Kostveiledning/kontakt

Er du diagnostisert med irritabel tarm og ønsker hjelp til å sette i gang med lavFODMAP-diett?

Jeg jobber på Klinikk for Alle,Majorstua i Oslo, og tar imot klienter mandag, tirsdag og onsdag hver uke.

Pris førstegangskonsultasjon: 970 kr (60 min)
Pris oppfølgingskonsultasjon: 620 kr (30 min)

Ta kontakt med klinikken på telefon 02325 eller book time online via denne linken.

Har du spørsmål angående kostveiledningen? Send meg en mail: julianne.lyngstad@klinikkforalle.no

klinikk-for-alle-majorstuen

For andre henvendelser, kontakt meg på mail: lyngstadernaering@gmail.com

 

Ragnar Sandblåst - august 9, 2014

Hei
Hva med stikkelsbær og FODMAPS?

Mvh
Ragnar Sandblåst.

  Julianne - august 10, 2014

  Hei!

  Jeg er litt usikker på FODMAP-innholdet i stikkelsbær (gooseberries på engelsk), men de er flere steder listet som lav FODMAP uten at jeg vet 100 % sikkert. Prøv deg frem og husk at symptomtrigging ofte er mengdeavhengig.

  Hilsen Julianne :-)

Gøril - august 14, 2014

Potetball
Torsdag er balldag, som du veit :-)
Men ball er vel neppe helt bra i et FODMAPs-perspektiv?

Takk for en fin blogg, fortsett den bra jobben du gjør! :)

  Julianne - august 15, 2014

  Torsdag er balldag! Hehe. Potetball er laget med hvetemel om jeg ikke tar helt feil (har aldri laget det selv, har bare kjøpt ferdig) i tillegg til at det er et tungt og fettrikt måltid som igjen kan gjøre det tungt å fordøye. Alle som har spist potetball, komper, komler eller sekkjepåse i Vistdal vet at det ikke er mye annet å gjøre enn å finne sofaen etter et slikt måltid ;) Spis gjerne ball, men en liten porsjon vil nok være best for magen! Spis mest tilbehør i form av gulrot, kålrabi, litt bacon og kjøtt framfor potetballen i seg selv. Det er jo tilbehørt som gjør hele måltidet uansett, eller?

  Tusen takk for hyggelig kommentar, Gøril :)

  Hilsen Julianne

Torunn - august 18, 2014

Hei! Siden din er kjempefin og spennende. Men mange av oppskrifts-linkene fungerer ikke? Dvs at jeg kommer inn på feil oppskrift, og samme oppskrift fra flere linker. Det er jo så mange spennende oppskrifter at jeg hadde likt å se dem ;-) F.eks når jeg trykker på Cornells alternativ kommer eltefrite speltrundstykker opp.

  Julianne - august 19, 2014

  Hei Torunn! Dette skal jeg fikse opp i :) Vi har styrt litt med oppgraderinger og flytting av nettsiden så det har nok skjedd noe krøll. Tusen takk for at du tok deg tid til å si fra :)

  Hilsen Julianne

Maria Skau - september 6, 2014

Hei, jeg har et spørsmål om hvitløksolje. Jeg følger low fodmap dietten strengt og vil ikke ha i meg noe hvitløk. I engelske oppskrifter står det ‘garlic infused oil’, men det jeg ser i hyllene her heter kun hvitløksolje. Jeg tenker at selv om det ikke er biter i oljen kan de vel ha skviset hvitløk oppi der så man får det i seg? Jeg blir så usikker. Jeg vil helst kjøpe en og ikke lage selv, da jeg har lest at det kan komme farlige bakterier fra hvitløk i hjemmelaget olje.

På forhånd takk for svar!

  Julianne - september 7, 2014

  Hei, Maria!

  Jeg skjønner godt at du blir usikker når det kommer til hvitløksolje. Selv har jeg en hvitløksolje hvor jeg ser bitene, se bilde her:
  http://lyngstadernaering.no/2014/08/01/sett-smak-pa-maten-bruk-en-hvitloksolje-lav-fodmap/ – denne er kjøpt i Spania, men jeg vet den er å få tak i i Norge også. Men for enkelhetens skyld skal jeg ta en titt når jeg er på butikken neste gang. Si fra hvis du også finner en slik olje :) Unngå oljer hvor de har brukt «hvitløksekstrakt» framfor biter av hvitløk.

  Du har helt rett i at det kan være farlig å lage sin egen hvitløksolje, det anbefales ikke å gjøre på egenhånd! En annen fin måte å få hvitløkssmak i maten på er å ha litt olje i stekepannen, steke et hvitløksfedd på svak varme i noen minutter for deretter å fjerne det. Da får oljen et lite hint av hvitløk og du kan fortsette tilberedningen av maten din i stekepannen. Men det er viktig å huske på at det er ingen krise hvis du får i deg en veldig liten mengde hvitløk. Hvitløk spises i så små mengder i utgangspunktet og er derfor ikke like ille som f.eks løk (som vi gjerne spiser i større mengder).

  Håper dette var oppklarende!

  Hilsen Julianne :)

Karine - september 19, 2014

Hei!
Fantastisk side du har, veldig informativ og inspirerende:) Jeg har et spørsmål: Kan man drikke/spise Alpro sine soyaprodukter når man går på Low-FODMAP dietten? Jeg har prøvd å finne informasjon om dette, men får litt blandede svar når jeg søker. Vet du?

  Julianne - september 19, 2014

  Hei Karine, takk for hyggelig kommentar :)

  Desverre er Alpro sine soyaprodukter laget av avskallede soyabønner, det vil si at de inneholder FODMAPs. Soyaprodukter som er laget av soyaproteinet er lav på FODMAPs, men dette er så vidt jeg vet ikke å få tak i i Norge. Husk at det kommer an på hvor store mengder soyamelk du bruker, hvis det handler om en melkeskvett i kaffen i ny og ne så går dette helt fint :)

  De FODMAP-vennlige alternativene til laktoseholdig melk er laktosefrie varianter, kokosmelk og rismelk.

  Mvh Julianne :)

  Karine - september 19, 2014

  Takk for så raskt svar:) Det var det jeg trodde, da holder jeg meg til de laktosefrie produktene. Lurer også på en ting til: Vil det bli det samme for soyasaus da? Jeg leste på den glutenfrie, men den er det jo fortsatt soyabønner i, så da må vi vel unngå den og? :)

  Julianne - september 19, 2014

  De laktosefrie produktene er absolutt de beste alternativene, både ernæringsmessig og med tanke på tilgjengelighet :)

  Soyasaus (opptil 2 ss per måltid) er lav FODMAP i følge Monash Universitetets målinger, så det trenger vi ikke unngå! Normalt sett spiser vi soyasaus i svært små mengder per måltid, og det er jo mengdene som gjelder i forbindelse med trigging av IBS-symptomer :)

  Mvh Julianne :)

  Mette - august 5, 2015

  Hei :) Hvordan er det med Oatly sine produkter? De bygger jo varene sine på havre. Ser havre er i gul kategori, men tenker f.eks. imat fraiche (‘creme fraiche’) bruker du jo bare litt av i maten. Ingredienser: Syrad havrebas (vatten, havre, syrningskultur), vegetabilisk fett (palm och rapsolja), potatisstärkelse, emulgeringsmedel (E472e), stabiliseringsmedel (E407), syra (äpplesyra, mjölksyra), kalcium.

  Julianne - august 6, 2015

  Hei Mette :) Jeg kjenner desverre ikke til FODMAP-innholdet i havreproduktene til Oatly. Min erfaring er at mange IBS-pasienter tåler produktene godt. Prøv derfor med en liten mengde og vurder hvordan magen din tåler det. Mvh Julianne :)

Eirin - oktober 5, 2014

Hei!
Lurte på om du vet om multer og nype er lav FODMAP vennlig?
Veldig flott blogg ;))

  Julianne - oktober 6, 2014

  Takk skal du ha, Eirin :)

  Jeg tror ikke multer er testet, her gjelder det nok å prøve seg litt frem. Nype eller nyperose (rosehip på engelsk) lister mange opp som lav FODMAP, men dette er ikke fra sikre kilder, derfor tør jeg ikke si ja eller nei her :) Prøv deg frem og vurder hvordan magen din tåler det!

  Julianne :)

  Svanhild - desember 17, 2014

  Jeg har en teskje nypepulver i havregrøten hver morgen og det går bra…

  Julianne - desember 17, 2014

  Så flott! :)

Marie - oktober 15, 2014

Hei.
Skikkelig bra side du har!
Eg lurer på en ting. Ofte skriver du, og andre, at spelt har mindre fodmap en hvete, bygg og lign, men finnes det en oversikt over hvor mye som faktisk er i de forskjellige grunnstoffer? Er det dobbelt så mye i hvete som i spelt eller 3 ganger så mye? Og hvordan er det i de forskjellige grønnsaker?
Noen som vet noe?

Ane - november 9, 2014

Hei. Kjempefin blogg du har, det er kjekt å gå inn her å få tips. Kan du skrive litt om utprøvingsfasen av fodmap. Jeg skal begynne på det snart og er litt usikker på hvordan jeg gjør dette best. Jeg har fått bedring av å spise low fodmap men jeg er ikke blitt helt bra fra ibs. Derfor kan det være litt vanskelig å vite når jeg prøver ut om det er fodmapen eller om jeg har en dårlig dag. Har du noen tips?

  Julianne - november 11, 2014

  Hei Ane!

  Så godt å høre at du opplever forbedringer etter at du la om kostholdet ditt. En lav FODMAP diett vil desverre ikke kurere IBS – da IBS er en kronisk lidelse. Har du IBS har du en ekstra sensitiv tarm noe som gjør at du enklere vil kunne oppleve smerter i det du spiser matvarer som kan gi deg gass i magen. En lav FODMAP diett vil derimot kunne redusere plagene dine slik at du lettere kan leve et normalt liv. Det er helt normalt å fremdeles ha dårlige dager når du går på lav FODMAP diett – det er ofte flere faktorer som spiller inn på trigging av symptomer.

  I januar kommer boken jeg jobber med, der vil jeg beskrive utprøvingsfasen av FODMAPs veldig nøye :)

  Mvh
  Julianne

Thyra Grimstad - november 10, 2014

Hei
Så flott med en fodmap-blogg og oppskrifter fra Norge!
Ser at fodmap dietten fra Monash nå er oppdatert med kakao som høy fodmap. Lurer litt på mengden spelt og havregryn som regnes som trygt i spise på et måltid. Lurer også litt på maismel, og fiberhusk? Kjempefint hvis du vet noe om dette

  Julianne - november 11, 2014

  Hei Thyra, så kjekt at du liker bloggen min :)

  Mengden spelt og havregryn er veldig individuelt fra person til person, så jeg ville ha prøvd meg fram med små mengder for deretter å øke mengden hvis du føler dette går bra. Monash universitetet har derimot en APP som viser mengder: 23 g havregryn per servering – dette er noe du kan forholde deg til, men jeg ville først og fremst ha stolt på egen magefølelse framfor slike tall. 23 g havregryn er lite. Maismel er lav på FODMAPs og fiberhusk er også trygt å spise :)

  Mvh
  Julianne

  Thyra Grimstad - november 12, 2014

  Takk for svar! :)
  Ja, har appen, men slet litt med å finne helt ut av mengder mel og korn. Er også litt skummelt siden det varier litt fra dag til deg hvor sensibel man er.
  Har brukt en amerikansk blogg som heter Well balanced av Kate Scarlata endel for å finne litt oppdatere lister, så den kan anbefales
  Kom på at jeg lurte litt på et par andre fortykkningsmiddel, guar gummi (guarkjernemel) og xanthan gummi. Johannsbrødkjernemel leste jeg at man skulle være forsiktig med, men vet ikke helt med de andre to.

  Julianne - november 14, 2014

  Kate Scarlata er en av mine FODMAP-forbilder, så henne kjenner jeg godt til. Sjekk også ut Patsy Catsos og Suzanne Perazzini for litt utenlandsk inspirasjon :) Ifølge Patsy er guargum og xantangum lav på FODMAPs, men dette har nok mye med at vi spiser det ofte i ganske små mengder. Men greit å vite! Johannesbrødkjernemel (også kjent som carob powder) er høy FODMAP.

  Mvh
  Julianne

Ane - november 17, 2014

Hei igjen!
I forbindelse med en undersøkelse måtte jeg faste i ett døgn og tømme magen. Etter dette var jeg tipp topp i magen i tre uker etterpå :) Kan det være en ide å ta en slik runde med faste i dårlige perioder (altså bare drikke vann ett døgn) for å tømme magen for det den ikke liker?

  Julianne - november 24, 2014

  Hei Ane!

  Så herlig det må føles å være bra så lenge. Hvordan var kostholdet ditt i ukene etter at du gjennomførte undersøkelsen? :-)

  Mvh
  Julianne

Ane - november 24, 2014

Spiste Low FODMAP både før og etter. Føler egentlig jeg var like flink i tiden før og i tiden etter, men etter var det akkurat som jeg hadde fått renska opp skikkelig etter ett par dager med bare vann :)

Grete - desember 10, 2014

Hei Julianne,

Tusen takk for fin og informativ blogg (kom over den via reportasjen i VG). Leste første kapittel fra boken din i går og gleder meg til resten.

Din beskrivelse av IBS forklarer veldig godt hvordan jeg har hatt det de siste 10 årene. Å føle seg som gravid i 6. mnd når man ikke er det, er ikke noe hyggelig. Etter nyttår setter jeg i gang med low FODMAP for alvor og håper det kan hjelpe meg til en bedre hverdag.

Ønsker deg en riktig god jul og lykke til med bokutgivelse på nyåret.

  Julianne - desember 10, 2014

  Hei Grete, tusen takk for hyggelig kommentar :) Jeg håper virkelig at lavFODMAP er det som skal til for at du også kan redusere mageplagene dine. God jul til deg også! Og lykke til med kostendringene i januar!

  Mvh Julianne :)

Tove - desember 11, 2014

Hei:) Likte veldig godt å lese første kapittel av boka og gleder meg til å lese resten. Jeg har akkurat begynt med fodmap i en alder av 40 år. Har hatt mageplager så lenge jeg kan huske:( Har en sønn som har chrons så det er noen dårlige gener i familien regner jeg med:) Håper det er noen oppskrifter i boka di uten havre! Det er noe jeg reagerer veldig på . Tror også jeg reagerer på tomater. Føler litt at det da blir en ekstra utfordring, siden mange av oppskriftene inneholder dette! Har du noen tips til meg blir jeg veldig glad:)

  Julianne - desember 12, 2014

  Hei Tove! Takk for hyggelig kommentar :) Ja, de mageplagene har en tendens til å følge generasjonene desverre.
  I boken har jeg noen oppskrifter uten havre, men siden dette er en matvare som er lett å få tak i og mange kjenner, har jeg brukt en del av det. Havregryn kan byttes ut med andre gryn som speltflak, bokhvetegryn, quinoaflak, hirseflak eller lignende. Du kan også bytte det ut med mel som du vet du tåler :) Det er enklere å komme med tips hvis du har en oppskrift du ønsker å tilpasse, det er ikke alle smaker som går like godt sammen. Her gjelder det å eksperimentere seg frem :)

  Mvh Julianne

Lisbeth - desember 12, 2014

Hei Julianne!

Jeg har opplevd stor bedring i magen etter at jeg begynte å følge dine tips, og det motiverer selvfølgelig til ekstra innsats. Mageproblemene begynte for mange (førti?) år siden og er gradvis blitt bare verre, ingen undersøkelser har gitt resultater, og det føles som rene mirakelet at noe faktisk hjelper.

Noen ganger blir jeg usikker. Jeg har i årevis trodd at jeg ikke tåler gluten, og brukt glutenfrie mel-erstatninger. Det har egentlig ikke gjort meg stort bedre, og jeg lurer på om noen av erstatningsproduktene inneholder fodmaps?
Laget for eksempel rislapper til frokost i dag, på kokt jasminris fra i går, egg, litt cottage cheese … og tilsatte litt Jyttemjøl fordi de hang litt dårlig sammen ved steking. Etterpå ble jeg veldig dårlig. Tenkte nå at dette melet inneholder flere ting jeg ikke vet noe om, og jeg lurer på om du kjenner til om noen av ingrediensene er magebøller? Sitat fra innholdsfortegnelse: Råris, mais, bokhvete, betefiber og psylliumskall, potetstivelse, tarakjernemjøl, E417, (cacsalpinia spinosa), E410 og E415.

Takk for tilsendt 1.kap av boken. Jeg gleder meg til å finne ut mer :)
Hilsen Lisbeth

  Julianne - desember 13, 2014

  Hei Lisbeth! Så godt å høre at magen din er bedre :) Etter 40 år må det føles helt fantastisk!

  Når det gjelder glutenfrie melblandinger, spesielt de grovere variantene, kan vi ofte finne FODMAPs. Betefiber er for eksempel en magebølle (jeg liker at du bruker det uttrykket! Hehe) Betefiber blir ofte tilsatt for å øke fiberinnholdet. Betefiber betegnes også som roefiber og sukkerroefiber og fungerer som mat til tarmbakteriene våre som igjen gir gassproduksjon. Lyse, glutenfrie melblandinger (fra toro f.eks) er ofte lavFODMAP og kan brukes i for eksempel søt bakst og kaker. Ingrediensene i slike produkter varierer fra produsent til produsent, så les ingredienslisten nøye før du kjøper produktet :)

  Ønsker deg en god helg, Lisbeh!

  Mvh Julianne

Svanhild - desember 17, 2014

Hei. Har nå lest de første tre kapittlene av boken. Kjempebra, jeg skulle hatt en slik bok da jeg startet min reise gjennom jungelen av engelske forskningsrapporter og web sider.
Har lært en god del på disse årene, men det beste med boken din er jo et lett forståelig språk og allt samlet på et sted…
Lykke til med boken. Gleder meg til å lese resten.

  Julianne - desember 17, 2014

  Hei Svanhild :) Tusen takk for hyggelig tilbakemelding! Det var akkurat det mine tanker var da jeg jobbet med boken: Hva hadde jeg selv hatt nytte av da jeg selv satt i gang med kostholdet? Å finne ut av dette på egenhånd krevde å samle mange tråder og det gjorde kostholdet veldig komplisert. Jeg håper virkelig at boken kan bidra til at kostholdet blir lettere å følge for de som er helt ukjent for lavFODMAP :)

  Mvh Julianne

Trude - desember 30, 2014

Hei! Jeg «falt» nettopp over denne siden og begrepet Fodmap er relativt nytt for meg. Sliter med konstant forstoppelse. Har vært gjennom mange undersøkelser av tarmer og fordøyelsesorganet, men legene kan ikke finne noe galt med meg. Så ett engelsk program på tv for en tid tilbake om en person som sliter med noe av det samme og ble oppfordret til å prøve Fodmap. Tenkte jeg skulle undersøke dette nærmere, men ble fort glemt, helt til jeg fant denne fine og informative siden….. og på norsk :) Hva tenker du om det? Er dette noe du vil anbefale meg å prøve?

Mvh Trude

  Julianne - desember 30, 2014

  Hei Trude! Takk for hyggelig kommentar :) Jeg tenker absoluttt at du kan prøve deg på lavFODMAP om du sliter med magen. Jeg har selv god erfaring med kostholdet i forbindelse med forstoppelse, så det er verdt et forsøk!

  Mvh Julianne

Veronika - januar 5, 2015

Hei! Tusen takk for en kjempefin blogg som har vært til STOR inspirasjon!! Gleder meg til å starte på dietten nå i januar :-) jeg bare lurte på om boken vil være til salgs i en bokhandel, eller selges den kun via nettet? Lykke til med boklansering :-)

  Julianne - januar 5, 2015

  Hei Veronika! Takk for hyggelig kommentar :) Boken vil selges i bokhandel og på nett, så det er bare å holde utkikk (eller spørre i bokhandelen) :) Lykke til med kostomleggingen!!

  Mvh Julianne

Christel - januar 15, 2015

Såg deg på GMN idag, og første kapittel av boka di er allerede lest og gleder meg til å få lest resten! Endelig en god innføring i IBS, og hva man skal gjøre. Dette skal prøves :)

  Julianne - januar 15, 2015

  Hei Christel, tusen takk for hyggelig kommentar! Godt å høre at du har sans for boken, og jeg ønsker deg lykke til med kostomleggingen!

  Mvh Julianne :)

Alex - januar 15, 2015

Hei!

Herlig lesning!!

Jeg lurer på hvilken erfaring du har med hevemidler som gjær, bakepulver, egg etc i sammenheng med IBS?

  Julianne - januar 15, 2015

  Hei Alex :)

  Personlig har jeg god erfaring med å spise både gjær, bakepulver og egg med min IBS. Men i og med at jeg ikke er glad i hverken gjærsmak eller smak av bakepulver (scones kan f.eks få en kraftig bakepulver smak da det ofte brukes mye i en deig) og spiser derfor så lite som mulig av det. Jeg vet at mange reagerer dersom de spiser mye gjær, så det er absolutt en matvare som kan bidra i symptomtrigging. Hvilke erfaringer har du med gjær, bakepulver og egg?

  Mvh Julianne

  Alex - januar 15, 2015

  Hei!
  Så bra du kan spise det selv med IBS!
  Jeg blir i dårlig form av gjær og sluttet å spise brød for mange år siden- og jeg savner å spise noe jeg kan ha pålegg på som ikke kanser;)

  Bakepulver er heller ingen god idé da magen blåser seg helt opp og jeg ser ut som jeg er i niende måned. I dagene etter inntak av slike ting er jeg nesten helt forstoppet.
  Jeg tenker alt dette løser seg med tiden, men akkurat nå må jeg passe veldig på hva jeg spiser.
  Stivelse og fiber fungerer ikke så bra, så kan bli veldig vrient etterhvert med alle hensyn!
  Veldig glad jeg kom over denne siden med alle de gode sorteringene som er gjort her:) ble så glad at jeg skrev mitt første innlegg på nettet noensinne!:)

  Julianne - januar 19, 2015

  Det er veldig interessant. Kanskje surdeigsbrød er noe for deg? Har du testet det?
  Det er kjekt å høre at du liker siden min :D Om du noen gang skulle ha behov for hjelp med kostholdet ditt, tilbyr jeg også kostveiledning på Klinikk for Alle på Majorstua i Oslo :)

  Mvh Julianne

Ann-Kristin Frank - januar 15, 2015

Hei! Lurer på om det er greitt å spise havregrøt?

