Hjemmelaget syltetøy av friske bær er noe av det beste som finnes, er du ikke enig? Det man lager selv kan nesten ikke sammenlignes med syltetøyet man får kjøpt i butikken som i mange tilfeller inneholder mer sukker enn bær… Det varierer selvsagt fra produsent til produsent, men det gjør det ekstra viktig å lese ingredienslistene i butikken! Det finnes også en del sukkerfrie varianter i butikken. Har du problemer med FODMAPs, må du være oppmerksom på at disse kan være tilsatt FODMAPs i form av polyoler (som f.eks isomalt) og kan derfor skape magetrøbbel i større mengder.

Det er ikke vanskelig å lage sitt eget hjemmelagede syltetøy! I dag deler jeg derfor en enkel oppskrift som jeg liker å bruke. Du trenger ikke friske bær for å gjøre dette, du kan fint bruke frosne bær hele året. I stedet for diverse fortykningspulver som certo og jam, bruker jeg chiafrø for å tykne syltetøyet. Chiafrø er en god lavFODMAP-kilde til fiber som gjør at dette syltetøyet egner seg veldig godt om du sliter med fordøyelsen. Bonus!

 

Bringebærsyltetøy med chiafrø


Oppskriften gir et glass syltetøy
Oppskriften er lavFODMAP, glutenfri, laktosefri og melkefri

Ingredienser
400 g frosne bringebær eller andre lavFODMAP-bær
3–4 ss sukker eller lønnesirup
2 ss chiafrø
Litt vaniljepulver (kan sløyfes)


Slik gjør du

Ta fram en kjele og kok forsiktig opp bringebær, sukker og litt vaniljepulver. Rør inn chiafrø. Syltetøyet stivner etter hvert som chiafrøene absorberer fuktighet. Avkjøl syltetøyet og oppbevar kaldt i kjøleskapet. Syltetøyet kan fryses!


Håper det smaker
!


Julianne
💗