Surdeigsbrød av spelt (mitt beste brød)

Denne oppskriften kjenner du kanskje igjen, for det er oppskriften på surdeigsbrød av 100 % spelt! Det første surdeigsbrødet jeg fikk til å lage, og det første surdeigsbrødet jeg delte oppskrift på her på bloggen og i boka Godt for Magen.

Jeg gjorde mye research før jeg mestret mitt første surdeigsbrød, og brukte en oppskrift fra aftenposten med flere ulike steg, uten at jeg helt forstod hvorfor - men nå som jeg har øvd meg i noen år ser jeg at framgangsmåten kan gjøres på en bedre måte slik at resultatet blir fantastisk hver eneste gang!  

Så i dag får du den nye framgangsmåten, og den krever litt mer tilstedeværelse noen timer etter at du setter deigen. Du skal nemlig strekke og brette deigen noen ganger i bollen før deigen går til heving i kjøleskapet. Men resultatet blir til gjengjeld veldig bra 😀

Denne har jeg lært av dyktige @skillebekksurdeig 🌿

Jeg har laget en video til deg som viser hvordan jeg gjør hele prosessen - se den gjerne før du går videre. Jeg ble nervøs under brettingen og klønet litt, men som du ser så har det ikke all verden å si for resultatet 😅

Så prøv, øv og kos deg med deilig magevennlig brød 💖

Surdeigsbrød av 100 % spelt 

Oppskriften gir 2 stk brød
Oppskriften er lavFODMAP, laktosefri og melkefri

Det krever litt planlegging når du skal lage surdeigsbrød, fordi det er viktig at surdeigsstarteren din er i god form før du setter deigen. Nå kommer det en grundig forklaring på når jeg gjør de ulike stegene og hvorfor. Så hold tunga rett i munnen, du kommer inn i det!

Skal jeg steke brød lørdag formiddag, skal selve deigen settes fredagskveld. Om starteren min har stått i kjøleskapet en stund, tar jeg den ut av kjøleskapet og mater den gjerne to ganger før jeg baker med den - torsdagsmorgen og torsdagskveld slik at den er ekstra boblende og bakeklar! 

Fredag morgen starter jeg prosessen. 

Steg 1: Lag en fordeig

Dette gjør jeg om morgenen

100 gram surdeigsstarter
100 g siktet speltmel
100 g fingervarmt vann

Jeg blander dette godt sammen i en skål og lar det stå i 6-12 timer, litt avhengig av når jeg får tid til å blande fordeigen. 

Steg 2: Sett deigen

Dette gjør jeg på kvelden (rundt kl. 19:00 - 19:30) 

Dette trenger du

500 g fingervarmt vann
200 g boblende surdeigsstarter (fordeigen du lagde tidligere)
450 g siktet speltmel
350 g sammalt speltmel
15-20 g maldonsalt

Sett deigen, strekk og brett og heving

1. Bland sammen vann, surdeigsstarter, mel og salt i en bakebolle og vent i 30 minutter. 

2. Ha litt vann på hendene og brett deigen over seg 5-6 ganger. Vent nye 30 minutter.

4. Gjenta strekk og brett-metoden en gang til. Vent i nye 30 minutter.

5. Gjenta strekk- og brett-metoden en gang til og ha deigen over på kjøkkenbenken og la deigen hvile der i 20 minutter.

Deigen skal heve i ca. 12 timer i kjøleskapet pakket inn i et rent kjøkkenhåndkle. Dette kan du klargjøre nå!

7. Ta fram en hevekurv eller et dørslag med hull i/sikt og legg over et rent kjøkkenhåndkle. Strø i litt rismel eller speltmel der deigen skal ligge slik at deigen ikke fester deg fast til kjøkkenhåndkleet.

8. Form deigen - og legg deigen i kjøkkenhåndkleet i hevekurven (eller dørslaget). Pakk det inn håndkleet sitt og sett kaldt til heving i kjøleskapet. 

Her kan deigen stå til du har tid til å steke den, men jo lenger deigen står desto syrligere blir smaken. 