Mvh

Ann-Kristin Frank

  Julianne - januar 15, 2015

  Hei Ann-Kristin.

  Havregrøt er greit :) Noen reagerer på mye havre, så prøv deg litt frem på mengdene og ikke spis det til flere enn ett måltid i løpet av dagen. Mitt tips ;)

  Mvh Julianne

Gerd Irene Velle - januar 15, 2015

Hei! Er en dame på 54 år. Har gått på Grete Roede-kurs en stund, og det var hun som først nevnte at jeg kunne ha IRRITABEL TARM. Har lenge vært Laktoseintolerant, diagnostisert av lege. Har imidlertid hatt en følelse av at jeg ikke tåler andre ting også, det er bare vanskelig å sette fingeren på. Siden jeg spiser variert og sunt, så lager vi nye mat fra bunnen av. Kjente veldig igjen både dager uten å komme ordentlig på do, samt også diaré – og så forstår jeg ingenting…..har jo ikke spist laktose heller…..har prøvd å spise mye spelt tidligere, men uten å unngå løk og hvitløk. Å se og høre dere på Tv’n var som å «se seg sjøl i speilet», hvis dere skjønner hva jeg mener? Vil gjerne ha mer energi, noe en oppblåst og kranglete mage ikke gir – men det vet dere jo…..Mvh Gerd Irene Velle

  Gerd Irene Velle - januar 15, 2015

  Har lenge vært laktoseintolerant. Ble tipset om at jeg kunne ha irritabel TARM av kursleder på Grete Roedekurs. Å se og høre dere var litt som å se selv i speilet……Det virker som det er mer jeg reagerer på enn laktosen, ja……

  Julianne - januar 15, 2015

  Hei Gerd Irene :) Det er godt å høre at du fikk en liten aha-opplevelse etter å ha sett oss med irritable tarmer på God Morgen Norge. Det er ikke umulig at det er andre matvarer som skaper trøbbel for magen din også. Les deg litt opp på hva slags matvarer som er høyFODMAP (se listen under FODMAPs på siden min) og kanskje finner du noen av dine store syndere. Husk å se over listen med matvarer som er lavFODMAP også, slik at du kan spise mer av disse matvarene og helle redusere matvarer med høyt nivå av FODMAPs.

  Mvh Julianne :)

  Gerd Irene Vellr - januar 16, 2015

  Hei og takk for svar! Jeg har allerede lest litt, og jeg har bestilt boka di

  Julianne - januar 19, 2015

  Det er hyggelig å høre, Gerd Irene :)

Sidsel Jåtog - januar 18, 2015

Hei, har nettopp lest første kapittel av boken din på mail. Jeg vil gjerne bestille boken din, mn er litt usikker på om jeg allerede har gjort det. Hadde nemlig litt tull med Ipaden, så jeg vet ikke om den gikk igjennom. Kan du få sjekket det?

  Julianne - januar 18, 2015

  Hei Sissel :) Den iPaden er ikke alltid like enkel å ha med å gjøre. Jeg kan desverre ikke sjekket det personlig, men om du tar kontakt med haugenbok.no (om det var gjennom dem du handlet boken) så hjelper de deg! Send de enten en mail på: epost@haugenbok.no eller ring 700 74 500. Jeg håper det løser seg!

  Mvh Julianne

Katarina - januar 20, 2015

Hei! Jeg så deg på God Morgen Norge, og da snakket du om at løk var en av matvarene som var dumt å spise. Jeg prøver å kutte ut dette, men skal ha glutenfri pølse til middag, og ser at det er løk i dem. Er det noe jeg burde holde meg unna, eller er det såpass lite mengde løk i dem at det går fint? Er jo løk i veldig mange ferdig produkter, så bare lurte på hva din mening om det er. Takk for svar:-)

  Julianne - januar 21, 2015

  Hei Katarina! Løk er en av de matvarene som gjemmer seg i mye av maten vi spiser i løpet av en dag, noe som gjør løk til en matvare om kan skape trøbbel for de fleste av oss med IBS. Det er veldig vanlig at pølser inneholder løk, men om du opplever symptomer eller ikke er avhengig av hvor mye du spiser. Velg helst pølser uten løk om du skal spise pølse, for eksempel Leiv Vidars wienerpølser.

  Mvh Julianne

Ingrid Ramsli - januar 22, 2015

Hei! Kan man bruke Jytte mel i low fodmap-dietten?

  Julianne - januar 23, 2015

  Hei Ingrid :) Jyttemel original inneholder betefiber som kan bidra til symptomtrigging hos folk med IBS. Dette er selvfølgelig mengdeavhengig, så test det gjerne ut og vurder om magen din tåler det :)

  Mvh Julianne

  Ingrid Ramsli - januar 23, 2015

  Ok, tusen takk for raskt svar!

Astrid - januar 31, 2015

hei! lure ang protein pulver om du har noen å anbefale sammen med fodmap dietten? leste at det ofte inneholder mel, melk osv .

  Julianne - februar 1, 2015

  Hei Astrid! Risproteinpulver kan være et lavFODMAP-alternativ. Jeg lurer på om ikke dette kan være et godt valg (uten at jeg har prøvd det selv): http://www.thirdwavenutrition.com/product/sample-product/ De selger det på life, vet jeg :)

  Mvh Julianne

Anne - februar 4, 2015

Hei!
Er så glad for å ha funnet siden din, og boka di leses i daglig! Mye å sette seg inn i, men det er så inderlig verdt det!
Hadde en nedtur i dag etter sushi. Enda så hadde jeg bestilt kun nigiri biter for å unngå avokadoen

  Julianne - februar 5, 2015

  Hei Anne :) Det er godt å høre at både siden og boken er til nytte for deg! Det er mye å sette seg inn i, så være tålmodig og ta deg tid til å lære. Leit å høre at du hadde deg en nedtur etter sushien – kan det ha vært noe annet du har spist tidligere på dagen?

  Mvh Julianne

Anne - februar 5, 2015

Hei igjen!

Takk for svar!
Maven var fin helt frem til sushien. Kan det være wasabien? Lurer på om jeg kan være sensitiv for gluten, og da er nok synderen soyasausen.
Men ser jo at det jeg egentlig spurte om ikke kom med :(
Jeg lurte på det med hvitløksolje. På Oliviers har de olje hvor de presser oliven og hvitløk sammen, for så å kun bruke saften mens fruktkjøttet kastes. Dette er vel da heller ikke en olje jeg kan bruke?

  Julianne - februar 5, 2015

  Det er ikke alltid like godt å si hva som trigget symptomene, dette med FODMAPs kan være komplisert.
  Det stemmer, olivers hvitløksolje inneholder nok FODMAPs – om jeg forstår produksjonsmetoden riktig. Jeg har vært inne og spurt selv og kom fram til at den ikke vil egne seg. Har du prøvd å lage din egen hvitløksolje? Eventuelt hvitløksinfusert olje direkte i stekepanna?

  Mvh Julianne

Ragnhild - februar 6, 2015

Hei! Takk for fantastisk blogg! Jeg har akkurat oppdaget siden, og skal definitivt lese meg gjennom alt med tid og stunder, samt ønske meg boken. Så spm mitt: Vet du om krekling er lav FODMAP? Jeg lager råsaft av krekling om høsten som jeg drikker gjennom vinteren. Er kun bær som jeg moser og siler og tilsetter litt sitronsyre (er det lavFODMAP?) for holdbareheten. Sitronsyre kan sløyfes, bare å fryse ned mindre mengder.

  Julianne - februar 6, 2015

  Hei Ragnhild, takk for hyggelig kommentar :)

  Krekling vet jeg desverre ikke om er lavFODMAP eller ikke, så her gjelder det å prøve deg frem. Sitronsyre er lavFODMAP, så det kan du bare bruke. Om du føler symptomer ved stort inntak av kreklingsaften, kan du prøve å drikke mindre mengder. Husk at det først og fremst er din mage og tarm som avgjør om du reagerer på noe eller ikke :) Håper dette var til hjelp!

  Mvh Julianne

Gerd Irene Velle - februar 10, 2015

Hei! Magen min tåler solbær……..

  Julianne - februar 12, 2015

  Så bra, Gerd Irene :D

Bjørg ANNE - februar 17, 2015

Hei.Har blitt forkjøla igjen med sår hals.Vanskelig å finne halstabletter som er lavfodmap,de inneholder alltid noe søtstoff el honning.Noen tips

  Julianne - februar 17, 2015

  Hei Bjørg Anne, så kjedelig med forkjølelse! Doc er lavFODMAP (ikke den sukkerfrie, men den originale) og så har vi en variant fra Repsils Double Action som også er lavFODMAP :) God bedring!

  Mvh Julianne

Bjørg ANNE - februar 18, 2015

Hei igjen.Bruker Naturata glutenfrie/gjærfrie grønnsaks buljong og Herbamare havsalt med krydderurter, men oppdaget i dag at de inneholder purre,løk og hvitløk.Sikkert ikke mye, men er det fodmap?
P.S Jeg er fra Vistdal, vittig at du nevnte sekkjepåse da du skrev om potetball.Ellers vil jeg takke for en fin bok og blogg:-)

  Julianne - februar 19, 2015

  Hei :) Buljongpulver/terninger som inneholder gjære løk- og hvitløk som er tørket og pulverisert. Det gjør det hele mer konsentrert og rikere på FODMAPs enn hvitløk og løk i fersk form. Spesielt grønnsaksbuljonger inneholder en del løk og hvitløk, men har du prøvd kyllingfond fra touch of taste? ( http://www.touchoftaste.no/produkt/kyllingfond/ ) Den er min favoritt uten løk og hvitløk :)

  Hehe, sekkjepåse har jeg aldri smakt selv (ennå), men jeg har hørt noen historier fra sekkjepåsedagen i Vistdal fra min mor :)

  Ha en god dag :)

  Mvh Julianne

Turid - februar 18, 2015

Hei. Har akkurat lest din artikkel i Hjemmet. Jeg sliter med de samme problemene, men har aldri møtt forståelse hos min fastlege. Ble veldig inspirert til å prøve din diett. Bør jeg teste om jeg har laktoseintoleranse? Er laktosefrie produkter skadelig for de som ikke har intoleranse. Er opptatt av at hele familien kan spise stort sett samme mat.

  Julianne - februar 19, 2015

  Hei Turid! Laktosefrie produkter er ikke skadelige for de som ikke har toleranse, så det går helt fint å lage samme mat til hele familien med laktosefrie produkter. Om resten av familien drikker melk, kjøper du bare inn vanlig melk til dem og så har du din private laktosefrie melkekartong til eget bruk :) Du kan teste deg for laktoseintoleranse, men en eliminasjonsperiode med laktosefrie produkter for deretter å reintrodusere laktose gi deg svaret på hvordan magen din reagerer på laktoseholdige produkter. Gjør dette gjerne i samarbeid med en ernæringsfysiolog :) Lykke til med kostomleggingen! Jeg håper du opplever effekt :)

  Mvh Julianne

Linda - februar 21, 2015

Hei. Jeg har akkurat begynt og følge Fodmap dietten etter anbefaling fra legen min. I tillegg skal jeg holde meg unna gluten men kan spise spelt. Jeg synes det er veldig vanskelig og finne hurtige mellommåltider som gir rask energi. Har en aktiv jobb og et blod sukker som faller fort på tross av riktig mat og mengdeinntak. Er vant med og spise byggrynslunsj og forskjellige barer men kan ikke spise disse lenger. Syns ikke frukt alene gir nok energi. Har du noen forslag?

  Julianne - februar 21, 2015

  Hei Linda!
  Hva med laktosereduserte melkeprodukter og lavFODMAP-nøtter? F.eks: http://lyngstadernaering.no/2015/02/12/frozen-yoghurt-med-blabaer/ Proteiner og fett metter godt.
  Det er nok en del å sette seg inn i, men det blir enklere etterhvert :)
  Mvh Julianne

  Linda - mars 12, 2015

  Hei igjen og takk for svar. Har testet ut de energibarene i boka di og de var supre:). Har bakt på spelt i ett år nå, alt av gjærbakst og kaker men den oppskriften din på langtidshevede speltrundstykker med forskj.nøtter og gulrøtter i er helt genial syns jeg. Jeg er glad i og bake men aldri bakt med langtidsheving men fint og kunne bruke lite gjær. Har spist speltlomper kjøpt på butikk men det er ikke noe særlig for magen men de blir bakt ut med hvetemel så kanskje det er grunnen. Skal prøve og lage selv etter din oppskrift så får vi se om det er bedre. Flott bok foresten:)

  Julianne - mars 13, 2015

  Hei Linda, så gøy at oppskriftene faller i smak! Du får prøve å lage dine egne potetlomper og se om det går bedre for magen din! Tusen takk for hyggelig tilbakemelding! Ha ei riktig fin helg :)

  Mvh Julianne

Tonje - februar 28, 2015

Hei Julianne! Først må jeg komplimentere deg med en kjempefin og inspirerende blogg! :)
Jeg har hatt mageplager i 6-7 år nå, vært på utallige (bortkastede) legebesøk og undersøkelser og prøvd flere ulike dietter. De siste 3-4 årene har jeg egentlig gitt opp da legene etter gastroskopi- og koloskopiundersøkelse ikke kunne finne noe direkte galt, men gikk utifrå at jeg led av irritabel tarm (altso ikke en skikkelig diagnose). Jeg har lært meg i leve med det, men med en redusert livskvalitet. Jeg har alle symptomene for IBS, og ettersom lav FODMAP-diett er helt nytt for meg er jeg veldig villig til å prøve dette! Jeg har prøvd laktose- og glutenfrie dietter som har lindret plager i perioder, men jeg er noe usikker på om dette har vert en psykisk effekt, perioder med redusert stress eller ren tilfeldighet. Men så igjen om det er visse FODMAP-matvarer jeg faktisk reagerer på kan jo dette vere grunnen til at det ikke har fungert. Jeg er «vegetarianer» men spiser fisk, egg og melkeprodukt (har forsøkt et år med kjøtt igjen uten forandring). Jeg skal nå forsøke å sette opp en diett av mat med lavt FODMAP-innhold som anbefalt her på bloggen din og håper det vil hjelpe! Men vil jeg gjerne spørre deg vedgående det at jeg ikke spiser kjøtt, om det rett og slett vil vere klokt, ettersom jeg er redd jeg ikke får i meg nok/riktig næring? Jeg ser at jeg i tilfelle med tungt hjerte må gi opp soya- og bønneprodukter som er viktige kjøtterstatninger. Kan jeg be om din anbefaling? Og burde jeg i tilfelle i elimineringsprosessen kutte ned alt av produkter med innhold av laktose (og i tilfelle soya) fullstendig?
Beklager lang post, usikker på om jeg heller skulle ha sendt deg en mail, men håper det ikke er til bry! Tusen takk for svar :)

Beste hilsen fra Tonje!!

  Julianne - mars 13, 2015

  Hei Tonje! Tusen takk for kommentaren din (og beklager sent svar) – jeg jobber med et innlegg om lavFODMAP-kosthold for veganere/vegetarianere. Det er absolutt mulig å få til, men det krever nok en større dedikasjon for deg som må utelukke belgfrukter, soyamelk, soyayoghurt og andre produkter som er laget av soyabønner. Tofu, tempeh og quorn er derimot lavFODMAP og noe du kan spise under eliminasjonsdietten. Spis egg, fisk og laktosefrie melkeprodukter og proteininntaket ditt er sikret. Dette går så bra ;) Bruk denne linken i planleggingen: http://blog.katescarlata.com/wp-content/uploads/2014/10/Vegan-Menu-Planning-Low-FODMAP.pdf – Veldig bra!

  Håper dette var til hjelp! Om du trenger mer personlig kostveiledning, vet du hvor du finner meg.

  Mvh Julianne :)

  Tonje - mars 19, 2015

  Tusen takk for svar og gode tips, Julianne! :) De har kommet godt med, og den linken er helt ypperlig, har allerede prøvd noen av oppskriftene med stor suksess :) Jeg har holdt med til mat av lavt FODMAP-innhold i en 2-3 ukers tid nå, og så langt har det gått overraskende bra. Faktisk så bra at det føles nesten for godt ut til å vere sant. Om det fortsetter i denne retningen åpner det seg helt nye dører for meg! Frem til nå nylig har jeg følt meg så alene om dette. Så å se og lese om at det er så mange andre som sliter med de samme problemene og at det faktisk (!) finnes en løsning, er nærmest helt revelusjonerende. Så jeg vil bare igjen si takk, og at du er utrolig inspirerende og dyktig! Gleder meg til å kjøpe boken din :)

  Beste hilsener fra Tonje

  Julianne - mars 22, 2015

  Tusen takk for gode ord! Det er veldig godt å høre at du opplever så god lindring – det fortjener du! Stå på videre :D

  Hilsen Julianne :)

Åshild - mars 3, 2015

Tusen takk for flott bok og blogg :) Har i dag startet på LavFodmap – tror dette er løsninga på magevondter (katarr i magesekken). Jeg lurer litt på om det er en oversikt/handleliste over ulike påleggssorter? Kaviar f.eks… Og hva med sukrin?

  Julianne - mars 5, 2015

  Hei Åshild, så flott! Jeg håper virkelig du får god effekt av kostomleggingen. Jeg har en oversikt over ulike lavFODMAP-pålegg i boken jeg har skrevet! Rene kjøttpålegg, våssafår, egg, makrell i tomat og mills kaviar er blant de trygge påleggsvariantene. Sukrin kan nytes i små mengder, men vær obs på at større mengder kan føre til mageplager.

  Mvh Julianne :)

Sidsel Jåtog - mars 3, 2015

Hei Julianne! Takk for lettlest og inspirerende kokebok. Den blir flittig lest og jeg har prøvd flere av oppskriftene. I dag har jeg f.eks. laget syltetøy med chiafrø. Kjempgodt. Jeg sliter litt med frokosten. Synes chia-pudding med bær er godt, men blir litt lei i lengden. Baker også speltbrød av og til. Mine plager er ikke så store sammenlignet med andre, men jeg synes jeg kommer langt med å kutte ut løk, hvitløk, hvetemel. kål osv. Takk for mange gode tips i boka.

  Julianne - mars 5, 2015

  Hei Sidsel! Tusen takk for hyggelig kommentar. Jeg får skrive et innlegg med frokost-tips, tenker jeg. Mange som etterspør det! Ellers kan du jo prøve deg på noen av de forskjellige grøtvariantene som du finner oppskrift på i boken? Du kan også variere chiagrøten – ha i frosne bær, bruk forskjellige krydder eller topp med ulike nøtter, frø eller lavFODMAP frukt/bær :) Godt å høre at du opplever forbedring!

  Mvh Julianne

Ruth - mars 13, 2015

Hei :-)

Jeg har hatt problemer med magen så lenge jeg kan huske. For ca 12 år siden fikk jeg hjelp med kostholdet mitt, og fant ut at jeg ikke tåler melkeprodukter, egg og hvetemel, det hjalp veldig mye på form, energi og fordøyelse. Pga sykdom har jeg dessverre brukt mye antibiotika, og det har skapt mye krøll på magen min. Etter at mitt siste barn ble født har jeg hatt store plager i perioder. Jeg har prøvd diverse endringer i kostholdet uten at det har hjulpet.

Nå har legen min (endelig skjønt at jeg har problemer) satt meg på low fodmap, og jeg har tatt prøver for cøliaki og en prøve for noe protein som kan gi betennelse i magen.

Ser jo at mange av oppskriftene i low fodmap bruker mye egg og melkeprodukter – som jeg ikke tåler. Prøvde meg på en tunfisksalat med majones, og det gav en del magesmerter. Jeg har også brukt Alpro produktene mye, så klør meg veldig i hodet nå, når jeg heller ikke kan erstatte mye av dette med bønner, linser, avokado blant annet.

Jeg er ikke så veldig glad i rødt kjøtt, foretrekker kylling, kalkun, laks og hvit fisk, men spiser rødt kjøtt ett par ganger i uka.

Har bestilt boka di, og gleder meg til å få inspirasjon til å lage mat igjen, har gått så lei pga all magevondten.

Blei et langt innlegg, det her… et siste spørsmål: kan man ha ibs og matintoleranse samtidig?

Ruth :-)

  Julianne - mars 14, 2015

  Hei Ruth :) Det høres ut som du har en liten utfordring foran deg, men det er slett ikke umulig å få til. Jeg bruker en del egg i oppskriftene mine fordi det er et godt alternativ til blant annet brødskiva vi er så vant til å bruke. Ta en titt på denne linken – her får du noen tips som egentlig er beregnet for veganere som heller ikke spiser egg og melkeprodukter: http://blog.katescarlata.com/wp-content/uploads/2014/10/Vegan-Menu-Planning-Low-FODMAP.pdf :)

  Det er absolutt mulig å ha IBS og matintoleranse samtidig, det er det lavFODMAP handler om. At man har nedsatt toleranse for noen matvaregrupper! Dette er ofte mengdeavhengig – i motsetning til om du har en matvareallergi, hvor du vil reagere på kun små mengder av en spesiell matvare (i ditt tilfelle egg og melkeprodukter?)

  Lykke til med kostomleggingen :)

  Mvh Julianne

Ruth - mars 16, 2015

Takk for link! Jo, det skal lite til av egg og melk for at magen blir dårlig. Det er litt kjedelig å ikke kunne delta mer sosialt, for enten må jeg ha med egen mat, eller så må jeg la være å spise maten som blir servert.

