Disse rundstykkene er inspirert av bloggen kvardagsmat – en av mine favorittmatblogger! Dette er en enkel oppskrift som du smekker sammen på noen få minutter, krever ingen heving og kan derfor nytes kort tid etter baking 😊
Det liker vi! For å redusere mengden FODMAPs i rundstykkene til kvardagsmat, har jeg byttet ut halvparten havregryn med hirseflak. Dette er et enkelt triks som du kan bruke i flere oppskrifter som inneholder mye havre. Havre har et moderat innhold av FODMAPs, og bør derfor ikke spises i for store mengder per måltid. I denne oppskriften fungerer hirseflak veldig godt, og både smak og konsistes er nydelig! Dette blir en oppskrift jeg kommer til å bruke mye framover, og du skal ikke se bort i fra at de kommer i flere variasjoner her på bloggen. Takk til Anita som driver bloggen kvardagsmat for inspirasjon!
Proteinrundstykker
Oppskriften gir 9 rundstykker
Oppskriften er lavFODMAP og laktosefri
For glutenfri, velg glutenfrie havregryn
Ingredienser
250 g cottage cheese (evt. laktosefri)
3 egg
125 g havregryn
125 g hirseflak
1 ts bakepulver
½ ts salt
Slik gjør du
Sett stekeovnen på 180 grader og kle et stekebrett med bakepapir. Ha egg og cottage cheese i en bakebolle og kjør glatt med en stavmikser. Tilsett havregryn, hirseflak, bakepulver og salt og rør godt sammen til fin deig. Ha litt vann i hendene og form 9 rundstykker som du fordeler på bakepapiret. Klem bollene litt flate med fingrene. Stek rundstykkene midt i ovnen i omtrent 20 minutter, eller til rundstykkene har fått en fin og gylden farge. Avkjøl rundstykkene på rist og nyt med godt pålegg. Rundstykkene kan fryses!
Håper det smaker!
Julianne 💗
Jeg har laget nesten maken; 1 stort beger Cottage cheese, 4 egg, 400 gram valgfritt mel( blandet mandelmel, bokhvetemel, Ris-mel) og 1 ts bakepulver. Kjør Cottage Cheese i blender, eller bruk stavmikseren sammen med eggene. Bland i alt det tørre så der blir en noe klissete deig. Sett på brett med bakepapir «klatter» ca. 12 Stk. Stekes ved 200 grader i 15-20 minutter. Nytes med ønskes pålegg??!
Takk for fin oppskrift, Gerd Irene! Den skal jeg prøve :D Ha en fin søndag :) Klem
Når man snakker om protein, finnes det noen proteinbarer som egner seg på lav Fodmap-diett?
Eller har du andre tips til enkelt å få i seg proteintilskudd etter trening?
Hei Eli :) Jeg har dessverre ikke funnet en proteinbar som egner seg på lavFODMAP-diett. Du kan bruke proteinpulver, f.eks varianten fra myoprotein (mocca) er veldig god på smak og har lite FODMAPs. Laktoseredusert litago lettere er også et godt alternativ om du er på farten :)
Hva med denne?
Questbar Chocolate Brownie.
Ingredienser: Proteinblanding (MYSE- og MELKEproteinisolat), isomalto-oligosakkarider (tapioka), MANDLER, kakao, vann, naturlig aroma, havsalt, søtstoff (sukralose).
Denne inneholder isomalto-oligosakkarider som er en FODMAP, dessverre. Unngå under eliminasjonsfasen av dietten. Prøv deg eventuelt fra med små mengder for å se hvordan magen din tåler den. Hilsen Julianne
Har kjøpt den myoprotein (mocca). Veldig god! Takk for tips :) men lurer på om den med vaniljesmak også er ok? Er samme ingredienser som mocca (utenom kakaopulver selvfølgelig).
Ingredienser myoprotein BOURBON VANILLA:
Melkeprotein isolat, myseprotein/whey isolat, aromaemner, søtningsmiddel (sukralose),fortykningsmiddel (soyalecitin).
