Lussekatter av surdeig og spelt (lavFODMAP)
De siste ukene har jeg storkost meg på kjøkkenet og eksperimentert fram noen nye magevennlige oppskrifter! Har du fulgt meg på Instagram den siste tiden, så har du sett litt av godsakene jeg har laget - for det er stort sett bare magevennlig kosemat som julebrød, pepperkakekuler, konfekt og ikke minst disse luftige lussekattene av surdeig og spelt
Vil du lage glutenfrie lussekatter? Sjekk ut denne oppskriften.
Lussekatter av surdeig og spelt
Oppskriften gir 12-15 lussekatter (avhengig av hvor store du lager dem.
Oppskriften er lavFODMAP og laktosefri
For melkefri, bruk f.eks mandeldrikk og melkefritt smør.
DAG 1
STEG 1: Frisk opp surdeigsstarteren
Dette gjør jeg på morgenen/formiddagen
Du trenger
150 g siktet speltmel
150 g vann
1 ss boblende surdeigsstarter
Slik gjør du: Bland ingrediensene sammen i en liten glassbolle og dekk til med plast. La stå i 8-12 timer før du fortsetter til steg 2.
STEG 2: Sett deigen og la heve
Dette gjør jeg på kvelden
Du trenger
550 g siktet speltmel
120 g sukker
1 ts salt
200 g oppfrisket surdeigsstarter (den du lagde ved steg 1)
75 g smør
1 egg
200 g laktosefri melk
1-2 ts gurkemeie eller 500 mg safran
Rosiner til pynt
Slik gjør du: Mål opp og bland sammen speltmel, sukker, salt i en bakebolle. Smelt smøret i en kjele på lav varme. Når smøret er smeltet, bland i melk og egg og visp godt sammen. Bland inn gurkemeie eller safran i væsken før du heller dette over i de tørre ingrediensene. Tilsett oppfrisket surdeigsstarter og kna sammen til en smidig deig. Om deigen er veldig klissete, kan du tilsette litt mer speltmel. La deigen heve på kjøkkenbenken i 10-12 timer (eller over natta) før du baker ut.
DAG 2
Steg 3: Utbaking og etterheving
Dette gjør jeg på morgenen eller etter 12 timer.
Ta fram et stekebrett og dekk det med bakepapir. Ha deigen på kjøkkenbenken. Er deigen litt klissete ha litt mel på kjøkkenbenken som du “dypper” fingrene i slik at du bruker akkurat nok mel til at det ikke klisser lenger.
Del deigen i 12-15 emner og trill ut lussekatter (se f.eks denne videoen). Sett lussekattene til etterheving i en kald stekeovn eller dekk dem godt til med et kjøkkenhåndkle og la dem etterheve på kjøkkenbenken i 1-3 timer (alt eller som hvor god tid du har).
Ta lussekattene ut av stekeovnen når du er klar for å steke dem. Varm opp stekeovnen til 200 grader. Pynt lussekattene med rosiner og pensle overflaten med et sammenvispet egg. Stek lussekattene på nederste rille i ovnen i 12-14 minutter til de er gyldne i fargen. Avkjøl på rist og nyt!
Ønsker du flere gode du flere tips og oppskrifter til den magevennlige julematen?
Sjekk ut e-boka Magevennlig jul i nettbutikken her
God lucia-feiring!
Klem Julianne