Banangranolaen laget jeg for første gang i 2014, og den har blitt manges favoritt i ettertid. Jeg tror faktisk det er en av de mest populære oppskriftene jeg har laget. Det er utrolig artig! :D 

Jeg lager den fremdeles jevnlig selv og har prøvd ut flere varianter for variasjon. Dette er en av de vellykkede variasjonene; med kakao og havsalt!

Den er så god, spesielt til yoghurt naturell sammen og pasjonsfrukt. Vi brukte det til fotograferingen av denne oppskriften til boka Tarmstyrkende lavFODMAP – og kombinasjonen slo meg nesten i bakken – det var så godt! Nesten som en dessert. Men all annen lavFODMAP frukt eller bær passer kjempegodt det også 😊

Banangranola med kakao og havsalt


Oppskriften gir ca 10 dl granola
Oppskriften er lavFODMAP, laktosefri og melkefri
For glutenfri velg glutenfrie havregryn

Ingredienser

2 modne bananer
½ dl rapsolje
½ dl lønnesirup
2–3 ss kakaopulver
1 ts vaniljepulver
1 liten ts maldonsalt

6 dl havregryn
1 dl gresskarkjerner
1 dl solsikkekjerner
1 dl valnøtter

Slik gjør du

Sett stekeovnen på 160 °C varmluft og dekk to stekebrett med bakepapir. Ha deretter banan, olje og lønnesirup i en bakebolle og kjør glatt med en stavmikser. Tilsett deretter kakao, vaniljepulver og maldonsalt.

Bland deretter i havregryn, frø og nøtter. Fordel granolablandingen på stekebrettene og sett dem inn i ovnen. Granolaen skal stekes i 45–60 minutter til sammen, men etter cirka 10 minutter kan du sjekke hvordan det står til. Bruk en stekespade og rør litt i blandingen.

Du velger selv om du vil ha store granolabiter eller om du ønsker å hakke opp blandingen i mindre biter. Jeg foretrekker sistnevnte fordi granolaen blir jevnere stekt da.

Bytt gjerne plass på brettene underveis og følg ekstra godt med under stekeprosessen. Siden granolaen er mørk i fargen på grunn av kakaoen, kan det være en liten utfordring å se når den går over grensen til å bli brent.

Granolaen er ferdig når den er gyllen i fargen og sprø i konsistensen. Avkjøl og oppbevar i et tett glass.Nydelig godt som topping på laktosefri yoghurt, kjøleskapsgrøt, smoothie og chiapudding.

Håper det smaker!

Julianne 💗