Hei! I dag har jeg en nydelig oppskrift til dere: Squashlasagne! Denne er lav på karbohydrater, rik på proteiner, fri for gluten og lav på FODMAPs.
Red. 2022: Squash er lavFODMAP inntil 65 g per måltid, så bruk en medium stor squash og skjær tynne skiver for å unngå at det blir for mye per måltid når du er i eliminasjonsfasen av dietten 😊
Squashlasagne
Oppskriften gir 3-4 porsjoner
Oppskriften er lavFODMAP, glutenfri og laktosefri
Kjøttsaus
2 ss rapsolje eller hvitløksolje
400 g kjøttdeig eller karbonadedeig
½ paprika, skjært i små biter
1 ss tomatpuré
400 g (1 boks) hakkede tomater
1 ts tørket oregano
1 ts tørket timian
en klype kajennepepper
salt og pepper
1 ts sukker
«Lasagneplater»
1 squash
Hvit saus
En boks (250 g) cottage cheese
0,5 dl melk/fløte (evt. laktosefri)
½ ts muskat
Salt og pepper
Revet ost til toppen
Slik gjør du
Sett stekeovnen på 200 grader. Start med kjøttsausen. Ha olje i stekepanna og stek kjøttdeigen ferdig. Ha i små biter av paprika og la steke i noen minutter før du tilsetter tomatpuré. La tomatpureén steke i et halvt minutt før du tilsetter hermetiske tomater. Smak til med tørkede urter, krydder, salt og pepper. Ha i en ss tomatpuré og la surre sammen med kjøttdeigen i et halvt minutt før du tilsetter Skru ned varmen til lav temperatur og la sausen koke i minst 10 minutter.
I mellomtiden skjærer du opp squashen til «lasagneplater» som er omtrent 0,3 cm tykk. Jeg deler squashen i to – deretter skjærer jeg hver halvpart i tre skiver slik at jeg til slutt ender opp med tolv squashskiver.
Lag deretter den hvite sausen: Bland cottage cheese og fløte. Bruk en stavmikser eller en gaffel til å mose cottage cheese-bitene slik at du får en jevnere «saus». Tilsett muskat og smak til med salt og pepper.
Ta fram en liten ildfast form (jeg har denne fra IKEA). Før du starter, pass på at du fordeler sausen slik at du har nok til tre lag med kjøtt, squash og cottage cheese.
Start med å legge et lag med kjøttsaus, deretter fire squashskiver og et lag med cottage cheese-sausen. Den hvite sausen er litt tykk, så smør den ut så godt du kan. Legg så et nytt lag med kjøttsaus, squash og cottage cheese – og en siste gang.
Topp lasagnen med revet gulost og sett formen midt i ovnen på 200 grader i omtrent 20-25 minutter.
La gjerne lasagnen stå å hvile seg i 10 minutter før du serverer.
Håper det smaker!!
Julianne 💗
What? Utelate løk og hvitløk?? Det er Jo sunt som fy!! Skjønner ingenting hvorfor d plutselig skal være ille. Det har vært supermat I hundrevis av år, og ser selv hva det gjør med meg – GODT for kroppen!!
Løk og hvitløk er kjempesunt, så hvis det ikke skaper trøbbel for magen din så spis så mye du orker!! :-) Mye løk og hvitløk kan være problematisk for folk som sliter med magen, ikke for folk flest. Du skjønner, løk inneholder en type kortkjedede karbohydrater (FODMAPs) som blant annet bidrar til mye gass som igjen kan føre til forstyrrelser i fordøyelsen. Dette er veldig plagsomt og ubehagelig og det er derfor jeg lager mat uten disse ingrediensene. Ikke fordi det er «usunt» :-)
Mvh
Julianne
Hei!
