Min historie

Jeg var 17 år da jeg fikk beskjed av legen min om at mageplagene jeg hadde, de måtte jeg bare lære meg å leve med.

Jeg så for meg et liv med konstant oppblåst mage, masse luft, forstoppelse, ikke klare å gå skikkelig på do, og at hverdagen ble styrt rundt hvordan magen min hadde det.

På den tiden var det ikke så mye hjelp å få, legen min hadde ingen gode råd og fortalte meg at det ikke fantes behandling for å bli kvitt IBS-magen.

Jeg ville ikke tro det – det måtte være noe jeg kunne gjøre for å få det bedre? Det måtte være en grunn til disse plagene – eller noe som kunne hjelpe?

Jeg bestemte meg for å ta saken i egne hender. Det var starten på det som skulle vise seg å bli flere år med prøving og feiling.

En rekke ulike kosttilskudd (drømte om den magiske pillen), jeg gikk til ulike behandlere og gjorde kostholdsendringer på egenhånd og i samråd med ernæringsfysiolog for å finne svar på hva som gjorde meg så dårlig. Lite fungerte i lengden.

Jeg var godt i gang med ernæringsstudiene da jeg kom over en artikkel skrevet om lavFODMAP-dietten – en forskningsbasert diett utviklet for mennesker med IBS.

Det måtte jeg bare prøve!

Men det var jammen meg kompliserte greier. Jeg hadde ikke mye informasjon å forholde meg til, og det fantes lite informasjon om lavFODMAP-dietten på norsk – kun engelsk og det var litt vanskelig å relatere seg til hvordan få det til i praksis. 

Så lavFODMAP-dietten var vanskelig selv for meg med 5-årig ernæringsutdannelse…

Jeg prøvde meg sakte, men sikkert fram og begynte etterhvert å oppleve stor forbedring. Etter noen uker og etterhvert måneder med en mage som spilte på lag, begynte jeg å tro at dette faktisk var sant.

LavFODMAP-dietten ble mitt vendepunkt! 

Endelig var det noe som fungerte skikkelig bra for meg. 

Det ga meg håp om at jeg slett ikke måtte lære meg å leve livet med masse plager, men jeg kunne ta grep som faktisk reduserte dem

Dette ble også starten på en reise der jeg kunne bruke mine erfaringer og kunnskap om lavFODMAP-dietten til å hjelpe andre med IBS. 

Mitt mål som ernæringsrådgiver var å gjøre IBS og lavFODMAP-dietten så lett å forstå at flere kunne ta grep for å få det bedre.

Det måtte gjøres enkelt, maten måtte smake godt, være lett å lage og ikke minst var det viktig å ha det gøy på veien! 

Julianne Lyngstad

Selv har jeg ikke bare gode magedager, og jeg spiser mat jeg ikke bør spise for mye av – Jeg er tross alt bare et menneske :) Men med årene har jeg blitt helt rå på å hente meg raskere inn igjen. Jeg vet hva jeg trenger for å få magen på rett spor igjen. Og det tror jeg er det viktigste for både meg og for deg som sliter med magen – å ta kontrollen tilbake.

Heier på deg!

– Julianne