Vet du om hampfrø, rå kakaopulver og amarant er høy eller lav fodmap? :-)

Ruth

  Julianne - mars 22, 2015

  Det er den sosiale biten som er mest utfordrende, det skal jeg si meg enig i. Både det å gå ut og spise, samt bli invitert på middag hos andre.
  Jeg tror ikke hampfrø er testet for FODMAP-innhold enda, så det kan jeg ikke svare på. Kakaopulver er lavFODMAP inntil 2 ss per måltid (litt usikker på forskjellen mellom rå kakaopulver og kakaopulveret fra regia, men vi får satse på at det går under samme kategori). Amarant er sannsynligvis moderat – appen har kun med «puffet amarant» – som er listet som moderat inntil 20 g per måltid.

  Mvh Julianne :)

Kristin Helgeland - mars 19, 2015

Hei
Flott blogg :)
Jeg har bestilt boken din og gleder meg til å prøve ut oppskrifter.

Mitt spørsmål er: Jeg reagerer på proteiner som egg og kjøtt (fisk tåles noe bedre) – som eksempel kan jeg nevne at jeg ble veldig dårlig etter å ha spist en low fodmapkake som blant annet inneholdt quinoa, egg og kakao. Vet du om det er forsket på hvordan proteiner påvirker tarmsystemet jf. IBS og hvordan karbohydratkjeder påvirker tarmsystemet?

mvh Kristin

  Julianne - mars 22, 2015

  Hei Kristin :) Det er forsket mye på både proteinintoleranse/proteinallergi og intoleranser mot visse karbohydratkjeder (f.eks FODMAP-prinsippet). Ta en nærmere titt på denne siden: http://www.naaf.no/no/allergi/Mat-og-matoverfolsomhet/Matallergi/ :)

  Mvh Julianne

Ruth - mars 19, 2015

Tusen takk for link og svar. I går fikk jeg boken din, og den har jeg smuglest på jobb ;-)
Flott bok, lett å lese og oversiktlig og masse fristende oppskrifter! Jeg har hatt en liten opptur på matfronten, og vi har spist god og variert mat. Eneste utfordringen jeg har, er at jeg blir lett fort sulten igjen, og sliter litt med å få i meg nok proteiner, men tenker det kommer på plass etter hvert. En uke på fodmap og det meste fungerer mye bedre. Humør, energi er stigende, mindre vann og oppblåsthet i kroppen, mindre luft (takk og lov!)
Helgen skal jeg bruke til planlegging og baking :-) De eltefrie rundstykkene med gulrot og gresskarkjerner, er allerede blitt en favoritt hos meg og min mann :-)

  Julianne - mars 22, 2015

  Hei igjen Ruth :) Så godt å høre at du liker boken! Det er ikke lett å sette i gang med en slik kostomlegging, men etterhvert så blir det enklere. At du opplever bedring på så mange plan allerede er utrolig bra og er et tegn på at FODMAPs har skapt litt trøbbel for deg tidligere. Stå på videre, Ruth! Kos deg med planlegging og baking i helgen. Jeg tror jeg sannelig skal gjøre det samme selv. Takk for sparket bak ;)

  Hilsen Julianne

Therese - mars 20, 2015

Hei,

Det grønne på purre og vårløk har lav fodmap, hva med det grønne på hvitløken? Jeg tenker på dersom du dyrker hvitløk. Det grønne som vokser over jorda kan spises, men hvordan er fodmap nivået i det?

Hilsen
Therese

  Julianne - mars 22, 2015

  Hei Therese :) Godt spørsmål! Jeg har sendt mail til Monash og spurt om akkurat dette faktisk. Venter spent på svar! Jeg antar at det er mindre FODMAPs i den grønne delen enn selve feddet, men om det er lavt nok, det er det som er spørsmålet.

  Mvh Julianne

Anne - mars 22, 2015

Hei – og takk igjen for en fantastisk bok og blogg! Er igang med reintroduksjonsfasen, og i den forbindelse lurer jeg på èn ting : når du skriver hvetebrød, mener du da loff? Eller mener du et hvilket som helst «vanlig» brød? For de inneholder jo gjerne rug og annet også. Og vet du hvordan det er med blåmuggoster? Er invitert i ostelag neste helg, og jeg bare eeeeelsker blåmuggost…..

  Julianne - mars 22, 2015

  Hei Anne! Så godt å høre at du er fornøyd. Flott at du har kommet så langt at du er i reintroduksjonsfasen. Test et brød som du normalt sett spiser. Brød er vanligvis laget av en både hvete, rug og/eller bygg og alle kornsortene inneholder fruktaner. Reagerer du på brødet kan vi derfor anta at det er fruktaner magen din ikke liker. Blåmuggost er så godt som laktosefri, så det kan du absolutt nyte, Anne :) Kos deg!

  Mvh Julianne

  Anne - mars 22, 2015

  Tusen takk for raskt svar! ☺ Prøvde å se på lista over kjeks også, men finner ikke ut hva savoury er for noe. Ligner på Ritz kjeks? Har du erfaring med kjeks du vet er trygg?
  Men
  Anne

  Julianne - mars 22, 2015

  Ta en tur til allergihyllene i dagligvarebutikken og les innholdsfortegnelsene på kjekspakkene der. Der finner du garantert en trygg kjekstype :) Glutenfri havredigistive fra Semper, Glutenfri mariekjeks fra Semper og så finnes det nok en glutenfri ritz-variant også – uten at jeg kan huske merket.

  Mvh Julianne

  Anne - mars 23, 2015

  Tusen takk for raskt svar igjen :)
  Men du – i dag er jeg skikkelig forvirret…..
  Denne uken er det fruktosen jeg skal teste ut. Spiste en kvart mango til frokost sammen med quinoagrøt. Frem til lunch var magen ok. Hadde scones til lunch ( bakt uten spelt, men med glutenfritt semper finmix da jeg foreløpig holder meg til glutenfritt), gulost, skinke, agurk, tomat, ruccola og en kiwi. (Dette er en lunch jeg ofte har, og noen ganger stusser jeg på at jeg synes jeg har noe luft i magen etter lunch.)Så også i dag.Til mellommåltid hadde jeg (som jeg har hver dag) banan, blåbær, bringebær, laktosefri youghurt og banangranola. Middag ble glutenfri squaslasagne ( som jeg også har hatt før uten problemer) Og nå! Magen slår fullstendig krøll på seg! Står som et trommeskinn, romstrerer og masse luft! Hva skjer?? Det kan da umulig være den mangoen til frokost som gjør seg gjeldende nå? Men alt annet i dag har da vært » lovlig» mat, så nå er forvirringen total. Skal jeg teste videre i morgen med en halv mango, eller skal jeg vente til alt har roet seg igjen, og prøve èn gang til med en kvart? Tanken slår meg noen ganger på om det kan bære mengdene mat? At jeg rett og slett ikke takler annet enn veldig små måltider? Hvilket er trist for en som er så glad i mat som jeg….

  Mvh nok en gang
  Anne

  Julianne - mars 26, 2015

  Hei igjen, Anne!

  Basert på det du forteller meg, kan det tyde på at overskudd av fruktose er noe reagerer på, selv i små mengder. Nå svarer jeg noen dager etter at du skrev kommentaren, men hva bestemte du deg for å gjøre? Fortsatte du eller stoppet du?

  Mvh Julianne :-)

trine - mars 22, 2015

Hei. Jeg skal nå starte på uke 3 med lav fodmap dietten. Bruker tips fra bloggen din da jeg ikke har fått kjøpt boken din enda. Jeg har slitt veldig med luft, smerter, og kvalme etter mat. Dietten gjør at jeg har fått roligere mage. Litt opp og ned, men en god start. Men, jeg hadde håpet at magen skulle fungere bedre med dietten. Prøver nå med laktulose hver dag uten hell. Er det noe jeg kan gjøre for å bedre dette?

  Julianne - mars 22, 2015

  Hei Trine! Hvilke endringer har du gjort i kostholdet ditt så langt? Har du begitt deg ut på streng eliminasjonsdiett, eller har du bare redusert på «verstingene» i kostholdet ditt? Det er veldig positivt at du merker litt forbedring, men husk å vær tålmodig. Noen trenger litt lengre tid enn andre, slik er det bare. Jeg erfarer også at mange må prøve og feile litt for å komme inn i hva lavFODMAP faktisk handler om, hva slags matvarer som er trygge og hvilke man bør holde seg unna. Trenger du kostveiledning, hjelper jeg deg gjerne i gang :)

  Mvh Julianne

Cecilie Helle - mars 23, 2015

Hei. Jeg er ikke diagnostisert med irrtabel tarm, men lurer på om jeg bør begynne med Eliminasjonsmetode eller FooMap? Jeg er nå på min fjerde måned med daglige elveblestutbrudd. Jeg har ingen allerigier i følge tester gjort hos fastlegen, men jeg vet av en tidligere livsstilsendring at jeg nok er intolerant mot en del ting. Jeg vet at elveblest kan komme av flere ting, men jeg føler på meg at jeg må på alvor sjekke eventuelle intoleranser først. Er dette noe innen ditt spesialfelt? Eller er det «kun» irritable tarm? Jeg kommer gjerne innom klinikken dersom min «case» er noe for deg».

  Julianne - mars 26, 2015

  Hei Cecilie Helle,

  jeg har foreløpig ingen direkte erfaring med kosthold og elveblestutbrudd, men jeg hjelper deg gjerne med kartlegging av kosthold/symptomer og eventuell eliminasjonsdiett for å finne ut om det er noen matvarer bidrar til å gjøre deg verre. :-)

  Mvh Julianne

emma - mars 24, 2015

Hei. Har etter hundre år med dårlig mage endelig fått det mye bedre med FODMAP. Men det viste seg at det ble mye karbohydrater og en del kilo som krøp på etter hvert… Kan du tipse om en FODMAP-orientert «slankekur», eller oppskriftsbase, slik at også tykke FODMAP,ere kan ta en raptus for å gå noe ned. Skjønner at man kan plukke ut oppskrifter og telle kalorier, men det er mye arbeid å mekke sin egen diett.. Mvh E

  Julianne - mars 26, 2015

  Hei Emma! Så flott å høre at magen din er bedre etter at du startet med lavFODMAP. Det er mye arbeid å gå ned i vekt, det er helt klart. Om du er sensitiv for karbohydrater, går det fint an å kombinere et karbohydrat-redusert kosthold med prinsippene fra lavFODMAP-dietten. De fleste oppskriftene jeg deler på bloggen er både sunne og næringsrike, så om du finner motivasjon til å regne ut næringsinnholdet på disse vil de nok komme godt med.

  Om du ønsker en plan, kan jeg anbefale denne boken: http://www.amazon.com/21-Day-Tummy-Diet-Revolutionary-Soothes/dp/1621452042

  Mvh Julianne

Lene - mars 25, 2015

Hei, jeg har cøliaki og er også laktoseintolerant og har en veldig følsom tarm. Vil du anbefale en fodmap diett til meg? Forstår jeg det riktig hvis høy fodmap er mat man ikke bør spise i det hele tatt, mens lav fodmap er bra?

Er vel allerede på en slags fodmap diett kanskje?

Jeg sliter veldig med magesmerter og luft.

Takk for svar.

  Julianne - mars 26, 2015

  Hei Lene,

  om du fremdeles opplever plager etter å ha kuttet ut alt av gluten og laktose, kan det være en idé å teste lavFODMAP. Du har allerede kuttet ut FODMAPs fra laktose og glutenholdige produkter, men det kan være du spiser en del frukt og grønt som skaper ekstra trøbbel for deg. Jeg vil anbefale deg å lese deg godt opp på dietten før du setter i gang, eventuelt ta kontakt med en ernæringsfysiolog som kan veilede deg gjennom en lavFODMAP-diett.

  Mvh Julianne

Anne - mars 26, 2015

Hei igjen.
Jeg stoppet da det pga trening og oppsatte møter på jobb ville passe svært dårlig med en mave full av luft….
Så det roet seg, men jeg tenker å prøve på nytt i morgen – så får jeg heller plages i helgen. Når er det lurt å teste om spelt er ok? Holder meg fortsatt til helt glutenfritt, men tror i utgangspunktet ikke jeg har problemer med det.
Mvh
Anne som fortsatt er ved godt mot :-)

  Julianne - mars 26, 2015

  Det var sikkert en god beslutning, Anne :) Hører gjerne hvordan det går etter helgens mangomåltid! Test gjerne spelt i det du skal teste fruktaner, det tenker jeg er en god plan. Godt jobba med reintroduseringen, stå på!

  Julianne :)

Anne - mars 26, 2015

Takk!
Tilbakemelding kommer :-)

Amalie - mars 30, 2015

Hei Julianne :-)
Må bare starte med å si at jeg er utrolig glad jeg har oppdaget denne bloggen! Her kommer en kort historie om meg:
Jeg er ei jente på 22 år som så og si hele livet har slitt med mageproblemer. Diaré, forstoppelse, gass, oppblåsthet, kramper osv. I fjor ble alt forverret og mer alvorlig da jeg 5 ganger i løpet av en periode på et halvt år fikk så store smerter at jeg verken kunne stå, gå, så vidt ligge og jeg bare gråt av smertene. Etter noen timer klarte jeg (endelig) å kaste opp (noe jeg sjeldent gjør) – og da ble smertene mye, mye mildere slik at jeg endelig klarte å sove. Disse smertene (som jeg enda ikke vet hva kom fra, har du en anelse?) gjorde at jeg gikk til legen (for tusene gang) for å endelig få en slutt på mageproblemene mine. Legen var innom både glutenallergi, laktoseintoleranse og flere matvare-allergier. Til slutt tok jeg en koloskopi hvor jeg fikk «påvist» IBS.
Har kuttet nesten all laktose nå, bruker kun laktosefri (og laktose-reduserte) produkter. Dette har hjulpet masse, men jeg har fortsatt dager med diaré eller forstoppelse. Har lest litt her på bloggen din om eliminasjonsdietten, noe jeg lenge har tenkt å starte på – men jeg føler dette er et stort område og alt er så nytt for meg. Er så mye å forholde seg til og så mye uvant. I tillegg er jeg student og har ikke all verdens penger å rutte med akkurat nå, så jeg synes det er vanskelig å finne rimelige, gode produkter som kan hjelpe dagliglivet mitt til det bedre.
Ville egentlig bare dele min historie, si en stor takk til deg for den gode jobben du gjør, og for å høre om du har noen gode tips og råd du kan dele med meg dersom du har tid til dette :-)
Hilsen Amalie

  Julianne - april 5, 2015

  Hei Amalie :) Tusen takk for at du deler din historie, det setter jeg pris på. Jeg skjønner at en eliminasjonsdiett kan føles skremmende, men om du fremdeles er plaget ville jeg ha gått inn for å gjøre dette nå. Les deg opp på hva dette handler om, og ta kontakt med en ernæringsfysiolog som kan følge deg opp under eliminasjon- og reintroduksjonsperioden. Bestem deg, gjennomfør dietten og sannsynligvis vil du lære mye om hva magen din tolererer og ikke tolererer.

  Når det gjelder den økonomiske biten, er det absolutt mulig å få dette til uten all verdens penger. Jeg har selv gjennomført denne dietten på studentøkonomi, uten dyre glutenfrie produkter. Jeg vil absolutt anbefale deg å sjekke ut boken jeg har skrevet, der finner du gode tips til hvordan du kan leve på lavFODMAP med rene råvarer handlet inn på rema 1000 ;)

  Mvh Julianne

Johnmo - mars 30, 2015

Hei!
Kan det variere over tid hvor tolerant man er for mat som inneholder FODMAP? Vet du om det er sammenheng mellom FODMAP-mat og kolesterol-innholdet i blodet? For å forklare hvorfor jeg spør: for ca. 10 år tok jeg en test som viste at forholdet mellom LDL og HDL var feil, samtidig med at innholdet av trigyseriner var alt for høyt. Ble enig at skulle forsøke å legge om kosten, og jeg fokuserte på å redusere inntaket av mettet fett, i tillegg at jeg økte inntaket av havre (som skulle være positivt). Brød til frukost ble kuttet bort, melkeforbruket ble resusert, brunost og salami ble kuttet ut, og jeg spiste mer salat til middag. I tillegg til at dette rettet på forholdet mellom LDL og HDL, triglyserininnholdet, gikk vekten ned ca. 10 kg i løpet av ca. 6 måneder. Før dette var jeg vant med jevnlige mageproblem og løk tålte jeg ikke i hele tatt. Fordøyelsesproblemene ble borte. Etter å ha lest sidene dine, begynner jeg å tro at jeg har FODMAP. Den siste måneden har jeg fått tilbake mageproblemene (de er nok typiske FODMAP problemer). Ved å bruke rådene (kutte ut flere av matvarer med høyt FODMAP-innhold) dine holder jeg problemene i sjakk.

  Julianne - april 15, 2015

  Hei Johnmo! Kjempebra jobba med kostholdsendringene. Det ser ut til at du reduserte på flere kilder til FODMAPs i kostholdet ditt, som igjen kan ha hjulpet på mageproblemene. Nå vet ikke jeg noe om hvordan du spiste fra før, så her kan det selvfølgelig være flere faktorer som påvirket dette. Godt å høre at et FODMAP-redusert kosthold holder mageplagene dine i sjakk :)

  Mvh Julianne

Tove-Irene - mars 30, 2015

Hei :) hvordan er det med proteinpulver og lav fodmap? Noen du kan anbefale uten laktose, FOS og gluten?

Cecilie - mars 31, 2015

Hei hei!

Jeg begynte på lavFODMAP dietten i går og hadde virkelig ikke klart det uten boka og bloggen din :)
Jeg mener å huske at jeg har lest et sted, men klarer ikke å finne hvorfor, at man ikke skal bruke magre/lett meieriprodukter, både laktoseholdige og laktosefrie. Husker jeg rett da? Og eventuelt hvorfor?

Cecilie :)

  Julianne - april 5, 2015

  Hei Cecilie :) Så flott at du er i gang med lavFODMAP-diett!

  Vær obs på tilsatt FODMAPs som FOS (frukto-oligosakkarider) og inulin i lettprodukter. Disse blir tilsatt for å holde på konsistens og smak når fett og sukker fjernes. Du kan sannsynligvis også finne FOS og inulin i laktosefrie magre meieriprodukter, så les innholdsfortegnelsen godt før du kjøper et slik produkt. Jeg har ennå ikke kommet over det selv ennå, men se ikke bort ifra at det dukker opp i butikkhyllene etterhvert ;)

  Mvh Julianne

Turid Lygre Kleivdal - april 6, 2015

Hei ! Trenger veiledning for å komme i gang med FODMAP-redusert kost. Ser du holder til i Oslo på Klinikk for Alle. Driver du «bare» veiledning på personlig plan via klinikken i Oslo eller holder du kurs rundt omkring i landet ? Jeg tenker på et innføringskurs . Ser det kan være lurt å få noen knagger å henge teorien på i oppstarten. Hvor mange veiledningstimer trenger man i oppstarten eventuelt, ser selvsagt at dette er individuelt, men tenker som et utgangspunkt for å komme i gang.
Jeg bor like ved Bergen. Kjenner du eventuelt noen kostholdsveiledere i dette området som du kan anbefale innenfor FODMAP-redusert kost ?

  Julianne - april 8, 2015

  Hei Turid :) Foreløpig driver jeg personlig kostveiledning via Klinikk for Alle i Oslo. Jeg kommer til å sette i gang med introduksjonskurs etterhvert (forhåpentligvis i mai), men dette vil nok først og fremst skje i Oslo-området. Vi får se hvordan det blir med etterspørselen, om jeg ikke kan bevege meg til andre steder i landet.

  Når det gjelder antall kostveiledningtimer kommer det veldig an på utgangspunktet til klienten og hvor tett oppfølging klienten ønsker. Om du bor i Bergens-området ville jeg ha tatt kontakt med Haukeland, der ryktes det at de mye med IBS-problematikk og lavFODMAP-diett. Jeg kjenner desverre ikke til private ernæringsfysiologer som jobber med lavFODMAP i Bergen.

  Mvh Julianne :)

Turid - april 6, 2015

Hei ! Er det noe feil på siden din http://www.magebok.no – finner ikke listene du refererer til på side 25 i boken din

  Julianne - april 8, 2015

  Hei Turid! Ja, det stemmer at det er en feil på siden. Forlaget jobber med saken, takk for at du sier fra :)

  Mvh Julianne

Malin Oredsson Bech - april 7, 2015

Hei,
Opptaget bloggen din i dag – så mye nyttig inspirasjon, og masse bra oppskrifter. Jeg skal til å sette i gang med å teste lowFODMAP-dietten, og denne bloggen er akkurat det jeg trenger!

Har du noe tips til hvor man kan få kjøpt soyaprodukter basert på soyaprotein, og ikke soyabønner? Evnt vet du om noe spesifikt merke, slik at man kan prøve å finne det feks i Sverige?
Takk på forhånd for svar!

Hilsen Malin

  Julianne - april 8, 2015

  Hei Malin :) Takk for hyggelig kommentar!

  De fleste soyaproduktene i Norge er desverre laget av soyabønner (melk, yoghurt, fløte osv) – Jeg har ingen oversikt over merker som er laget av soyaprotein, men jeg vet om et par soyaprodukter som er basert på soyaprotein: blant annet tofutti mozarella-style ost er laget av soyaproteiner og så tror jeg også at det finnes en soyarømme – eller om det var soyasmøreost som også var basert på tofu og soyaproteiner. Det er ikke så lett å finne, men les på produktene du kommer over, så kan det hende du blir positivt overrasket :)

  Julianne

Tove-Irene - april 7, 2015

Takk for svar :) Kan du se på innholdet i det proteinpulveret jeg bruker? Kjøper det på Iherb. Det er knallgodt! Hadde håpet å kunne fortsette på det. Whey protein isolate, fructooligosaccharides, cocoa, sunflower and/or safflower oil, canola oil, (medium chain triglycerides), maltodextrin, natural & artificial flavors, salt, mono & diglycerides, lecithin, cellulose gum, xanthan gum, carrageenan, sucralose. på forhånd takk :)

  Julianne - april 8, 2015

  Hei Tove-Irene! Proteinpulveret du bruker har et høyt innhold av Frukto-oligosakkarider (FOS) som er en FODMAP (Fruktan). Jeg ville ikke ha brukt dette proteinpulveret under eliminasjonsfasen av dietten. Desverre :(

  Julianne

grethe heide - april 8, 2015

Hei. Jeg planlegger å starte med Lavfodmap og har bl.a kjøpt din bok. Mye interresant å lese. Lurer likevel på hvordan jeg skal forholde mEg til det du skriver om viktighet med fiberinntak. Noe av mitt problem er at jeg ikke tåler fiber. Nøtter og havregryn blir jeg veldig opplåst av og får fådet gir syreproblemer. Hva anbefaler du? Så et annet sp.mål. Om jeg bestiller time hos deg, er det mulighet for videre veiledning via nett etterpå? Betalt så klart. Jeg bor i Trondheim, og så vidt jeg vet finnes intet tilbud for Ibs pasienter her. Mvh G Heide

  Julianne - april 15, 2015

  Hei Grethe :)

  Ja, du stiller viktige spørsmål. Det er desverre slik at boken ikke er en fasit for alle med IBS. Mange har problemer med fiber, og det er du et godt eksempel på. Men fordi det generelt sett anbefales å få i seg fiber, er det viktig å opplyse om lavFODMAP-fiberkilder til de som tåler dette. Men hvordan tåler du frukt/bær og fiberrike grønnsaker som poteter, gulrøtter, pastinakk osv? Og frø i forhold til nøtter?

