Den første gangen jeg skulle prøve meg på bokhvetegrøt gikk det ikke helt som forventet. Jeg gikk til innkjøp av bokhveteflak på en helsekostbutikk og hadde stor tro på at dette måtte være et godt alternativ til den kjedelige havregrynsgrøten. Flakene så nærmest identisk ut som havregryn og jeg tilberedte dem på akkurat samme måte.
Til min store skuffelse smakte grøten grusomt, konsistensen vokste i munnen og etterhvert gikk grøten rett i søpla (og jeg som hater å kaste mat!).
Men en dag så jeg et bilde på instagram postet av Linn, sprudlende sunn. Hun hadde laget en porsjon bokhvetegrøt – med hel bokhvete. Det så så godt ut at jeg valgte å gi grøten en ny sjanse. Det er jeg veldig glad for! Bruk hel bokhvete når du skal lage bokhvetegrøt, det er nok trikset! Grøten smaker veldig godt etter min mening og den holder meg mett langt utover formiddagen. Konsistensen er også litt gøy!
Bokhvetegrøt
Oppskriften gir 4 porsjoner
Oppskriften er lavFODMAP, glutenfri, laktosefri og melkefri
Hel bokhvete er lavFODMAP inntil 135 g ferdig kokt
Ingredienser
2 dl hel bokhvete
1 dl havregryn
1 pitteliten klype salt
4 dl vann
Slik gjør du
Det er veldig viktig å skylle bokhveten godt i varmt vann før du setter i gang. Bruk en sikt og skyll bokhveten med varmt vann i springen en liten stund før du legger bokhveten i bløt i en liten bolle eller lignende. La bokhveten ligge i minst 6 timer, så over natten er i grunn passende.
Hell av vannet på bokhveten som har ligget over natten. Jeg skyller de litt her og jeg før jeg har de over i en medium stor kjele. Tilsett havregryn og vann og sett platen på medium varme. Kok opp og rør i kjelen. Grøten er ferdig etter omtrent 10 minutter. Smak til med salt og topp med magevennlig topping som f.eks kanel, lønnesirup, hakkede valnøtter og lavFODMAP-frukt eller bær!
Håper det smaker!
Julianne 💗
Denne skal testes ut! Vet du hvordan det evt. er å bruke bokhvetemel? :)
Det må du, Renate! Denne oppskriften er ikke så verst! Tenker du på å bruke bokhvetemel generelt eller å lage grøt på bokhvetemel? Jeg har ikke så stor erfaring med noen av delene, men jeg har prøvd med på pannekaker med bokhvetemel. Jeg har ikke laget det igjen, så jeg tror ikke jeg fikset det! Må nesten gi det et nytt forsøk og da skal jeg så klart gi deg oppdatering! ;)
Hehe..jeg tenkte på å bruke det i grøten, har en pose stående i skapet som ikke blir brukt til noe. Kanskje jeg tester det til frokosten i morgen hvis tida strekker til! :)
Oh, prøv! Og så får du fortelle meg hvordan det går, frøken Karate :D
Hadde nøyaktig sanme erfaring med bokhvete-flak selv! Ble kjempeskuffet!! -Men dette må absolutt testes!! :)
Hehehe. Morsomt! Dette er mye bedre, Linn, jeg lover :)
Så flott å se at flere legger merke til bokhvete :) Jeg pleier å skylle hele korn som du anbefaler, men lar de ikke stå over natta. Koker dem bare i 18 minutter rett etterpå, med en klype salt. Når grøten er klar har jeg alltid litt smør og honning oppi. Blir så godt! Og det faktumet at det er sunt gjør det hele enda bedre ;)
Ser frem til å teste oppskriften din på bokhvete pannekaker i kveld! :)
Hei Maria :) grøten din høres nydelig ut! Det går veldig fint å koke de direkte uten bløtlegging, og det er yppelig om man ikke har planlagt frokosten i forveien :) Bokhvetepannekakene er veldig gode! Håper du har lyst bokhvetemel og ikke fullkornsvarianten. Da får du «sand-pannekaker» (usj) :P
Mvh Julianne
Bokhvete er nyttig for høgt blodtrykk. Jeg bruker hele gryn. legg dem i kokt vann i 10 minutt og skyll godt og la dem renne av i en sil.
ca 1/2 dl er nok pr person rå nøtter.
Bland de nøtter med Lik mengde haver gryn ha i litt nøtter rusin etter smak gjerne til frokost for meg til mat uansett tid. Blodtrykket er nå på normalt nivå. uten for mye tabletter. kun 1 med 5 mg pr dag nå. før brukte jeg 10 -15 mg /dag. Kan det bli bedre,? La maten styre medicinbruken. Husk å trimme, gå, sykle, osv.
