Supergod ovnsbakt havregrøt med gulrot – proppet med tarmstyrkende fibre som fremmer god tarmhelse og holder magen i balanse 😊
Ovnsbakt havregrøt med gulrot
Oppskriften gir 2 porsjoner
Oppskriften er lavFODMAP og laktosefri
For glutenfri velg glutenfrie havregryn
For melkefri velg mandeldrikk
Ingredienser
Grøten
2 dl laktosefri melk eller mandeldrikk
1 egg
2 dl havregryn
2 dl revet gulrot
1 ss chiafrø
1 ts bakepulver
1 ts kanel
1/2 ts kardemomme
1/2 ts vaniljepulver
1/2 ts salt
Toppingen
1 dl hakkede valnøtter, solsikkekjerner og gresskarkjerner
3 ss lønnesirup
1 god ss kokosolje eller smør
Server gjerne med
Laktosefri yoghurt naturell eller med vaniljesmak
Slik gjør du
Sett stekeovnen på 175 grader og ta fram en liten ildfast form og smør den med smør eller olje.
Visp sammen egg og melk i en bakebolle. Tilsett havregryn, revet gulrot, chiafrø, bakepulver, krydder og salt og la svelle i 5-10 minutter.
Grovhakk valnøtter og bland sammen med solsikke- og gresskarkjerner i en liten skål. Tilsett lønnesirup og kokosolje og bland godt sammen.
Ha havregrøten i den ildfaste formen. Fordel nøtte- og frøblandingen som et lokk på toppen av grøten.
Sett formen på et stekebrett midt i ovnen og la steke i ca. 25 minutter til toppen er gylden og fin i fargen!
Server lun eller helt avkjølt – smaker helt nydelig med laktosefri yoghurt naturell eller med vaniljesmak.
Håper det smaker!
Julianne 💗
Lagde denne til frokost i dag, og den forsvant på null komma svisj! Utrolig god! Takk for tips :)
Så kjekt å høre :) Takk!
Kan man erstatte lønnesirup med honning? :)
Om du ikke har behov for å følge lavFODMAP, kan du bruke honning. Følger du derimot lavFODMAP-dietten, bør du unngå honning (høyFODMAP) og heller erstatte lønnesirup med vanlig hvitt eller brunt sukker :)
Oppdatering: Honning er lavFODMAP inntil 7 gram per måltid (1 ts)
Hei Julianne! Dette ser veldig godt ut! :) Jeg ser at det står i oppskriften at man skal ha 2dl havregryn i en oppskrift for to porsjoner. Så jeg lurte bare på om det gikk greit å spise så mye som 1dl havregryn per porsjon med tanke på at man ikke skal spise mer enn 25g per måltid hvis man skal følge lavFODMAP?
Hei! Bytt ut noe havregryn med andre flak som quinoaflak, bokhveteflak eller hirseflak om havre er et problem for deg :)
Hilsen Julianne
Okei, det skal jeg gjøre! Tusen takk for raskt svar :) Mari
Bare hyggelig, Mari :) Håper den faller i smak! Julianne
Denne må jeg også prøve. Alltid spennende å prøve dine moppskrifter, Julianne.
Så hyggelig, Inger! Tusen takk for fin melding 😊
Kan denne fryses ned?
Hei! Det har jeg ikke prøvd, men det tror jeg vil gå helt fint :)
Hei! Hvor lenge kan denne stå etter ar den er ferdig stekt, og bør den oppbevares i kjøleskap? Jeg har malt økologisk vanilje fra Brecht, kan jeg bruke den eller blir den for kraftig? Gleder meg til å prøve!!
Hei Vivian! Ja, oppbevar den i kjøleskapet. Den står seg godt i noen dager :) Du kan også fryse den om du trenger å oppbevare den enda lenger. Smak deg frem med vaniljepulveret fra Brecht – min erfaring er at smaken varierer fra merke til merke. Håper den faller i smak :D Hilsen Julianne
Hei :) Burde man rive gulrøttene smått eller stort? Min ble litt bløt, selv etter å ha stått ganske lenge over tiden. Og ellers, tusen millioner takk Julianne! Du har reddet meg i matveien med alle disse oppskriftene :D
Hei Karianne :) Takk for gode ord, veldig hyggelig å høre at du setter pris på oppskriftene! Jeg river dem grovt og jeg tror ikke det vil ha så mye å si. Prøv å reduser væskemengden neste gang om du følte den ble litt for bløt :) Den skal være saftig altså, men ikke bløt. Hilsen Julianne
Hei. Jeg synes den var kjempe god. Lurer på om det er veldig usunt mtp lønnesirup? Jeg går på LavFODMAP, men prøver også å ta av et par kg. Hilsen Silje :)
Hei Silje :) Så bra den falt i smak! Lønnesirup i små mengder er ikke usunt, det blir på samme måte som vanlig sukker vil jeg si :) Beste hilsen, Julianne
Oppskriften kommer ikke opp :(
Takk Johanne :) Nå har jeg oppdatert innlegget og oppskriften!