  Om du ønsker en time hos meg her i Oslo, går det helt fint å følge deg opp over nett i etterkant :)

  Mvh Julianne

  Mvh Julianne :)

Ann-Kristin - april 9, 2015

Heisan

Jeg oppdaget siden din gjennom Facebook-reklame for boken din, som jeg forøvrig har i bestilling nå og gleder meg til å få i hus :)
Har IBM og magekatarr, så jeg er ganske sensitiv og fant meg selv veldig igjen i din beskrivelse så derfor vil jeg gi denne dietten en ordentlig test :-)
Siden august -14 har jeg vært ganske flink å unngå glutenfri produkter og det har funket i ganske stor grad, men ikke nok til at jeg er fornøyd. Iflg denne dietten så har jeg ennå mye å lære og sette meg inn i, så jeg har allerede et par spørsmål ;-)
Hatting glutenfri og Fria glutenfri produkter, kan jeg spise de om jeg skal på en sånn Fodmap-diett? Kan jeg evt spise det meste av glutenfri mat som finnes i hyllene på butikken i dag, eller er ingen produkter helt *trygge*? :-)

AK

  Julianne - april 15, 2015

  Hei Ann-Kristin :) Takk for hyggelig kommentar! Jeg håper boken har kommet fram til deg nå :)

  Hatting havrerundstykker er trygge på lavFODMAP, nå er jeg litt usikker på ingredienslisten på de lyse rundstykkene, men det er ikke umulig at disse også er ok. Les ingredienlisten på Fria sine glutenfrie produkter nøye – ofte er disse merket «fiberrike», noe som gjør at de er tilsatt betefiber/sukkerbetefiber/roefiber/sukkerroefiber (samme navn på en ingrediens). Noen glutenfrie produkter er trygge, men mange er ikke ok. Se etter dette fiberet + soyamel, ertemel, inulin og FOS. Ofte er de lyse, glutenfrie produktene tryggere valg på lavFODMAP-diett. Jeg vil også anbefale deg produktene fra det glutenfrie verksted – de fleste av disse produktene er laget av lavFODMAP-ingredienser :)

  Lykke til med diettstart!

  Mvh Julianne

Amalie - april 11, 2015

Hei :-D Takk for svar på min forrige melding.
Jeg har nå gått på eliminasjonsdietten i 4 dager. Det har dukket opp et par matvarer underveis som jeg er litt i tvil om jeg kan spise i denne fasen. Disse er:
1. Kokosmelk/kokosmasse – kan man spise så mye man vil av dette eller er det en grense?
2. Leste at man kan spise fetaost, men lurer på om den kan spises dersom den har ligget i olje sammen med hvitløk? Eventuelt hvitløksolje?
3. Er det riktig at man kan spise 1/3 av en moden banan ila. et måltid?
4. Kan man drikke brus? Vet at kullsyre i større mengder ikke er bra, men er overrasket over at man kan ha brus og at dette ikke inneholder noen av sukkeralkoholene?
5. Kan man drikke kullsyrevann med tilsatt smak, fks Olden/Bris/Farris?
6. Har ikke funnet lime i verken «low fodmap» eller «high fodmap» lister, men så at du brukte lime i den magevennlige tacoen din. Kan lime brukes i eliminasjonsfasen? (Laget forresten tacoen din igår og den var supergod!!)
7. Kan man spise matvarer som har ligget sammen med high fodmap-matvarer? F.eks. i fruktsalater, kan jeg bare plukke bort det jeg ikke kan ha? :-)
8. Har lest man kan spise litt sjokolade som har kakaoinnhold over 70 % – jeg liker godt Freia sin «Premium 70 % sjokolade» med smak av kakao, pekan og havsalt. Ser denne inneholder melkefett så lurer på om denne kan spises i eliminasjonsfasen?
Det ble en lang liste, men håper på svar da jeg ikke har funnet svar på dette til nå..
Hilsen Amalie :-)

  Julianne - april 16, 2015

  Hei Amalie!

  1. Om du har Monash Appen, så vil du finne anbefalte mengder på matvarer. Trykk deg innpå hver enkelt matvare for å se anbefalt mengde gram (som du kan bruke som en veileder). Kokosmelk går fint i matlaging, og da spiser man normalt sett ikke så store mengder. Kokosmasse har en begrensning, da det er listet som moderat.
  2. Under eliminasjonsfasen av dietten bør du velge fetaosten i blokk, ikke den som ligger i marinade pga hvitløk osv. For sikkerhetsskyld.
  3. 1/2 moden banan er ok per måltid.
  4. Brus kan man drikke, unngå brus som er tilsatt fruktjuicekonsentrat som f.eks fanta og urge. Sukkerfri brus er søtet med aspartam som ikke skaper trøbbel i tarmen. Om det er godt for kroppen er en annen sak :)
  5. Ja, det kan du!
  6. Lime er lav – flott at du likte tacoen :) – Skal få lime tilbake på listen, har skjedd en glipp der.
  7. I en fruktsalat går det sannsynligvis greit å plukke bort eplebiter osv, men dette gjelder ikke gryteretter som f.eks er tilberedt sammen med løk – FODMAPs lekker ut i væsken/gryta og kan dermed skape trøbbel.
  8. Den sjokoladen kan du spise (min favoritt også!) Husk at FODMAPs er karbohydrater: Melkefett går derfor bra på lavFODMAP-diett.

  Jeg må si jeg er rene lommelegen av og til :P

  Mvh Julianne :)

Ellen Hofsø - april 11, 2015

Hei. Takk for flott bok og kjempefin blogg. Veldig nyttig og prisverdig at du bruker tid å ressurser på å hjelpe andre.
Jeg har hatt IBS i ca 30 år, verst de siste ti årene. Har alltid fått høre at dette er kronisk og noe jeg må leve med. Men så fikk jeg høre om lavkarbo og om folk med IBS som var blitt bra eller bedre. Jeg gikk over på lakarbo kosthold i november 2014. Kuttet ut alle kornprodukter og melkeprodukter. Ble raskt mye bedre. Mine symptomer har stort sett vært diare/løs mage og noe smerter, ikke plaget med luft.
Antall toalettbesøk pr. dag ble redusert fra 10-12 til 4-5 de fleste dagene, men noen dager var det som før. Etter at jeg ble kjent med lav FOODMAP på PULS kjøpte jeg boka di, Julianne, og startet umiddelbart med denne dietten ifølge boka. Det har nå gått 6 uker og jeg holder stand. Ble kanskje litt for otimistisk, for jeg forventet å bli enda bedre, men det har ikke skjedd. Jeg er omtrent som jeg ble etter kort tid på lavkarbo. Altså vesentlig bedre enn før jeg la om kostholdet, men ingen stor forandring etter at jeg gikk fra lavkarbo til lav fodmap. Dvs. noen dager innimellom er jeg mye bedre.
Har likevel stor tro på lav fodmapdietten og kommer til å fortsette en stund framover, men synes jeg må bli enda bedre før jeg prøver å innføre matvarer for å se om jeg tåler dem. Kanskje tar det lenger tid med meg enn de fleste fordi jeg har hatt denne plagen så lenge? Ikke vet jeg, men tar gjerne i mot tips/råd.

Så har jeg et par konkrete spørsmål. Det er jo endel matvarer som ikke står oppført. Jeg lurer på følgende: nype, tyttebær, rips, solbær. Og så lurer jeg på forskjellig te. Har pleid å drikke chagate, en gammel samisk drikk som skal være god for fordøyelsen. Tør jeg begynne med den igjen? Og hva med all mulig annen urtete?

Jeg tror jeg leste noe om i boka di at det er stoffer i probiotika som ikke er bra. Jeg har tatt Lectinect mage i mange år. Hadde problemer med luft i magen for lenge siden og begynte med det da. Luftplagene forsvant og har ikke kommet igjen. Nå sluttet jeg med disse tablettene da jeg begynte med lav fodmap. Luftproblemene har ikke kommet igjen. Men jeg lurer jo på om jeg kan ta disse tabletene, da jeg tror probiotica har en gunstig effekt på tarmen.
Hilsen Ellen

  Julianne - april 16, 2015

  Hei Ellen!

  Takk for hyggelig kommentar. Det er flott å høre at plagene dine ble redusert etter at du la om kostholdet. Det er veldig individuelt hvor lang tid det tar før man merker effekt. Noen merker forbedringer etter bare en dag, mens andre trenger 4-5 uker på streng diett før ting endelig løsner. Nå er det vanskelig å gi deg konkrete råd, da trenger jeg en lengre konsultasjon med deg – men min erfaring er at lavFODMAP-kostholdet blir for lite variert, dvs: det spises for mye av visse lavFODMAP-råvarer i løpet av en dag, f.eks havre eller spelt. Ikke spis samme mat til hvert måltid i løpet av en dag – det gjør det enklere å holde FODMAP-inntaket lavt.

  F.eks:
  – Grøt til frokost
  – Omelett til lunsj
  – Kjøtt, ris/poteter/pasta, salat/grønnsaker til middag
  – Yoghurt og frø/nøtter og bær til kvelds

  Med andre ord: Ikke speltbrød til frokost, lunsj og kveldsmat :)

  Nype, tyttebær, rips og solbær er ikke testet så vidt jeg vet, så det kan jeg ikke si noe om. Prøv deg fram i små mengder og vurder hvordan magen din tåler det. Om du følger en streng eliminasjonsdiett ville jeg derimot ha unngått disse matvarene for sikkerhetsskyld. Jeg vet heller ikke hvordan FODMAP-innholdet i chagate er – prøv deg frem med svak te, og vurder denne også. Unngå kamillete, oolongte, fennikkelte og roiboos :)

  Om lectinet fungerer for deg, så fortsetter du med det :)

  Håper dette var til hjelp!

  Mvh Julianne

Sunniva - april 12, 2015

Hei Julianne! Flott blogg! Du gjer ein god jobb med å fremme muligheter framfor begrensninger :-) Eg lurer på om BCAA er innafor high/low- foodmap. Samt proteinpulver. Kunne du skrevet litt om det? :-)

Mvh Sunniva

  Julianne - april 16, 2015

  Hei Sunniva :) Tusen takk for hyggelig kommentar!

  BCAA er aminosyrer (del av proteiner, ikke karbohydrater), så det kan du inkludere på lavFODMAP-diett. Proteinpulver kan jeg skrive litt om – helt klart! Det er et spørsmål som kommer ofte. Skal prioritere det, Sunniva :)

  Mvh Julianne

Trude - april 15, 2015

Hei.

Jeg har hatt IBS i 10 år men blir fortsatt ikke klok på denne magen.
Noe tåler jeg av og til, men av og til ikke. Noen ganger blir jeg dårlig av det ene, noen ganger av det andre. Og noen ganger kommer mat og drikke ut igjen uansett hva det er. F.eks kommer frokosten rett ut igjen stort sett hver dag.
Men jeg har hvertfall funnet ut hva jeg absolutt ikke kan spise, og hva jeg tåler best.
Det er en del på listene dine som ikke stemmer med min mage.

Jeg sliter også med kronisk utmattelse, nervesmerter og mye melkesyre i bena, muskelsmerter i overkroppen og nå også depresjon pga alle smertene og at jeg har vært sykemeldt i 2,5 år og ikke har noe særlig livskvalitet igjen. Orker ikke så mye besøk så det er mye ensomhet og isolasjon. Det meste er slitsomt og det er ikke alltid jeg kommer meg på butikken, så jeg lever i stadig bekymring for om jeg får tak i mat neste gang jeg går tom.

Har søkt om taxikort og handlehjelp men fikk avslag. Så du hører det er rene festen her :P
Har lyst å bestille time hos deg fordi jeg merker at magen styrer mye av energien. Men siden en time koster såpass mye og jeg aldri vet hvordan formen er fra uke til uke, så er det litt risky å bestille time tilfelle jeg ikke klarer å komme. Jeg må ofte avlyse timer og avtaler.

Skal skaffe meg boken din, men sliter med å komme meg både til butikk og postkontor, så ting tar tid.

Skal prøve å teste ut noen av oppskriftene jeg har funnet her på bloggen og se åssen det går, takk for at du legger ut så mye :)

Er bambusskudd lav fodmap?
Hilsen Trude

  Julianne - april 19, 2015

  Hei Trude,

  Det er veldig leit å høre hvordan plagene dine styrer hverdagen din. Du har virkelig fått din andel! Mageplagene du beskriver i forbindelse med mat er typisk for en IBS-pasient. Av og til kan noen typer mat gå bra, mens andre ganger går det tvers gjennom. Dette kommer ofte av hva man har spist tidligere samme dag eller dagene i forkant – og plutselig så spises noe som gjør at bøtten renner over og du opplever symptomer. Jeg vil absolutt anbefale deg å gi lavFODMAP et realt forsøk, kanskje er dette det som skal til for at du får bedre kontroll på plagene dine. Du vet hvor du finner meg om du ønsker personlig kostveiledning.

  Prøv deg litt frem, ertsatt de største FODMAP-kildene i kostholdet ditt med lavFODMAP-alternativer en periode og vurder om du opplever bedring av dette. Jeg vet desverre ikke om bambusskudd er lavFODMAP da det fremdeles ikke er testet for FODMAPs (så vidt jeg vet).

  Lykke til videre, Trude!

  Mvh Julianne

Elise - april 16, 2015

Hei :)

Jeg er en jente på 25 år som har hatt IBS i fire år nå, men sliter med å finne noe som kan hjelpe meg. Undersøkelser på sykehuset, legebesøk og smertestillende medisiner har ikke hjulpet meg, annet enn å utelukke andre sykdommer. Det eneste jeg vet sikkert er at for lite/feil søvn forverrer plagene, og det samme gjør store porsjoner mat, spesielt middag og dessert/sjokolade. Jeg plages først og fremst med konstante lave til moderate magesmerter/ubehag, noe som nå gjør at jeg har blitt nødt til å avbryte studiene og konsentrere meg fullt og helt om helsa. Legen min tror også at jeg har lette utmattelsesplager i tillegg.

For tiden prøver jeg ut lav FODMAP dietten, men jeg lurer ofte på om jeg kan spise noe eller ikke. Oppdaget for eksempel ikke at soya-produktene til Alpro inneholder høy FODMAP før jeg leste bloggen din. Tusen takk, forresten, for råd og oppskrifter her på bloggen din – de gjør ting mye enklere! Dette er den første plassen jeg har kommet over som har vært såpass informerende og detaljert. Takk skal du ha :)

Til slutt ønsker jeg å stille noen konkrete spørsmål jeg håper du kan svare på – nå når jeg går på lav FODMAP diett:
– I stedet for vanlig melk, yoghurt og kremfløte kan de laktosefrie variantene til Tine brukes? (Jeg gjorde feilen å bruke den laktosefrie yoghurten til Alpro…)
– Jeg bruker Stevia pulver, noe som fungerer bra, men tror kanskje ikke jeg bør bruke Steviosa sukker som inneholder erytritol?
– Kjenner du til Cocosa produktene? Jeg lurer på om jeg kan bruke disse, og tenker da spesielt på kokosolje og kokossukker. Jeg ønsker å redusere inntaket av hvitt sukker, men vet ikke om dette kokossukkeret er et godt alternativ.
– Jeg drikker bare vann og peppermynte te (evnt. ingefær og sitron). Har du noen tips til noe annet jeg kan drikke som ikke inneholder mye sukker eller FODMAP?

Takk igjen for rådene her på bloggen din. Det å se på listene over ingredienser i oppskriftene dine med lavt FODMAP innhold, har svart på flere spørsmål om jeg kan spise noe eller ikke. Listen du har laget over mat med lav, moderat og høy FODMAP er også til god hjelp!

Jeg tror jeg stopper her, før dette innlegget blir lengre enn det allerede er. Tusen takk for at du tar deg tid til å lese og svare på innleggene våre :)

Mvh,
Elise

  Julianne - april 17, 2015

  Hei Elise! Takk for hyggelig mail, det er godt å høre at du setter pris på arbeidet jeg legger ned i dette :)

  Jeg svarer på spørsmålene dine i rekkefølgen du stilte de:
  – De laktosefrie produktene fra tine kan brukes på lavFODMAP-diett.
  – Under en eliminasjonsperiode ville jeg ha holdt meg til rent stevia, ikke blandet med eritrithol.
  – Kokosolje kan du bruke, men jeg er usikker på FODMAP-innholdet i kokossukker. Dette er ikke testet ennå. Alternativt kan du bruke rårørsukker, lønnesirup eller lønnesirup-sukker (kan kjøpes på nett).
  – Vann er den beste tørstedrikk, men du kan også drikke sprudlevann, sukkerfri saft og sukkerfri brus (moderate mengder) om du ønsker litt variasjon. I tillegg kan du drikke flere sorter te enn bare peppermynte-te :)

  Ønsker deg en god helg, Elise!

  Mvh Julianne

  Elise - april 18, 2015

  Hei Julianne :)

  Tusen takk for raskt svar! Det setter jeg stor pris på :)

  Da tror jeg at jeg holder meg unna steviosa sukker og kokossukker. Jeg bruker lønnesirup i laktosefri yoghurt naturell – det smaker godt med en klype hvitt sukker, chiafrø, litt havregryn og blåbær :)

  Jeg er glad i noe søtt som snacks og har tenkt litt på å prøve å lage hjemmelagde konfekter. I den sammenheng lurer jeg på om jeg kan bruke peppermyntedråper? De andre ingrediensene er kokosolje, mørk sjokolade (70 % kakao) og stevia pulver. Ellers er jeg veldig glad i melkesjokolade og la merke til at FODMAP-appen til Monash University sier at 15 g går greit. Hva tenker du – bør jeg unngå også det nå i eliminasjonsperioden?

  Et siste spørsmål; FLUX fluortabletter bør jeg kanskje unngå pga. innholdet av sorbitol og xylitol?

  Tusen takk for råd og tips!

  Ønsker deg også en god helg :)

  Mvh,
  Elise

  Julianne - april 19, 2015

  Hei :)

  Peppermyntedråper kan du bruke, samt resten av ingrediensene i konfekten. Høres veldig godt ut. Nei, du kan spise litt melkesjokolade under eliminasjonsperioden – 15 gram er lav, mens 30 g er moderatFODMAP. Det er laktose som er problemet med store mengder melkesjokolade.

  FLUX, ja! Der sier du noe. Jeg vet ikke hvor mye 1-2 flortabletter har å si for symptomtrigging, men du kan alltids velge munnskyllevann med fluor under denne perioden om du vil være på den sikre siden – uten at jeg tenker at det er nødvendig :)

  Mvh Julianne

Amalie - april 21, 2015

Hei! Takk for svar :):) Det oppklarte en god del!
Hehe ja, du blir vell litt som en lommelege noen ganger. Men jeg setter i hvertfall stor pris på all hjelpen du gir meg/oss!
Leste her på bloggen din for noen dager siden at produktene til Alpro inneholder high fodmaps. Jeg har brukt noen av disse produktene selv i eliminasjonsdietten da jeg dessverre ikke viste at de inneholdt fodmaps. Glemte meg også helt ut en dag og spiste litt mais til tacoen. Gjør dette at jeg må starte helt på ny?? Har holdt på med eliminasjonsdietten i 2 uker nå og vært veldig dedikert bortsett fra disse to matvarene. Håper ikke det ødelegger for mye..
Helt til sist vil jeg bare spørre deg om tips til gode hvitviner man kan ha når man går på eliminasjonsdietten? Liker det meste av hvitviner så tar i mot all tips du har :-)
Igjen – tusen tusen takk for all hjelp! Du har vært en reddende engel for magen min!
Hilsen Amalie

  Julianne - april 30, 2015

  Hei Amalie :) Hehe, godt å høre at du setter pris på tips og råd! Du må ikke starte helt på nytt om du spiser noe som har høyFODMAP, sørg for at du kommer raskt inn i gode lavFODMAP-rutiner igjen så går eventuelle symptomer raskt over. Det er ikke sikkert du merket det en gang? Jeg har desverre ingen gode vintips til deg, jeg hører alltid med de som jobber på polet. Spør etter en god, tørr hvitvin som passer til det du eventuelt skal spise til (for spise, det må du sørge for at du gjør når du inntar alkohol) Husk også at én enhet alkohol er ok under lavFODMAP-dietten! Håper dette var til hjelp, Amalie – fortsett det gode arbeidet.

  Hilsen Julianne

Katrine - april 23, 2015

Takk for en fantastisk side med mye god hjelp! Takk for at du setter fokus på noe som er så viktig for så mange.

  Julianne - april 24, 2015

  :) Bare hyggelig, Katrine. Godt å høre at du setter pris på arbeidet jeg gjør! Ønsker deg en fin helg :)

  Julianne

Trude - april 24, 2015

Hei igjen. :)

Ville bare tipse/spørre om et proteinpulver som jeg hvertfall ser ut til å tåle bra, kanskje du kan se på ingrediensene om det er lavfodmap?
Det er hvertfall veldig deilig å drikke et glass med dette hvis jeg er sjokoladesyk, og så smaker det skikkelig snadder på naturell yoghurt med bær og nøtter/frø.
Er dette noe jeg bør styre unna mtp fodmap?

