I går pakket vi med oss mat og tok med engangsgrillen ned i parken for sommerens første grillings. Siden vi har ikke veranda til leiligheten, er det godt å ha en diger park rett utfor døren! I går grillet vi laks, noe som er så enkelt og greit om du kjøper en pakke laksefileter i aluminiumsform. Dekk formen med aluminiumsfolie og laksen dampes i en fei.
Som tilbehør til laksen, laget jeg en enkel salat av magevennlige ingredienser + litt fetaost og en hjemmelaget lavFODMAP-potetsalat. Potetsalaten du kjøper i butikken er ofte fri for melk og laktose, men inneholder ofte løkpulver som er en potensiell magebølle for mange med IBS. Lager du denne potetsalaten slipper du unna magebøllene, og får et nydelig tilbehør til sommerens grill- og spekemat.
Klassisk potetsalat
Oppskriften gir 2-3 porsjoner
Oppskriften er lavFODMAP, glutenfri og laktosefri
Ingredienser
400 g kokte, avkjølte poteter (jeg brukte amadine)
3 ss laktosefri lettrømme
2 ss majones
4-5 skiver sylteagurk
3 ss sylteagurk-lake
3-4 vårløk (grønn del)
salt og pepper
Tips: Tilsett 50 g finkuttet eple for en frisk krunsj i potetsalaten. Eple er lavFODMAP inntil 20 g per porsjon og kan derfor inkluderes som del av en oppskrift.
Slik gjør du
Kok potetene og la de avkjøles. Finhakk sylteagurk og vårløk og bland sammen med rømme, majones og sylteagurk-laken i en liten bakebolle. Skjær de avkjølte potetene i mindre biter og bland forsiktig inn i rømme- og majonesblandingen slik at potetbitene er godt dekket. Smak deretter til med salt og pepper. Kutt gjerne opp litt ekstra vårløk eller gressløk og strø på toppen. Det ser lekkert ut!
Potetsalaten kan spises med en gang, men smaker enda bedre om du lar den stå i kjøleskapet en liten stund først.
Håper det smaker!
Julianne <3
Hei:) Så deilig, det må jeg prøve ut til grillmaten i sommer! Jeg bare lurte litt på om kesamen må være laktosefri? Jeg har sett tidligere at du skrevet om at mange meieriprodukter har naturlig lavt innhold av laktose, og at det derfor går fint å spise selv det ikke er laktosefritt. Er det for høyt innhold i vanlig kesam? (Tror det er rundt 4 g pr 100 g)
Hilsen Runa
Hei Runa :) Denne potetsalaten inneholder ikke store mengder kesam/rømme, og fordelt på tre personer vil man ikke få i seg mye laktose per servering (1 ss rømme/kesam om man fordeler likt) – Jeg tenker derfor at det går helt fint å bruke vanlig rømme eller kesam i denne oppskriften. Rømme inneholder 3,6 g laktose per 100 g, mens kesam orignial inneholder 4,8 g laktose per 100 g (kesam mager inneholder 4,3 g per 100 g).
http://www.tine.no/helse/sunt-kosthold/artikler/_attachment/145918?_ts=14dfc246537
Håper den faller i smak :) Hilsen Julianne
Hei.
Jeg lurer på om Tunfisk med tomat og basilikum et LavFPDMAP?
Dette er ingrediensene: Tunfisk (64 %), vann, soltørket tomat (6 %), eddik, soyaolje, tomatpuré, sukker, modifisert maisstivelse, salt, basilikum, syre (sitronsyre), erter og gulrot ekstrakt, fortykningsmiddel (guarkjernemel), paprika.
Hei! Jeg tenker at denne går fint i moderate mengder :) Hilsen Julianne
Supert :D Takk for raskt svar :) Hilsen Linda
Er Oatly produkter( havremelk,havrefløte og havre creme fraiche) alternativer som kan brukes på lavfodmap?
