12-timers surdeigsbrød av spelt og havre (lavFODMAP)

Nå som hele familien er hjemme pga pappaperm (heldigvis ikke hjemmekontor på oss begge) - spiser vi stort sett alle måltider sammen. Det går derfor med en del brød her hjemme, noe som betyr at jeg kan bake oftere enn før - noe som betyr at jeg får muligheten til å eksperimentere meg fram til flere gode brødoppskrifter! Det synes jeg er helt topp ?

I dag deler jeg oppskrift på et saftig og godt brød som jeg drømmer om om natta! Det blir sprøtt i skorpen og holder seg saftig i flere dager. Surdeigsbrød av spelt med havre ?

Surdeigsbrød av spelt og havre (grytebrød) 

Oppskriften gir ett brød
Oppskriften er lavFODMAP, laktosefri og melkefri
Oppskriften inneholder gluten

Ingredienser
350 g sammalt speltmel
200 g siktet speltmel
50 g store havregryn
1 ts salt (ca 5 g)
400 g vann
2 ss boblende surdeigsstarter

Slik gjør du: Bruk en digital kjøkkenvekt som du kan nullstille når du baker! Mål opp de tørre ingrediensene og bland godt i en bakebolle. Tilsett vann og surdeigsstarter og kna deigen godt sammen. Sett lokk på bakebollen eller dekk den med plastfolie eller lignende. La heve i romtemperatur på kjøkkenbenken i 10-12 timer.

Etter 10-12 timer: Hell deigen ut på kjøkkenbenken og brett den noen ganger innover seg selv, slik at deigen får litt spenst i seg. La etterheve i ca. 1 time. Mens du venter, varmer du opp stekeovnen og jerngryta. 

Sett stekeovnen på 250 grader. Sett en jerngryte med lokk inn i ovnen på nederste rille og la den varme seg godt opp (minst en halv time). Ta jerngryta ut av ovnen og strø litt mel i bunnen av gryta. Form deigen lett til et rundt brød med hendene, og legg deigen forsiktig over i gryta. Lag noen snitt i toppen med en kniv eller et gammeldags barberblad. Sett lokket på gryta og deretter hele gryta inn i ovnen. La brødet steke i 30 minutter på 250 grader med lokk. Ta deretter av lokket og se så fint brødet ditt er! Skru ned temperaturen til 200 grader og stek brødet videre i ca. 15 minutter. Løft brødet ut av gryta og avkjøl brødet på rist før du nyter ?

Lurer du på noe om surdeigsstarter? Legg igjen spørsmål under dette innlegget ?

Håper det smaker! 

God klem fra Julianne ?

For mer inspirasjon og tips, følg meg i sosiale medier:

Facebook: Godt for Magen
Instagram: @julianne_godtformagen
Lær mer om IBS, FODMAPs og lavFODMAP-dietten her: Gratiskurset

Click Here to Leave a Comment Below

Ida - april 5, 2020

Dette må være den beste brødoppskriften du har rørt sammen noensinne! Har nettopp bakt brødet, og aldri før har det vært så saftig og luftig ? Tuusen takk for en så nydelig oppskrift! Dette blir det flere av!

Reply
  Julianne - april 6, 2020

  HURRA! SÅ FANTASTISK TILBAKEMELDING! TUSEN TAKK :D :D :D

  Reply
Gerd-Anita - april 7, 2020

Kan man bake dette uten gryte?

Reply
  Julianne - april 8, 2020

  Hei Gerd-Anita! Ja, det vil jeg tro går helt fint :) Bruk gjerne en brødform!

  Reply
Lisa - april 8, 2020

Hei! Hvordan blir syrligheten til brødet med denne metoden?

Reply
  Julianne - april 8, 2020

  Hei :) Jeg synes ikke disse brødene smaker surt i det hele tatt. Hever brødet lenger enn 12 timer blir smaken syrligere (i tilfelle du liker det syrlig) :)

  Reply
Anea - april 10, 2020

Nydelig brød! :) Utrolig artig start for førstegangs surdeigsbaker! Hvordan er holdbarheten på disse brødene vs. «vanlig» brød?

