Hjemmelaget syltetøy av friske bær er noe av det beste som finnes, er du ikke enig? Det man lager selv kan nesten ikke sammenlignes med syltetøyet man får kjøpt i butikken som i mange tilfeller inneholder mer sukker enn bær… Det varierer selvsagt fra produsent til produsent, men det gjør det ekstra viktig å lese ingredienslistene i butikken! Det finnes også en del sukkerfrie varianter i butikken. Har du problemer med FODMAPs, må du være oppmerksom på at disse kan være tilsatt FODMAPs i form av polyoler (som f.eks isomalt) og kan derfor skape magetrøbbel i større mengder.
Det er ikke vanskelig å lage sitt eget hjemmelagede syltetøy! I dag deler jeg derfor en enkel oppskrift som jeg liker å bruke. Du trenger ikke friske bær for å gjøre dette, du kan fint bruke frosne bær hele året. I stedet for diverse fortykningspulver som certo og jam, bruker jeg chiafrø for å tykne syltetøyet. Chiafrø er en god lavFODMAP-kilde til fiber som gjør at dette syltetøyet egner seg veldig godt om du sliter med fordøyelsen. Bonus!
Bringebærsyltetøy med chiafrø
Oppskriften gir et glass syltetøy
Oppskriften er lavFODMAP, glutenfri, laktosefri og melkefri
Ingredienser
400 g frosne bringebær eller andre lavFODMAP-bær
3–4 ss sukker eller lønnesirup
2 ss chiafrø
Litt vaniljepulver (kan sløyfes)
Slik gjør du
Ta fram en kjele og kok forsiktig opp bringebær, sukker og litt vaniljepulver. Rør inn chiafrø. Syltetøyet stivner etter hvert som chiafrøene absorberer fuktighet. Avkjøl syltetøyet og oppbevar kaldt i kjøleskapet. Syltetøyet kan fryses!
Håper det smaker!
Julianne 💗
Chiafrø var jo artig da. Det har jeg ikke tenkt på. Jeg bruker gelatin jeg ( ca halv mengde av det du bruker til gele) og en splæsj sitronsaft for holdbarhet. Men det jeg lurer på er om steviadråper er OK? Jeg prøver å holde meg unna sukker da det trigger søtsuget mere enn både riskaker og hvetestivelse. Jeg har steviadråper med vanilje og det er så godt i syltetøy.
Chiafrø er veldig artig, og det binder godt :D Steviadråper er ok :)
Er rips ok å spise?
Hei :) Rips er ikke testet for FODMAPs, men mange tåler det i små mengder. Prøv deg fram med mengdene og vurder hvordan magen din tåler det :) God helg! Hilsen Julianne
Er kokkossukker ok?
Hei! Kokossukker er ikke testet for FODMAPs, så jeg kan ikke gi deg svar på det. Jeg bruker det når jeg baker eller vil ha sukker på grøt og lignende, og for meg går det fint. Prøv deg frem og vurder hvordan magen din tåler det :)
Hei fra 2019 – kokosblomstsukker er nå testet for FODMAPs og er lavFODMAP inntil 1 ts per servering :)
Jeg er glad i frysetøy og bruker sukker og jam frysepulver e.l. Er det høy FODMAP? Ellers tenker jeg å prøve chiafrø. Skal syltetøyet bare koke opp og så røre inn chiafrø etter det, eller skal chiafrøene koke med? Evt hvor lenge?
Hei :) Det går helt fint med sukker og jam på lavFODMAP-diett :) Ja, kok forsiktig opp bær og søtning, tilsett chiafrø mot slutten før du lar det avkjøles. Det tykner etterhvert :) Kok opp syltetøyet til sukkeret er oppløst. Håper det faller i smak!
Hei, dette skal eg prøve. Men må man tine bærene først? Og hvor lang holdbarhet har det i kjøleskapet? :)
Hei du! Dette er kjempegodt. Du må ikke tine bærene først, du varmer dem forsiktig opp direkte i kjelen :) Håper det smaker!
Dette holder ikke like lenge i kjøleskapet som syltetøy med konserveringsmiddel, men 4-5 dager holder det i alle fall. Lag eventuelt en liten porsjon om gangen eller frys ned i små porsjoner og ta opp etter behov :)
– Julianne