Hei Kjell-Olav! Takk for gode tips :) Kjekt å høre om din gode erfaring med bokhvete i forbindelse med høyt blodtrykk!
Mvh Julianne
Hei!
Kan man erstatte havregryn med noe annet? Jeg kan nemlig ikke spise noen kornsorter.
Hei :) Du kan droppe havregryna om du ønsker, men da må du redusere mengden vann i oppskriften.
Bruk f.eks 1 dl bokhvete og 3 dl vann som Linn gjør i sin oppskrift: http://sprudlendesunn.no/blogg/?p=2569 :-)
Hei, hvor får man kjøpt hel bokhvete?
Jeg kjøper det i helsekost eller i større matvarebutikker :)
Akkurat nå har jeg hatt en skikkelig god lunsj ?
Jeg blandet din oppskrift på bokhvetegrøt med oppskriften på lavfodmap lapper.
2 dl hel bokhvete
1 dl havregryn
2 egg
2 ss cottage cheese
1 ss chiafrø
Bakepulver, salt
Kjørt alt med stavmikser og stekte knallgode lapper. Saftige og smakfulle!
En glede fra dine inspirasjoner!
Tusen takk for oppskriften! Jeg fikk jo snap’en din :D Dette skal jeg absolutt prøve! God helg til deg :D
Hei.
Hvor lenge kan kokt bokhevete oppbevarest i kjøleskapet?:)
Hei Erica :) Det vet jeg dessverre ikke, men så lenge du oppbevarer den kokte bokhveten i en tett boks i kjøleskapet holder det nok i 5-7 dager vil jeg tro :)
Hei! Takk for super oppskrift, ble veldig vellykket! :) har også et spørsmål som jeg lurte på om du kunne svare på? Har kjøpt en pakke fra friggs, «chiafrø og havsalt»,som kan minne om riskaker. Men er laget med majs (fullkorn) og mais,og lurte på om du vet om dette er den lav-fodmap varianten av mais, eller om jeg bør holde meg unna denne i eliminasjonsdietten?:)
Hei Kristina :) Takk for hyggelig tilbakemelding! Ja, det er et godt spørsmål – jeg TROR maiskakene er OK med hensyn til FODMAP, men jeg har ikke undersøkt dette nærmere. Prøv deg litt fram med mengdene. Jeg ville ha holdt meg til maks 2-3 per måltid (de er ganske tynne, er de ikke?) Hilsen Julianne
Hei! Viss bokhvete skal brukes i kjøleskapsgrøt, skal det da legges i vann over natten (for. eks) og deretter kokes 5-10 min før man blander ingredienser og setter i kjøleskapet? Og et annet spørsmål. Er pepsi max lav fodmap?
Hei Julianne! Ja, da ville jeg ha brukt avkjølt kokt bokhvete (som du beskriver) i grøten. Spennende! Pepsi max er lavFODMAP, men kullsyre kan trigge plager hos noen :)
Hei Julianne!
Har laga veldig mykje bokhvetegrøt og synes det er kjempegodt!
Er i streng fase og har ikkje blitt heilt bra, så prøver å finne ut om eg et noko feil.
Sjekka no bokhvetekjerner i Monash-appen, og ser at dei er grønn ved 27 g, men blir gul ved 54 g. I oppskrifta di har eg funne ut at det er ca 80 g.
Kan det vere eg ikkje kan ete bokhvetegrøten i streng fase?
Ser det står LavFODMAP på den? Ikkje FODMAPredusert.
Hei Gry-Anita! Jo, du kan spise bokhvetegrøt i eliminasjonsfasen, men prøv å reduser mengdene og se om det går bedre for deg. Denne oppskriften gir to store porsjoner, men du kan nok fordele den på tre mindre porsjoner :) Prøv og vurder hvordan det går for deg! Hilsen Julianne
Hei! Hel bokhvete er lav fodmap opp til 27 gram, men vet du hvordan d er med bokhveteflak? Det ligger ikke inne i Monash-appen.
Hei :) Det vet jeg ikke for sikkert, så her kan du prøve deg fram og vurdere hvordan det går for deg :)
Nydelig grøt‼️ Jeg lurer på om flytende honning regnes som FOD-map? Honning er ihvertfall noe tarmene tåler, i følge Elaine Gottshalls «Breaking the Vicious Cycle» når det f.eks gjelder Ulcerøs kolitt ?
Hei :) Så bra grøten falt i smak! Honning har et høyt innhold av fruktose og kan derfor skape problemer hos noen med IBS. Dette gjelder absolutt ikke alle, så prøv og vurder hva magen din tåler. I eliminasjonsfasen er 7 g (1 ts) honning per servering OK med hensyn til FODMAPs :)