Dette er et glutenfritt brød med sprø skorpe og saftig krumme! Jeg bruker kun naturlig glutenfritt og lavFODMAP-mel når jeg baker. Da blir baksten ekstra næringsrik. Jeg brukte lang tid for å få til denne oppskriften, så følg instruksjonene nøye 😉 Håper det smaker!
Eltefritt brød med frø
Oppskriften gir 1 brød
Oppskriften er lavFODMAP og laktosefri
For 100 % glutenfri, bruk glutenfrie havregryn
Ingredienser
200 g havregryn
150 g fullkornsrismel
50 g quinoamel
50 g maismel
25 g linfrø
25 g solsikkefrø
10 g fiberhusk
1 god ts salt
400 g romtemperert/kaldt vann
200 g laktosefri yoghurt naturell
½ ts tørrgjær
1 ts flytende honning
Slik gjør du
Bland sammen de tørre ingrediensene i en bakebolle. Mål opp og bland vann og laktosefri yoghurt naturell og honning sammen i et litermål. Bland inn tørrgjær og ha deretter i de tørre ingrediensene. Bland deigen sammen med en slikkepott og sørg for at deigen er godt kombinert. Sett lokk på bakebollen eller dekk den med plastfolie og sett deigen til heving på en lun plass i 9-12 timer.
Etter heving
Sett stekeovnen på 250 grader over og undervarme. Sett jerngryta med lokk inn på et stekebrett på nederste rille i ovnen og la den varme seg godt opp. I mellomtiden tar du litt rismel på bakebordet, tar deigen ut av bakebollen og former den forsiktig til et brød. Legg deigen på et bakepapir og sett bakebollen på hodet over slik at du dekker deigen. La deigen etterheve til ovnen er varm og jerngryta er gloheit (ca. 20 – 30 minutter).
Ta jerngryta ut av ovnen, ta av lokket og strø litt rismel i bunnen av gryta. Strø gjerne litt mel på deigen også (bare fordi det ser lekkert ut) og bruk en skarp kniv/barberblad til å kutte noen snitt i overflaten av deigen.
Legg deigen forsiktig ned i jerngryta, sett på lokket og sett jerngryta inn i ovnen. La brødet steke i ca. 30 minutter med lokk på 250 grader, før du fjerner lokket (og gisper av begeistring for hvor lekkert brødet ser ut), skrur temperaturen ned til 225 grader og steker brødet videre i ca. 20 minutter eller til brødet har fått en mørk og fin stekeskorpe. Avkjøl brødet på rist og vent med å skjære i det før det er helt avkjølt.
Håper det smaker!
Julianne 💗
Kan man bytte ut rismelet med noe dersom man ikke har det?
Hei Janka :) Jeg vet ikke hvordan det blir, men verdt et forsøk? Bokhvetemel f.eks? :)
Hvor stor gryte bruker du?
Går det evt an å steke i vanlige brødformer? :)
Hei Cecilie :) Jeg tror gryta mi er 4,2 liter eller noe, men du kan bruke større eller mindre. Deigen flyter ikke ut i kantene :) Du kan bruke vanlige brødformer også, men har du en jerngryte, så anbefaler jeg deg å bruke den. Du får så deilig skorpe da, og brødet ser lekkert ut ;) Lykke til!
Hei, hvor mye surdeigstarter skal jeg bruke dersom jeg skal bake dette brødet med surdeig i stedet for tørrgjær?
1 ss?
Hei Hanne :)
Jeg har bakt et lignende med glutenfri surdeigsstarter og bruker da ca 50 g surdeigsstarter (2 gode ss) :)
https://lyngstadernaering.no/2019/04/04/glutenfritt-surdeigsbrod-med-valnotter-lavfodmap/
Spennende! Håper det blir vellykket :)
Hilsen Julianne