Dette er en god, gammel klassiker som vekker barndomsminner hos meg. Nystekt fiskegrateng servert med poteter, revet gulrot og smeltet smør. Altså, nam! Hjemmelaget fiskegrateng tar litt tid å lage, men det er veldig enkelt!

Jeg kjøper fryst torskefilet fra first price til denne, men du kan bruke den fisken du har. Filetene fra first price er tynne og litt rare i fasongen, men ellers er fisken like god og fra samme sjø – bare billigere – og perfekt å bruke i fiskegrateng. Jeg trekker ikke fisken i vann før jeg har den i fiskegratengen, jeg lar fisken trekke i sausen for å spare et steg. 

Strøkavring/panering lager jeg av tørt surdeigsbrød av spelt som jeg kjører til mel i en food prosessor. Jeg lager det ofte når jeg har tørt brød til overs og så oppbevarer jeg det i et tett glass til jeg trenger det. Det fungerer så godt til fiskegrateng eller når jeg skal panere noe annet.

Her finner du en video om hvordan jeg gjør det på Instagram

Du kan også bruke magevennlige kjøpeknekkebrød om du ikke har tørt brød. Du knekker det opp i biter og kjører det til smuler i en food prosessor eller stavmikser – eller har det i en pose og banker løs med en kjevle 😉

Denne fiskegratengen synes jeg smaker veldig godt, og har du en god ost, f.eks litt parmesan liggende – bruk det i sausen i tillegg til annen ost 😊

Magevennlig fiskegrateng


Oppskriften holder til 4 personer
Oppskriften er lavFODMAP, glutenfri og laktosefri

Ingredienser

400 g torsk eller annen fisk
2 dl glutenfri makaroni

Ostesaus
4 dl laktosefri melk
1,5 ss maisenna
1 ts malt muskat
1 ts tørket basilikum
Salt og pepper
1 dl grønn del av vårløk/purre
3 egg
100 g revet ost
1 dl strøkavring/mel til toppen*

Server gjerne med
Kokte poteter
Revet gulrot
Smeltet smør

Slik gjør du

1. Sett stekeovnen på 200 grader og smør en ildfast form med smør eller olje.

2. Kok makaroni etter anvisningen på pakken.

3. Skjær fisken i små, like store terninger og sett til side.

4. Lag sausen. Ha melk og maisenna i en kjele og kok opp under omrøring til sausen tykner. Tilsett muskat, basilikum og smak til med salt og pepper.

5. Sett kjelen til side og rør inn eggene i sausen, et om gangen.

6. Tilsett revet ost og vårløk eller purreløk.

7. Ha deretter i den kokte makaronien og terninger med fisk i sausen.

8. Fordel blandingen i den ildfaste formen og strø et jevnt lag med strøkavring på toppen.

9. Stek fiskegratengen midt i ovnen i ca. 40-45 minutter til toppen er jevn og gylden i fargen.

10. Mens du venter på at fiskegratengen skal steke, setter du poteter på kok og river gulrøtter med et rivjern slik at alt blir ferdig samtidig.

11. Når det nærmer seg at fiskegratengen er ferdig, smelter du ønsket mengde smør i en kjele.

Det var det – jeg håper fiskegratengen smaker!

💗 Julianne

Ps. Følg meg gjerne på Instagram for daglige oppdateringer!