Surdeigsboller av spelt og havre (lavFODMAP)

Denne bolle-oppskriften ble steikje bra! Jeg gikk inn i denne eksperimenteringen med mål om å lage litt grovere boller med litt mer mat i, så jeg byttet ut litt av speltmelet med havregryn. Det fungerte utmerket - og kanskje hadde bollene sett litt smoothere ut om jeg hadde brukt havremel isteden, så det kan du alltids prøve om du har. 

Om du vil lage helt vanlige surdeigsboller av spelt, kan du droppe havregryn og bruke mer siktet spelt isteden. Denne oppskriften og fremgangsmåten er min desidert beste surdeigsbolle-oppskrift hittill, så denne kan du bruke til både kanelsnurrer, skoleboller, fastelavnsboller, kringler, julebrød og alt annet godt du kan lage ut av en bolledeig! 

Her er oppskriften 😄

Surdeigsboller av spelt og havre 🌿

Oppskriften gir ca 12 store boller eller 16 små
Oppskriften er lavFODMAP og laktosefri
For melkefri bruk mandeldrikk og melkefritt smør

DAG 1

Steg 1: Frisk opp surdeigsstarteren

Dette gjør jeg på morgenen/formiddagen

Du trenger
150 g siktet speltmel
150 g vann
1 ss boblende surdeigsstarter

Slik gjør du: Bland ingrediensene sammen i en liten glassbolle og dekk til med plast. La stå i 8-12 timer før du fortsetter til steg 2.

Steg 2: Sett deigen

Dette gjør jeg på kvelden

Du trenger
450 g siktet speltmel
100 g havregryn eller havremel
120 g sukker
10 g salt
2 ts kardemomme
200 g oppfrisket surdeigsstarter (den du lagde ved steg 1)
75 g smør
1 egg
200 g laktosefri melk

Slik gjør du:
Bland sammen speltmel, havregryn, sukker, salt og kardemomme i en bakebolle. Smelt smøret i en kjele på lav varme. Når smøret er smeltet, bland i melk og egg og visp godt sammen før du heller dette over i de tørre ingrediensene. Tilsett oppfrisket surdeigsstarter og kna sammen til en smidig deig. Om deigen er veldig klissete, kan du tilsette litt mer speltmel. La deigen heve på kjøkkenbenken i 10-12 timer (eller over natta) før du baker ut.

DAG 2

Steg 3: Utbaking og etterheving

Dette gjør jeg på morgenen eller etter ca 12 timer.

Ta fram et stekebrett og dekk det med bakepapir. Ha deigen på kjøkkenbenken. Del deigen i 12 like store emner og trill til boller. Fordel bollene på stekebrettet og sett bollene til etterheving i en kald stekeovn eller dekk dem godt til med et kjøkkenhåndkle og la de stå på kjøkkenbenken. La bollene etterheve i 1-3 timer (alt ettersom hvor god tid du har). 

Ta bollene ut av stekeovnen når du er klar for å steke dem. Varm opp stekeovnen til 200 grader (over/undervarme). Pensle bollene med et sammenvispet egg. Stek bollene på nederste rille i ovnen i ca 12 minutter til bollene er gyldne og fine i fargen.

Avkjøl på rist og nyt som de er eller med godt, magevennlig pålegg 🌿

Håper det smaker!

Julianne 💗

For mer inspirasjon og oppdateringer, følg meg på sosiale medier ✨

Facebook: Godt for Magen
Instagram: @julianne_godtformagen 
Lær mer om IBS, FODMAPs og lavFODMAP-dietten: Gratiskurset (obligatorisk for deg som er ny på lavFODMAP :) 

Click Here to Leave a Comment Below

KJERSTI EDLAND - februar 13, 2021

De var kjempegode! Tusen takk for oppskriften :)

Reply
    Julianne - februar 15, 2021

    Åh, så hyggelig å høre, Kjersti! Tusen takk for tilbakemelding :) Ha ei fin uke!

    Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! 🌿

x