Denne indiske retten er inspirert av Trines (Trines Matblogg) Chicken Tikka Masala med raita og nanbrød! Jeg har laget den flere ganger med stor suksess, selv med mine magevennlige endringer uten løk og hvitløk. Jeg bruker krydderblandingen garam masala i min oppskrift og døper derfor retten om til Garam Masala Kylling med Raita 😊
Garam masala består av koriander, ingefær, spisskummen, pepper, muskat, kanel, kardemomme, laubærblad og nellik, som er lavFODMAP-krydder. Men les ingredienslisten for sikkerhetsskyld når du skal kjøpe krydderblandingen, for ingrediensene kan variere fra merke til merke.
Garam Masala Kylling med Raita og Gurkemeieris
Oppskriften gir 3-4 porsjoner
Oppskriften er lavFODMAP, glutenfri og laktosefri
Garam Masala Kylling
Ingredienser
1 dl laktosefri yoghurt naturell
1 ss frisk ingefær, revet
3 ss sitronsaft
½ ts chilipulver
2 ss garam masala krydder
1 kg kyllingfilet, i biter
Slik gjør du
Bland sammen ingrediensene til marinaden i en skål og del kyllingfiletene i store biter. Legg gjerne filetene i en plastpose eller en liten bakebolle og hell marinaden oppi. Bland godt og sørg for at kyllingen er godt dekket av marinaden. La kyllingen marinere i minst to timer i kjøleskapet (gjerne lenger). Mens kyllingen marineres kan du lage raita.
Raita
Ingredienser
1 agurk
4 cherrytomater eller en halv vanlig tomat
2 dl laktosefri yoghurt naturell
1 ts sitronsaft
½ ts spisskummen
2 ss hakket frisk koriander
salt og pepper
Slik gjør du
Grovhakk tomatene og finhakk frisk koriander. Bruk et rivjern og riv agurken direkte i et kjøkkenhåndkle. Pakk den inn i kjøkkenhåndkleet og klem til alt du har slik at vannet presses ut av agurken. Ha agurken i en passende stor skål og tilsett cherrytomatene og hakket koriander. Smak til med spisskummen, salt, pepper og sitronsaft. Sett deretter kaldt i kjøleskapet til servering.
Når kyllingen har ligget i marinade i noen timer, har du kyllingen og marinaden over i en ildfast form. Sett stekeovnen på 225 grader og stek kjøttet midt i ovnen i 10-12 minutter. Mens kyllingen står i ovnen begynner du på sausen.
Indisk saus
Ingredienser
4 ss rapsolje
1 ss fersk ingefær, revet
1 ts spisskummen
1 ts malt muskat
1 ss tomatpuré
300 g hermetiske tomater
½ ts gurkemeie
1 ss laktosefri rømme
1 dl laktosefri matfløte
1 ss frisk koriander, finhakket
Salt og pepper etter smak
En skvis sitron
Slik gjør du
Varm opp oljen i en gryte på lav/medium temperatur. Tilsett spisskummen, muskat og revet ingefær i oljen. La surre i et par minutter. Tilsett tomatpuré før du har i hermetiserte tomater og gurkemeie. La sausen putre i noen minutter, før du tilsetter laktosefri rømme og fløte. Rør godt sammen og nyt den deilige duften som sprer seg på kjøkkenet. Nå kan du sette på ris.
Gurkemeie-ris
Ingredienser
Ønsket mengde ris
1 ts gurkemeiepulver
Slik gjør du
Kok ris etter anvisningen på pakken. Tilsett gurkemeie i kokevannet, så vil risen farges gul.
Ta nå kyllingen ut av ovnen og ha over i gryten med saus og rør godt sammen. Smak så til med salt, pepper og en skvis sitron og la retten trekke på svak varme i noen minutter før du serverer hele retten sammen med kokt ris og en enkel salat av for eksempel crispy salat, agurk, tomat, paprika og grønn del av vårløk.
God helg og velbekomme!
Julianne 😊
Hei Julianne. I mange oppskrifter brukes det currypaste, har du noen gode forslag til erstatning for dette?
Hei Christel! Hm. Jeg har nok laget mine egne krydderblandinger eller brukt karri eller krydderblandingen garam malasa. Det går nok an å lage egen currypaste uten hvitøk, men det har jeg ikke gjort før :)
Kan man lage noe av dette dagen o forveien? Skal lage til ganske mange så alt som er gjort dagen før eller på morgenen hjelper ?
Hei Vibeke! Ja, du jo marinere kyllingen i forkant og lage resten samme dag – eller så lager du hele retten dagen før og varmer opp. Da får smakene satt seg ekstra godt :) Håper den faller i smak! Hilsen Julianne :)
Hei,
Jeg spiser lite av kjøtt og kylling, og lurer på om du har noen tips til hva jeg kan erstatte kylling med i denne retten?
Hei Ida :) Hm, nå har ikke jeg mye erfaring med vegetariske alternativer (vet ikke om fisk vil være et alternativ i denne?) men tofu og tempeh er lavFODMAP alternativer i alle fall. Eventuelt «quorn» :) Den er veldig god, så jeg håper du får testet den! Hilsen Julianne
Hei :)
Mannen min tåler ikke tomater. Blir det et stort tap å lage raita uten tomat? Jeg kunne godt tenke meg å lage denne oppskriften, men er veeeeldig sensitiv for chili. Vil det ødelegge hele marinaden om jeg kutter ut chili?
Hei Marianne :) Du kan fint droppe tomatene i raitaen, den er god uten også. Du kan også droppe chili om du ikke tåler det :) Håper retten faller i smak! Hilsen Julianne
Hei! Kan jeg legge poteter sammen med kyllingen i denne retten, synes du?
Det kan du selvfølgelig prøve :)
Hei
Kan en bruke tofu eller noe annet til denne rett eller i en annen indisk rett?
Jeg spiser ikke kjøtt,så lurte på noen gode tips ang denne rett eller noe i likheten
med tofu og grønnsaker?
Hei Mette :) Ja, det kan du gjøre! Jeg har ikke prøvd å bruke tofu (eller tempeh) i det hele tatt, så litt usikker på hvordan den bør tilberedes for å få best mulig resultat her. Kanskje den kan marineres på samme måte og så stekes i stekepanne i god olje før den has i selve gryta? Evt om den marineres uten yoghurt. Jeg vet ikke, her bare drodler jeg om noe jeg ikke kan så mye om, så om noen har tips her, så er det supert! Du kan nok også tilsette mer lavFODMAP-grønnsaker og kanskje også bruke hermetiserte linser (avrente) :) Mvh Julianne
Dette var ei super oppskrift 😃
Tusen hjertelig takk for tilbakemelding, Marie 💗😊