Vafler er mitt favoritt-alternativ til brød, og det meste går i vaffelrøra så lenge du har et godt vaffeljern! Det er ikke lenge siden jeg investerte i et skikkelig et fra Wilfa som piper og gir meg beskjed når vaflen er passe brunet. Stas å kunne kommunisere med et vaffeljern, synes jeg! Tidligere hadde jeg den billigste varianten jeg kunne finne. Det manglet raskt et ben og stekte ujevnt. Alltid like spennende å finne måter å balansere vaffeljernet på slik at ikke røra rant ut i en dam på den ene siden. Nei, det var godt jeg tok til fornuft, for nå er det andre vafler i heimen!
Brødvafler begynner kanskje å bli et velkjent begrep, som beskriver en vaffel du kan bruke på samme måte som brød. De er ikke søte som de tradisjonelle vaflene, men er saftige, nøytrale i smaken som også metter veldig godt! Disse holder meg gående til langt på dag. Dette er en oppskrift som også kommer i min nye bok Godt for magen (Gyldendal) i januar 2016 😊
Brødvafler
Oppskriften gir 5 store plater
Oppskriften er lavFODMAP og laktosefri
For glutenfri bruk glutenfrie havregryn
For melkefri dropp cottage cheese og bruk mandelmelk istedenfor laktosefri melk
Ingredienser
3 egg
4 dl laktosefri melk/mandelmelk
4 ss cottage cheese (ev laktosefri)
1 ss rapsolje
1 dl bokhvetemel
1 dl rismel
1 dl havregryn
2 ss chiafrø eller linfrø
1 ts bakepulver
½ ts salt
Slik gjør du
Bland sammen egg, melk, cottage cheese og olje i en bakebolle. Tilsett de tørre ingrediensene og bland godt sammen. Bruk gjerne en stavmikser og kjør røren glatt. La røra svelle i minst 10 minutter før du steker vaflene i et vaffeljern. Ikke glem å ha litt fett i vaffeljernet før vaflene stekes! Avkjøl på rist og nyt med godt pålegg.
Håper det smaker!
Julianne 💗
Kan denne gjøres egg- og melkefri? *håpefull*
Hei Evelyne! :) Prøv med chia-egg/linfrø-egg eller no-egg som alternativ til egg og bruk mandelmelk som alternativ til meg. Jeg har selv ikke prøvd dette, men det kan være det fungerer!
Oppskrift på chiaegg/linfrøegg: http://www.lexieskitchen.com/lexies_kitchen/2012/10/2/how-to-make-a-chia-egg-or-flax-egg.html
du tar såå fine bilder!!
:) :) Tusen takk, Julie!
Har testet disse i dag. Hvor lenge holder de seg gode? Kan de fryses?
Hei Nina :) Jeg har ikke prøvd å fryse de, men det tror jeg vil gå helt fint! De holder seg i alle fall minst 2 dager i kjøleskapet. Blir noe tørrere etterhvert selvsagt. Håper de falt i smak!
Er mandelmelk lavFODMAP?
Ja, mandelmelk er lavFODMAP inntil 250 ml per måltid mener jeg å huske :) Jeg vet det er ulogisk mtp at mandler er høy, men målingene gjort ved Monash sier at mandelmelk er lav, så da så :) Mvh Julianne
HURRA! Og tusen takk for svar! Da skal denne prøves! :) http://bestofyou.se/reload-smoothie/
:) :)
Hope you enjoy the smoothie Karin :)
Hei! Jeg fant netttsiden din for ikke så lenge siden, og jeg synes den er veldig bra. Jeg har nylig fått beskjed om at jeg sannsynligvis har IBS, så jeg er ny i dette. Og det er godt å vite at det finnes håp når det gjelder mat. Akkurat nå oppholderr jeg meg i utlandet og har ikke cottage cheese. Kan jeg droppe det? eller er det noe annet jeg kan erstatte det med?
Hjertelig takk! :=)
Mvh, C.O
Hei Claudia! Så kjekt at du liker nettsiden min! Her vil du finne mye inspirasjon til magevennlig mat :) Ja, du kan droppe CC, jeg tror ikke det blir et problem! Håper vaflene faller i smak. God bedring til deg :) Hilsen Julianne
Tusen hjertelig takk. Da blir det bare sette i gang og prøve!! :) Gleder meg :) Ha en fin dag!
Bare hyggelig :) Lykke til! En fin dag til deg også :)
Disse var gode og kommer nok til å bli laget mye. Jenta på 3 likte de også!!! Har Wilfa sitt fantastiske 6 hjerters jern jeg også :) er disse like fullverdig gode for magen samt næringsrike som brød og knekkebrød?