Reply
  Julianne - april 11, 2020

  Hei Anea :D Så utrolig kjekt å høre!! Takk for tilbakemelding. Hjemmebakt brød holder seg ikke ferskt like lenge som et kjøpebrød, så du må gjerne fryse ned halvparten om du/dere ikke spiser opp hele på 2 dager. Jeg oppbevarer brødet i en brødpose av lin (eller bomull) og da synes jeg dette brødet holder seg saftig også på dag 3. Hilsen Julianne :)

  Reply
Jorunn - april 17, 2020

Tusen takk for mange gode oppskrifter. I dag har det blitt både surdeigsbrød, banangranola og smoothie.

Reply
  Julianne - april 17, 2020

  Bare koselig! Veldig kjekt at du bruker oppskriftene <3 Det gjør meg så glad! God helg til deg, Jorunn :)

  Reply
Grete - mai 5, 2020

Hei Julianne?
Jeg prøver meg fram med surdeigsbaking, har ikke lykkes særlig godt ennå, men har så lyst å få det til?
Lurer på, når brøddeigen har stått på kjøkkenbenken over natten, ser du da at den har hevet seg? Det gjør ikke min, og jeg blir like skuffet hver gang jeg kommer på kjøkkenet om morgenen og titter oppi bakebollen og den ser ut akkurat som da jeg satte den. Lurer på hva som gjør det, for i går var surdeigsstarteren full av liv og jeg hadde store forventninger til en deig som hadde est noe skikkelig i løpet av natten. Kanskje er det forskjell på grove og fine deiger? Jeg har ikke fått til bollebaksten med surdeig heller, altså.. Har fryseren full av mer og mindre fiaskobakst? Vil så gjerne lykkes?

Reply
  Julianne - mai 10, 2020

  Hei Grete :) Hmm. Ja, jeg ser forskjell på deigen etter heving, men mindre på dette brødet enn på brød som har en løsere deig. Bakst med surdeig og spelt hever ikke i like stor grad som bakst laget med gjær synes jeg – men resultatet blir bra likevel!

  Det kan være at starteren din ikke er helt i form, hvor ofte baker du med den? Bra du ikke gir deg, Grete!! Da får du det til snart! :)

  Reply
Therese - mai 5, 2020

Jeg fatter bare ikke hva jeg gjør galt her! De siste 3 gangene jeg har prøvd meg på 12-timers surdeigsbrød, så blir det flatt som en pannekake! Sist gang var nok ikke surdeiga aktiv nok, men i går da jeg satte deigen, var den boblende og hadde heva seg litt i glasset. Men likevel når jeg steker det blir det flatt! Er i ferd med å gi opp hele surdeigsbakinga:-( Eneste jeg får til er surdeigsrundstykker, og de kommer jeg nok til å fortsette med. Noen åpenbare feil jeg gjør?

Reply
  Julianne - mai 10, 2020

  Hei Therese! Så rart at det ikke fungerer – men jeg opplevde det samme som deg med denne oppskriften i lang tid. Da var det surdeigsstarteren min som ikke gjorde jobben – selv om den boblet friskt! Ja, det var skikkelig rart og veldig frustrerende…! Jeg endte med å vekke til live en starter jeg hadde i fryseren, og da den var bakeklar prøvde jeg igjen oppskriften og DA FUNGERTE DET. Igjen og igjen og igjen :) Så spørsmålet er om det samme gjelder for deg? :/ Jeg vet ikke, men jeg håper virkelig du lykkes med dette brødet <3

  Reply
Greta - mai 19, 2020

Hei! Prøvd å bake Grytebrød i dag, men den ble flat og seg… deigen hevet seg kjempe fint, var fin og elastisk når jeg skulle brette den på morgningen.. hva har skjedd? Kan det vare fordi jeg har brukt en kald starter fra kjøleskap?
Takk på forhånd!

Reply
  Julianne - juni 3, 2020

  Hei Greta! Beklager sent svar fra meg. Ja, det kan være årsaken. Du bør friske opp starteren din før du baker dette brødet: ta den ut av kjøleskapet og gi den mel og vann og la den stå på kjøkkenbenken i 10-12 timer til den bobler godt. Så bruker du den i baksten :D Jeg håper brødet ble godt på smak <3 Hilsen Julianne

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x