12-timers surdeigsbrød av spelt og havre (lavFODMAP)
Nå som hele familien er hjemme pga pappaperm (heldigvis ikke hjemmekontor på oss begge) - spiser vi stort sett alle måltider sammen. Det går derfor med en del brød her hjemme, noe som betyr at jeg kan bake oftere enn før - noe som betyr at jeg får muligheten til å eksperimentere meg fram til flere gode brødoppskrifter! Det synes jeg er helt topp
I dag deler jeg oppskrift på et saftig og godt brød som jeg drømmer om om natta! Det blir sprøtt i skorpen og holder seg saftig i flere dager. Surdeigsbrød av spelt med havre
Surdeigsbrød av spelt og havre (grytebrød)
Oppskriften gir ett brød
Oppskriften er lavFODMAP, laktosefri og melkefri
Oppskriften inneholder gluten
Ingredienser
350 g sammalt speltmel
200 g siktet speltmel
50 g store havregryn
1 ts salt (ca 5 g)
400 g vann
2 ss boblende surdeigsstarter
Slik gjør du: Bruk en digital kjøkkenvekt som du kan nullstille når du baker! Mål opp de tørre ingrediensene og bland godt i en bakebolle. Tilsett vann og surdeigsstarter og kna deigen godt sammen. Sett lokk på bakebollen eller dekk den med plastfolie eller lignende. La heve i romtemperatur på kjøkkenbenken i 10-12 timer.
Etter 10-12 timer: Hell deigen ut på kjøkkenbenken og brett den noen ganger innover seg selv, slik at deigen får litt spenst i seg. La etterheve i ca. 1 time. Mens du venter, varmer du opp stekeovnen og jerngryta.
Sett stekeovnen på 250 grader. Sett en jerngryte med lokk inn i ovnen på nederste rille og la den varme seg godt opp (minst en halv time). Ta jerngryta ut av ovnen og strø litt mel i bunnen av gryta. Form deigen lett til et rundt brød med hendene, og legg deigen forsiktig over i gryta. Lag noen snitt i toppen med en kniv eller et gammeldags barberblad. Sett lokket på gryta og deretter hele gryta inn i ovnen. La brødet steke i 30 minutter på 250 grader med lokk. Ta deretter av lokket og se så fint brødet ditt er! Skru ned temperaturen til 200 grader og stek brødet videre i ca. 15 minutter. Løft brødet ut av gryta og avkjøl brødet på rist før du nyter
Lurer du på noe om surdeigsstarter? Legg igjen spørsmål under dette innlegget
Håper det smaker!
God klem fra Julianne
For mer inspirasjon og tips, følg meg i sosiale medier:
Facebook: Godt for Magen
Instagram: @julianne_godtformagen
Lær mer om IBS, FODMAPs og lavFODMAP-dietten her: Gratiskurset