Hei Marianne :) Så kjekt å høre at brødvaflene falt i smak! Ja, det vil jeg så absolutt si. Sammenlignet med brød inneholder brøvaflene også egg, cottage cheese og melk som bidrar til enda flere næringsstoffer og mer proteiner som bidrar til å holde deg mett lengre. Så disse kan du spise med veldig god samvittighet :)
Hilsen Julianne
Heia :)
Først må æ takk for en fantastisk blogg som har hjulpet mæ kjempe mye i og forstå fodmap på en enkel måte, og at det ikke ble så overveldende når alt måtte legges om i hode mitt. Fikk boken din rett før helgen og har allerede lest den :D og venter på og få bok nr 2 fra dæ :) Gledes :)
Hos oss er det først og fremst gopia mi som har IBS. og hun har nøtteallergi og da kan jeg ikke bruke bokhvetemel som jeg ser du bruker i mange av dine oppskrifter, kan ikke bruke gluten heller. Så det æ lure på er om det finnes et annet mel jeg kan bruke for og erstatte bokhvetemel og spelt (for den saken sin skyld) som gir den samme gode smaken?
På forhånd, takk for all hjelp og for at du gjør livet våres så mye enklere :)
Hilsen
Lena
Hei Lena :) Tusen takk for hyggelig kommentar! Veldig godt å høre at dere har nytte av boken :)
Vel, jeg er ingen ekspert på glutenfri bakst, men siden jeg hovedsakelig bruker bokhvetemel i bakst som i brødvafler og lapper og så videre, så er det sjeldent et problem å bytte ut bokhvete med annet glutenfritt mel som f.eks quinoamel, hirsemel eller rismel som alle er mild på smak. Du kan også bruke lys glutenfri melblanding som et alternativ. Det krever nok litt eksperimentering for å finne den ultimate smaken, så prøv deg frem :)
I noen oppskrifter der hvor jeg har brukt spelt i første boken, f.eks i matmuffinsene, så kan du bruke lys glutenfri melblanding som et alternativ. De eltefrie rundstykkene blir derimot vanskeligere å lage uten spelt :/
Lykke til videre! Jeg håper jenta di blir bedre i magen raskt!
Hilsen Julianne :)
Tusen takk for svar :)
Her har hele husholdet blitt skiftet ut til LFM mat, og hun har godt fra konstante sterke smerter nivå 5 til 2. Så vi e kjempe glade, pluss at min mage har plutserlig begynt og funke den også :)
Bare hyggelig :) Godt å høre at dere begge har god effekt av kostholdsendringene! Stå på videre :) Hilsen Julianne
Hei!
Disse så kjempegode ut! Jeg lurer bare på om det går an å lage de uten chiafrø eller linfrø? :)
Hei :) Disse er mine favoritter! Lager de flere ganger i uken. Ja, du kan nok lage de uten frø, men da la røra svelle godt (15 min) før du steker vaflene. Håper det smaker!
Heisann. Skulle prøve å lage vaflene, men sleit skikkelig med at de satt seg fast i vaffeljerne. Prøvde å sette masse fett, men fikk ikke til.
Hei Siv Merete! Det var dumt.. Hmm. Lot du røra svelle før du satte i gang med stekingen? Min erfaring er at det er stor forskjell på vaffeljern. Mitt gamle var umulig å jobbe med, selv med mye fett i jernet. Da jeg investerte i et nytt, ble det noe helt annet!
Hei Julianne :)
Takk for flott blogg og fine oppskrifter. Jeg går på Nesium, og skal prøve nå å få orden på mage/tarmsystemet mitt med å legge om kosten. Ikke lett når man e fostra opp på den vanlige norske husmannskosten i over 50 år.
Jeg er flink med grønnsaker og bær, og spiser veldig sjelden potet pga stivelsen, men det er den der brødskiva som man liksom må jo ha pålegget på noe :)
Nå vil jeg prøve meg på vafflene :) Men, hvor får jeg tak i hirsemel og bokhvetemel ? Helsekost eller må det bestilles på nett ?
Hei Brita :) Takk for hyggelig kommentar. Jeg er enig i at det ikke er lett å legge om kosten, spesielt ikke når man er vant til mye brødmat og annen tradisjonell norsk høyFODMAP-kost. Men det er ikke usannsynlig at det er nettopp dette som irriterer systemet ditt. Disse vaflene er veldig gode, så jeg håper du liker dem :) Bokhvetemel kjøper jeg på helsekost eller i store dagligvarebutikker som f.eks Meny. Noen har det, andre ikke :) Hirsemel finner du også på helsekost eller større dagligvare. Anbefaler å se etter rismel også – det gjør baksten saftig! Håper de faller i smak :) Hilsen Julianne
Hei Julienne,
Så fin blogg og gode oppskrifter! Jeg har akkurat fått boken din gjennom biblioteket. I boken og ved de andre oppskrifter blir det brukt en del havre produkter, som jeg ikke tåler.
