Dette er en god, gammel klassiker som vekker barndomsminner hos meg. Nystekt fiskegrateng servert med poteter, revet gulrot og smeltet smør. Altså, nam! Hjemmelaget fiskegrateng tar litt tid å lage, men det er veldig enkelt!
Jeg kjøper fryst torskefilet fra first price til denne, men du kan bruke den fisken du har. Filetene fra first price er tynne og litt rare i fasongen, men ellers er fisken like god og fra samme sjø – bare billigere – og perfekt å bruke i fiskegrateng. Jeg trekker ikke fisken i vann før jeg har den i fiskegratengen, jeg lar fisken trekke i sausen for å spare et steg.
Strøkavring/panering lager jeg av tørt surdeigsbrød av spelt som jeg kjører til mel i en food prosessor. Jeg lager det ofte når jeg har tørt brød til overs og så oppbevarer jeg det i et tett glass til jeg trenger det. Det fungerer så godt til fiskegrateng eller når jeg skal panere noe annet.
Her finner du en video om hvordan jeg gjør det på Instagram
Du kan også bruke magevennlige kjøpeknekkebrød om du ikke har tørt brød. Du knekker det opp i biter og kjører det til smuler i en food prosessor eller stavmikser – eller har det i en pose og banker løs med en kjevle 😉
Denne fiskegratengen synes jeg smaker veldig godt, og har du en god ost, f.eks litt parmesan liggende – bruk det i sausen i tillegg til annen ost 😊
Magevennlig fiskegrateng
Oppskriften holder til 4 personer
Oppskriften er lavFODMAP, glutenfri og laktosefri
Ingredienser
400 g torsk eller annen fisk
2 dl glutenfri makaroni
Ostesaus
4 dl laktosefri melk
1,5 ss maisenna
1 ts malt muskat
1 ts tørket basilikum
Salt og pepper
1 dl grønn del av vårløk/purre
3 egg
100 g revet ost
1 dl strøkavring/mel til toppen*
Server gjerne med
Kokte poteter
Revet gulrot
Smeltet smør
Slik gjør du
1. Sett stekeovnen på 200 grader og smør en ildfast form med smør eller olje.
2. Kok makaroni etter anvisningen på pakken.
3. Skjær fisken i små, like store terninger og sett til side.
4. Lag sausen. Ha melk og maisenna i en kjele og kok opp under omrøring til sausen tykner. Tilsett muskat, basilikum og smak til med salt og pepper.
5. Sett kjelen til side og rør inn eggene i sausen, et om gangen.
6. Tilsett revet ost og vårløk eller purreløk.
7. Ha deretter i den kokte makaronien og terninger med fisk i sausen.
8. Fordel blandingen i den ildfaste formen og strø et jevnt lag med strøkavring på toppen.
9. Stek fiskegratengen midt i ovnen i ca. 40-45 minutter til toppen er jevn og gylden i fargen.
10. Mens du venter på at fiskegratengen skal steke, setter du poteter på kok og river gulrøtter med et rivjern slik at alt blir ferdig samtidig.
11. Når det nærmer seg at fiskegratengen er ferdig, smelter du ønsket mengde smør i en kjele.
Det var det – jeg håper fiskegratengen smaker!
💗 Julianne
Ps. Følg meg gjerne på Instagram for daglige oppdateringer!
Tusen takk for oppskrift, å så spennende med ny bok 😊
Hei Marin! Så hyggelig at du titter innom her og tusen takk 🥰
Heimelaga fiskegrateng er SÅ digg! 😍 Har vokse opp med at mamma laga dette, lagar det sjølv heime no til meg sjølv og familien min! Lagar magevennleg til meg og «vanleg» til resten av gjengen, sånn at eg ikkje brukar så mykje av «mine» ingrediensar 😁
Helt enig, Susanne! Heheh, det er veldig smart om du vil spare på dine ingredienser 😉 Så koselig at du deler!
Takk for hyggelig mail.
Hadde fiskegrateng idag.. laget med glutenfri ferdig saus. Ble o.k
Skal prøve din oppskrift neste gang. Kommer til å sløyfe makaroni da det ikke begeistrer han jeg er gift med. Kan prøve brokkoli kanskje.
Hei Berit, så gøy at du lagde fiskegrateng i går! Håper at du liker min variant og du kan nok helt sikkert putte i litt grønnsaker isteden for makaroni. Kanskje brokkoli, gulrot eller andre rotgrønnsaker kan gjøre seg? Ser mange har grønnsaker i selve fiskegratengen, men for enkelhetsskyld så serverer jeg dem ved siden av 😃
Hei, takk for fine oppskrifter:)
Fiskegrateng oppskriften ligner på min, men jeg har et par never revet gulrot i blandingen, og ikke basilikum.
Men du skriver ikke hvor du plasserer osten. I blandingen eller på toppen?
mvh Annema
Hei Annema!
Så herlig, veldig fint å ha gulrot i sausen! Supert tips. Jeg har den ved siden av, siden jeg har ei jente som plutselig finner ut at hun ikke vil ha gulrot, og å plukke ut revet gulrot i etterkant er litt av et prosjekt 😂 Men å få flere grønnsaker inn i selve fiskegratengen er kjempelurt!
Oh, skal rette – takk for at du sier fra. Jeg har osten i sausen og så har jeg kun strøkavringen på toppen. Man kan gjøre begge deler :)
Hilsen Julianne
Tusen takk for oppskrift, den skal jeg prøve. Og gleder meg til boken kommer. Gratulerer💕
Hei
Følte den ble så smakløs. Hadde ikke purre/purreløk i da gutten ikke liker det. Han elsket fiskegratengen men vi andre følte den var smakløs. Kan jeg ha mer krydder i, eller andre typer i tillegg?
Hei Victoria! Purreløken gjør mye for smaken i denne, men prøv å krydre mer og husk å smak til sausen underveis 😊 Glad gutten elsket den! Hilsen Julianne :)