Hjemmelagede knekkebrød er et godt alternativ til både brød og kjøpeknekkebrød om du vil redusere på FODMAPs i kostholdet ditt. Disse inneholder godt med fiber, og vil holde deg mett lenge.
Hjemmelagede knekkebrød
Oppskriften gir 2 brett (24 stk)
Oppskriften er lavFODMAP, laktosefri og melkefri
For glutenfri bytt ut spelt med f.eks bokhvetemel og bruk glutenfri havregryn
Ingredienser
1 dl sammalt speltmel
2 dl havregryn
1 dl gresskarkjerner
1 dl sesamfrø
1 dl solsikkekjerner
1 dl linfrø
1 ss fiberhusk
1 ts salt
4 – 5 dl vann
Slik gjør du
Sett stekeovnen på 175 grader. Bland sammen ingrediensene og la røren svelle i 10 minutter. Ta fram to stekebrett som du kler med bakepapir. Del deigen i to og smør den jevnt utover med en slikkepott. Dette tar litt tid, sett på god musikk og kos deg. Sett begge brettene inn i forvarmet ovn. Etter omtrent 10 minutter tar du ut brettene og skjærer opp knekkebrødruter med et pizzahjul. Sett knekkebrødene inn i ovnen igjen og la dem steke i omtrent 60 minutter til. Pass på underveis, og bytt plass på brettene slik at knekkebrødene blir jevnt stekt.
Håper det smaker!
Julianne 💗
Disse kan jeg varmt anbefale til alle :) Lager ny porsjon hver søndag. Selv de som ikke går på FodMap knabber disse av meg for de smaker mye bedre enn butikk-kjøpte! Har ofte oregano, basilikum eller pizzakrydder (urteversjon) på det ene brettet :)
Så gøy å høre, Christel! :)
Siden det er den store vaffeldagen på onsdag, er det lov å komme med et ønske om en god lav FODMAP-vaffeloppskrift i forkant? :D
Det kan du selvfølgelig :) Takk for påminnelsen og tipset. Har du andre retter du kunne tenkt deg en FODMAP-vennlig variant av også?
Da ser jeg fram i mot det!
Tror ikke det er noen spesielle oppskrifter jeg er på utkikk etter med det første. Skal få tak i boken din når nytt opplag kommer ut, og lese gjennom den før jeg spør mer
:-)
Ang. hvitløk i olje, kan man legge noen fedd oppi flasken og bare la dem ligge der til det er tomt?
Hei Kristine :) Ja, det kan du gjøre. Vær nøye på hygiene når du gjør dette og sørg for at du bruker opp oljen innen en ukes tid. Dette er en anbefaling som har med bakterieutviklinhg å gjøre! Lag derfor en liten porsjon om gangen.
J. :)
Tusen takk for svar!
:-)
Kan man bruke et hevemiddel i hjemmelagede knekkebrød for å gå dem litt luftige? Bakepulver/natron/ hornsalt?
Hei Walter! Det har jeg ikke prøvd før, men det er verdt et forsøk tenker jeg :)
Hei. Takk for en nyttig og informativ blogg! Boken din er også bestilt og jeg gleder meg stort til den kommer. Jeg har slitt med magen i 13 år, men har greid å finne frem til de fleste produkter jeg må holde meg unna. MEN, mitt kosthold er veldig ensformig og derfor ble jeg kjempeglad når jeg kom over bloggen din! Et kjapt spørsmål; jeg har endel allergier, har du noen tips som kan erstatte gresskarkjerner og solsikkekjerner? På forhånd takk for svar!
Hei Therese :) Takk for hyggelig kommentar! Jeg håper du får god nytte av lavFODMAP-dietten og boken etterhvert. Hm. Tåler du nøtter eller andre frø? Du kan alltids knuse valnøtter og bruke samme mengde gresskarkjerner/solsikkekjerner, eventuelt bytte disse ut med andre frøvarianter. Hvis dette også er et problem, kan du prøve å tilsette mer mel (glutenfritt eller annet mel du tåler) eller erstatte mengden du fjerner med havre/hirse/quinoa/bokhveteflak :)
Hei igjen.
