Denne grøten er proppet med magevennlig fiber og sunne plantestoffer, noe både du, magen din og de gode bakteriene i tarmen vil sette pris på. Du kan erstatte litt av havregrynene med enten bokhveteflak, hirseflak eller quinoaflak for lavere FODMAP-innhold om du trenger det.
Blåbærgrøt
Oppskriften gir 1 porsjon
Oppskriften er lavFODMAP og laktosefri
For glutenfri velg glutenfrie havregryn
For melkefri velg mandelmelk
Ingredienser
1 dl havregryn
2,5 – 3 dl vann eller laktosefri melk (jeg blander)
1 ts chiafrø
En klype vaniljepulver
En klype salt
En håndfull frosne blåbær
Slik gjør du
Kok forsiktig opp havregryn, vann og/eller melk i en kjele. Rør jevnlig til konsistensen tykner. Tilsett chiafrø, vaniljepulver og smak til med en klype salt. Tilsett frosne blåbær og rør dem forsiktig inn. Jeg liker å finne hele bær i grøten, for å få små smakseksplosjoner i munnen i løpet av måltidet 😋
Jeg topper det hele med en halv banan, valnøtter og et dryss kokosblomstsukker.
Håper det smaker!
Julianne 💗
Plukker du blåbær selv?
Frosne blåbær kjøpt i butikk må kokes 2 minutter.
Det står på de pakkene jeg har kjøpt.
Ja, mor plukket bøtter og spann til meg i sommer! Ja, det gjelder vel for utenlandske bær, så sjekk eventuelt hvor de kommer fra :) Jeg må innrømme at jeg ikke har tatt hensyn til det før, men norske bær trenger ikke kokes så vidt jeg forstår :)
Hei!
Ikke et spørsmål relatert til innlegget, men prøver å lage surdeigsbrødet itt med gulrot. Det stod at deigen skulle knas – vil det si at den skal være en fast og en ikke-klissete deig?
Deigen jeg fikk ble ganske rennende, så jeg tok opp i litt mer mel, og nå er den ganske klissete, men litt fastere.
Spørsmålet er med andre ord, hvordan skal konsistensen på deigen være?
Hei Veronika! Konsistensen skal være litt klissete, så du er på rett spor :) Du kan røre den sammen med en slikkepott, men jeg knar den godt sammen med hendene selv om den er bløt :) Håper du får saftige og gode surdeigsbrød!
Tusen takk for raskt svar!
Får se hvordan det har gått når jeg kommer hjem fra jobb. Det er mitt aller første surdeigsbrød.
Tusen takk :-) Satser på bra resultat!
:D Lykke til!!
bruker du chia frø for å tykne eller for næringsstoffer?
For mer fiber og næringsstoffer :)
Har bare linfrø, der samme effekt og nøringsinnholdet? Er de lav FODMAP?
Mvh Julie
Linfrø er supert! LavFODMAP og fiberrikt :) Linfrø er i likhet med chiafrø rik på omega-3. Hilsen Julianne
Denne grøten spiser jeg hver dag, men har på ca 1/2 ts sukker og litt kanel og topper grøten med gresskarkjerner?
Nam, det høres herlig ut :)
Hei!
Skyller du hirse- og quinoaflak? Ser at enkelte oppskrifter anbefaler det, mens andre ikke gjør det. Vet man bør skylle quinoa når det ikke er i flak.
Hei :) Nei, du trenger ikke skylle hirse- og quinoaflak. Hel hirse og quinoa bør derimot skylles før du bruker dem :)
Hvorfor bruker fu vanilje pulver?
Jeg bruker det fordi det smaker godt ;) Ikke et must, selvfølgelig!
Er ikke 1 dl havregryn for mye fodmap? Max 23 g pr måltid trodde jeg…
Hei Bjørg Anne :) Monash har testet mange ulike havregryn, og FODMAP-innholdet varierer veldig. Enkelte typer er lavFODMAP inntil 100 gram per servering, mens en type er lavFODMAP kun inntil 23 gram. De fleste ligger på lavFODMAP inntil 40-50 gram. Norsk havre er fremdeles ikke testet, men jeg anbefaler å prøve 1 dl havre først og så heller redusere om du opplever at det blir for mye. Klem J.