Lasagne er noe av det beste jeg vet, men jeg har ennå ikke laget en vegetarisk variant. Denne er uten kjøtt, men proppet med deilig smak og grønnsaker! I denne kan du bruke de magevennlige grønnsakene du har tilgjengelig, det meste gjør deg godt i denne. Jeg hadde i litt hermetiske sorte bønner også (i lavFODMAP-mengde) så det er godt om du liker belgfrukter. Hvis du ikke er fan av bønner eller er veldig sensitiv for belgfrukter kan du helt enkelt droppe det 😊

Grønnsakslasagne


Oppskriften holder til 4-5 personer
Oppskriften er lavFODMAP, glutenfri, laktosefri
For melkefri velg en lavFODMAP-plantebasert melk (mandeldrikk f.eks) og en vegansk ost. 

Ingredienser

Grønnsakssaus
En håndfull grønn del av vårløk eller purreløk
20 g stangselleri
3 gulrøtter, skåret i små terninger
1 rød paprika, skåret i små terninger
1/2 squash (ca. 200 g), skåret i halvmåner
4 stk soltørkede tomater, skåret i små biter
1 stor ss tomatpuré
1 boks hermetiske tomater (400 g)
2 dl vann
1 ts tørket basilikum eller timian
1 ts tørket oregano
1 klype kajennepepper
salt og pepper
en klype sukker
100 g hermetiske sorte bønner (kan sløyfes eller erstattes med f.eks røde linser)

Hvit saus
4 dl laktosefri melk
1 1/2 ss maisenna
1/2 ts malt muskat
en håndfull revet ost
smak til med salt

9 glutenfrie lasagneplater
Revet hvitost til gratinering

Slik gjør du

Start med grønnsaks-sausen.
Vask og kutt opp grønnsakene du skal bruke. Ha litt olje i en dyp stekepanne og ha i grønnsakene. La de steke på medium varme til de er gyldne og begynner å bli myk i konsistensen, ca. 5 minutter.

Tilsett tomatpuré og la surre i et minutt før du tilsetter en boks med hakkede tomater og vann. La koke forsiktig opp og smak til med tørkede urter, salt, pepper og til slutt en klype sukker og sausen smaker litt for syrlig.

La småputre på lav varme i minst 15 minutter, gjerne lenger om du har tid til det. Slike tomatsauser blir bedre og bedre når de får stå litt. Tilsett litt mer vann i sausen om væsken fordamper. Tilsett hermetiske sorte bønner mot slutten av koketiden.

Så over til den hvite sausen.
Ha laktosefri melk og maisenna i en liten kjele. Rør jevnlig i sausen og kok opp til den tykner. Tilsett en håndfull god ost og smak til med muskat og salt. Den laktosefrie melken er litt søtere enn vanlig melk, så kanskje trenger sausen litt mer salt enn du er vant til.

Før du danderer lasagnen; sett stekeovnen på 200 grader. 

Dette er en tre-lagslasagne og du skal avslutte med et lag med hvit saus før du har på osten.

Dandering! 
Ta fram en ildfast form og legg et lag med grønnsakssaus i bunn. Legg deretter over tre lasagneplater, etterfulgt av et lag med den hvite sausen.

Over den hvite sausen har du over et lag med grønnsakssaus, så lasagneplater, hvit saus og grønnsakssaus. Her bruker du opp resten av grønnsakssausen. 

Legg siste lag med lasagneplater, topp med siste rest av den hvite sausen og avslutt med et raust lag med revet hvitost.

Sett lasagnen midt i stekeovnen og stek i 30-40 minutter til lasagnen er gylden på toppen. Jeg serverer den med en god salat, oliven og… tyttebærsyltetøy 😋

Håper det smaker! 

Julianne 💗