Det nærmer seg jul med stormskritt, og da gjelder det å gjøre det man kan for å komme i julestemning. Hos meg står nissene i vinduskarmen og skålen med nøtter og nøtteknekkeren har fått plass på bordet. Smaken av jul er obligatorisk, og derfor har jeg gjort en liten vri på den klassiske banangranolaen (tidligere kalt bananmüsli, det er visst forskjell på müsli og granola, og denne går under definisjonen granola). Jeg har tilsatt julekrydder og det smaker virkelig nydelig!
Banangranola med smak av jul
Oppskriften gir 10 dl granola
Oppskriften er lavFODMAP, laktosefri og melkefri
For glutenfri, velg glutenfrie havregryn
Tørt
6 dl havregryn
1 dl gresskarkjerner
1 dl solsikkekjerner
1 dl hakkede nøtter (mandler, hasselnøtter, valnøtter)
1 ts kanel
0,5 ts kardemomme
0,5 ts malt ingefær
0,5 ts malt nellik
En klype salt
Vått
2 modne bananer
4 ss rapsolje
4 ss lønnesirup
Tips: Tåler du ikke nøtter kan du fint erstatte nøttene med andre frø eller mer havregryn.
Slik gjør du
Sett stekeovnen på 160 °C varmluft og kle to stekebrett med bakepapir. Ha deretter banan, olje og lønnesirup i en bakebolle og kjør glatt med en stavmikser. Tilsett deretter krydder og en klype maldonsalt. Bland deretter i havregryn, frø og nøtter. Fordel granolablandingen på to stekebrett og sett dem inn i ovnen. Granolaen skal steke mellom 45–60 minutter til sammen, men etter ca. 10 minutter kan du sjekke hvordan det står til. Bruk en stekespade og rør litt i blandingen. Du velger selv om du ønsker store granolabiter eller om du ønsker å hakke den opp til mindre biter. Jeg foretrekker sistnevnte fordi granolaen blir jevnere stekt da. Bytt gjerne plass på brettene underveis. Granolaen er ferdig når den er gylden i fargen og sprø i konsistensen. Avkjøl og oppbevar i et tett glass. Nytes til laktosefri yoghurt, på smoothies eller bare som snacks.
Håper det smaker!
Julianne 💗
Dette er jo en kjempegod idé! Denne skal eg prøve meg på :-)
Hehe, det er ikke så mye som skal til :D
Nam, høres virkelig godt ut!
Lite spm: ifølge «Monash university lowfodmap diet»-appen er både mandler og hasselnøtter høye på fodmaps, og spesielt mandler skal unngås. Hva tenker du om det, ser du benytter dette i oppskriften?
Ellers masse gode oppskrifter! :)
Hei Christine :)
10 mandler og 10 hasselnøtter er i følge Monash lav FODMAP, så i små mengder er det ikke noe problem. Denne granolaen skal ikke spises i store mengder, så mengden FODMAPs vil ikke bli for stor. Hvis du ønsker, kan du selvfølgelig bare bruke valnøtter eller andre lav FODMAP nøtter som paranøtter, pekannøtter, makadamianøtter osv :)
Mvh Julianne
Hei!
Vet du om vi kan drikke farris bris på lav fodmap-dietten? :)
Hei Karine :) Farris bris går nok fint, vil jeg tro. Det er ikke umulig at den tolereres bedre enn vanlig farris på grunn av mindre kullsyre. Prøv deg frem :)
Mvh Julianne
Jeg lagde denne her forleden og det luktet pepperkake i hele huset! Den smakte skikkelig godt også! Jeg elsker sånn ordentlig granola med store klumper. Jeg brukte til og med denne granolaen som snacks og mellommåltid. Jeg tok noen av de største klumpene oppi en liten boks, og vips så hadde jeg noen mini-energibarer på farta! ;)
Så deilig, Emmie! For meg er dette den ultimate granola, hehe. Sprø, klumpete og med mye smak :) Veldig god idé med mini-energibarer. Ønsker deg en god jul :)
Mvh Julianne
har leget granola mangen gonger ,den er kjempe god og godt for magen
Hei Thorill :) Takk, så hyggelig å høre!
Denne så fristende ut! Jeg reagerer på havre, selv i små mengder. Hva kan jeg bytte ut havregryn med?
Hei Jane :) Prøv å bytt ut havre med en blanding av hirseflak, bokhveteflak og quinoaflak :)
Nydelig banangranola.
Hva er holdbarheten på denne granolaen?
Sånn ca.
Hei Janne :) Så hyggelig å høre! Den holder en god stund, jeg har i alle fall spist den halvannen til to måneder etter at jeg laget den :) Jeg oppbevarer granolaen i et tett Norgesglass eller lignende. Hilsen Julianne