Lasagne er noe av det beste jeg vet. Det har det vært helt siden jeg var lita jente og Pusur var mitt store idol. Den tjukke, gode katta elsker også lasagne! Min magevennlige lasagne er like god som den du lager med både løk og hvitløk – kanskje bedre?
Oppskriften fikk seg en oppgradering i fjor, for denne fikk selvfølgelig plass i min nyeste bok Mageplagefri.
Les mer om boka her – og kjøp den gjerne direkte fra meg 💗
Lasagne
Oppskriften gir 3-4 porsjoner
Oppskriften er lavFODMAP, glutenfri og laktosefri
For melkefri velg mandelmelk/rismelk og melkefri ost
Ingredienser
Kjøttsaus
1-2 ss olivenolje eller hvitløksolje
400 g kjøttdeig
1 stor gulrot, revet
1 håndfull grønn del av purreløk eller vårløk
20 g selleristang (kan sløyfes)
1 ss tomatpuré
1 boks (400 g) hakkede tomater
2 dl vann eller hjemmelaget kraft
1 ts tørket oregano
1 ts tørket basilikum
salt og pepper
Hvit saus
4 dl valgfri melk (jeg bruker H-melk)
1 ½ ss maisenna
½ ts muskat
En god håndfull revet ost (bruk gjerne parmesan eller annen god ost)
smak til med salt
9 stk lasagneplater (evt. glutenfrie)
Revet hvitost til gratinering
Et dryss oregano på toppen
Slik gjør du
1. Sett stekeovnen på 200 grader og ta fram en medium stor ildfast form.
2. Start med å klargjøre grønnsakene til kjøttsausen. Skrell gulrot og riv den grovt på et rivjern (evt kutt i små terninger). Kutt den grønne delen av purreløk grovt og finhakk stangselleri – sett til side.
3. Varm opp stekepannen og stek kjøttdeigen. Tilsett revet gulrot, grønn del av vårløk og stangselleri.
4. Tilsett tomatpuré og la surre i et halvt minutt før du tilsetter hakkede tomater og litt vann eller kraft. Krydre deretter med oregano og basilikum og smak til med salt og pepper.
5. Skru ned varmen og la sausen småkoke en stund under lokk mens du lager den hvite sausen.
6. Ha melk og maisenna i en kjele og kok opp til sausen tykner.
7. Tilsett en håndfull revet ost og smak til med muskat, salt og pepper. Blir sausen for tykk, sper du med melk til ønsket konsistens.
Dandering
Dette er en tre-lagslasagne og du skal avslutte med et lag med hvit saus før du har på osten.
1. Ta fram en ildfast form og legg et lag med kjøttsaus i bunn. Legg deretter over tre lasagneplater, etterfulgt av et lag med den hvite sausen.
2. Over den hvite sausen har du over et lag med kjøttsaus, så lasagneplater, hvit saus og kjøttsaus. Her bruker du opp resten av kjøttsausen.
3. Legg siste lag med lasagneplater, topp med siste rest av den hvite sausen og avslutt med et raust lag med revet hvitost og et dryss oregano.
Sett lasagnen midt i stekeovnen og stek i 30-40 minutter til lasagnen er gylden på toppen. Jeg serverer den med en god salat, oliven og… tyttebærsyltetøy 😋
Håper det smaker!
Julianne 💗
Hei! Jeg begynte på eliminasjons-delen av lavfodmapdietten for et par uker siden, og jeg begynner å oppleve en positiv utvikling! Jeg har også kjøpt boken din, og er veldig fornøyd med all hjelp og inspirasjon jeg har funnet der:) I løpet av perioden siden jeg begynte på denne dietten har jeg støtt på noen matvarer jeg ikke vet om jeg kan spise, og jeg har ikke funnet svar noe sted. Så jeg tenkte kanskje du kunne hjelpe! Valgte å spørre i en kommentar her, siden andre kanskje lurer på noen av de samme tingene:) Dette er matvarene jeg lurer på:
– Matvarer hvor fruktjuice (av lavfodmap-frukt) står på innholdsfortegnelsen. dette gjelder f.eks smakstilsatt laktosefri yoghurt, og havfreflakes-frokostblanding hvor jeg fant gulrotjuice på en ellers fodmap-vennlig innholdsfortegnelse.