Hva bruker du eller andre isf ( glutenfri) havregryn?
Hilsen Lieke
Hei Lieke :) Kjekt at du liker oppskriftene og boken, takk :) Prøv å bytt ut havre med bokhveteflak, hirseflak eller quinoaflak – disse er lavFODMAP og kan i stor grad erstatte havregryn i bakst. Mvh Julianne
vil du si at rismel er næringsrik?
Nei, ikke spesielt næringsrikt om du sammenligner den med kumelk. Det er også forskjell på rismelk.Man bør velge en usøtet variant, gjerne tilsatt kalsium og andre vitaminer og mineraler :)
Hei ? Er disse OK å spise når man skulle bare spise lav food for her er det jo havre?
Hei du! Ja, du kan bruke havre selv om havre er moderatFODMAP (lavFODMAP inntil 23 g). Det er mengdene du tar hensyn til, og 1 dl (ca. 40 g) havre fordelt på 5 store vaffelplater er lavFODMAP.
Hei!
Er det greit å la røra stå i kjøleskapet? I så fall, hvor lenge holder den seg?
De smaker så godt! Måtte lage de uten Cottage cheese da jeg ikke hadde det tilgjengelig men det ble bra allikevel ;)
Hei Astrid :) Ja, det kan du. Jeg har i alle fall latt røra stått i 24 timer uten problemer. Den kan sikkert stå lenger også :) Synes vaflene blir enda bedre når røra får satt seg skikkelig. Du kan fint droppe cottage cheese eller bruke noe annet isteden: yoghurt naturell eller kesam for eksempel! Du kan også tilsette rømme, creme fraîche (naturlig lav på laktose) i røra :) Hilsen Julianne
Hei:)
Tuse takk for all inspirasjon diu gir
Havregryn er på lavfodmap lista?, men blir d likevel høg fodmap vist det blir over 40g?
At d blir for mykje vist en eks et d i granola og lager vafler/rundstykker med det samme dag?
Syns d er litt vanskelig med dette. Kan ete en lav fodmap varer så plutselig reagere på det?
Hei :) Havregryn er lavFODMAP inntil 50-60 gram per måltid, resultatene varierer en del. Man kan spise havre flere ganger i løpet av en dag, men blir det 50-60 g havre til hvert måltid kan det ofte bli for mye. Noen ss banangranola og et par rundstykker/vafler med havre går bra for de fleste. Vafler er supert, siden de består av så mye mer enn bare havre og korn.
Det er jo individuelt hva man tåler og ikke, men ofte er det totalmengden mat med FODMAPs som gjør at man reagerer, ikke spesielt enkeltmatvarer. Så om man plutselig reagerer på noe man har tålt fint før er det viktig å ta et steg tilbake og se på helheten av både kosthold og andre faktorer som kan spille inn. Hilsen Julianne
Hei. Du har ikke regnet ut eller vet ca næringsinnhold pr vaffel? :)
Hei Marte :) Nei, det har jeg ikke gjort. Bruk gjerne kostholdsplanleggeren.no for å få svar på det :)
Hei, tusen takk for en super oppskrift! Jeg tyr veldig lett til knekkebrød, men nå blir det en forandring på. Jeg fulgte oppskriften til punkt og prikke… Resultatet er saftige og mettende vafler. La vaflene steke skikkelig før du åpner jernet, så slipper du at de henger fast :) Dette blir lunchmat fremover på jobb, er såå lei av knekkebrød :)) Tusen takk! Mvh Grethe
Hei Grethe! Tusen takk for hyggelig tilbakemelding :D Disse er jeg avhengige av, det er så fint med «bakst» som lages raskt og er proppet med næring. Ha en fin dag :) Hilsen Julianne
Hei! Så fin blogg du har. Kan man fryse disse vaflene?
Takk, Elisabeth :) Ja, vaflene kan fint fryses!
Prøvde å lage vafflene, veldig gode. Men er ikkje så glad i smaken som bokhvetemel gir. Går det ann å bytte ut bokhvetemel med havremel? (lettare å få tak i der eg bur, enn rismel osv. Veit at det blir ikkje lavfodmap med så mykje havre, men eg tåle mykje havregryn.
Takk for at du legg ut så mange gode oppskrifter:)
Hei Catrine :) Ja, jeg skjønner det. Bokhvete har en smak som er litt uvant. Jeg bruker ofte quinoamel istedenfor og da blir smaken enda bedre :) Tåler du en del havre, kan du helt klart erstatte bokhvetemel med havremel eller mer havregryn. Prøv deg fram og vurder hva magen din tåler :) Det er det aller viktigste!
Forslag til hva jeg kan bruke istedenfor cottage cheese? Jeg får aldri brukt opp en hel boks så ender opp med å kaste:(
Hei Christina, du kan bruke f.eks laktosefri yoghurt naturell :)