Det er på tide med en varmende klassisk søndagsmiddag nå som høsten og ruskeværet har meldt sin ankomst for alvor. Jeg serverer kjøttkakene med kokte poteter, gulrøtter, kålstuing og selvfølgelig tyttebærsyltetøy! Er du klar for det? 😊 

Les gjennom hele oppskriften før du setter i gang!

Kjøttkaker i brun saus med kålstuing


Oppskriften gir 3–4 porsjoner
Oppskriften er lavFODMAP, glutenfri og laktosefri

Kjøttkaker


Ingredienser
400 g kjøttdeig
1,5 dl laktosefri melk eller fløte
1 egg
2 ss potetmel
1 ts salt
½ ts pepper
½ ts muskat 

Slik gjør du
Ha ingrediensene til kjøttkakene i en food prosessor og kjør til farsen er godt blandet. Har du ikke food prosessor, bruker du hendene til å kna en fin deig.

Varm opp en stekepanne og ha i litt smør eller olje. Form kjøttkaker ved hjelp av en spiseskje dyppet i vann og håndflaten din. Stek kjøttkakene 2-3 minutter på hver side til de er nesten gjennomstekte. Ha kjøttkakene i en kasserolle og hell over 5 dl vann. Skru platen på svak varme og la kjøttkakene småkoke i noen minutter til de er gjennomkokte. Sett kjøttkakene til side og ta vare på kraften du nå har laget. Denne skal brukes i den brune sausen.

Har du satt poteter og gulrøtter på kok? Det kan du gjøre nå.

Så går vi videre til kålstuingen og den brune sausen.

Kålstuing


Ingredienser
300 g hvit kål
2 dl laktosefri melk 
1 ss maisenna
smak til med salt, pepper og malt muskat

Slik gjør du
Vask kålen og kutt den i mindre biter. Kok opp vann med litt salt i en kjele og til tilsett kålen. Kokes på medium varme til kålen har litt mindre tyggemotstand. Hell deretter av vannet og sett kålen til side. Ha laktosefri melk og maisenna i en kjele og kok opp til sausen tykner. Tilsett den kokte kålen og smak til med salt, pepper og maisenna.

Brun saus


Jeg bruker rismel i denne oppskriften, men du kan jevne sausen med hvetemel eller speltmel om du vil. FODMAP-innholdet vil fremdeles være lavt fordi mengdene er så små.

Ingredienser
3 ss smør
3 ss rismel
5 dl kraft fra kjøttkakene
3 ss fond uten løk*
smak til med salt og pepper
litt maisenna utblandet i vann om sausen blir for tynn

*F.eks kyllingfond fra Touch of Taste.

Slik gjør du
Sil av kraften fra kjelen med kjøttkakene. Denne kraften skal brukes i sausen.

Smelt smøret og rør inn rismel på medium varme. Rør hele tiden til blandingen er jevnt brunet. Dette vil ta noen minutter, så vær tålmodig. Når blandingen er brunet, sper du med halvparten av kraften fra kjøttkakene. Rør godt før du heller i resten av vannet til sausen får den konsistensen du ønsker. Smak til med fond, salt og pepper. Blir sausen for tynn, kan du jevne den med litt maisenna utblandet i vann.

Ha kjøttkakene i den ferdige brune sausen, sett på lokk og hold det varmt på lav temperatur på stekeplaten. Server kjøttkakene med deilig kålstuing, kokte poteter, gulrøtter og tyttebærsyltetøy.

Håper det smaker!

Julianne 💗