Nydelig julebrød av surdeig og spelt (lavFODMAP)

Det finnes ikke noe bedre enn nybakt julebrød med godt smør og hvitost, så det må jeg ha hver eneste jul. De siste årene har jeg bakt julebrød av surdeig og spelt. Det ligger en oppskrift her på bloggen fra før, men deigen jeg gir deg oppskrift på i dag er enklere og tar kortere tid å lage.

Jeg har endelig kommet fram til en super grunndeig for søt bakst med surdeig og spelt, så denne kan du bruke til å bake boller, kanelsnurrer, lussekatter og mye mer. Så kos deg med bakingen - her er oppskriften på mitt aller beste julebrød ❤️

Julebrød av surdeig og spelt

Oppskriften gir to julebrød
Oppskriften er lavFODMAP og laktosefri

DAG 1

STEG 1: Frisk opp surdeigsstarteren

Dette gjør jeg på morgenen/formiddagen

Du trenger
150 g siktet speltmel
150 g vann
1 ss boblende surdeigsstarter

Slik gjør du: Bland ingrediensene sammen i en liten glassbolle og dekk til med plast. La stå i 8-12 timer før du fortsetter til steg 2.

STEG 2: Sett deigen

Dette gjør jeg på kvelden

Du trenger
550 g siktet speltmel
120 g sukker
10 g salt
2 ts kardemomme
100 g rosiner
200 g oppfrisket surdeigsstarter (den du lagde ved steg 1)
75 g smør
1 egg
200 g laktosefri ​kjøleskapskald melk

Slik gjør du: Mål opp rosiner og bløtlegg dem i varmt vann i minst 30 minutter.

Bland sammen speltmel, sukker, salt og kardemomme i en bakebolle. Smelt smøret i en kjele på lav varme. Når smøret er smeltet, bland i melk og egg og visp godt sammen før du heller dette over i de tørre ingrediensene. Fjern vannet fra de bløtlagte rosinene. Tilsett oppfrisket surdeigsstarter og avrente rosiner og kna sammen til en smidig deig. Om deigen er veldig klissete, kan du tilsette litt mer speltmel. La deigen heve på kjøkkenbenken i 10-12 timer (eller over natta) før du baker ut.

DAG 2

Steg 3: Utbaking og etterheving

Dette gjør jeg på morgenen eller etter 12 timer.

Ta fram et stekebrett og dekk det med bakepapir. Ha deigen på kjøkkenbenken. Del deigen i to like store emner og form til to fine julebrød og ha dem over på stekebrettet med bakepapir. Sett julebrødene til etterheving i en kald stekeovn eller dekk dem godt til med et kjøkkenhåndkle og la dem etterheve på kjøkkenbenken i 1-3 timer (alt ettersom hvor god tid du har). 

Ta julebrødene ut av stekeovnen når du er klar for å steke dem. Varm opp stekeovnen til 175 grader. Pensle julebrødene med et sammenvispet egg, og lag gjerne et snitt i overflaten av brødene. Stek brødene på nederste rille i ovnen i ca 45 minutter til brødene er gyldne i fargen og du får en hul lyd når du banker på undersiden av brødene.

Avkjøl på rist og nyt med godt, magevennlig pålegg ?

God jul ✨

Klem fra Julianne

Følg meg også på Instagram for mer magevennlig inspirasjon! 

Click Here to Leave a Comment Below

Petter - januar 11, 2021

Takk for flott oppskrift. Brødet er ferdig hevet og det ser veldig godt ut. Det er første gangen jeg prøver oppskriften og jeg lurer på om det skal være 175 grader varmluft eller over/undervarme?

Reply
    Julianne - januar 13, 2021

    Hei Petter! Hvordan gikk det med julebrødet? Jeg bruker over/undervarme på denne :) Håper brødet falt i smak :D

    Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x