Det nærmer seg jul med stormskritt, og da gjelder det å gjøre det man kan for å komme i julestemning. Hos meg står nissene i vinduskarmen og skålen med nøtter og nøtteknekkeren har fått plass på bordet. Smaken av jul er obligatorisk, og derfor har jeg gjort en liten vri på den klassiske banangranolaen (tidligere kalt bananmüsli, det er visst forskjell på müsli og granola, og denne går under definisjonen granola). Jeg har tilsatt julekrydder og det smaker virkelig nydelig!

Banangranola med smak av jul


Oppskriften gir 10 dl granola
Oppskriften er lavFODMAP, laktosefri og melkefri
For glutenfri, velg glutenfrie havregryn

Tørt
6 dl havregryn
1 dl gresskarkjerner
1 dl solsikkekjerner
1 dl hakkede nøtter (mandler, hasselnøtter, valnøtter)
1 ts kanel
0,5 ts kardemomme
0,5 ts malt ingefær
0,5 ts malt nellik
En klype salt

Vått
2 modne bananer
4 ss rapsolje
4 ss lønnesirup

Tips: Tåler du ikke nøtter kan du fint erstatte nøttene med andre frø eller mer havregryn.

Slik gjør du
Sett stekeovnen på 160 °C varmluft og kle to stekebrett med bakepapir. Ha deretter banan, olje og lønnesirup i en bakebolle og kjør glatt med en stavmikser. Tilsett deretter krydder og en klype maldonsalt. Bland deretter i havregryn, frø og nøtter. Fordel granolablandingen på to stekebrett og sett dem inn i ovnen. Granolaen skal steke mellom 45–60 minutter til sammen, men etter ca. 10 minutter kan du sjekke hvordan det står til. Bruk en stekespade og rør litt i blandingen. Du velger selv om du ønsker store granolabiter eller om du ønsker å hakke den opp til mindre biter. Jeg foretrekker sistnevnte fordi granolaen blir jevnere stekt da. Bytt gjerne plass på brettene underveis. Granolaen er ferdig når den er gylden i fargen og sprø i konsistensen. Avkjøl og oppbevar i et tett glass. Nytes til laktosefri yoghurt, på smoothies eller bare som snacks.

Håper det smaker!

Julianne 💗