Nei, jeg tåler ikke nøtter, kun mandler i små mengder, og da helst varmebehandlet. Da skal jeg prøve meg litt frem! Takk for tipsene. :)
Bare hyggelig :)
Hei. Takk for en super blogg og en fantastisk bok som jeg har glede av hver dag. Hvordan oppbevare knekkebrødene for at de skal holde seg sprø? Jeg bakte knekkebrød i går, sprøe og gode la jeg de i en lufttett metallboks. I dag tidlig var de helt myke. Noen tips? plastboks bedre?
Hei Jeanette :) Så godt å høre at du har nytte av både boken og bloggen! Men rart at knekkebrødene dine ble myke. Jeg oppbevarer mine i en kakeboks av metall på kjøkkenbenken (ikke i kjøleskao), og det går helt fint! Den eneste gangen jeg har opplevd at knekkebrødene har blitt myke ved oppbevaring er når de ikke ble helt sprø etter steking. Kanskje andre har noen gode tips?
Mine ble også helt myke etter 1 natt i metallboks. Noen tips??
Hei Victoria! Trasig å høre. Var de helt sprø i det du tok de ut av stekovnen eller var de fremdeles litt myke? Det er viktig at knekkebrødene er godt nok stekt og avkjølt før du setter de til oppbevaring, det er min erfaring :)
Knekkebrødene skal IKKE oppbevares i tett boks! Den minste lille gjenværende fuktighet i produktet vil «spre seg» til alle knekkebrødene fordi det ikke er noen lufting. OG du bør ettertørke knekkebrødene i ovnen etter at de er ferdig stekt og delt opp. Legg dem på rist og la dem stå minst en halvtime på 50-60 grader med stekeovnsdøra på gløtt slik at all fuktighet slipper ut. Jeg oppbevarer mine i kjøkkenskapet i en vanlig kakeboks UTEN LOKK, bare med et matpapir over. Da holder de seg sprø og fine!
Takk for tipset, Marie :) Ettertøking vil være veldig lurt! Det er nok en fordel at knekkebrødene er helt tørre før de legges i tett boks. Det er mine, og da holder de seg sprø lenge.. Selv i en tett boks :)
Lager bare halvposjon, så det blir ett brett knekkebrød. Mine blir veldig mørke. Kan det være lurt å senke varmen, eller ha noe over knekkebrødene for at de ikke skal bli helt mørke? Kanskje senke varmen når jeg bare har ett brett i ovnen? Tips taes imot med takk. Veldig gode knekkebrød. Har fått mye skryt av venner
Hei Merete! Kjekt å høre at knekkebrødene faller i smak :) Prøv å senke temperaturen og la de steke litt lengre om de blir raskt mørke/litt brente. Stekovner er forskjellige, så her gjelder det å prøve seg litt fram! Hilsen Julianne :)
Denne oppskriften blir mye seigere enn den andre oppskriften med surdeig. Er det på grunn av mengden fiberhusk eller måten den er laget på? Den andre oppskriften har 1 ts fiberhusk, mens denne har 2 ss, og denne har 1-2 dl mer vann. Kan mengden fiberhusk i denne oppskriften føre til at røren blir ganske seig, evt. at denne får svelle i 5 minutter lengre? Jeg må bruke plastfilm over og kjevle for å få den fordelt på brettet. Med den andre oppskriften kan jeg smøre den utover med slikkepott. Dersom mengden fiberhusk i denne oppskriften kan senkes for å oppnå en lignende konstistens så er det kanskje noe å prøve.
Hei Kjell! Enig med deg, denne oppskriften krever mer muskelkraft. Reduser mengden fiberhusk til 1 ts, så vil det bli bedre. Surdeigsknekkebrødene er enklere å smøre ut. Grunnen til at jeg bruker mindre vann er fordi frøene bløtlegges på forhånd :) Takk for tilbakemelding!
Et annet tips.
Dersom dere får problem med at knekkebrødene fester seg til bakepapiret og er vanskelige å få løs, prøv å kjøp bakepapir som er ment å brukes flere ganger. Jeg kjøpte en svart type som i følge pakken skal kunne brukes 1000 ganger. Det er teflon, men en tykkere type enn på vanlige bakepapir. Etter at jeg begynte å bruke de har det gått som en drøm. De vaskes fort og enkelt i oppvaskkummen og kan brukes til mange typer baking.