– Hermetisk ananas (inkl. juicen den er i)? Ananas er jo lav fodmap?
– Jalapenos (på glass)
– Gojibær
– Kapers
– Multer
– Semulegryn
– Lurer også på om det går ann å lage en fodmapvennlig erstatning for currypaste? Jeg savner woker og gryter med currypaste, men alle jeg har funnet i butikk inneholder løk/hvitløk.
Håper du kan hjelpe med noe av dette!
Hei igjen:) Kom på et par andre ting jeg også lurer på!
– Laktosefri Biola med blåbær
– Skyr (med blåbær eller annet som er lavfodmap)
– Philadelphia-ost.
Det skulle være alt! Ønsker deg en fin dag videre:)
Hei!
– Laktosefri biola inneholder blåbærjuice, solbærjuice og bringebærjuice fra konsentrat. Ikke drikk denne i store mengder under eliminasjonsfasen.
– Skyr inneholder laktose og bør derfor unngås.
– Philadelphia naturell har et lavt innhold av laktose og kan derfor brukes i moderate mengder under eliminasjonsfasen av dietten.
Håper dette var til hjelp! Mvh Julianne
Hei Ida! Så flott å høre at du opplever god effekt av dietten allerede. Du stiller gode spørsmål!
– Bruk litt skjønn her, ofte er det ikke store mengdene fruktjuice tilsatt i f.eks. yoghurt eller frokostblanding. Vær obs på større mengder fruktjuice-konsentrat. Det bør du holde deg unna under eliminasjonsfasen av dietten :)
– Fersk ananas er det beste alternativet, men litt (noen biter) hermetisk ananas til tacoen går nok bra. Hell ut juicen!
– Jalapenos er ok (siden chili er ok – men les ingredienslisten i glasset for andre FODMAPs)
– Kapers er ikke testet, men jeg ser mange bruker det i små mengder.
– Multer er heller ikke testet, unngå derfor multer under eliminasjonsfasen av dietten
– Semulegryn tror jeg heller ikke er testet.
– LavFODMAP-currypaste går helt klart an å lage! Jeg har ikke gjort dette selv, men det har denne dama: http://www.friendlylittlekitchen.com/2013/09/low-fodmap-thai-red-fish-curry.html
Mvh Julianne
Hvor stor form bruker du til denne oppskriften? Testet ut oppskriften, trur eg brukte litt for stor form også bomma eg litt på den hvite sausen slik at jeg måtte bare bruke kjøtsaus. lasagnen blei derfor litt tørr, då jeg hadde litt mindre saus, men den vart etandes. Betre lykke neste gang
Hei du :) Jeg bruker denne: http://www.ikea.com/no/no/catalog/products/60058762/ – Da får jeg en høy og fin lasagne :) Synd det ikke gikk som planlagt, men prøv igjen! Hilsen Julianne
Hei! Forstår jeg det riktig at man kan steke hvitløken i pannen så lenge man tar den vekk igjen? Jeg trodde at man kun kunne la den ligge i oljen, men måtte tas ut før oljen skulle oppi stekepannen. Også må jeg få si at jeg liker bloggen din er veldig godt. Den er oversiktlig, inspirerende og veldig kjekk for en som akkurat har begynt med lav fodmap :)
Hei du :) Det er flere måter å lage hvitløksinfusert olje på, enten direkte i stekepannen ved å surre hvitløksfedd i olje på svak varme i noen minutter for deretter å fjerne hvitløksbitene før du tilbereder resten av maten i oljen (som nå har fått et hint av hvitløk). Alternativt kan du lage en hvitløksolje til oppbevaring hvor du gjør det litt på samme måte, bare at du bruker mer olje og flere fedd hvitløk. Oppbevar oljen og hvitløksbitene i et rent tett glass/flaske i kjøleskapet opptil 5 dager. Når du bruker hvitløksoljen er det viktig at hvitløksbitene ikke havner i maten :) Håper dette var til hjelp!
