Supergod ovnsbakt havregrøt med blåbær – proppet med tarmstyrkende fibre som fremmer god tarmhelse på sikt og holder magen i balanse 💗 Nydelig både lun og helt avkjølt dagen etter.
Bakt havregrøt med blåbær
Oppskriften gir 2-3 porsjoner
Oppskriften er lavFODMAP og laktosefri
For glutenfri velg glutenfri havregryn
For melkefri velg mandeldrikk eller risdrikk
Ingredienser
Grøten
2 dl laktosefri melk
1 egg
2 dl havregryn
2 dl fryste blåbær
1 ss chiafrø
1 ts bakepulver
1 ts kanel
½ ts kardemomme
½ ts vaniljepulver
½ ts salt
Toppingen
1 dl hakkede valnøtter
solsikkekjerner
gresskarkjerner
3 ss lønnesirup
1 god ss kokosolje eller smør
Server gjerne med
Laktosefri yoghurt naturell eller med vaniljesmak 🌿
Slik gjør du
Sett stekeovnen på 175 grader og ta fram en liten ildfast form. Smør formen med litt smør eller olje.
Visp sammen egg og melk i en bakebolle. Tilsett havregryn, chiafrø, bakepulver, krydder og salt og bland godt. Ha deretter i fryste blåbær og la røra svelle i 5-10 minutter.
I mellomtiden forbereder du toppingen. Grovhakk valnøtter og bland sammen med solsikke- og gresskarkjerner i en liten skål. Tilsett lønnesirup og kokosolje og bland godt sammen.
Ha havregrøten i den ildfaste formen og fordel nøtte- og frøblandingen som et lokk på toppen av grøten. Sett formen på et stekebrett midt i ovnen og la steke i ca. 25 minutter til toppen er gylden og fin i fargen.
Server lun eller helt avkjølt – smaker helt nydelig med laktosefri yoghurt naturell eller med vaniljesmak.
Håper det smaker!
Julianne 💗
Hørtes godt ut! Kan man droppe/erstatte kokosoljen..?
Det er veldig godt :) Du kan nok droppe oljen, uten at jeg har testet dette selv! Evt. kan du bruke en annen nøytral olje som rapsolje eller 1 ss godt smør :)
og hva m egget? Jeg kan kun spise pasturiserte ting pt og våre egg i Norge er vel ikke det? Hva med laktosefri yougourt? Noe som er pasturisert?
Hei :) Egg i Norge trenger ikke pasteuriseres, det stemmer. Laktosefri yoghurt er pasteurisert. Mvh Julianne
Leste på siden til Frisk forlag ang Havregryn: Opptil 23 g regnes som lavt, opptil 47 g regnes som moderat. Hva tenker du om dette når man lager havregrøt. Skal sette opp lavfod-ukesmeny til en klient og blir veldig usikker om jeg kan bruke havregryn/ havregrøt da? (Jeg er straks ferdig med bachelor i ernæringstudier på Bjørknes) LavFODMAP-listen de har brukt er en oversettelse av listen fra Monash Universitys FODMAP app.
Hei Beate! Så spennende. Min erfaring er at mange tåler godt en porsjon havregrøt i løpet av dagen, noe som også er OK under eliminasjonsfasen (47 g moderat mengde). Men – vi er alle forskjellige! Problemer kan oppstå om man velger havrebaserte retter til flere måltider om dagen, da totalmengden blir for stor. Et tips er å blande havregryn med bokhveteflak, hirseflak eller quinoaflak i en grøt, vafler eller annet for å redusere FODMAP-mengden fra korn. Husk at lavFODMAP-dietten er en god veiledning ved IBS, men slett ingen fasit for alle. Prøv dere fram og juster etterhvert! Lykke til :) Mvh Julianne
Hei!
Crohns på LFM her.
Ser digg ut!
Kan jeg droppe egg helt?
Hvis nei, hva kan jeg erstatte det med (leter etter plantebasert alternativ).
På forhånd takk for svar <3
~ N
Hei du :) Ja, jeg tror du kan droppe egg i denne uten at jeg har testet det selv. eventuelt erstatte egg med f.eks chia-egg/linfrø-egg? https://lyngstadernaering.no/2015/11/23/hvordan-lage-linfro-og-chia-egg-vegan-lavfodmap/ :)
ÅÅÅ, det så deilig ut! Vi er litt sultne på kvelden. Jeg har begynt å redusere porsjonene til middag, og da blir det litt på kvelden. Mannen min vil også ha noe til kvelden, og han kunne ha trengt noe sunnere, det er sikkert og visst…..
Hei Gerd Irene! Artig å høre fra deg :) Hehe, da er det godt med litt kveldsmat ja. Kan absolutt anbefale denne! Skal vi ha noe litt ekstra godt til kvelden, så lager jeg også ofte brødvafler. Sunn hverdagsluksus!!
Googlet kokosolje, og ser at de finnes både med og uten smak. Hvilken bruker du?
Jeg bruker den med smak – den kaldpressede oljen :) Fin å bruke i sjokoladekuler også slikt også!
Gulrøtter står ikke som ingrediens i Bakt havregrøt med blåbær. Skal det være med – ev hvor mye ?
Hilsen Grethe
Hei Grethe! Takk for at du sa i fra, nå har jeg justert oppskriften :) Jeg har en ovnsbakt havregrøt med gulrot også! https://lyngstadernaering.no/ovnsbakt-havregrot-med-gulrot-lavfodmap/
Håper det smaker! Julianne
Takk for oppskriften! Vi har masse blåbær i fryseboksen fra i høst, så det er bare å gå i gang.
Så hyggelig å høre! Håper det smaker, Annie 😄
Hei. Jeg er på min første uke med lav fodmap nå og er totalt forvirra. Glad jeg fant siden din. Jeg er ikke noe glad i grøt, men prøvde ut denne. Jeg skjønner at man bare kan ha en viss mengde havregryn per dag så hva med resten av grøten? Vil tro den er best nystekt? Hvordan oppbevarer du denne og hvor lenge? Varmer du den opp igjen i ovn? Ser for meg i micro at den blir veldig bløt? Likte at det var litt antydning til crunch på toppen. Kald grøt er ikke aktuelt for meg da jeg ikke liker det. Takk for fine oppskrifter :)
Hei du 🥰 Jeg forstår at du er forvirret, det er virkelig ikke alt som gir mening med lavFODMAP-dietten. Det blir enklere, og så er det streng diett kun for en periode ❤️ Denne kan du varme litt opp i mikroen for å gi den en liten lunk, men den blir ikke like crunchy som når den er nystekt. Men veldig god fortsatt altså. Du kan jo prøve varme den i stekeovnen, og vurdere om det blir bedre? :)