspulten og drikker den opp og fyller på i løpet av dagen. Er du hjemme er det ofte vanskeligere, så gjør som du gjør på jobb: Ha en drikkeflaske ved siden av deg og sørg for å få i deg vann i løpet av dagen, så reduserer det sjansen for at magen stopper opp ☺️

Fysisk aktivitet ?? 
Apropos forstoppelse. Om du føler du blir stillesittende når du har hjemmekontor, sørg for å gå deg en tur i løpet av dagen. Dette hjelper deg holde fordøyelsen i gang, og ikke minst er det godt for hodet. Fysisk aktivitet reduserer stress. Mindre stress bidrar til mindre mageplager. Så gå en tur ut eller sørg for å få beveget deg litt hjemme ??

Jeg kunne nok ha fortsatt lenge, men jeg stopper her. 

For å oppsummere:

? Bekymringer og en ny arbeidssituasjon/hverdag = stress og en mage i ubalanse.
? Hold på rutinene så godt du klarer
? Planlegg jobbhverdagen din
? Jobb effektivt når du først jobber
? Spis regelmessige måltider
? Spis sunt og skikkelig mat når du først spiser
? Unngå småspising mellom måtid
? Drikk vann
? Beveg deg i løpet av dage

Håper dette er til hjelp for deg og fortell meg -  hvordan har hverdagen din endret seg og hvordan påvirkes magen din? 

Jeg håper du og dine er friske og at dere som er ute på reise kommer raskt hjem til trygge omgivelser. Ta vare på deg selv og de rundt deg og ta forholdsregler med hensyn til smitte ??

Gode tanker fra meg

Click Here to Leave a Comment Below

Toril cools - mars 20, 2020

?

Reply
Sigrid - mars 23, 2020

Tusen takk for en super blogg med masse god informasjon, oppskrifter og inspirasjon. I disse dager så kreves det litt ekstra planlegging ift. innkjøp dersom man ikke har lyst til å gå i butikken selv og dermed så lurte jeg på om du evnt. kunne lage et innlegg om innkjøp. Hva er lurt å ha liggende av basisvarer etc. Det hadde vært veldig fint. Ha det bra og ta vare på deg selv. Mvh Sigrid

Reply
    Julianne - mars 23, 2020

    Takk for gode ord og godt innspill, Sigrid! Skal se hva jeg kan gjøre :) Ta vare på deg selv du også!! Klem J.

    Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x