Lasagne er noe av det beste jeg vet. Det har det vært helt siden jeg var lita jente og Pusur var mitt store idol. Den tjukke, gode katta elsker også lasagne! Tradisjonelt lages lasagne med store mengder magebøller: løk, hvitløk, pastaplater av hvete og en bechamelsaus/hvitsaus med laktoseholdig melk. Heldigvis finnes det gode, alternative lavFODMAP-ingredienser vi kan bruke, noe som gjør denne lasagnen vel så god som høyFODMAP-varianten. Eller bedre? 😊 

Psst. Oppskriften er justert januar 2022.

Lasagne


Oppskriften gir 3-4 porsjoner
Oppskriften er lavFODMAP, glutenfri og laktosefri
For melkefri velg mandelmelk/rismelk og melkefri ost

Ingredienser

Kjøttsaus
1-2 ss rapsolje eller hvitløksolje
400 g kjøttdeig
1 stor gulrot, revet
1 håndfull grønn del av purreløk
20 g selleristang (kan sløyfes)
1 ss tomatpuré
400 g hakkede tomater
2 dl vann eller hjemmelaget kraft
1 ts tørket oregano
1 ts tørket basilikum
salt, pepper
Litt kajennepepper (hvis du ønsker en piff)
1 ts sukker (kan sløyfes) 

Hvit saus
4 dl laktosefri melk
1 ½ ss maisenna
½ ts muskat
En god håndfull revet ost (bruk gjerne parmesan eller annen god ost)
smak til med salt

9 stk glutenfrie lasagneplater
Revet hvitost til gratinering
 

Slik gjør du
Sett stekeovnen på 200 grader og ta fram en medium stor ildfast form.

Start med å klargjøre grønnsakene til kjøttsausen. Skrell gulrot og riv den grovt på et rivjern (evt kutt i små terninger). Kutt den grønne delen av purreløk grovt og finhakk stangselleri – sett til side.

Varm opp stekepannen og stek kjøttdeigen. Tilsett revet gulrot, grønn del av vårløk og stangselleri. Tilsett tomatpuré og la surre i et halvt minutt før du tilsetter hakkede tomater og litt vann eller kraft. Krydre deretter med oregano og basilikum og smak til med salt og pepper.

Skru ned varmen og la sausen småkoke en stund under lokk mens du lager den hvite sausen.

Ha melk og maisenna i en kjele og kok opp til sausen tykner. Tilsett en håndfull revet ost og smak til med muskat, salt og pepper. Blir sausen for tykk, sper du med melk til ønsket konsistens. Den laktosefrie melken er ganske søt i utgangspunktet, så det kan hende den krever mer salt enn du er vant til – så smak deg frem.

Før du danderer lasagnen; sett stekeovnen på 200 grader. 

Dette er en tre-lagslasagne og du skal avslutte med et lag med hvit saus før du har på osten.

Dandering! 
Ta fram en ildfast form og legg et lag med kjøttsaus i bunn. Legg deretter over tre lasagneplater, etterfulgt av et lag med den hvite sausen.

Over den hvite sausen har du over et lag med kjøttsaus, så lasagneplater, hvit saus og kjøttsaus. Her bruker du opp resten av kjøttsausen.

Legg siste lag med lasagneplater, topp med siste rest av den hvite sausen og avslutt med et raust lag med revet hvitost.

Sett lasagnen midt i stekeovnen og stek i 30-40 minutter til lasagnen er gylden på toppen. Jeg serverer den med en god salat, oliven og… tyttebærsyltetøy 😋

Håper det smaker! 

Julianne 💗