Følger du meg på Instagram (@julianne_godtformagen), har du fått med deg min nye greie: grønn smoothie! I dag var den 13. dagen på rad med den grønne smoothien og jeg må si jeg begynner å trives med det. Jeg har ikke tålt smoothie spesielt godt tidligere, det ofte endte i at magen blåste seg opp og skapte skikkelig ubehag. Derfor la jeg smoothies på hylla i noen år…

Men for noen uker siden ble jeg inspirert til å lage en veldig kul smoothie: Nemlig Galdhøpiggen-smoothien fra boken Food Pharmacy – som forøvrig er den fineste boken jeg har lest om tarm på lenge – anbefales! De to svenske forfatterne driver også bloggen med samme navn, som du absolutt bør sjekke ut om du synes slikt er gøy. Du finner den her!

Hvorfor har den fått det kule navnet Galdhøpiggen, spør du? Vel, det er fordi smoothien inneholder masse sunne plantefibre vil bidra til å gjøre avføringen din stor og fin. Så stor at du vil produsere et lite, men solid fjell på do! Du må bare lese dette innlegget. Det var det ene. Det andre er at grønnsakene i smoothien nærer de gode tarmbakteriene dine, slik at de også styrkes – noe som er viktig for absolutt alle, men spesielt for oss med IBS.

Les mer om tarmflora, IBS og lavFODMAP-dietten her

Jeg likte tanken og bestemte meg for å prøve meg på en slik en – med modifikasjoner selvsagt. Noen ingredienser blir for heavy for min mage, som f.eks avocado. Dessuten var jeg bekymret for smaken, så jeg tilsatte ananas i min for å lage den friskere. Jeg kuttet også stangselleri som stod i den originale oppskriften, men det kan du gjerne tilsette om du vil. Stangselleri er lavFODMAP inntil 10 g – omtrent en kvart stang 🌿

Galdhøpiggen-smoothie


Oppskriften gir en smoothie
Oppskriften er lavFODMAP, glutenfri, laktosefri og melkefri

Ingredienser
1 bit fersk ingefær
¼ sitron
¼ agurk
60 – 70 g grønne blader (gjerne en miks av spinat, grønnkål og ruccola)
60 g frossen ananas
1 dl kaldt vann
1 ss kaldpresset olivenolje 

Slik gjør du
Skrell ingefær og sitron, skyll agurken og de grønne bladene (om de ikke er ferdigvasket). Ha i blenderen sammen med ananas, vann og olje. Miks til blandingen er glatt og fin i konsistensen. Nytes umiddelbart 😊

Tips!
Eksperimenter gjerne med denne oppskriften! Jeg tilsetter ofte 1 ts chiafrø for ekstra fiber (jeg tåler og trenger mye fiber) eller litt stangselleri.

Etter 13 smoothier kan jeg si at jeg digger den. Jeg drikker den til lunsj sammen med et frøknekkebrød og egg. Den holder meg mett fram til middag, og det liker jeg veldig godt! 

Håper den faller i smak og at magen din trives med litt ekstra grønt 😉

Julianne 💚