IBS

IBS – Irritable Bowel Syndrome – Irritabel Tarm

Hva er irritabel tarm syndrom?
Irritabel tarm eller IBS er en av de vanligste fordøyelsesplagene, men den er forvirrende for både dem som lider av IBS og for legene som behandler den. Det er ingen tester, røntgenundersøkelser, skanning eller endoskop som kan avgjøre at du har IBS eller ikke, da lidelsen ikke er fysisk synlig. Det finnes heller ingen enkel kur mot plagene, men det finnes flere behandlingsformer som kan lindre symptomene og gjøre det lettere å leve med tilstanden.

IBS er et syndrom, en samlebetegnelse på flere symptomer i mage/tarm regionen.

Hva er de vanligste symptomene?
Begrepet irritabel brukes blant annet for å beskrive reaksjonen som oppstår i musklene i tarmene. Disse musklene reagerer på stress ved å trekke seg sammen når de ikke skal. Symptomene varierer fra person til person, men IBS kjennetegnes ved magesmerter/ubehag, gjerne i form av oppblåsthet og utspilt mage, knyttet til endret avføringsmønster i form av diaré eller forstoppelse. Det er vanlig med veksling mellom diaré og forstoppelse, og at smerter og ubehag lindres ved avføring.

Før du selvdiagnostiserer deg med IBS, vil jeg sterkt anbefale deg å dra til legen for å utredelse for andre lidelser som kan gi lignende symptomer. Ikke utelukk matvarer fra kosten før du er helt sikker på at andre lidelser/sykdommer er utelukket.

 

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x