Det er på tide med en varmende klassisk søndagsmiddag nå som høsten og ruskeværet har meldt sin ankomst for alvor. Jeg serverer kjøttkakene med kokte poteter, gulrøtter, kålstuing og selvfølgelig tyttebærsyltetøy! Er du klar for det? 😊
Les gjennom hele oppskriften før du setter i gang!
Kjøttkaker i brun saus med kålstuing
Oppskriften gir 3–4 porsjoner
Oppskriften er lavFODMAP, glutenfri og laktosefri
Kjøttkaker
Ingredienser
400 g kjøttdeig
1,5 dl laktosefri melk eller fløte
1 egg
2 ss potetmel
1 ts salt
½ ts pepper
½ ts muskat
Slik gjør du
Ha ingrediensene til kjøttkakene i en food prosessor og kjør til farsen er godt blandet. Har du ikke food prosessor, bruker du hendene til å kna en fin deig.
Varm opp en stekepanne og ha i litt smør eller olje. Form kjøttkaker ved hjelp av en spiseskje dyppet i vann og håndflaten din. Stek kjøttkakene 2-3 minutter på hver side til de er nesten gjennomstekte. Ha kjøttkakene i en kasserolle og hell over 5 dl vann. Skru platen på svak varme og la kjøttkakene småkoke i noen minutter til de er gjennomkokte. Sett kjøttkakene til side og ta vare på kraften du nå har laget. Denne skal brukes i den brune sausen.
Har du satt poteter og gulrøtter på kok? Det kan du gjøre nå.
Så går vi videre til kålstuingen og den brune sausen.
Kålstuing
Ingredienser
300 g hvit kål
2 dl laktosefri melk
1 ss maisenna
smak til med salt, pepper og malt muskat
Slik gjør du
Vask kålen og kutt den i mindre biter. Kok opp vann med litt salt i en kjele og til tilsett kålen. Kokes på medium varme til kålen har litt mindre tyggemotstand. Hell deretter av vannet og sett kålen til side. Ha laktosefri melk og maisenna i en kjele og kok opp til sausen tykner. Tilsett den kokte kålen og smak til med salt, pepper og maisenna.
Brun saus
Jeg bruker rismel i denne oppskriften, men du kan jevne sausen med hvetemel eller speltmel om du vil. FODMAP-innholdet vil fremdeles være lavt fordi mengdene er så små.
Ingredienser
3 ss smør
3 ss rismel
5 dl kraft fra kjøttkakene
3 ss fond uten løk*
smak til med salt og pepper
litt maisenna utblandet i vann om sausen blir for tynn
*F.eks kyllingfond fra Touch of Taste.
Slik gjør du
Sil av kraften fra kjelen med kjøttkakene. Denne kraften skal brukes i sausen.
Smelt smøret og rør inn rismel på medium varme. Rør hele tiden til blandingen er jevnt brunet. Dette vil ta noen minutter, så vær tålmodig. Når blandingen er brunet, sper du med halvparten av kraften fra kjøttkakene. Rør godt før du heller i resten av vannet til sausen får den konsistensen du ønsker. Smak til med fond, salt og pepper. Blir sausen for tynn, kan du jevne den med litt maisenna utblandet i vann.
Ha kjøttkakene i den ferdige brune sausen, sett på lokk og hold det varmt på lav temperatur på stekeplaten. Server kjøttkakene med deilig kålstuing, kokte poteter, gulrøtter og tyttebærsyltetøy.
Håper det smaker!
Julianne 💗
Denne skal prøvast når magen/tarmen har blitt meir stabil. Er ikkje ofte eg et kjøtkake, men det er jo så godt. Seier ikkje nei takk til fleire slike tradisjonsmat oppskrifter på bloggen din. Synes du er kjempe flink som lagar så god og variert mat, skulle ønske eg også hadde energi til det, men dessverre har alt som har med mat og matlaging blitt eit mareritt for meg då tarmplagene mine har blitt verre og med en tidlegare spiseforstyrrelse/spiseproblematikk som har blussa opp igjen, så blir ikkje dette med mat så lett. Men var til legen igjen, satte ned foten, var litt tøffare ein det eg har vore og sa at skulle eg bli noko betre trengde eg profesjonell hjelp til å få orden på kostholdet, få orden på tankane i hodet, samt å finne en balanse når det gjelder fysisk aktivitet, ete regelessing og variert. I dag kan eg bli sittandes op til tre timar på do i stekk og til samen i løpet av dagen går det vel minst 5 timar til å bare å sitte på do. Får jo i meg alt for lite mat og går vel mist 6 timar mellom kvar gang eg eter og er ikkje mykje energi eg har til overs, men eg skal no greie å få ein betre kvardag sjølv om det tar tid
Så bra, Hilde! Kjøttkaker er jo så godt :) Jeg lager det sjeldent selv, men bestiller det ofte til middag hos mamma (tips, tips!)
Det er leit å lese at det ikke går så bra med deg om dagen, men bra du står på og kjemper for den hjelpen du trenger. Å få hjelp er så viktig! Man klarer ikke alt på egenhånd alltid. Jeg håper du kommer deg på rett spor snart, Hilde. God bedring!
Alt godt,
Julianne
Hva med å forvelle kålen først?
Det kan du godt gjøre :)
Det er som om du leser tankene mine, jeg har hatt skikkelig lyst på kjøttkaker i flere dager nå! Disse skal definitivt prøves. Vannet du heller over kjøttkakene, er det varmt eller kaldt?
Så gøy, Johanna :D Har fått veldig gode tilbakemeldinger på kjøttkakene de siste dagene, så jeg håper de står til forventningene dine også :) Vannet er kaldt fra springen. Ha ei god uke! Hilsen Julianne
Hei, hva tenker du om deling av stekepanne osv? Tenker det «brenner» seg fast lett, når resten av familien lager høy-fodmap mat på høy varme. Eller gjør det ikke noe? Ser også på artikkelen angående smør. Har spist bremykt i en god stund nå, er nesten alt av smør lav fodmap?
Hei Kjell :) Nei, jeg tenker det går helt fint å dele stekepanne med de som lager høyFODMAP-mat. Om noen f.eks har stekt løk og hvitløk, kan du vaske du den raskt for å unngå synlige rester i din mat. Ja, smør er lavFODMAP. Det inneholder generelt ikke karbohydrater – ergo ingen FODMAP-karbohydrater! Vær bare obs på hvitløkssmør og andre kryddersmør, det blir noe annet igjen. Håper dette var nyttig :) Hilsen Julianne
awesome