Står ikke noe om vanilje der?
Men er denne også lav? Tenkte om det var en grunn for at du kun nevnte mocca, så må dobbelsjekke :-)
Hehe. Ja, den er ok den også. Jeg nevnte nok bare mocca fordi det er den jeg har sjekket nøye nok og selv har testet. Godt du likte den du også! Nydelig i «proteinkaffe» ;)
Kan man erstatte hirseflak med havregryn? Så det blir 250g havregryn :)
Det kan du, men da blir FODMAP-innholdet noe høyere :)
Hei!
Jeg har testet denne 2 ganger uten at jeg får det til. Nå skal det sies at jeg ikke har hatt hirseflak i hus og har derfor brukt quinoa. Når jeg lager bollene virker deigen/røren fast og fin men med det samme det kommer inn i ovnen flyter det hele bare utover. Hva gjør jeg feil her?
Hei Beathe! Rare greier! Har du brukt hel ukokt quinoa eller har du brukt quinoaflak? Du kan også bytte ut hirseflak med f.eks bokhvetemel om du har det liggende. Det fungerer godt :) Hilsen Julianne
Takk for svar! Ja, det var merkelig det der! Jeg brukte kokt quinoa men jeg har bokhvetemel (tilsatt Teff) i hus så kanskje jeg skal teste med det neste gang.
Hilsen Beathe
Det kan være grunnen til at det ikke gikk så bra – jeg bruker quinoaflak i denne oppskriften, ikke kokt quinoa (selv om jeg vil tro det skal kunne fungere godt også, hmm). Prøv bokhvetemel neste gang og se hvordan det går :) Lykke til! Hilsen Julianne
Disse er kjempegode, og enkle, har laget de flere ganger!
Hei Astrid :) Takk for det! Jeg er enig. Lages raskt og enkelt :D
Har prøvd å lage disse flere ganger, men de blir så klissete innvendig… Når jeg skal dele de i to følger hele innmaten med ut på kniven… Hva gjør jeg feil??
Hei du! Så rart. Steker du de lenge nok? Skjærer du i dem når de er varme eller avkjølte? :)
Hei, ja jeg har til og med stekt den 3dje ladningen et kvarter lengre enn det står i oppskriften.. Og temperaturen stemmer. Lot de bli helt avkjølte før jeg prøvde å dele.
Det er veldig rart. De blir jo saftige inni, men skal ikke bli rå slik at hele innmaten følger med :)
Jeg fant ikke hirseflak, men hirsemel, kan jeg bruke det isteden i denne oppskriften?
Hei :) Ja, det kan du!
Hei, kan man bytte ut cottage cheese med noe som ikke inneholder melk? F.eks melkefri yogurt?
Hei Linn :) Ja, det kan du. Jeg har laget disse med kokosmelk, og det gikk fint. Smakte litt søtt, men godt med salt pålegg :)
Hei, hvor mange rundstykker kan spises om gangen, innenfor lav mengde fodmaps, hvis man følger oppskriften? Og hva hvis man kun bruker havregryn (250g)?
Hei Elisabeth :) Jeg regner ca. 50 g havregryn per måltid i streng fase – så om du blander med hirse eller annet lavFODMAP mel (rismel, quinoamel, bokhvetemel) kan du spise flere enn om du bruker kun havre. Men når det er sagt, kjempegode med kun havre også! Så fyll på med godt pålegg og grønnsaker så holder du deg mett lenge :) Mvh Julianne
Hei! Gode og enkle rundstykker!:) Hvordan er det best å oppbevare dem? Kjøleskapet? Og går det greit å fryse dem?
Hei, så godt å høre 😊 Jeg oppbevarer dem i brødskuffa i et par dager (i en brødpose) – men de egner seg også godt å fryse ned. Om du lager dem litt flate, så kan de raskt tines i brødristeren og da smaker de aller best 😋