Godt tips, Kjell! Bærekraftig er det også :) Takk!
Hei! Jeg har akkurat oppdaget FODMAP, og håper det kan hjelpe meg ut av årevis med vondt i magen. Siden jeg er litt ny i dette kostholdet, er det en del ting jeg ikke forstår. Jeg skjønner at spelt egentlig ikke er lav-FODMAP, men at det blir lav-FODMAP ved prosessene som skjer når man lager surdeigsbrød. Er disse knekkebrødene på en måte surdeig? Siden de er lav-FODMAP og inneholder spelt samtidig? Og fungerer fiberhusk på en måte som et slags hevemiddel? Eller, hva er funksjonen til fiberhusk i denne oppskriften?
Hei Linn :) Så spennende at du er i gang med lavFODMAP.
Ja, når det gjelder spelt så har også mengdene betydning. I denne oppskriften bruker jeg kun 1 dl speltmel (fordelt på to brett knekkebrød). Denne mengden vil ikke bidra til store mengder FODMAPs fra spelt. Hadde jeg laget brød med kun speltmel, hadde mengdene og FODMAP-innholdet blitt større, og dermed blir brød bakt med kun speltmel høyFODMAP. Men igjen, En tynn skive vanlig speltbrød (eller hvetebrød for den saks skyld) vil også være OK på lavFODMAP-dietten. Det går på mengdene :)
Fiberhusk binder knekkebrødet sammen og bidrar med løselige fibrer i knekkebrødet. Du må ikke bruke fiberhusk, men la røra svelle ekstra godt før du steker knekkebrødene.
Lykke til!
Hilsen Julianne :)
Takk for oppskriften :) For å smøre de utover så tok jeg plastfolie rundt kjevelen og kjevlet de utover. Det fungerte bra. De hang seg ikke fast i folien i hele tatt :)
Hei Tone! Takk for godt tips! Kjempelurt å ta plastfolie rundt selve kjevla :) Håper de falt i smak! God mandag til deg :)
Hei! Supergode knekkebrød :) vet du hvor mange knekkebrød man kan spise per dag/måtlid, dersom man får ca. 16 knekkebrød per brett, for at det skal være lavfodmap? :)
Hei Katrine! Så kjekt at knekkebrødene faller i smak. Jeg anbefaler generelt å variere måltidene i løpet av dagen – hvorav ett måltid baseres på brød eller knekkebrød med pålegg. Får du 16 knekkebrød på et brett, vil nok 3-4 stk med godt, magevennlig pålegg være en fin mengde – men det kommer selvsagt an på energibehovet ditt :) Hilsen Julianne
Disse er kjempe gode! Men jeg hat fått beskjed om å kutte gluten helt, kan jeg bruke surdeigstarteren, og bytte ut det «ferske» speltmelet med glutenfritt??
Hei Toril! Ja, du kan bytte ut speltmelet med annet mel, f.eks bokhvetemel :)
Jeg bruker litt olje i knekkebrødene. Når jeg har fordelt massen utover brettes ganske røfft pensler jeg med litt mer olje (ikke mye) , legger et bakepapir på toppen og kjevler. På denne måten får jeg jevne, flate og like tykke knekkebrød uten å bruke mye tid på å fordele ut massen på brettene.
Hei Line :) Tusen takk for godt tips! Jeg ville også ha redusert mengden fiberhusk i denne oppskriften slik at den blir enklere å bre utover (nå som jeg er eldre og har mer erfaring med knekkebrødbaking ;) Julianne
Hei, disse knekkebrødene var supergode! Har nå også starta å ete magevennlig granola (oppskrift fra boka di, det er beste granolaen eg har ete!) Eg har litt granola på yoghurten min om morgonen og eter 3stk knekkebrød til lunsj, er det fare for å overskride grensa for havregyn og nøtte inntaket då? :)
Catrine.
Hei Catrine! Så kjekt å høre at både knekkebrødene og granolaen faller i smak :D Nei, du overskrider ikke den anbefalte mengden havregryn og nøtter ved å spise tre knekkebrød og litt granola på yoghurten. Det aller viktigste å ta hensyn til her, er at magen din har det bra :) Mvh Julianne
Hvordan er det å spise disse i elimineringsprossesen ? Man skal jo ikke spise havregryn da. Kan jeg lage de uten det?