Trude

  Julianne - april 26, 2015

  Hei :) Så flott at du tåler dette godt, men desverre har det et høyt innhold av FODMAPs. Om du leser ingredienslisten ser du at proteinpulveret inneholder fruktooligosakkarider som nummer 2 – dette er med andre ord snadder for tarmbakteriene våre også! Om du er i gang med eliminasjon/reintroduksjon nå, så ville jeg holdt meg unna dette proteinpulveret. Om du er ferdig med denne prosessen og kjenner at magen din ikke har problemer med proteinpulveret så kan du selvfølgelig inkludere dette!

  Hilsen Julianne :)

Linda - april 26, 2015

Hei. Er Jyttemel (vanlig blå type) lav Fodmap?

  Julianne - april 30, 2015

  Hei! Jyttemel inneholder betefiber (har samme effekt som FODMAP i tarmen), og bør derfor unngås under eliminasjons- og reintroduksjonsfasen av dietten. Test jyttemel når du er ferdig med eliminasjon- og reintroduksjon :-) Julianne

Ewa Bersaas - april 30, 2015

Hei Julianne.
Etter å ha lest den flotte boka di så gikk jeg optimistisk i gang med kostomleggingen.
Jeg har i mange år vært plaget med oppblåst mage, til tider mye luft og forstoppelse, og
i likhet med mange blitt undersøkt med slanger både den ene og den andre veien, sykehusinnleggelse m.m.
Den første tiden gikk det fint og jeg følte at endelig så var det noe som virket.
Men så endret det seg, magen er like oppblåst, men nå har jeg kvalme og diaré og er til tider svimmel.
Er det andre som har hatt slike reaksjoner eller må jeg nå bare velge mellom «pest og kolera»??
Med vennlig ( og litt fortvilet ) hilsen Ewa

  Julianne - mai 3, 2015

  Hei Ewa! Så leit å høre at effekten av å redusere på FODMAPs ikke holdt i lengden. Dette er desverre tilfellet hos noen, da FODMAPs ikke er synderen hos alle. Jeg erfarer derimot at noen ikke opplever ønsket effekt av lavFODMAP fordi de enten:

  1. Ikke spiser regelmessig og dermed ender opp med å spise store måltider når man først spiser (noe som også kan trigge symptomer)
  2. Spiser for mye spelt og havre i løpet av en dag (selv om disse matvarene har et lavere innhold av FODMAPs enn hvete/rug/bygg, vil et større inntak gi mye FODMAPs som kan trigge symptomer).
  3. Fremdeles spiser høyFODMAP-matvarer uten å være klar over det selv.
  4. Har mye ytre stress og bekymringer i livet ellers – denne er viktig. Maten er kun én del som kan påvirke magen.
  – Jeg opplever også at mange ser på kostomleggingen som en stressfaktor i seg selv – og det forstår jeg.

  Jeg håper dette var til noe hjelp, Ewa.

  Mvh Julianne

Trude - april 30, 2015

Hei!

Ville bare tipse om noen boller som ser gode ut :) Er de trygge på dietten?

Trude :)

http://sjelemat.blogspot.no/2014/01/nydelige-lavkarbo-boller.html

Og her er et tips til noe veldig enkelt snacks man kan servere gjester, de er skikkelig snadder når de er varme :D (Jeg har de i ovnen 8 minutter, ellers blir de litt seige)

http://www.mineoppskrifter.no/ristede-salte-mandler-lavkarbo/

  Julianne - mai 3, 2015

  Hei Trude :)

  De bollene så gode ut! De er laget av kokosmel og knuste sesamfrø ser jeg. Kokosmel er fremdeles ikke testet av Monash, derfor ville jeg ikke ha tatt sjansen på bollene under eliminasjonsfasen av dietten. Godt tips om mandlene! Husk at du bør begrense inntaket av mandler (10 per måltid) under eliminasjon/reintroduksjonsfasen av dietten.

  Mvh Julianne :)

Mary Sørensen - mai 4, 2015

Jeg drikker en del Havremelk og finner ikke dette produktet i dine fodmaps-lister. Kan du si meg om den hører hjemme?
Jeg synes boken din er fantastisk og jeg er i planleggingsfasen…

  Julianne - mai 4, 2015

  Hei Mary :) Havremelk er foreløpig ikke testet for FODMAPs, men siden havre er listet som moderatFODMAP antar jeg at havremelk/havreyoghurt vil ligge i samme kategori. Skal du i gang med eliminasjon/reintroduksjon ville jeg ha holdt meg unna havremelk for sikkerhetsskyld. Andre lavFODMAP-alternativer til melk er rismelk, laktosefri/laktoseredusert kumelk eller kokosmelk :) Lykke til med diettstart :D

Elisabeth - mai 5, 2015

Hei Julianne!

Takknemlig for å ha funnet siden din!

Jeg lurer på om du har noen tips til meg vedrørende diagnose på IBS.
Jeg har tatt blodprøver, avf prøver og røntgen uten at noe unormalt påvises.
Mitt store problem er at magen murrer og rumler konstant.
Altså ikke syk, men veldig hemmende i jobbsammenheng og sosiale situasjoner. Ble bedre etter en uke med lav fodmap, men er nå ille igjen etter konfirmasjon i helgen….
Har fått time til gastroskopi, men tror neppe det vil føre til noe mer resultat (og ikke tør jeg heller…)
Tenker at jeg forsøker med lav fodmap en stund til, men man kan vel ikke bare diagnostisere seg selv???

Takknemlig for svar :)

  Julianne - mai 6, 2015

  Hei Elisabeth :) Jeg vil absolutt anbefale deg å gjennomføre gastroskopien du har fått time til, selv om det kan virke skremmende. Finner de ingenting, kan du være trygg på at mageplagene dine ikke skyldes alvorlig sykdom, og først da bør du sette i gang med lavFODMAP-diett. Selvdiagnostisering anbefales ikke :)

  Lykke til!!

  Mvh Julianne

Silje - mai 7, 2015

Hei! :)
Har slitt med mageproblemer over flere år, og kjøpte boken din med en gang jeg oppdaget den, og er nå i gang med eliminering i første uke.
Synes dette er veldig vanskelig, og skulle gjerne hatt råd til å gå til ernæringsfysiolog, da jeg synes det tar veldig lang tid og mye energi å lese seg opp på alt selv. Men får prøve så godt jeg kan :)
Har generelt vært lite glad i å lage mat, men nå som jeg har boken din, og konkrete oppskrifter å følge synes jeg det er mye morsommere å stå på kjøkkenet, i tillegg til at alt jeg har laget denne uken fra boken din har vært kjempegodt! :D

Men det er spesielt en ting jeg sliter med å forstå, og det er angående spelt. Ser at speltmel er oppført som lav fodmap i listen din, og at det er flere oppskrifter i boken med speltmel i. I dag lagde jeg bokhvetepannekaker, men hadde kjøpt det grove melet, og syntes ikke konsistensen var god, så jeg tilsatte litt speltmel for å få den litt bedre. Men så ble jeg usikker på melet, da jeg kom på at jeg hadde lest at det ikke var lurt med spelt under elimineringen. Stemmer dette? Har også fryst ned en porsjon av dine eltefrie speltrundstykker, men kan jeg da ikke spise disse heller de kommende ukene?

Er veldig spent på om dette kan fungere for min mage, og vil derfor ikke gjøre noe som kan få meg til å tro at dietten ikke fungerer, da jeg har stor tro.

Og sånn på tampen; listen over moderate mengder, kan disse spises under elimineringen så lenge man holder seg innenfor de angitte mengdene? :)
Lastet akkurat ned appen til Monash, så er spent :-)

Mvh. Silje :D

  Julianne - mai 12, 2015

  Hei Silje :)

  Godt spørsmål angående spelt. Jeg har skrevet et innlegg om det her: http://lyngstadernaering.no/2015/03/26/spelt-pa-lavfodmap-diett/ :)
  Ja, du kan spise litt av matvarene i den moderate gruppen. Hold deg innenfor mengdebegrensingene og unngå samtidig å spise for mange matvarer som er listet som moderat i samme måltid :) Så flott at du har lastet ned appen! Ønsker deg lykke til videre :)

  Mvh Julianne

  Silje - mai 12, 2015

  Tusen takk for svar!
  Det sto veldig godt forklart, takk for link :-)

  Like etter jeg skrev forrige spørsmål klarte jeg ikke holde meg unna rundstykkene i frysen og vente på svar, så spiste de til frokost. Lav fodmap taco til middag, og etterpå fikk jeg veldig til magesmerter. Spørs om jeg burde holde meg uten speltmel fremover, da det er det eneste jeg kunne reagert på den dagen..

  Uansett, takk for svar :-)

  Julianne - mai 19, 2015

  Du er ditt eget forskningsprosjekt akkurat nå, så det er veldig fint at du oppdaget at spelt kan være et problem for deg. Fortsett det gode arbeidet!

  Mvh Julianne

Ruth - mai 8, 2015

Hei igjen, Julianne :-)

Jeg har nå følgt dietten i to måneder og har opplevd stor forbedring! Gravidmagen er nesten borte, nesten ikke luftplager, mindre romling og mindre diare. Men det har vært en stor omvelting å følge dietten. Jeg var til oppfølging hos legen i dag, og han var litt overrasket over at jeg hadde fått så god respons på dietten. Men han vil at jeg skal følge dietten til ut året før jeg begynner å gjeninnfører høy fodmaps i kosten. Er det normalt? Jeg såg i grunnen frem til å begynne å teste ut allerede nå…..

Før jeg kom i gang med dietten, fikk jeg bekreftet B-12 mangel, og må nå ta sprøyter resten av livet. Formen har vært dårlig pga dette også, så jeg ser jo at det er lurt å følge. I tillegg til diverse andre problemer helsemessig, og min intoleranse mot melkeprodukter, egg og hvete, synes jeg at jeg har fått nok å stri med…men når jeg leser mange av historiene her på bloggen, ser jeg en fellesnevner i mange tilfeller. Det ene er antibiotika kurer. Det gjør stor skade for fordøyelsen vår, og når leger setter pasienter på det, bør de også følges opp med behandling av probiotika samtidig. Mange har nok hatt «barneallergi» mot spesielt melk, som i seg selv kan gi veldig mye krøll for små sarte mager. I dag begynner vel legestanden såvidt å forstå sammenhengen der….

Det jeg har gjort i tillegg til dietten, er å ta et probiotikatilskudd, ta ekstra vitamintilskudd og begynt å drikke vannkefir, som fordøyelsehjelper. Etter at jeg begynte med vannkefir, har magen blitt enda bedre :-)

Jeg er veldig glad for at jeg kjøpte boken din, den har blitt en god medhjelper i hverdagen, og du gjør en utrolig flott jobb for alle oss som sliter med sensitive mager!

Må bare si at hele familien er blitt glad i taco krydderet ditt :-) Så nå lager vi bare taco etter din oppskrift. Gulrotsuppa med svinekjøtt, var nydelig god! Jeg prøvde også å bytte ut spisskummen med appelsin saft og surre grønnsakene i hvitløksolje…nam! ;-) Knekkebrødene dine, er min mann veldig glad i…så jeg må lage nye ofte, og banangranolaen er nesten som snop!

Tusen takk :-)

  Julianne - mai 12, 2015

  Hei Ruth :) Så godt å høre at du har oppnådd fantastiske resultater! Men at du fikk råd om å følge dietten ut året er strengt talt ikke nødvendig eller anbefalt. Om du føler deg klar nå, kan du sette i gang med reintroduseringen.

  Det er altfor mange som ender opp med post-infeksiøs IBS. Å ta probiotika samtidig kan redusere sjansene for dette hos noen!

  Det er spennende å høre at vannkefir har hjulpet deg så mye! Ekte, fermentert mat har jeg også stor tro på og er selv i gang med å lage kefir (melk). Det er veldig spennende og jeg gleder meg til jeg blir vant til smak og konsistens :)

  Veldig hyggelig å høre at oppskriftene faller i smak, og takk for gode tips til suppa! Det skal jeg teste ut :D

  Mvh Julianne :)

Silje - mai 9, 2015

Hei! :)
Har slitt med mageproblemer over flere år, og kjøpte boken din med en gang jeg oppdaget den, og er nå i gang med eliminering i første uke.
Synes dette er veldig vanskelig, og skulle gjerne hatt råd til å gå til ernæringsfysiolog, da jeg synes det tar veldig lang tid og mye energi å lese seg opp på alt selv. Men får prøve så godt jeg kan :)
Har generelt vært lite glad i å lage mat, men nå som jeg har boken din, og konkrete oppskrifter å følge synes jeg det er mye morsommere å stå på kjøkkenet, i tillegg til at alt jeg har laget denne uken fra boken din har vært kjempegodt! :D

Men det er spesielt en ting jeg sliter med å forstå, og det er angående spelt. Ser at speltmel er oppført som lav fodmap i listen din, og at det er flere oppskrifter i boken med speltmel i. I dag lagde jeg bokhvetepannekaker, men hadde kjøpt det grove melet, og syntes ikke konsistensen var god, så jeg tilsatte litt speltmel for å få den litt bedre. Men så ble jeg usikker på melet, da jeg kom på at jeg hadde lest at det ikke var lurt med spelt under elimineringen. Stemmer dette? Har også fryst ned en porsjon av dine eltefrie speltrundstykker, men kan jeg da ikke spise disse heller de kommende ukene?
Er veldig spent på om dette kan fungere for min mage, og vil derfor ikke gjøre noe som kan få meg til å tro at dietten ikke fungerer, da jeg har stor tro.

Og sånn på tampen; listen over moderate mengder, kan disse spises under elimineringen så lenge man holder seg innenfor de angitte mengdene? :)
Lastet akkurat ned appen til Monash, så er spent :-)

Mvh. Silje :D

  Julianne - mai 18, 2015

  Hei Silje! Så flott å høre at boken er til hjelp for deg. Jeg skjønner godt at du er forvirret angående spelt. Les mer om dette her: http://lyngstadernaering.no/2015/03/26/spelt-pa-lavfodmap-diett/ Spelt har et lavere nivå av FODMAPs enn hvete, rug og bygg. Men spiser du spelt til frokost, lunsj og kveldsmat blir det raskt mye FODMAPs fra spelt og du kan oppleve mageplager. Ønsker du å inkludere spelt under eliminasjonsperioden, anbefaler jeg deg å holde inntaket lavt og ikke hver dag. De eltefrie rundstykkene er langtidshevet, noe som gjør de lettere fordøyelig (mange tåler disse godt).

  Matvarene listet som moderat kan du spise under elimineringen, men vær obs på at du ikke kombinerer for mange moderatFODMAP-matvarer i samme måltid – det kan raskt bli for mye. Flott at du har lastet ned Monash appen! Lykke til videre, Silje :)

  Mvh Julianne

Carina - mai 10, 2015

Hei
Utifra listene over lav fodmap ser jeg at spelt og gjær er begge lav fodmap, men under «brød, kjeks og kaker» er bare 100% spelt brød laget med surdeig lav fodmap. Hva betyr dette? Om jeg baker eget brød med vann,spelt og gjær er dette ikke lenger lav fodmap?

Bjørg Anne - mai 10, 2015

Hei, og takk for de tre gratis kapitlene jeg har fått tilsendt. Her var det mange gode råd, boken ble kjøpt. Men det ble faktisk feil bok, to bøker med samme tittel?? Fikk byttet den til den rette LAVFODMAP boken av deg. Masse fine oppskrifter, råd og veiledning. Jeg gikk håpefullt i vei, kjøpte inn, ganske så dyrt å handle helsekostprodukter. Har ikke cøliaki, men råd fra Balder Klinikken for ett år siden, var å holde meg unna gluten, og de påviste høy melkeintoleranse. Ble introdusert for FODMAP, men vanskelig å finne ut av all informasjon på egen hånd, av ernæringsfysiologen der fikk jeg masse oppskrifter, det ble lagt i skuffen dessverre. Ble derfor kjempeglad for din oversiktlige bok, lett å få lyst til å prøve seg frem. Det har jeg gjort, spelt rundstykkene tålte jeg ikke, magen oppblåst og smerter, kokt quinoa, cottage cheese-lapper samme problem. Hirsegrøt gikk heller ikke. Før tålte jeg banan, nå gir den meg også trøbbel. Jeg har ikke IBS, ikke fått påvist, eller hvordan gjøres det? Har vært til gastroskopi, svak lukkemuskel, bruker Somac. CT av mave/galleveier ikke noe galt, men tåler dårlig fet mat så noe må det vel være? Bruker laktosefrie produkter, det går ganske bra, men ikke for mye. Har gått ned mye i vekt, men fastlegen kan ikke hjelpe meg. Dyrt å søke råd hos de private, dessverre. Trener når jeg har overskudd, går turer, men blir mange dårlige perioder pga av oppblåst vond mage, tretthet og bekymringer for hva skal jeg spise?
Takk for at du leser dette her, kanskje du kan gi meg en pekepinn på hvor jeg går videre.
Gode maidager ønskes deg og alle her inne.
Vennlig hilsen
Bjørg Anne

  Julianne - mai 18, 2015

  Hei Bjørg Anne! Så leit å høre at du ikke opplever bedring av dietten. Det som er viktig å huske på er at det kan ta tid før du opplever effekt av FODMAP-reduksjon. I tillegg handler det ikke bare om hva du spiser, men hvordan måltidsmønsteret ditt er, mengder per måltid og ikke minst hvor lang tid du bruker på måltidet. Mange reagerer også på store mengder spelt (selv om spelt har et lavere nivå av FODMAPs enn hvete, rug og bygg). I tillegg til mat, er det viktig å huske på andre faktorer som kan bidra til at magen din slår seg vrang som blant annet stress, angst og bekymringer. La det gå litt tid, vær tålmodig.

  Diagnosen IBS settes når andre sykdommer utelukkes ved hjelp av diverse undersøkelser. Jeg håper dette var til hjelp, Bjørg Anne!

  Mvh Julianne

Carina - mai 11, 2015

Hei, jeg vurderer å forsøke law fodmap kosthold da jeg kjenner meg igjen i mye av symptomene som beskrives som reaksjon på fodmap matvarer. Men jeg klarer liksom ikke helt å overbevise meg selv om at dette kan hjelpe meg fordi jeg (takk og pris) ikke opplever smerter knyttet til magen som ellers vet å oppføre seg lite konsekvent. Jeg har prøvd mye gjennom de ti årene jeg har vært syk, alt fra harde eliminasjonsdietter til antibiotikakurer for å utrydde soppovervekst som alternativ behandler tenkte muligens var årsak til mine plager. Dette gav ingen bedring. Kjenner derfor nå at dersom jeg skal igang med «et nytt prosjekt» så må jeg være motivert og ha troen :) Mitt største problem er at jeg er utmattet, svimmel, ør i hodet som om jeg er forgiftet, tidvis løs avføring, veldig stor mage uten at der alltid er luft inni der. Jeg lurer derfor på om det er andre som ikke opplever smerter i magen, men som likevel unngår fodmap matvarer for å oppnå mer energi?

  Julianne - mai 19, 2015

  Hei Carina,

  Du sier at du kjenner deg igjen i flere av symptomene man kan oppleve i forbindelse med inntak av mye høyFODMAP-mat, hva slags symptomer merker du? Det er ikke alle IBS-pasienter som opplever direkte magesmerter, de fleste beskriver «smertene» som ubehag, stinnhet og av og til mageknip. Er dette noe du også opplever?

  Mvh Julianne

Miriam - mai 14, 2015

Hei :)
Jeg er nå på siste uken med reintroduksjon fasen og har er spørsmål til deg. Når man har funnet ut hvilke type karbohydrater man reagerer på hvordan vet man hvilke mat som hører til hvilke karbohydrat?
Vet at man kan se mye av det på Monash appen, men du har noen ting på dine lister i boka som ikke står i appen.
Håper du kan gi meg et svar på dette!
Mvh Miriam :)

  Julianne - mai 19, 2015

  Hei Miriam! Jeg legger dette ut om ikke lenge, følg med på bloggen :)

  Julianne

Wanja - mai 15, 2015

Hei
Flott å finne din side med masse oppskrifter. Akkurat fått beskjed jeg må gå på Fodmap diett. utrolig vanskelig å starte. Jeg sliter såpass med magen at jeg klare ikke trene normalt eller bevege meg. løper under 1 km så må jeg stoppe å gå. alltid vondt ett sted i magen. hatt det ett år så er under utredning der enda. men i tillegg mener legen jeg har irritabel tarm . Er det noen måltidserstattere man kan spise når man er utrolig sugen på søtt? for eksempel atkins? Tenkte kjøpe boken din da det er så vanskelig å Google oppskrifter hele tiden. takk for en inspirerende side. Mulig jeg kommer til deres klinikk en dag:)

  Julianne - mai 19, 2015

  Hei Wanja! Så leit å høre at du sliter med magen. Jeg håper dietten vil ha god effekt for deg! Les deg godt opp før du setter i gang, og da vil jeg selvfølgelig anbefale boken min. Den inneholder mer enn bare oppskrifter :) Når du er sugen på noe søtt, kjenner jeg desverre ikke til noen måltidserstattere. Jeg liker å ta meg en skål med laktosefri yoghurt, litt bær, hakkede nøtter, litt lønnesirup og en bit mørk sjokolade – det blir jeg mett av og veldig tilfredsstilt. Kanskje noe for deg også? :) Kom gjerne på klinikken, så hjelper jeg deg i gang!