Jeg må bare si at jeg er så takknemlig for denne bloggen din! Jeg har hatt trøbbel med magen lenge, og på torsdag fikk jeg med en brosjyre fra legen på fodmap redusert kost. Først virket det kjempegreit, men etter en tur på butikken var jeg superforvirra. Så jeg googlet og fant bloggen din – og takk og lov for det! Takk for at du forklarer alt så godt, takk for at du svarer på alles spørsmål i kommentarene, takk for alle oppskrifter og tips (som den fantastiske appen!) Nå er jeg positiv og klar for å lage masse ny og spennende mat :-)
Stine, tusen takk for gode ord! Jeg er veldig glad for å høre at du finner arbeidet mitt nyttig. Jeg bruker enormt mye tid og krefter på dette, så tilbakemeldinger som dine motiverer meg til å fortsette. Du har virkelig gjort dagen min, det skal du vite :D Lykke til med dietten, så får du bare spørre hvis det er noe :)
Mvh
Julianne
Hei,
takk for inspirerende oppskrifter og informativ blogg. Jeg er fersk på lav FODMAP mat, og veldig taknemlig for å finne hjelp i denne nye jungelen. Har prøvd lasagnaen din, og den var helt nydelig! Neste gang skal jeg prøve å grille squashskivene litt først, har du prøvd det før? Gleder meg til hele kokeboka.
Hilsen Live
Hei Live, takk for hyggelig kommentar!
Jeg har ikke prøvd å grille squashskivene først, men tidligere brukte jeg å trekke ut vann fra squashskivene ved hjelp av salt. Lasagnene ble like flytende, derfor har jeg bare valgt å gjøre det enkelt og la være. Kanskje grilling kan gjøre susen? Det skal jeg jammen prøve neste gang! Si fra hvordan det går om du prøver det før meg :D
Mvh
Julianne :)
Hei :-) takk for en super blogg, endelig kan jeg spise tacokrydder :-) og denne skal jeg prøve:-) kan man bruke glutenfrie lasagne plater i lasagnen da de er laktosefri? Mvh Jannicke
Hei Jannicke! Takk for hyggelig kommentar :) Ja, du kan helt klart bruke glutenfrie lasagneplater. Da ville jeg ha kokt lasagneplatene litt på forhånd, i og med at denne ikke inneholder like mye væske i sausen som vanlig lasagne gjør. Da blir den ikke så tørr :) Du kan også tilsette en ekstra dl vann i kjøttsausen!
Du kan også ta utgangspunkt i moussaka-oppskriften: http://lyngstadernaering.no/2014/12/11/moussaka-lavfodmap/ og erstatte poteten med lasagneplater. Og droppe kanel :)
Mvh Julianne
Ok :-) Tusen takk for svar :-)
Hei,
Nå har jeg prøvd å grille squashen på forhånd. Skivene får god smak, men de krymper en del og blir vanskeligere å bruke som lasagnaplater. Men jeg tok også litt blåmuggost i sausen, og det var jeg veldig fornøyd med.
Hilsen Live
Hei igjen, Live :) Så lenge smaken er god, så gjør det kanskje ikke no at den ikke minner så mye om lasagne? Kall den squashgrateng med kjøttdeig og du er trygg ;) Blåmuggost høres ut som en veldig god smakstilsetning! Takk for tipset :)
Mvh Julianne
Hei!
Kjempefin blogg for oss «stakkarer» med IBS… :) Bare lurer på om du har en ok oppskrift på sweet chilisaus du vil dele?? Er så glad i det på alt mulig av mat så det er noe jeg savner skikkelig!! Håper du kan hjelpe..
Mvh Lisbeth
Hei Lisbeth, takk for hyggelig kommentar! Jeg har desverre ingen oppskrift på sweet chilisaus foreløpig, men kanskje denne kan være god? http://pesco-vegan.com/low-fodmap-sweet-chilli-sauce-lf-v-gf/ – jeg har ikke prøvd den selv, men den ser enkel ut :)
Mvh Julianne
Beklager, så nå at jeg hadde fått svar på dette i et annet innlegg.. ;) Håper du deler om du finner ei fin oppskrift :) Ha en fin dag.
Hei!
Elsker boka di!!! Denne lasagnen var supergod!!
Hei og hurra :D Takk Wenche!
Hei! Kan det være en idé å kjøre cottage cheese’n i en stavmikser? Eller blir det helt feil?
Hei du :) Ja, det kan du gjøre for å få en glattere konsistens, null problem :)
Hei, tusen takk for deilig oppskrift! Denne ble laget i dag, og falt i smak hos alle ved bordet :) Det var noen som savnet litt karbohydrater, så jeg lurer på om det er mulig å legge til glutenfri lasagneplater oppå squashen f.eks.?
Hei Mia :) Så godt å høre at den falt i smak! Ja, enten så kan du legge til noen lasagneplater eller så kan du servere litt godt, magevennlig brød til? 🥰