Dette er en klassiker. Jeg husker godt toro-pakningen som bød på norsk moussaka med poteter. Jeg har fremdeles ikke fått smaken på aubergine, så jeg fortsetter trenden som toro introduserte meg for. Hvis du ønsker, kan du selvfølgelig bruke aubergine i din moussaka. Aubergine er en lavFODMAP-grønnsak! Denne moussakaen passer perfekt som helgens ekstra gode middag 😊

Oppskriften er justert januar 2022

Moussaka


Oppskriften gir 3-4 porsjoner
Oppskriften er lavFODMAP, glutenfri og laktosefri
For melkefri bruk ris- eller mandeldrikk

Ingredienser

Kjøttsaus
2 ss rapsolje eller hvitløksolje
400 g kjøttdeig
En hånfull grønn del av purreløk
1 revet gulrot
1 ss tomatpuré
1 boks (400 g) hermetiserte tomater
1 dl vann eller hjemmelaget kraft
1 ts tørket oregano eller basilikum
Salt og pepper

Hvit saus
3 dl laktosefri melk
1 ss maisenna
En god håndfull revet ost
Salt

3 store poteter
Revet hvitost til gratinering

Slik gjør du
Sett stekeovnen på 200 grader og klargjør en medium stor ildfast form.

Ha litt olje eller hvitløksolje i stekepannen og stek kjøttdeigen ferdig. Ha i grønn del av purreløk og revet gulrot og la steke i noen minutter. Tilsett tomatpuré og la surre i et halvt minutt før du tilsetter hakkede tomater og vann eller hjemmelaget kraft. Skru ned varmen og la kjøttsausen småputre videre.

Vask og kutt potetene i omtrent 2 mm tykke skiver.

Lag deretter den hvite sausen
Ha melk og maisenna i en liten kjele, og kok opp til den tykner. Tilsett en håndfull revet ost og smak til med salt. Den laktosefrie melken er naturlig søt, så det kan hende den krever litt mer salt enn du tror.

Ta fram den ildfaste formen. Start med å legge ett lag potetskiver i bunn. Deretter kjøttsaus, så poteter, mer kjøttsaus, så poteter og avslutt med å ha over den hvite sausen. Topp moussakaen med revet hvitost. Stekes midt i ovnen i 30-40 minutter, til den er gylden og fin i fargen.

Server med en frisk grønn salat, fetaost og noen gode oliven. Gresk aften kan begynne!

Håper det smaker!

Julianne 💗