  Mvh Julianne

Bjørnar - mai 16, 2015

Hei,

Har nettopp satt igang med fodmap dietten og innser at den største utfordringen for meg er mat på tur. Jeg er mye på tur i fjellet og på lengre turer har jeg basert meg på drytech(real turmat), frysetørket mat som bare tilsettes varmt vann. Velsmakende, enkelt og næringsrikt. Problemet er at alt så langt jeg har oversikt er tilsatt løk! Ibs plager er ikke det kjekkeste når man skal yte på en langtur på ski eller til fots i fjellet, så er veldig interessert i å høre om det finnes noen gode alternativer til turmat? Energibarer og energibombene er gull, men å bære med seg middagsmat som ikke veier mye er en utfordring…

Mvh
Bjørnar

  Julianne - mai 19, 2015

  Hei Bjørnar! Jeg forstår utfordringen din, og den er ikke lett. Jeg kjenner desverre heller ikke til drytech mat uten løk, men jeg skal se nøyere på dette når jeg er innom en turbutikk. Det er interessant. Hvor mange dager skal du på tur i strekk, eller er det snakk om en lang dagstur hvor du trenger å ha med deg et solid måltid? For at maten ikke skal være tung å bære med seg, kan du sørge for at maten er energitett – det vil si at den inneholder mye kalorier, næring og mindre volum. Tilsett olje, laktosefri fløte eller kokosmelk i retten. Om det er andre erfarne turgåere har innspill på din problemstilling, så er det bare å komme med tips her :)

  Mvh Julianne

Anne Kristine - mai 18, 2015

Hei og takk for flott blogg md fine oppskrifter og god inspirasjon.

Jeg er i gang med å forsøke og spise mer magevennlig og jeg merker forskjell allerede. Utrolig inspirerende! Utfordringen min er hva jeg skal ertstatte brød med. Så jeg har bakt både havrbrødene og de eltefrie rundstykkene. Jeg fikk imidlertid en del symptomer og lurer på om jeg kanskje ikke tåler spelt. Er det for mye fodmap å spise litt havregryn til frokost, 2 eltefrie rundstykker til lunsj og havrebrød/ knekkebrød til kvelds?

Takk for svar!

  Julianne - mai 19, 2015

  Hei Anne Kristine, jeg forstår utfordingen din. Og ja, det kan raskt bli for mye havre og spelt i løpet av en dag om du spiser det til både frokost, lunsj og kvelds. Sørg for å variere måltidene dine i løpet av en dag, f.eks yoghurt med müsli og bær til frokost, salat eller omelett til lunsj, kjøtt og grønnsaker til middag og eventuelt magevennlige knekkebrød med pålegg til kvelds. Oppskrift her: http://lyngstadernaering.no/2015/03/18/hjemmelagede-knekkebrod-lavfodmap/ :)

  Mvh Julianne

Laila - mai 19, 2015

Bra!

Ingvild - mai 22, 2015

Huff, nå lurer jeg på om jeg har ‘ødelagt’ hele eliminasjonsfasen. Ved siste innkjøp av havregryn kjøpte jeg feil, vanlig istedenfor glutenfri. Jeg har vært litt dårligere i magen den siste uka, uten at jeg har satt det I sammenheng med havregryn. Men etter å ha lest Cecilie sin IBS historie, begynner jeg å lure på om det er dette som er årsaken. Jeg kan heller ikke drikke øl, eller spise ris. Jeg er ferdig m eliminasjonsfasen over helga, men må jeg forlenge den eller starte helt på nytt?

  Julianne - mai 22, 2015

  Hei Ingvild :) Nei, du har nok ikke ødelagt eliminasjonsfasen. I utgangspunktet trenger du ikke spise glutenfrie havregryn på lavFODMAP-diett, det er like mye FODMAP-karbohydrater i glutenfrie havregryn som i vanlige. Merker du forskjell når du spiser glutenfrie havregryn kontra vanlige? Problemet som ofte kan oppstå, er at mange har en tendens til å spise havre til flere måltider i løpet av en dag, noe som gjør at magen reagerer.

  Om du ikke føler magen fremdeles er litt i ulage etter helgen, kan du forlenge eliminasjonsfasen noen dager eller en uke til du føler deg helt klar til testfasen. Det er viktig at du er såppas bra at du kan vurdere om du reagerer på de ulike testmatvarene. Lykke til og bra jobba!!

  Mvh Julianne

Ingvild - mai 22, 2015

Takk for raskt svar. Det er godt mulig at det er som du sier, for mye havre. Jeg har en tendens til å spise det samme både til frokost og lunsj. Dette skal sjekkes ut. Eliminasjonsfasen har forøvrig gått kjempefint. Gleder meg til å begynne med neste fase. Takk for flott blogg og bok

  Julianne - mai 22, 2015

  :)

Lise Brandsborg - mai 22, 2015

Hvordan er det å ta kosttilskudd og protein shaker (Everyday+ og cappuccino shake, begge fra Eqology) Flott side du har, vurderer sterkt å kjøpe boka:)

  Julianne - mai 23, 2015

  Hei Lise :) Hva inneholder kosttilskuddet og proteinshaken? Hilsen Julianne

Lise Brandsborg - mai 23, 2015

Å det er ei laaang liste. Shaken inneholder melk, melkeprotein og soyaprotein (men jeg slo ikke ut på laktoseintoleranse). Kosttilskudd er vanlig multivitaminer og omega. Takk for raskt svar. God pinse:) Hvordan er det forresten å bruke red/green curry og rød/grønn pesto i retter, veldig glad i sterk mat

  Julianne - mai 23, 2015

  Hoho :) Kopier gjerne inn listen om du finner den på en nettside eller lignende, den kan innholde andre FODMAPs enn laktose (f.eks. søtstoff og fiber). Multivitaminer er ofte uproblematisk når det gjelder FODMAPs. Rød/grønn curry og pesto inneholder ofte løk eller hvitløk så det beste er nok å lage sine egne fra bunn uten FODMAPs. Kajennepepper/chili og ingefær er lavFODMAP om du ikke har problemer med sterk mat :) Julianne

Oystein H - mai 23, 2015

Hei. Hvilke matvarer er «trygge» fodmap hvis man har fått påvist fruktose malabsorpsjon og er allergisk mot egg?

marianne Amundsen - mai 24, 2015

Hei!
Tusen takk for mange spennende oppskrifter,jeg gleder meg til å prøve flere av de.Jeg har nettop oppdaget siden din og ble veldig nysjerrig på denne dietten.
Jeg lurer bare på en ting,og det er om du kjenner til bruken av havremelk?Jeg bruker den i frokostblanding og i kaffe,og den er god og søt og jeg tenker at den kan være ett alternativ i vafler og div.Hva tror du?
Vh.Marianne:)

  Julianne - mai 24, 2015

  Hei Marianne :) Takk for hyggelig kommentar!

  Havremelk er fremdeles ikke testet for FODMAPs, og det derfor jeg ikke anbefaler havremelk i store mengder under eliminasjon- og reintroduksjonsfasen av dietten. Havre har et moderat innhold av FODMAPs og siden FODMAPs er vannløselige, inneholder nok havremelk en del FODMAPs (uten at vi kjenner mengdene). Test større mengder havremelk under reintroduksjonsfasen av dietten, for å teste din toleransegrense for melken :)

  Mvh Julianne

Lise Brandsborg - mai 25, 2015

INGREDIENSER CAPPUCCINOSMAK
Myseproteinisolat, soyaproteinisolat, melkeprotein (80 % kasein, 20 % myse), fiber (acacia fiber, inulin), fettpulver (soyaolje, glukosesirup, melkeprotein), mineraler (kaliumsulfat, magnesiumkarbonat, kalsiumkarbonat, natriumfosfat, jernpyrofosfat, sinksulfat, kaliumjodid, natriumselenitt, kobbersulfat, mangansulfat), karamell, aroma (cappuccinosmakl) fortykningsmiddel (guargummi, xantangummi), søtningsmiddel (steviolglykosid), vitaminer (vitamin E, vitamin C, vitamin B3, vitamin A, D-biotin, pantotensyre, folsyre, vitamin B12, vitamin B2, vitamin B6, vitamin D3, vitamin B1).
NÆRINGSINNHOLD CAPPUCCINOSMAK
Ernæringsverdier:
100 g*
26 g**
Energi (kJ)
1581
903
Energi (kcal)
378
216
Protein
62 g
25 g
Karbohydrater
2.7 g
13 g
hvorav sukker
2.1 g
13 g
Fett
9.5 g
6.5 g
hvorav mettet
1.6 g
2.8 g
hvorav linolsyre
4.4 g
1.1 g
Fiber
15 g
4 g
Natrium
0.5 g
0.2 g
Salt
1.3 g
0.6 g
*Per 100 g pulver
**Per 26 g porsjon inkl. pulver og lettmelk

  Julianne - mai 25, 2015

  Hei igjen! Dette proteinpulveret er tilsatt inulin (fiber) som kan trigge symptomer. Jeg ville derfor ha unngått dette under en eliminasjon- og reintroduksjonsfase av dietten og heller testet dette ved et senere tidspunkt :) Mvh Julianne

Lise Brandsborg - mai 25, 2015

Ok, tusen takk for tilbakemelding. Ha en fin dag:))))

  Julianne - mai 25, 2015

  Takk det samme :-)

Lise Brandsborg - mai 25, 2015

hei igjen:) På Listen din over ting man kan nyte står soyamelk, men ser nå at du har listet den som rød (høy) på oligosakkarider på en annen liste. Kan jeg ikke drikke det da?

  Julianne - mai 25, 2015

  Hei Lise :) Soyamelk laget av soyaproteiner er lavFODMAP, men den er vanskelig (omtrent umulig) å finne i Norge. Soyamelken som selges her til lands er laget av avskallede soyabønner, noe som gjør at soyamelken er høyFODMAP (oligo-galaktaner). Unngå derfor soyamelk :)

Irene - mai 25, 2015

Hei Julianne. Takk for det arbeidet du gjør for oss med IBS. Nå har jeg kjøpt boka di og tenkte å sette i gang i morgen med Fodmapdietten.
Jeg lurer på om vitamintilskudd er fodmap? Jeg skal også ned 10 kg og er ikke så flink til å spise frukt og grønt.
Hvilke tilskudd er lurt å ta?

  Julianne - mai 26, 2015

  Hei Irene :) Det er sjeldent store mengder FODMAPs i multivitaminer om det var det du tenkte på? Generelt vil jeg anbefale de fleste å ta tran, men ellers er det vanskelig å gi deg konkrete anbefalinger på vitaminer og mineraler. Dette er et behov som varierer fra person til person og som avhenger av hva du får i deg gjennom kostholdet. Lykke til med diettstart, Irene :) Mvh Julianne

Lise - mai 26, 2015

Hei
Jeg spiser et glutenfritt knekkebrød som jeg trodde var trygt, men får likevel vondt i magen. Ingrediensene er vann, solsikkefrø, soyabønner, linfrø, gresskarkjernemel, sesamfrø, valnøttkjerner, fiberhusk, bakepulver, salt og tamarikrydder. Er det noe av dette som er verstinger, finner de ikke på listene?

  Julianne - mai 26, 2015

  Hei Lise :) Soyabønner er høyFODMAP, så det er sannsynligvis grunnen til at du får vondt i magen av knekkebrødene du spiser! Mvh Julianne

Lise - mai 26, 2015

Jammen ikke lett dette her. Er det noe brød/knekkebrød eller annet man kan kjøpe ferdig i butikk/bakeri som er greit for oss med trøblete mage?

Kristin - mai 26, 2015

Hei, jeg er 32 år og har fjernet tykktarmen for 18 år siden pga. ulcerøs colitt. Jeg er veldig plaget med luft og til tider dårlig mage. Jeg tror at hvete er noe jeg ikke bør spise, men jeg tester ikke positivt på cøliaki. Det står at mat med høy FODMAP irriterer tykktarmen, men denne har jo ikke jeg. Tror du FODMAP-dietten er noe for meg? Og hvordan begynner jeg? Skal jeg stoppe med all høy FODMAP en stund og så introdusere mat fra en og en av gruppene? Hvor lenge bør jeg holde meg unna høy FODMAP før jeg kan begynne å sjekke hva jeg tåler?

  Julianne - mai 26, 2015

  Hei Kristin! Det er ikke umulig at du vil ha effekt av å redusere på FODMAPs i kostholdet ditt, men jeg kan desverre for lite om din tilstand til å uttale meg. Jeg vil derfor råde deg å ta en prat med legen din før du eventuelt setter i gang. Mvh Julianne :)

Lise - mai 26, 2015

Å TUSEN TAKK! Det hjalp veldig, nå gleder jeg meg til å handle i morgen

  Julianne - mai 26, 2015

  Så bra :D

Meg - mai 26, 2015

Hei. Skal begynne med fodmaps diett. Det jeg luer på er om frokostblandinger/musli som bare innehelder havre og litt søtningstoff kan spises? Ser en del frokostblandinger inneholder byggmaltestrakt. Ser det står at bygg innehelder mye fodmaps, men vet ikke hvordan det er med byggmaltestrakt. Om en skal legge på seg, hva mer i tillegg en skål med havregrøt må en spise til frokost? En posjon havregrøt er vel litt lite?

  Julianne - mai 28, 2015

  Hei :) Jeg er ikke 100 % sikker, men jeg tenker at byggmaltekstrakt bør unngås under eliminasjonsfasen av dietten. Lag heller din egen frokostblanding!
  Lag havregrøt med kokosmelk, tilsett frø/nøtter eller olje (linfrøolje/rapsolje/kokosolje) i grøten for å øke kaloriinnholdet. Det kan hjelpe :) Mvh Julianne

Line - mai 26, 2015

Hei Julianne,
Tusen takk for en kjempe flott bok og blogg, har vært utrolig hjelpsom i en litt forvirrende IBS verden. Fikk diagnosen IBS for ca 6 mnd siden, og har fulgt eliminasjonsdietten og har begynt å føre inn mat igjen. Merker jeg er veldig sensitiv overfor hvete, laktose og endelig frukt og grønt. Det jeg nå ønsker er å gå litt ned i vekt, og forsøkte lavkarbo en stund, men magen min ble veldig oppblåst og ble plaget med diaré igjen. Så…Jeg tenkte å gå tilbake til fodmap kost, men er det vanskeligere å oppnå vektnedgang på fodmap? Og hva kan jeg I så fall gjøre for å tilpasse det til vektnedgang? Har du noen råd?

  Julianne - mai 28, 2015

  Hei Line, takk for hyggelig kommentar! Det er ikke vanskeligere å gå ned i vekt ved å lavFODMAP enn andre «dietter». Du forteller at du har gjennomført eliminasjon- og reintroduksjon og har funnet ut at du er senstiv for hvete (fruktaner), laktose og frukt og grønt. Hvilke frukter/grønnsaker reagerer du på? Et generelt råd for å oppnå vektnedgang og samtidig holde magen i balanse, bør du basere kostholdet ditt på sunne råvarer du tåler, spise regelmessige måltider og unngå store mengder sukker og raske karbohydrater. En velfungerende mage gir også ofte mer energi og overskudd til fysisk aktivitet, noe som også er viktig for å oppnå vektreduksjon :)

  Mvh Julianne

Lise - mai 27, 2015

Multi Energy fra Eqology gir meg masse energi, og håper dette er noe jeg trygt kan fortsette med. Kan du lese gjennom ingrediensene og se om det går greit?
INGREDIENSER
Konsistensbevarer (glyserol), rød druejuicekonsentrat (vitis vinifera), schisandraekstrakt (Schisandra sinensis), ekstrakt av russisk rot (Eleutherococcus senticosus), ginsengekstrakt (Panax ginseng), artisjokkekstrakt (Cynara cardunculus), kolanøttekstrakt (Colae semen), gurkemeieekstrakt (Curcuma longa), acaibærekstrakt (Euterpe oleracea bacca), mateekstrakt (Mate folium), grønn teekstrakt (Camellia sinensis), lakrisrotekstrakt (Liquiritiae radix), løvetannekstrakt (Taraxacum officinale), rosmarinekstrakt (Rosmarinus officinalis), kvannekstrakt (Angelica archangelica), surhetsregulerende middel (sitronsyre), ekstrakt av rød solhatt (Echinacea purpurea), tranebærekstrakt (Vaccinium oxycoccus), matremekstrakt (Chrysanthemum parthenium), ekstrakt av aloe vera (Aloe vera), yuccaekstrakt (Yucca brevifolia), jernurtekstrakt (Verbena officinalis), isopekstrakt (Hyssopus officinalis), melisseekstrakt (Melissa officinalis), timianekstrakt (Thymus vulgaris), sarsaparillaekstrakt (Sarsaparilla radix), grapefruktkjernekonsentrat (Citrus paradisi), sitronaroma, søtstoff (taumatin).

  Julianne - mai 28, 2015

  Hei! Her var det mange ingredienser jeg ikke kjenner til og som ikke er testet for FODMAPs. Om du får energi av dette kosttilskuddet, kan du helt sikkert fortsette. Vurder heller å redusere mengdene under eliminasjonsfasen av dietten :)

Ingvild - mai 28, 2015

Hei.
Igår lagde jeg meg potetsalat av lettmajones og laktosefri rømme, vårløk (det grønne), salt og pepper. Idag har jeg vært kjempeoppblåst og i dårlig form. Nå spiste jeg litt av den samme salaten til middag og samme reaksjon. Hva gjør jeg feil? Jeg er i første uka på reintroduksjonsfasen nå.

  Julianne - mai 28, 2015

  Hei Ingvild! Så leit å høre at du føler deg dårlig. Men er du i første uka av eliminasjonsfasen eller reintroduksjonsfasen?

Ingvild - mai 28, 2015

Hei igjen. Jeg er i reintroduksjonsfasen uke 1

  Julianne - mai 28, 2015

  Hvilken FODMAP-gruppe reintroduserer/tester du? :-)

Ingvild - mai 28, 2015

Polyoler

  Julianne - mai 28, 2015

  Kan det ikke da tenkes at du reagerer på matvaren du testet som inneholder polyoler, og ikke potetsalaten? :)

marianne Amundsen - juni 1, 2015

Hei igjen!
Har du noe erfaring med havremelk?Kan ikke finne noe sted om det er ok,og jeg er i tvil selv.håper du kan svare meg på det.
Marianne(maggan)

  marianne Amundsen - juni 1, 2015

  hei igjen!
  Det går visst litt surr for meg og jeg ser jeg har spurt om dette før.Det er så mye nytt jeg prøver ut nå,så jeg roter litt oppi alt kjenner jeg.;(
  Beklager!!:)

  Julianne - juni 3, 2015

  Hei Marianne! Jeg forstår godt at det er mye å forholde seg til, så det er bra du spør :) Jeg regner med at du fant svaret du letet etter? Hilsen Julianne :)

Sue - juni 3, 2015

Hei.

Ble tipset om denne bloggen, og har en ting jeg lurer på :)

Har slitt med magen i mange år og prøvd forskjellige dietter, tatt tester, vært hos naprapat osv. Siste legen jeg var hos sa jeg hadde IBS… Har hørt at low fodmap dietten er bra for oss med IBS, men jeg blir veldig dårlig av kylling, kjøtt, kjøttdeig og sort sett all fisk… Nå er jeg på dag 3 med low fodmap dietten, og har blit dårlig 3 av 3 dager, har spist kylling og biff med en enkel salat ved siden av. Hvor lang tid tar det før kroppen venner seg til fodmap, bør jeg prøve meg på mer kjøtt og kylling eller burde jeg prøve meg på kun vegetarmat istedenfor?

  Julianne - juni 4, 2015

  Hei Sue! Så hyggelig at du ble tipset om bloggen min. Det varierer veldig fra person til person hvor lang tid det tar før man eventuelt merker forbedring på lavFODMAP-diett. Det kan ta fra noen dager til noen uker, så det gjelder å være tålmodig. Det er vanskelig for meg å gi deg konkrete råd basert på det du forteller, da trenger jeg en lengre samtale med deg. Men rene, animalske proteinkilder er i utgangspunktet trygt på lavFODMAP-diett. Om du føler du reagerer kraftig på kjøtt og fisk, kan du alltids teste en begrenset periode uten dette og heller velge annen lavFODMAP-mat. Dette kan du gjøre i samråd med din lege eller en ernæringsfysiolog slik at du får god veiledning og hjelp til å vurdere symptomene dine. Om du velger å kutte ut kjøtt/fisk/kylling bør du være nøye med å inkludere egg og meieriprodukter (laktosefrie) om du tåler dette. Mvh Julianne

  Sue - juni 4, 2015

  Tålmodighet er ikke noe jeg har, hehe :) Har vært hos flere ernæringsyfiologer, og føler at jeg må prøve mest ut selv. I tillegg til kjøtt så reagerer jeg også på egg dessvere, og laktosefrie produkter. Aner ikke hva jeg skal gjøre lenger, for jeg blir dårlig av nesten alt jeg putter i munnen…

  Julianne - juni 6, 2015

  Ingen drømmesituasjon du er i, Sue. Jeg har skrevet et innlegg om vegansk lavFODMAP-diett uten kjøtt/fisk/egg og meieriprodukter som kan være til hjelp: http://lyngstadernaering.no/2015/05/28/vegansk-og-vegetarisk-lavfodmap-diett-og-litt-om-soyaprodukter/ :) og husk: vær tålmodig ;) hilsen Julianne

  Sue - juni 6, 2015

  Takk, skal kikke på linken. Er veldig slitsomt å gå sånn som dette, og det hemmer hverdagen veldig mye, men skal prøve å våre mer tålmodig når jeg prøver ut fodmap :)

Marlene - juni 4, 2015

Hej. Om jag har förstått det riktigt ska man helst inte äta nåt som innehåller inulin om man ska gå på lavfodmap diett. Just nu dricker jag shake från Herbalife å äter fiber-urte tabletter som innehåller inulin. Ska jag helst inte äta/dricka det då?
Hilsen Marlene

  Julianne - juni 4, 2015

  Hei Marlene :) Det stemmer. Inulin er en FODMAP, så om du skal i gang med eliminasjonsfasen, bør du holde deg unna produkter som inneholder inulin. Mvh Julianne :)

Ane - juni 4, 2015

Litt rart spørsmål det her. Blir alltid veldig dårlig hvis jeg spiser kakedeig eller røre. Jeg pleier jo helst å spise kaken stekt, men det hender at jeg smaker litt på deigen og… Jeg blir alltid veldig dårlig rett etterpå. Er det samme om det er gjærdeig eller pannekakerøre. Alt i deigen er lav fodmap og jeg trenger ikke spise mer enn en spiseskje også blir jeg dårlig med en gang. hvis jeg spiser feks et spelt rundstykke blir jeg ikke dårlig på samme måte. Er det noe med «rått» mel som gjør at jeg reagerer sånn på deigen?