Hei Solveig :) Havregryn er OK under eliminasjonsfasen, så disse kan spises :)
Kjempegode knekkebrød :)
Et tips til enklere fordeling på brettet:
Legg deigen oppå bakepapir (på bordet) og legg et pakepapir over deigen å kjevle ut til det blir klart/gjevnt til å dra det over på stekebrettet.
Hei Ranya! Takk for supert tips! Det er genialt for akkurat disse knekkebrødene som inneholder litt for mye fiberhusk. Reduser gjerne mengden så blir de litt enklere å bre utover :) Godt å høre at de falt i smak!
Anbefaler silikon bakepapir, knekkebrøddeig nytt silikon bakepapir og kjevle ut. For oss litt utålmodige…. ble knall bra!
Supert tips som gir mindre avfall ;) Takk!!
Hei:)
Er disse knekkebrødene LavFodmap?
Det er brukt spelt, men ikke surdeig
Hei :) Mengden spelt er såpass lav at jeg vil si at de er lavFODMAP. Du kan bytte ut spelt med bokhvetemel eller annet lavFODMAP-mel om du vil :)
Hei:)
Jeg trodde bare det var speltmel dyrket i Australia som var testet av Monash…
Stemmer det ikke at vårt mel har høyere andel av fruktaner enn det som er dyrket i sydligere strøk?
Du er jo sertifisert av Monash. Har du fått bekreftet fra de at de anser denne mengden spelt som lav mtp at den er dyrket her?
Hei igjen! Ja, det stemmer – men det gjelder forsåvidt de fleste matvarer. FODMAP-innholdet kan variere fra land til land i ulike matvarer, men vi ser at Monash Universitys målinger fungerer godt for befolkningen generelt, men det vil alltid være individuelle forskjeller. Prøv deg fram og vurder hvordan magen din tåler det, det er det aller viktigste. Nei, jeg har ikke fått bekreftet at denne mengden spelt er lavFODMAP av Monash University ;) Bytt til bokhvetemel eller annet lavFODMAP-mel om du er usikker på om det går bra for deg. Julianne
Takk for tilbakemelding:)
Men hadde kanskje vært greit å fjerne informasjon om at denne oppskriften er LavFodmap, siden spelt ikke er anbefalt i streng fase, annen enn i surdeig.
Eller på annen måte fått frem informasjon om spelt bør byttes til annet mel i streng fase.
Ha en fortsatt fin dag:)
Mengden spelt i oppskriften blir veldig lav fordelt på hvert knekkebrød, så derfor blir _oppskriften_ likevel lavFODMAP. Man spiser gjerne maks 2-3 knekkebrød per måltid, noe som innebærer små mengder spelt. Dette er en oppskrift som gir hele to brett med knekkebrød (24-30 stk). Min erfaring er at dette går bra for de aller, aller fleste. Hadde spelt vært hovedingrediensen hadde det vært noe annet :) God helg når den tid kommer!
Desse knøkkebrøda vart tekne godt imot i heimen. Veldig gode.
Så godt å lese, Øystein. Takk for tilbakemelding :) Hilsen Julianne
Julianne- dette er dei beste heimelaga knekkebrøda eg har smakt! Eg brukte varmluft 175- skrudde ned til 160. Tilsatte også chia frød i mine! Kjempegode!
Neimen, så hyggelig å høre, Rigmor!! Tusen takk for tilbakemeldingen <3 Supert å tilsette chiafrø!
Hei, bruker du hele eller knuste linfrø i knekkebrødene? Jeg har knuste her hjemme, kan jeg bruke de?
Mvh Anita B
Hei Anita :) Ja, du kan bruke knuste linfrø i oppskriften. Jeg bruker hele, men det går helt fint å bruke knuste også. Hilsen Julianne
Hvor mange av disse kan man spise i eliminasjonsfasen?
Hei Marte! Det kommer an på hvor store du lager dem, men 2 stk med godt pålegg er innafor i alle fall :) Lykke til!