Her er brødskiven jeg fikk servert under forrige ukes kafébesøk 👆🏼

Speltbrød med et tynt lag guacamole (30 g avokado er lav FODMAP), spekeskinke, salat, hvitost, paprika, agurk og alfalfaspirer. YUM! 

Å spise FODMAP-vennlig mat på kafé kan ofte være en utfordring: valget står gjerne mellom ferdigsmurte hveteblingser, kaker, boller, yoghurt med müsli og mye annet digg som kan trigge symptomer hos oss med IBS. Det er med andre ord mye å velge mellom, men få valg for oss som holder oss unna FODMAPs. Jeg er glad i å gå på kafé og når jeg først skal, så liker jeg å ta meg noe å spise. I det siste har jeg funnet en veldig god løsning her i Oslo: bakeriet Godt Brød! Der får du muligheten til å få velge brødtype og masse spennende FODMAP-vennlig pålegg. Godt Brød lager til og med surdeigsbrød av spelt som inneholder et lavere nivå av FODMAPs enn annet brød.

I tillegg til en selvkomponert brødskive fikk vi i dag kjøpe cappuccino laget med laktosefri melk! Det synes jeg var stort. Normalt sett har kaféer kun soyamelk å tilby mannen som ønsker laktosefri melk. Den soyamelken som er å få tak i her til lands er desverre ikke lav FODMAP da den er laget av hele soyabønner.

Nå skal det sies at jeg fremdeles er under eliminasjonsdietten og holder meg til et strikt lav FODMAP kosthold. Til vanlig tar jeg meg gjerne en havrekjeks til kaffekoppen uten at jeg opplever de store symptomutbruddene av den grunn. Hvis du er interessert i hvor jeg ligger an i eliminasjonsdietten så kan jeg fortelle at jeg nå er i gang med reintroduseringen FODMAPs og for tiden tester jeg ut laktose. Under denne fasen er det ekstra viktig å holde inntaket av andre FODMAPs så lavt som mulig slik at jeg får muligheten til å vurdere om laktose er en FODMAP som skaper trøbbel for meg. Det er veldig spennende, men samtidig må jeg passe på at jeg ikke overanalyserer alle bevegelser som skjer i midtpartiet. Det er tross alt normalt å være litt rar i magen uten at det betyr noe mer ;)

Håper dette var nyttig!

Julianne 💗