  Julianne - juni 4, 2015

  Hm, det er ikke godt å si! Det er ikke sikkert det er melet som er problemet, men andre ingredienser? Kanskje rått egg er synderen? Bare en tanke :) Det viktigste er at du har funnet ut at å spise deig gir deg problemer – så det bør du kanskje unngå i fremtiden :) Hilsen Julianne

M - juni 6, 2015

Hei! Mistenker at jeg har IBS og vil nå gjøre et forsøk på low fodmap kosthold.Kjenner du til om dette er en tilstand som kan gå over etterhvert, eller er det noe mn må belage seg på å leve med resten av livet? Jeg har lest at psykiske utfordringer kan påvirke tarmfunksjonen og at dette ofte er den underliggende årsken. Er dette noe du kjenner til?

Vennlig hilsen
M

  Julianne - juni 6, 2015

  Hei M! Om du mistenker at du har IBS, bør du først og fremst ta kontakt med legen din og få bekreftet at plagene dine ikke skyldes annen sykdom. IBS er en kronisk tilstand, men de fleste opplever gode perioder. Et FODMAP-redusert kosthold kurerer ikke IBS, men kan lindre symptomene og dermed bidra til mindre plager og bedre livskvalitet. Mage- og tarmplager kan henge sammen med psykiske utfordringer, det er helt klart. Om det er årsaken til plagene, det er ikke godt å si. For noen kan mageplagene i seg selv være en faktor som fører til bekymring, angst og stress som igjen kan påvirke tarmfunksjon = ond sirkel. Hva kom først? Det er mye vi ikke vet om årsaken til at noen har en mer sensitiv tarm enn andre. Heldigvis forskes det mye på dette området om dagen. Mvh Julianne

  M - juni 8, 2015

  Tusen takk for raskt og informativt svar! :)

Anonym - juni 9, 2015

Hei Julianne!

Jeg har i mange år slitt med mye luft i magen, diare samt magesmerter. Jeg er i dag 19 år og problemene startet da jeg var 13 år. Jeg startet å spise spelt, uten at jeg følte meg 100 % frisk. For et par år siden gikk jeg over til glutenfri mat, noe som har funket meget bra(jeg har fått påvist at jeg IKKE har cøliaki). I dag var jeg på koloskopi og svarene jeg fikk var at jeg mest sannsynlig har en irritert tarm. Legen jeg hadde, mente jeg burde sjekke ut denne bloggen, samt boka du har skrevet. Jeg føler mye av det du skriver og tips, matcher mine plager.
Det jeg lurer på er om jeg kan spise «vanlig» mat når jeg f. eks er på besøk hos folk og om jeg må fortsette å spise glutenfritt brød(utrolig dyrt i lengden) også hjemme? Går havregryn greit? Og er 100% speltbrød av surdeig eneste løsning som «normalt» brødmåltid?

Håper på svar fra en allergilei gutt!

  Julianne - juni 12, 2015

  Hei du :) Så leit å høre at du sliter med magen. Det finnes desverre ingen kur mot IBS/irritabel tarm, men lavFODMAP-dietten har vist symptomlindrende effekt hos svært mange som sliter med det samme som deg. Dietten handler om å redusere på mat som inneholder visse kortkjedede karbohydrater som kan skape magetrøbbel hos mennesker med sensitiv mage. Jeg anbefaler deg å lese mer her på bloggen og boken før du setter i gang, så vil du se at dietten ikke er så begrensende som det kan se ut til. Her finner du mange oppskrifter som du kan bruke som alternativ til brød osv. Men det beste og enkleste er nok å bytte ut noen av brødmåltidene dine med annen mat, som f.eks salater, omeletter, forskjellig type grøt eller laktosefri yoghurt med nøtter og bær. Surdeigsbrød av 100 % spelt er et godt alternativ, men glutenfritt brød duger også. Om du bor i nærheten av Oslo, jobber jeg på Klinikk for Alle, Majorstuen og kan hjelpe deg i gang og følge deg opp med dietten :) Ønsker deg lykke til og god bedring!

  Mvh Julianne

Marit Moen - juni 10, 2015

Hei.
Har akkurat mottatt boken din og gleder meg til å utforske den. :)

Akkurat nå har jeg bare et spørsmål: Er moreller lav eller høy FODMAP?

  Julianne - juni 10, 2015

  Hei Marit :) Takk for hyggelig melding! Kirsebær er høy, så jeg har en sterk antagelse om at moreller også er høyFODMAP. Jeg håper du blir fornøyd med boken :D
  Mvh Julianne

Meg - juni 11, 2015

Hei. Hvordan er det med surdeig av rug? Inneholder det mye formaps. Ser Set sto surdeig av rug i en del speltbrød mikser

  Meg - juni 11, 2015

  Hàr ikke så mye bakemuligheter på kjøkkenet mitt og etter å ha leita litt, ser eg dei fleste speltbrød/brødmikser inneholdet surdeig av rug. Går det bra, eller ikke?

  Julianne - juni 12, 2015

  Hei :) Er dette ferdige brødmikser som kun skal blandes i væske? Surdeigsbrød av 100 % spelt er lav, men om du baker selv kan du bruke en starter av rug (1 ss) som du frisker opp med speltmel :)

  Julianne - juni 12, 2015

  Surdeigsbrød av rug inneholder mye FODMAPs og bør unngås. Lager du surdeigsbrød fra bunn hjemme og har en surdeigsstarter basert på rug, kan du bruke denne om du ellers bruker speltmel :)

  Hilde - juni 12, 2015

  Tenkte på slik regal brdødmiks av spelt, såg den inneholder surdeig av rug. Har sett litt etter oppskrifter på speltbrød/rundtykke, men synes det var så lang hevetid på deig 1

  Julianne - juni 12, 2015

  Om spelt ikke er et problem for deg, kan du absolutt teste brødmiksen fra regal :) Hvis ikke har vi de eltefrie speltrundstykkene du finner oppskrift på her på bloggen, som du kan la heve over natten. Det krever litt mer planlegging, men så blir resultatet veeeldig godt også da ;) Hilsen Julianne

  Hilde - juni 12, 2015

  Er i testperioden enda, så må forsøke meg litt fram.

Marlene - juni 12, 2015

Hej Julianne
Har konstaterat att jag har IBS. Vad är det som kan vara bra för mig att äta före å efter träning?
Hilsen Marlene :)

  Julianne - juni 12, 2015

  Hei Marlene! Det er viktig med påfyll etter treing, gjerne i form av proteiner og noe karbohydrater. Gode lavFODMAP-alternativer rett etter trening er f.eks. en banan m. en halv boks cottage cheese (4 ss), en laktoseredusert litago eller en laktosefri gresk yoghurt med jordbærsmak (om du er på farten og må innom en butikk). Sørg for å få i deg et skikkelig måltid 1-2 time etter trening for optimal restitusjon :) Mvh Julianne

Hilde - juni 12, 2015

Hei. Hvordan er det med smør/margarin. Regknar med at vanlig smør og margaring inneholder mye fodmaps? Hvilken type smør og margarin kan en bruke?

  Julianne - juni 12, 2015

  Hei Hilde :) Smør og margarin er begge naturlig lav på laktose og FODMAPs. Bruk det smøret du liker best :) Mvh Julianne

M - juni 12, 2015

Hei! Jeg har lest flere steder at hyonoterapi kan være til god hjelp og i flere tilfeller fatisk helbrede IBS. jeg er skeptisk og lurer på om du har hørt noe om dette, eller har noen erfaring her? :)

  Julianne - juni 18, 2015

  Hei! Veldig interessant dette med hypnoterapi og IBS-pasienter. Det er gjort litt forskning på dette, og resultatene viser at noen opplever tilfredsstillende effekter av hypnose – ikke bare ved tarmplager, men også ved andre plager som kommer i tillegg til IBS. Jeg har selv ikke hørt om eller møtt noen som har testet dette. Har du lest denne? http://forskning.no/alternativ-behandling-sykdommer/2013/01/hypnose-mot-irritabel-tarm :)

  M - juni 20, 2015

  Takk for svar! Ja, synes også det er veldig spennende om det faktisk kan hjelpe. Stress kan jo ofte forverre situasjonen, så mulig det ligger noe i det. Jeg synes det er kjempefint at du har denne bloggen og tar deg så god tid til å svare grundig på spørsmål. Jeg har lært mye bare av å lese gjennom kommentarene og andres spørsmål her. Det føles så håpløst ut når kroppen ikke samarbeider og man ikke vet årsaken, men etter mye testing hos ulike leger og denne kunnskapsrike bloggen er jeg blitt mye klokere og mer avslappet til situasjonen. Nå er blikket rettet fremover og jeg vil gjøre det absolutt beste ut av situasjonen. Så et stort TAKK til deg som har bidratt til det :)

  Julianne - juni 22, 2015

  Det er mye man kan gjøre :) Jeg tror veldig mange vil nok ha god nytte av både yoga, mindfullness og lignende for å redusere stress i hverdagen. Det er en vanlig trigger desverre. Veldig godt å høre at du setter pris på bloggen :) Jeg blir så glad for at du finner motivasjon og kunnskap her! Så tusen hjertlig takk for gode ord.

  Julianne :)

hilde - juni 13, 2015

jeg synes det er veldig tiltak og lite lyst å skulle begynne å bake speltbrød/runstykke og andre bakervarer med lav fodmaps då jeg har et veldig lite kjøkken, må ta oppvasken for hand og har mye fukt/råteskader på kjøkkenet i leiligheten jeg leiger. Er litt vanskelig å komme i gang. Har sett mye av det ferdige speltbrødet/rundstykker og andre matvarer som dei selger i butikken at det inneholder hvete, rug og andre ingredienser. Har du noen tips? kan evt høyre med noen jeg kjenne om jeg kan låne et kjøkken

  Julianne - juni 14, 2015

  LavFODMAP-dietten krever en del matlaging fra bunn, desverre. Et godt alternativ til brød er f.eks lavFODMAP-vafler om du har et vaffeljern? Ellers går det også an å kjøpe ferdige surdeigsbrød av 100 % spelt i noen bakerier (Godt Brød, f.eks) En bakekveld hos en bekjent er jo både trivelig og en god måte å skaffe deg brød på bordet :)

Meg - juni 18, 2015

Hei. Har nett komt i gang med fodmaps dietten. Er i startfasten enda. Om en ikke har påvist cøliaki, går det greit å ete glutenfrie produkter,som finnes i butikken, som knekkebrød og rundstykker? Har en gåen frys, så venter på å få en ny frys, så får ikke bakt så veldig mye før eg har den i orden. Av og til pleier eg å få løs mage og være litt kvalm, har du noen eksrmpel på matvarer som en kan ete dei dagene magen ikke er så god og matlysten er nede?

Bjørg Anne Bergset - juni 18, 2015

Fikk boken din i posten din i dag-helt topp! Har intoleranse for kasein og egg, og lurer da på hva jeg skal bruke som substitutt i oppskriftene dine der du bruker laktosefritt og egg? På IBS kurs på Haukeland sa de at spelt er kun tillatt hvis det er laget av surdeig, men jeg ser du bruker vanlig spelt? Blir man ikke dårlig av det?

Hilde - juni 21, 2015

Hei. Når det gjelder næringsrikker og drikker med litt kaloriar i. Har du noe å anbefale når en har ibs og skal opp i vekt?

  Julianne - juni 22, 2015

  Heisann :) Jeg har desverre ingen oversikt over næringdrikke som er lavFODMAP og det er vanskelig for meg å gi konkrete råd uten at jeg kjenner deg og din historie, da trenger jeg mer tid med deg! Om du bor i nærheten av Oslo, så jobber jeg som ernæringsfysiolog ved Klinikk for Alle, Majorstuen hvor jeg tilbyr personlig kostveiledning. Mvh Julianne

Eirin - juni 21, 2015

Hei!
Nå er sommeren kommmet og jeg er gira på lage is ( blir litt lei av bare sorbet, spesielt når man ikke kan ha den beste med mango :p) ser på oppskrifter også for litt sunnere varianter og der kan man bytte ut sukker med sukrin, og fløte med yougurt og kesam. Er sukrin fodmap-vennlig?

Ellers vil jeg bare si at du gjør en fantastidk jobb og er veldig inspirerende. Liker at du legger ut ukemenyer, noe jeg også skal begynne med til høsten når jeg blir student. Syntes spesielt fisk med druesalat var utrolig godt, og den indiske gryta er absolutt en favoritt. Frokostene mine er og inspirert fra deg der det går i granola og kjøleskapsgrøt over natten, helt siden i høst. Jeg og søskenbarnet mitt følger deg mye, der vi har planer om å lage mye mat sammen i sommer fra boka di. Hvis du kommer over noen fine sommeroppskrifter både på is og andre fristelser så må du bare fortsette med å legge ut.

Rosende hilsner fra
Eirin

Eirin - juni 21, 2015

Hei igjen!
Kom også på at som student kan du søke om diettpenger hvis du har en diagnose som ingår spesialkost. For min del har jeg fått et helt nytt liv etter at jeg begynte på dietten og kan ikke se for meg et annet kosthold lengre. ( sendte en tidligere isb-historie) Det er heller ikke så vanskelig å følge når man er vandt til det. Men desverre med trang studentøkonomi blir dette litt dyrere og har tenkt å søke om et slikt stipend. Spørsmålet mitt blir dermed om du vet om jeg kan få en legeattest som kan bekrefte at jeg er avhengig av dette kostholdet.

Mvh
Eirin

  Julianne - juni 22, 2015

  Hei igjen, Eirin! :) Problemet med IBS er at det foreløpig ikke kan bevises på samme måte som f.eks ved cøliaki. Det gjør at det er vanskelig å få økonomisk støtte til spesialkost. Men det kan hende dette er enklere for studenter? Dette kjenner jeg faktisk ikke til. Jeg ville ha forhørt meg med legen om dette. Det skader ikke å prøve?

  Ps: Veldig godt å høre at magen din er i god form om dagen! SÅ BRA!!

  Julianne :)

Marlene - juni 30, 2015

Hej Julianne. Jag har ristade soyabønner fra Herbalife som jag har spist, men är det dumt å äta dom när jag har påvist IBS?
Hilsen Marlene

  Julianne - juli 1, 2015

  Hei :) Om du følger lavFODMAP-diett for å få kontroll på mageplagene dine, vil det være dumt å spise soyabønner. Soyabønner har et høyt innhold av galaktaner som kan skape trøbbel. Hilsen Julianne

Michelle J Larsen - juni 30, 2015

Hei! Da jeg var på et IBS seminar i regi av Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer i oktober i fjor fikk jeg denne informasjonen: Soyaproduktene i Norge er laget av søyabønner, som har høy fodmap. Mens i Australia er de laget av soyaproteiner og lav fodmap. Når jeg ser på soyasausen her i Norge, så er den laget av søyabønner og er sånn jeg forstår det høy fodmap. I din bok og i appen fra Monash står det derimot at soyasausen er lav fodmap. Er det fordi Monash har testet Australsk soyasausen og at du har referert derfra? Dette gjør meg forvirret, så jeg håper du kan gi meg svar. På forhånd takk for svar.

  Julianne - juli 1, 2015

  Hei du :) Jeg forstår at du blir forvirret! Du har helt rett angående soyaproduktene. Men soyasaus spises normalt sett i små mengder, og er derfor listet som lavFODMAP (inntil 2 ss per måltid). Liten mengde = lite FODMAPs. Håper dette var oppklarende :) Hilsen Julianne

Marlene - juni 30, 2015

Hej igen. Har du nåt bra tips till nån enkel salat dressing? Är det greit att äta balsamico( den krämiga)? Till desert är det ju gott å blanda bär med bland annat kesam lime, men den är kanske inte så bra att äta?
Hilsen Marlene :)

  Julianne - juli 1, 2015

  Hei du :) Olivenolje og en skvis sitron og nykvernet pepper er en enkel gjenganger over salaten her i hus. Balsamicoeddik er også greit i små mengder (inntil 2 ss per måltid). Jeg antar at den kremede balsamicoeddiken bør nytes i mindre mender enn vanlig balsamico. Kesam lime inneholder både frukto-oligosakkarider og laktose og bør derfor unngås under lavFODMAP-dietten. Lag evt. din egen laktosefrie limekesam ved å bruke: laktosefri mager kesam + litt søtning + limesaft/skall av lime. Kjempegodt! :)

Bianca - juli 5, 2015

Hei Julianne,

Jeg lurte på én ting angående symptomer når det gjelder IBS. Jeg sliter med magen ett år nå- og legen sa at det kunne være det. Jeg har det mye bedre siden jeg spiser slikt det er i boken din- men reagerer fortsatt på noen ting.
Spørsmål: jeg få sjelden vondt i magen, men heller oppblåsthet, ubehag og kvalme. Er kvalme en symptom? Jeg ble testet på matallergi, men de fant ingenting.

  Julianne - juli 7, 2015

  Hei Bianca, Min oppfatning er at det er mer vanlig med ubehag og stinnhet, framfor rene magesmerter blant IBS-pasienter. Noen opplever også kvalme, noe du også beskriver. Det er ikke uvanlig :) Veldig fint å høre at du føler deg bedre ved å følge lavFODMAP, har kvalmen begynt å gi seg også? Hilsen Julianne

  Bianca - juli 7, 2015

  Takk for rask svar Julianne :) ja, kvalmen gi seg hvis jeg følger oppskrifter og spise magevennlig, men iblant spiser man jo noe man ikke tåler. Jeg tror også at kvalmen kommer i stresssituasjoner og jeg er midt i en stressperiode :/ bare å holde ut! :)

  Julianne - juli 7, 2015

  Huff, kvalme er noe av det verste som er. Godt du greier å kontrollere det ved hjelp av lavFODMAP-diett! Kanskje stressmestring bør være neste steg? Stå på videre, Bianca :)

Bjørg Inger Kyllo - juli 6, 2015

Har lest på Facebock at en skriver om din surdeig-oppskrift på brød. Jeg har kjøpt boka, men har ikke funnet det. Tenkte å spørre hvilken side det står på??

Bianca - juli 7, 2015

Takk ja- det hørtes lurt ut! :)

Christine - juli 8, 2015

Hei! Må jeg bruke 6-8 uker før jeg kan reintrodusere matvarer? Synes det er så lenge å holde meg borte fra «alt», og vil så gjerne finne ut av dette snarest mulig :(

  Julianne - juli 15, 2015

  Hei Christine! Det vil lønne seg å følge eliminasjonsfasen i 6 uker for å best mulig kunne vurdere hvilke FODMAP-grupper du reagerer på eller ikke. Tålmodighet er viktig i denne sammenhengen, men til gjengjeld vil du lære mye om hva og i hvor store mengder magen din tåler. Mvh Julianne

Marita - juli 10, 2015

Hei, har fått påvist endometriose og fastlegen har tidligere angitt at jeg har IBS. Ser at dette kan ha sammenheng, og lurer på om du er kjent med dette og effekten et fodmap-kosthold kan påvirke edometriose?

  Julianne - juli 16, 2015

  Hei Marita! Først og fremst er det flott at legene har funnet årsaken til dine plager. Jeg har ikke mye erfaring med endometriose og lavFODMAP-diett, men utifra det jeg leser og forstår rundt endometriose, kan et lavFODMAP-kosthold lindre symptomene du har i forbindelse med magen. Jeg anbefaler at du leser mer om dette her og diskuterer diettstart med fastlegen din: http://www.nzendo.org.nz/about-endometriosis/self-management

  God sommer og lykke til videre :)

  Mvh Julianne

gunn - juli 17, 2015

Hei. eg har gått på fodmap i to månder og er blitt mye bere, men en ting eg sliter med er hard og treg mage, får ofte ikkje tømt meg skikkelig men er eg på ferie er eg ofte mye betre og får det ut.. Har du noen råd? Mulig det har blitt litt lite fiber i det siste då eg har vore utan frys i to månder

  Julianne - juli 18, 2015

  Hei Gunn! Du beskriver et velkjent problem. Først og fremst, drikker du nok vann? – Det er overraskende lett å glemme!

  Ellers er gode naturlige lavFODMAP fiberkilder/tilskudd mot forstoppelse f.eks. linfrø, chiafrø (min favoritt) og psylliumfrøskaller/fiberhusk. Flere av mine pasienter med hard mage forteller også om god effekt av å ta 1-2 ss linfrøolje hver dag. Hilsen Julianne :)

  Gunn - juli 18, 2015

  Drikker nok alt for lite vann. Må nok forsøke å venne meg til å ha en flaske med vann stående på bordet hele tiden. Spiser også linfrø daglig. Åt også et par svisker daglig før, men såg at svisker var høg foomaps.

  Julianne - juli 19, 2015

  Vann er veldig viktig ved treg mage, og et enkelt grep å ta. Jeg kjøpte meg en lekker drikkeflaske som gjør det litt mer stas å ha stående. Det hjelper på mitt inntak :)

Rity - juli 17, 2015

Hei!
Jeg begynte med FODMAPs 5 dager siden, fikk boken i posten i dag. Du har satt opp meny til to uker, veldig ofte er det melkeprodukter inkludert, har laktoseintoleranse, tåler ikke «laktosefrie» matvarer heller. Har du noe andre forslag til kveldsmat?!
Tusen takk!

  Julianne - juli 24, 2015

  Hei! Beklager sent svar, Rity. Hva mener du med at du ikke tåler «laktosefrie» matvarer – vil det si matvarer som har et naturlig lavt laktoseinnhold som f.eks cottage cheese? Eller tåler du dårlig helt laktosefrie meieriprodukter også? Jeg anbefaler at du velger noen av de melkefrie alternativene du finner oppskrift på i boken, f.eks en liten porsjon chiapudding, kjøleskapsgrøt (laget med rismelk eller kokosmelk), knekkebrød, melfrierundstykker eller noe annet du synes frister :)

Ruth - juli 19, 2015

Hei igjen, Julianne!