For å redusere FODMAP-innholdet i baksten, anbefaler jeg å la den stå 10-12 timer til heving i kjøleskap. 

Da blir smaken også god - ikke for syrlig som den kan bli om du lar den heve mye lenger enn det. 

Steking av brødet

Her har du to ulike metoder, jeg skal beskrive dem begge. 

Steking i jerngryte (enklest)

Med denne metoden steker jeg et brød om gangen. Du trenger ikke tilføre damp her, fordi det dannes naturlig inni jerngryta. 

1. Sett jerngryta med lokk på et stekebrett på nederste rille i ovnen på 275 grader. 

2. La jerngryta varme seg godt opp, gjerne 30 minutter før du har i deigen. 

3. Når gryta er varm, tar du den ut av stekeovnen. 

4. Klargjør den ene deigen og lag noen fine snitt i den. 

5. Strø litt mel i bunnen av gryta, og ha forsiktig over deigen i gryta. Sett på lokket og sett gryta inn i ovnen. 

6. Skru temperaturen ned til 250 grader og la brødet steke i 20 minutter med lokk. 

7. Etter 20 minutter tar du av lokket og lar brødet steke videre i 20 minutter til.

8. Avkjøl på rist, og gjør det samme med deig nummer to. 

Steking på bakestål eller pizzastein

Med denne metoden steker jeg to brød samtidig. 

1. Sett bakestålet midt i ovnen og sett temperaturen på 275 grader. 

2 La bakestålet varme seg godt opp, gjerne 30 minutter før du steker brødene. 

3. Når det nærmer seg, koker du opp 5 dl vann. Dette gjør du for å tilføre damp i ovnen (har du dampovn, kan du bruke den funksjonen) - følg med (steg 6).

4. Ta begge deigene ut av kjøleskapet og strø litt mel på deigens overflate. 

5. Snitt brødene med et barberblad og bruk en pizzaspade til å føre deigene over på bakestålet. 

6. Ha et dypt stekebrett i bunnen av ovnen og hell over 5 dl kokende vann for å tilføre damp. 

7. Senk temperaturen til 225 grader og la brødene steke 20 minutter før du fjerner stekebrettet med vann i bunn. 

8. Stek videre i 20 minutter til brødene er gyldne og fine i fargen.

9. Avkjøl på rist og nyt!  

Brødet bakt i jerngryte ☺️


Jeg blir veldig glad for tilbakemelding når du prøver oppskrifter, så legg igjen en kommentar eller tag meg på Instagram når du lager oppskrifter fra meg 😃

Julianne 💖

Click Here to Leave a Comment Below

Julie - september 26, 2021

Denne fremgangsmåten fungerte helt toppers! Jeg stekte det på et oppvarmet stekebrett i mangel på både jerngryte og bakestål. Heldigvis gikk det bra! Veldig ålreit med video på fremgangsmåte også. Takk som deler :-)

Reply
  Julianne - oktober 4, 2021

  Så kjekt å høre, Julie! Og takk for tilbakemelding fra deg. Bra det fungerte godt med oppvarmet stekebrett også! Kjekt at videoen var nyttig. Noen ganger er det vanskelig å beskrive prosesser med ord, og da er video gull :)

  Reply
Hilde Marie Reitan - september 26, 2021

Hei, tusen takk for en fin oppskrift, veldig kjekt med video:) Dette skulle være mitt siste forsøk på surdeigsbakst, for jeg var rett og slett lei av å kaste bort så mye dyrt mel og tid.. Tidligere forsøk har blitt SÅ seigt, at det ikke har vært spiselig🥴 Men denne gangen gikk det fint, så nå har jeg spist surdeigsbrød av spelt til frokost🥳

Reply
  Julianne - oktober 4, 2021

  Hei Hilde Marie 😊 Så utrolig kjekt å høre! Bra du fikk det til denne gangen og kan nyte deilig surdeigsbrød av spelt til frokost! Håper magen elsket det også 😃

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x