Hilsen Julianne
Man kan med stort hell rive litt parmesanost oppå??. Deilig det!
Helt enig. Litt ekstra i den hvite sausen også ;)
Hei! Hvor kjøper du glutenfrie lasagneplater? Jeg finner det ikke noe sted!
Hei :) Du finner det i allergiavdelingen i dagligvarebutikken din! Be butikken ta inn glutenfrie lasagneplater om de ikke har de inne ;)
Hilsen Julianne
Veldig god! Men pleier å bytte it gulrota med en boks til med hakka tomater. ?
Det går også an :) Anbefaler å ha i litt revet sellerirot også — mmm! God helg :)
Hei!
Jeg prøvde denne oppskriften her om dagen, men ble like oppblåst som jeg vanligvis blir når jeg spiser høyfodmap. Jeg tror det kommer av at jeg ikke tåler glutenfri pasta heller, og reagerer veldig sterkt på durumhvete. Vet du om det finnes noe alternativ til glutenfri pasta som kan fungere?
På forhånd takk!
Med vennlig hilsen
Karoline
Hei Karoline! Prøv doble rispapir (slike du bruker når du lager ferske vårruller) og se om det går bedre. Lykke til :)
De splitter nye glutenfrie og økologiske lasagneplatene til rema fungerer supert! Tenkte jeg bare skulle si ifra!
Er forresten kjempefornøyd med bloggen og boken din, og er særlig fan av tikka-spydene! Skikkelig godt!
Hei Nina :) Ja, de er kjempegode! Takk for tips her :D
Godt å høre at du liker bloggen og boken! Jeg setter stor pris på at du følger meg :) God sommer!
Semper lasagne plater inneholder soyamel. Oppført som ingrediens nr 2 i mengde etter maisstivelse. Soyamel er Høy Fodmap med oligosakkarider.
https://www.semperglutenfritt.no/produkter/lasagne#
Hei Hilde! Det stemmer, ikke alt som er glutenfritt er lavFODMAP, så det gjelder å lese ingredienslistene nøye :)
Hei,
Takk for lasagne-oppskriften! Barna vil heller ha denne enn ferdigpakka fra Toro som vi brukte å ha før jeg ble lavFODMAP’er.
Super oppskrift. Jeg pleier å lage et par dl ekstra saus, så dekker det bedre.
Hei, så hyggelig å høre! :D
Hei!
Når jeg søker opp hakket tomat i Noba appen, så ser jeg det står lav fodmap til 92 g. Mens oppskriften sier en hel boks hakket tomat. Kan man bruke en hel boks hakket tomat (390 g) og fortsatt følge lav fodmap diett (så lenge man ikke spiser for stor porsjon av gangen). Har akkurat begynt på lav fodmap diett (uke 1 i eliminasjonsfasen), så vil bare være sikker :)
Hei Lisbeth :) Ja, du kan bruke en hel boks i oppskriften, siden oppskriften er til flere porsjoner. Mengdeanbefalingene fra Monash/Noba gjelder per måltid. Håper lasagnen faller i smak og at magen responderer godt på dietten :) Hilsen Julianne
Tusen takk fir nydelig lasagne oppskrift ( low foodmap!!) ❤ Og all den kunnskap du formidler 🙏❤❤❤ Det har gjort min nye hverdag med IBS sååå mye enklere 🙏Takk Julianne ❤
Hei Britt Elin! Så hyggelig med tilbakemelding fra deg! Tusen takk, jeg er så glad det hjelper deg 🥰