Sist jeg skrev her, hadde jeg virkelig fremgang. Formen var stigende og jeg var klar for å teste ut hvilke matvarer som trigger magen min. Vel… så fikk jeg en skikkelig halsbetennelse, såpass at jeg ble satt på antibiotika igjen… da gikk jeg rett i kjelleren både fysisk og psykisk. Først nå har jeg begynt å komme meg igjen etter det. For meg gir det i hvert fall et svar på at antibiotika ikke er bra for magen min, den gir mye krøll for meg. Så ett par spørsmål. 1. Jeg leste om Marita som har fått endometriose diagnose, og jeg har selv opplevet at magen har vært mye verre i forbindelse med mensen, er det noe som flere opplever? Det er jo ofte normalt at en får tregere mage i de dagene. 2. Jeg har testet meg for cøliaki to ganger, uten å få positivt svar, men glutenfri diett, virker til å være det som hjelper aller best for meg. Bør jeg be om en undersøkelse? Jeg har lest at man kan ha negative blodprøver, men at det kan påvises med biopsi?

  Julianne - juli 24, 2015

  Hei Ruth! Leit å høre at antibiotikakuren satte en brems for din gode framgang. Håper du kommer deg raskt i bedre form og inn i de gode rutinene igjen :)

  Dette er et spørsmål jeg selv har blitt spurt på legekontoret – Er plagene dine verre i forbindelse med menstruasjon? Jeg antar at legen stiller spørsmålet for å kunne utelukke en evt. endometriosediagonse. Veldig interessant. Jeg ville ha tatt dette opp med legen din om du opplever kraftieg smerter i forbindelse med menstruasjon, så vil legen din vurdere om du bør utredes videre. Plager og smerter kan også forveksles med klassiske menssmerter.

  Cøliaki påvises ved hjelp av blodprøver for å finne ut om man er genetisk disponert for cøliaki. Er denne testen negativ, gjøres som regel ikke videre utredning. Du kan alltids høre med legen din om dette, siden du responderer godt på et glutenfritt kosthold. Men vær obs på at det er flere stoffer i glutenholdig mat som kan trigge symptomer, blant annet FODMAP-karbohydratene fruktaner og galaktaner. Kutter du ut glutenholdig mat, vil du også redusere på FODMAPs noe som kan være årsaken til at du føler deg bedre på glutenfri diett.

  Hilsen Julianne :)

Marthe - juli 23, 2015

http://www.oatly.com/products/sweden/almost-like-a-proper-breakfast-ananas-kokos-banan/
Er denne lavFODMAP-vennlig? Tenker på fruktjuicekonsentrat av ananas, drue og sitron. Vet at man ikke skal drikke juice fra konsentrart, men dette er ganske liten mengde og det er FODMAP-vennlige frukter. Hva tenker du? :)

  Julianne - juli 24, 2015

  Hei du :) Om du følger eliminasjonsfasen nå, ville jeg ha unngått denne. Prøv deg frem med små mengder om du begynner å få en viss kontroll over hva du tåler og ikke tåler! Alt med måte, så går det helt sikkert fint. Hilsen Julianne :)

Vibeke - juli 23, 2015

Hei.

Jeg har kjøpt boken, og har noen spørsmål i forbindelse med den. Jeg er diagnostisert med Divertikkelsykdom, og lurer på om du har noe formening om Lavfodmap dietten kan være hensiktsmessig for meg ?

mvh
Vibeke

  Julianne - juli 24, 2015

  Hei Vibeke,

  Jeg har foreløpig lite erfaring med divertikkelsykdom i praksis, men slik jeg forstår diagnosen (rett meg hvis jeg tar feil) fører den med seg avføringsforstyrrelser og plager som forstoppelse, mye luft og smerter (som lindres ved avføring). Behandlingen går ofte ut på å redusere symptomene ved hjelp av kosthold og fysisk aktivitet, og det er derfor ikke usannsynlig at en reduksjon av tungt fordøyelige FODMAP-karbohydrater også vil være hensiktsmessig for deg. Jeg anbefaler at du snakker med legen din om dette før du setter i gang med evt. diett.

  Mvh Julianne

Rity - juli 24, 2015

Hei, Julianne!
Tusen takk for hjelpen, skal ha grøt til kveldsmat. :-) Det finnes gode oppskrifter i boken din! ;-)
Jeg tåler ikke laktosefrie produkter eller produkter med lavt laktoseinnhold. Jeg fjernet melkeprodukter fra kostholdet for en stund og deretter prøvde med laktosefrie produkter men fikk vondt i magen og ble oppblåst. Har fått påvis laktoseintoleranse vha en blodprøve ( genetisk testing). Jeg lurte om siden jeg nå har begynt med FODMAPs så kanskje jeg kunne prøve senere etter introduksjonsfasen?!

Vennlig hilsen,
Rity

  Julianne - juli 24, 2015

  Høres bra ut :) Det er ikke umulig at du vil tolerere laktosefrie meieriprodukter etterhvert som tarmen din balanserer seg. Om du velger å gjennomføre eliminasjonsfasen uten meieriproduker, ville jeg ha brukt en uke under reintroduksjonsfasen til å teste små mengder av f.eks laktosefri melk for å se om du reagerer eller ikke. Lykke til! :) Hilsen Julianne

Rity - juli 24, 2015

Hei igjen!
Jeg mente om jeg kunne begynne med laktosefrie produkter etter eliminasjonsfasen. Snart ferdig med uke nr. 2, merker forbedring både i humør og hvordan det føles i magen.
Vil bare si tusen takk for bloggen og boken, god indpirasjon og hjelp. ;-)

  Julianne - juli 24, 2015

  Ja! Nemlig, det var akkurat det jeg mente i forrige kommentar ;) Godt å høre at du føler deg bedre! og takk for koselig hilsen :)

Emanuela - juli 24, 2015

Hei!
Flott side, Julianne! Jeg har lest en del siden jeg fant den ut. Jeg syns det er veldig flott at det endelig har kommet nye tanker og bevissthet om IBS i Norge også. Jeg hadde blitt så lei av å høre alltid det samme svaret fra leger: ‘Ikke stress, mosjoner og spis fiber’ og ‘Du må bare leve med det’. Jeg har ikke bestemt ennå om jeg skal sette i gang med lav fodmap-dietten nå. Jeg er ikke så veldig motivert etter å ha vært på alle slags eliminasjons-dietter i flere år, men ville spørre deg om laktose. Er laktose dårlig for alle IBS pasienter eller bare for de som har laktoseintoleranse? Jeg tok laktosebelastningsprøve for noen år siden og resultatet var negativ. Jeg tok også ELISA test for matvare intoleranse, og den kom med veldig høy verdi for kasein, så jeg eliminerte melkeprodukter helt en periode. Jeg ble ikke noe særlig bedre, men vet at hvis jeg spiser en del melkeprodukter blir jeg enda verre. Er det fordi de er i utgangspunktet vanskelige å fordøye? Jeg tipper på at siden jeg har erstattet melkeprodukter med soyaprodukter i tre år da produserer kroppen min lite laktase nå, men lurer på om jeg skulle saktig prøve meg på vanlig melk osv. Det var nesten sjokkerende for meg å høre at soyaprodukter er høy fodmap.
Hilsen og god sommer!

  Julianne - juli 30, 2015

  Hei Emanuela :) Takk for hyggelig kommentar. Laktose er ikke et problem for alle med IBS, så ikke alle må holde seg til et laktosefritt kosthold. Men det virker som at du er usikker på om laktose skaper trøbbel for deg eller ikke. Om du bestemmer deg for å sette i gang med lavFODMAP-diett, ville jeg ha holdt meg til laktosefrie meieriprodukter under eliminasjonsfasen av dietten for deretter å reintrodusere det i testfasen. Da vil du enklere få bekreftet hva som skaper trøbbel for deg og ikke. Det kan alltids være at du har spist andre matvarer som har trigget symtomene dine sammen med melk. Soyaprodukter her til lands er høyFODMAP, det stemmer. Prøv laktosefritt en periode og se om det går bedre. God sommer til deg også :) Hilsen Julianne

Grethe - juli 26, 2015

Hei, lurer på hvordan man kan kombinere fodmap og slanking? Tenker at det blir lett å spise mye ris, glutenfritt brød og andre karbohydrater på denne dietten..

  Julianne - juli 27, 2015

  Hei Grethe :) Det kan godt la seg gjøres å kombinere et fodmap-redusert kosthold med vektnedgang. Ris, glutenfritt lyst brød og andre raske karbohydrater som hvitt sukker er tillatt på lavFODMAP-dietten, men trenger inngå som del av kostholdet. Her finnes det andre alternativer :) LavFODMAP-dietten handler også mye om å ikke spise for store mengder per måltid, noe som i seg selv er et godt startpunkt om man ønsker varig vektnedgang. Julianne

June - juli 27, 2015

Hei! Jeg skulle i gang med å teste ut et lavFODMAP kosthold på grunn av mageproblemer, men så fant jeg ut at jeg er gravid. Vil du anbefale å begynne da?

  Julianne - juli 30, 2015

  Hei Julie :) Gratulerer med graviditeten! Så hyggelig.

  Når du er gravid er det flere faktorer i kostholdet du må ta hensyn til, noen næringsstoffer trenger du mer av og noen matvarer bør unngås (https://helsedirektoratet.no/folkehelse/graviditet-fodsel-og-barsel/kosthold-for-gravide). Jeg vil derfor ikke anbefale deg å sette i gang med streng eliminasjonsdiett. Men om du ønsker, kan alltids forsøke å redusere på FODMAP-verstingene du spiser mye av og spise mer av maten som er listet som lavFODMAP, i tillegg til å følge kostholdsrådene for gravide. Lykke til :)

  Hilsen Julianne

hilde - juli 28, 2015

Hei. Eg har blitt mykje betre etter å ha begynt med fodmaps, men en ting eg streve med som er litt plagsamt, det er at eg er så treg i magen at eg må gå på do når eg står opp(før eg eter frukost) og 1-2 gangar etter frukost. kjem meg som regel ikkje i gang med dagens gjeremål før 3 timar etter eg har stått opp. Får aldri tid til å nye frukosten lenger og slappe av for eg må som regel springe på do igjen nesten med ein gang eg har ete frukost og då blir det slik at eg sluker i meg frukosten utan å kunne nyte den. Blei anbefalt å ta overdose av magnesium og c-vitamin, men merker ingen forskjell enn at det hjelper visst eg har gått nokon dagar utan å få tømt meg skikkelig. Veit at stress kan slå ut plager når en har irritabel tarm. Hender en skjeden gang at eg får ut alt ved eit do besøk og det er slik eg vi ha det. Har du noen tips til korleis eg kan bli kvitt plagene?

  Julianne - juli 30, 2015

  Hei Hilde, det høres ut som at morgentimene dine blir styrt av magen din. Det er ikke hyggelig. Du forteller at du må gå på do flere ganger før og etter frokost og at du må springe på toalettet underveis. Jeg forstår ikke helt om det er treg eller løs mage du sliter med? En større dose magnesium kan hjelpe trege mager, men mange opplever også luftplager i forbindelse med magnesiuminntak. Stress kan helt klart ha en innvirkning på mageplager. Hilsen Julianne :)

  Hilde - juli 30, 2015

  Er blanding av laus og har mage og en del luft. Uansett om magen er hard, løs eller normal så må eg stortsett springe på do før og etter frukost. Forsøkte å ta overdose av magnesium i ei veke, men var ikke noe serlig til hjlep då eg fortsatt springer på do både en og to ganger før og etter frukost.. Får ta det opp med legen å høre om noko eg kan gjere. Har ikke tid eller lyst å ha det slik når , spesielt når eg og min kjære skal ha barn etter kvart.

  Julianne - juli 30, 2015

  Akkurat. Magnesium kan være til hjelp for noen som sliter med forstoppelse, men et høyt inntak kan føre til diaré og løs mage. Mange opplever at tarmen tømmes ved hjelp av magnesium, men opplever ofte både luftplager og oppblåsthet i etterkant. Jeg ville derfor ha vært litt forsiktig med magnesium om jeg var deg. Fokuser på lavFODMAP-kosthold og spør legen din om råd om et evt. avføringsmiddel som er mildere for magen din som du kan ta i tillegg.

  Det kan ta tid før tarmen balanserer seg når du setter i gang med lavFODMAP-diett, vær derfor tålmodig og ikke miks for mange tips og råd som kan være motstridende.

  Spania har godt utvalg i matvarebutikkene (mercadona, supersol, carrefour blant annet) hvor du får tak i deilige ferske grønnsaker og frukt, og enkelt kan få tak i laktosefrie produkter som er merket «sin lactosa» og glutenfrie produkter som er merket «sin gluten». Løk på spansk er «cebolla», hvitløk er «ajo» – kanskje det kan være til hjelp når du skal til Spania. God tur og god bedring :) Hilsen Julianne

Hilde - juli 28, 2015

Tusen takk for ei flott side. Har fått mykje tips og idear. Har blitt mykje betre etter eg kutta ut en del matvarer, men en ting eg fortsatt er plaga med er at om morgonen får eg ikkje nyte en god frokost og eg slappe ikkje av fordi eg er så treig i magen og må ofte springe på do nesten med ein gang eg har ete frukosten og gjerne en gang til etter det, sjølv om eg sitter på do i 20 min før frukost. Ofre blir det til at eg sluker i meg nokre knekkebrød og må springe på do ti min etter eg har slukt i meg maten.. Har du nokon idear til korleis eg kan bli kvitt plagene? har blitt anbefalt å ta overdose av magnesium og c-vitamin, men dette hjelper berre om eg har gått i fleire dagar. Kjem som regel ikkje i gang med dagens gjeremål før 3 timar etter eg har stått opp.

  Julianne - juli 30, 2015

  Hei igjen, Hilde! Hm. Du sier du er treg i magen, men at du likevel må springe for å nå toalettet. Opplever du avføringstrang, men at det ikke kommer noe når du setter deg ned? Det er vanskelig for meg å gi deg spesifikke råd utifra det du forteller, da trenger jeg å vite mer om deg, kostholdet ditt og din hverdag. Om du ønsker personlig kostveiledning så holder jeg til ved Klinikk for Alle, Majorstuen i Oslo :) Julianne

  Hilde - juli 30, 2015

  Ja, opplever en del avføringstrang.. det som kommer ut har form som spagethi eller drue. Hender den er helt slik den skal være, men då er eg som oftes på ferie. Skal til spania om 6 dagar, men kjenner eg grugleda meg med tanke på magen og tarmen. Får hellet ta med meg nokon knekkebrød og litt andre lav fodmaps matvarer i tilfelle eg ikkje får tak i noe då eg kjem ned.

hilde - juli 30, 2015

Hei. Takk for fei flott side og mykje inspirasjon. Mulig eg har sendt inn dette før, men finner ikkje igjen det eg sendte. Har gått på formaps diett i to månder no, springer ikkje så mykje på do som før, men er fortsatt ikkje så bra som eg ønsker å være. En ting eg sliter fortatt med det er at om morningen får eg ikkje nytt frukosten eller slappa av fordi eg er så treig i magen at sjølv om eg sitter på do i 20 min før frukost, må eg springe på do igjen 10 min etter eg har ete, gjerne ein gang til etter det igjen også. Så det blir jo til at eg sluker i meg nokre knekkebrød utan å ete meg mett. Bruker 3 timer på å få tømt tarmen frå eg står opp og kjem som regel ikkje i gang med dagen gjeremål før etter det. Har du nokre tips til korleis eg kan bli kvitt dette

  Julianne - juli 30, 2015

  Hei Hilde :) Nå har jeg svart kommentaren du sendte for noen dager siden! Jeg er ikke like raskt bestandig :) Julianne

Elisabeth lindell - august 2, 2015

Hei og takk for dine flotte oppskrifter. Jeg ble diagnostisert med ulcerøs proktitt for 1/2 år siden. Var veldig dårlig intill jeg fikk medikamenter. Har lagt om mye av mitt kosthold, har kjøpt boka di også. Veldig informativ bok. Jeg skulle en gang ble kokk men ble sykepleier istedet. Har alltid vært interessert i mat. Jeg erstatter dine oppskrifter med lactose fritt og synes også jeg fungerer bedre ned glutenfritt. Prøver å forholde neg til det meste som står i boka, men jeg må også prøve å feile for å finne ut hva som er bra og mindre bra. Ble glad av å se all den gode maten og ikke minst bildene som var flotte. Målet mitt er å bruke minst mulig medisin, samtidig som bruker de råvarer som fungerer for meg. Det er jo så mye godt en kan spise. Dette ned å spise lite og litt oftere har også fungert bra for meg. Som en bonus er at jeg går gradvis ned i vekt og har nå min egen ideal vekt. Gleder meg til flere oppskrifter. ?

  Julianne - august 5, 2015

  Tusen takk for hyggelig tilbakemelding, Elisabeth! Det setter jeg stor pris på :) Stå på videre! Flere oppskrifter kommer :D

Sara - august 2, 2015

Hei!
Har et spm som jeg har lett etter svaret til men ikke funnet. Et det noe proteinpulver som er IBS-vennelig?
Og hvordan type kunstig søtning kan brukes. Syntes alle betegnelsene på de ulike søtningsmidlene var vanskelige å forstå.
Takk på forhånd. Mvh Sara :)

  Julianne - august 5, 2015

  Hei Sara :) Dette er et proteinpulver som kan brukes: http://myrevolution.no/myoprotein-3kg – Det er søtet med sukralose som er trygt på lavFODMAP-diett. Dette proteinpulveret er også så godt som laktosefritt.

  LavFODMAP søtning:
  Lønnesirup
  Rismalt sirup
  Hvitt sukker
  Melis
  Vaniljesukker
  Brunt sukker
  Palmesukker
  Rårørsukker

  SØTSTOFF
  Ren stevia
  Aspartam
  Sukralose
  Sakkarin

  *1-2 ss sukker per måltid

  HøyFODMAP-søtning:
  SUKKER
  Agavesirup (M)
  Yaconsirup (OF)
  Honning (M)
  High fructose corn sirup (M)
  Fruktose (M)
  Molasse (M)

  SØTSTOFF
  Sorbitol – E420
  Mannitol – E421
  Maltitol – E965
  Isomalt – E953
  Laktitol – E966
  Xylitol – E967
  Polydextrose – E1200

  Mvh Julianne :)

  M - august 6, 2015

  Hei Sara! Jeg tåler ikke melkeprotein og benytter derfor et biffprotein som fungerer veldig godt for magen min. Det inneholder også en del andre ting som er gunstig ifm trening, så det kan være en fordel at du trener en del :) Fungerer også godt i mtlaging.

  M - august 6, 2015

  Her er linken: http://gymgrossisten.no/6/no/artiklar/carnivor

  Julianne - august 6, 2015

  Takk for godt tips! :)

Marius Bjørnson Hofstad - august 5, 2015

Hei
Mann 39 år, bosatt i Oslo
Har lest en del om Fodmap etter å ha sett på Puls/nrk program om dette. Har merket typiske mageproblemer de siste 3-4 årene. Det arter seg typisk via mye gass og luftproduksjon, tretthet, i perioder ukonsentrasjon, osv. Er ikke overvektig, trener regelmessig og har alltid tenkt at jeg spiser godt. Utgangspunktet for problemene kom nok fra da jeg begynt i ny jobb for 4 år siden og etter en stund tok for meg av det rimelige salattilbudet. Det har blitt mye bønner, linser, erter, brokoli m.m. Antar at dette kan gi en del magetrøbbel. Mitt spørsmål går mest på hvilke symptomer som kan være typiske. Jeg har nemlig begynt å jogge igjen etter en pause på 5-6 år. Dette fungerer greit, men etter 5-6 km merker jeg sterk kvalme og svimmelhet (særlig det siste). Mulig dette er vanskelig å svare på, men kan slike symptomer være typiske ved tilfeller av IBS? Har tenkt å ta opp dette med min faste lege også, men håper du har noen synspunkter på dette.
Med vennlig hilsen Marius

  Julianne - august 13, 2015

  Hei Marius :) Beklager sent svar fra meg. Veldig flott at du har begynt å jogge igjen, det er jeg også veldig glad i. Symptomene du opplever etter 5-6 km på løpetur er ikke typisk for IBS-pasienter, men kan selvfølgelig være relatert til matinntak. Jeg ville absolutt ha snakket med legen om det, om dette har en tendens til å gjenta seg. Mvh Julianne :)

Anniken - august 6, 2015

Hei Julianne! Har nettopp kjøpt boken som og den er fantastisk. Jeg bare lurte på hva du tenker om gnocchi som et alternativ til pasta? Dette inneholder jo hovedsakelig poteter som skal gå fint, men så på en annen nettside at det ikke var anbefalt. Hva tror du?

  Julianne - august 6, 2015

  Hei Anniken! Så hyggelig å høre at boken faller i smak :) Jeg tenker at gnocchi som vil gå helt fint om du lager den selv? Trine har en enkel oppskrift som fint kan lages glutenfri ved å bruke glutenfritt mel (eller speltmel om du tåler det): http://trinesmatblogg.no/2011/03/19/gnocchi/ :) Dette kan jeg tenke meg å lage selv!

Michelle J Larsen - august 6, 2015

Hei!:-) Tusen takk for den kjempefine boka di, den kjempefine siden din og at vi kan få stille deg noen spørsmål gratis, her på siden. Jeg har fått oppdatering på appen fra Monash University og der står det med norsk flagg under breds, med grønt lys: gluten-free wholemeal. Google oversetter wholemeal med sammalt og da lurer jeg på hva slags mel det er snakk om. Da jeg var med min mamma og bakte som ung, brukte vi av og til sammalt hvete, men det er jo ikke glutenfritt.

  Julianne - august 6, 2015

  Hei Michelle! Takk for gode ord, det er godt å høre at du setter pris på arbeidet mitt.

  Jeg har iphone, og har derfor ikke oppdateringene på appen (veldig, veldig irriterende) – så jeg kan derfor ikke gi deg et godt svar. Send en melding til Monash via facebook-siden deres og spør hva de mener: https://www.facebook.com/MonashFODMAP?fref=ts :) Håper appen hos iphone oppdateres snart, altså.. Julianne :)