Jeg er allergisk mot melkeproteinet. Og må ha melkefri mat.. kan derfor ikke bruke oster,kesam,cottage chese,laktosefrie produkter osv… blir ganske begrenset?
Hei Helene! Havremelk er testet og listet som høyFODMAP i følge Monash. Men først og fremst så bør du prøve deg frem og se hvordan magen din tåler disse produktene. Det er nok stor sannsynlighet for at havremelk i australia er laget på en annen måte enn det den vi får tak i i Norge er.
Mandelmelk er derimot testet som lavFODMAP og kan brukes. Det samme gjelder kokosmelk som et melkefritt alternativ. Har du prøvd disse melkefrie ostene fra Wilmersburger? De er trygg på lavFODMAP-diett: http://www.veganlife.no/brand.html/wilmersburger
Det samme gjelder smøreost fra Tofutti og rømmealternativet fra samme merket. Er produktet lavet av soyaprotein/tofu er produktet lavFODMAP. Er det laget av hele soyabønner er produktet derimot høyFODMAP.
I boken jeg skriver nå, tar jeg også hensyn til dere som har problemer med melkeproteinallergi og oppgir alternativer i oppskrifter hvor det er mulig å gjøre endringer :)
Hilsen Julianne
Denne skal jeg prøve å lage! Magen min tåler ikke kjøpepotetsalat… Men jeg er ikke særlig glad i sylteagurk! Er det en nødvendig ingrediens i denne potetsalaten?? Kan jeg evt erstatte den og laken med noe?
Hei :) Åh, jeg elsker sylteagurk og den gir mye av den syrlige smaken en potetsalat skal ha. Du kan nok lage den uten, bare dropp sylteagurken og laken (evt. reduser mengden slik at du ikke smaker sylteagurken) Håper den faller i smak :D Hilsen Julianne
Hei på deg
Jeg leser enkelte steder at hvit hard ( vellagret ost ) kan spises ? Er det riktig.
Jeg er litt ny med boken din ( som er superfin ) og leser fra perm til perm.
Hei Kirsti :) Jeg beklager sent svar. Ja, det stemmer at harde hvite oster kan spises, fordi de er naturlig fri for laktose. Semiharde oster, som f.eks brie, blåmuggost og lignende har også et lavt innhold av laktose og kan spises :) Tusen takk for gode ord om boken, det er veldig kjekt å høre at du liker den :D Mvh Julianne
Hei Julianne ?
Tusen takk for alle flotte oppskrifter . Etter at jeg begynte å lese på sidene dine, syntes jeg det er lettere å forholde seg til maten vi med sensitiv mage / tarm , må spise. Jeg lærer noe nytt hver gang ?
Ha en hyggelig 17.mai ?
Med vennlig hilsen
Kari-Lise Voldstad
Hei Kari-Lise :) Tusen takk for hyggelig kommentar! Det er veldig kjekt å høre at bloggen er til nytte <3 Ha en strålende 17. mai du også :) Mvh Julianne
Hei – takk for nok en super oppskrift :) Laga denne i går til 17.mai-koldtbord i dag! Jeg la til litt laktosefri crème fraiche, litt gressløk og et øøøøørlite dryss kajennepepper. Den ble fantastisk god, tror den blir perfekt til spekemat og hjemmelagde karbonader. Amadinepoteter var et perfekt potetvalg! Helt nydelig *
Tusen takk, og riktig god 17.mai-feiring :)
Hei Grethe :D Så hyggelig å høre og det høres nydelig ut med både creme fraiche, gressløk og kajennepepper! NAM! Skal testes <3 Ha ei nydelig uke :)
Tusen takk for all inspirasjon!
Hat du et alternativ til sylteagurk+lake? Det brukes lite her i huset, så da blir glasset fort stående nesten fullt i kjøleskapet..
Hei Line :) Hva med å prøve litt sitron eller eplesidereddik + litt sukker/søtning? :)