Dette er en klassiker. Jeg husker godt toro-pakningen som bød på norsk moussaka med poteter. Jeg har fremdeles ikke fått smaken på aubergine, så jeg fortsetter trenden som toro introduserte meg for. Hvis du ønsker, kan du selvfølgelig bruke aubergine i din moussaka. Aubergine er en lavFODMAP-grønnsak! Denne moussakaen passer perfekt som helgens ekstra gode middag 😊
Oppskriften er justert januar 2022
Moussaka
Oppskriften gir 3-4 porsjoner
Oppskriften er lavFODMAP, glutenfri og laktosefri
For melkefri bruk ris- eller mandeldrikk
Ingredienser
Kjøttsaus
2 ss rapsolje eller hvitløksolje
400 g kjøttdeig
En hånfull grønn del av purreløk
1 revet gulrot
1 ss tomatpuré
1 boks (400 g) hermetiserte tomater
1 dl vann eller hjemmelaget kraft
1 ts tørket oregano eller basilikum
Salt og pepper
Hvit saus
3 dl laktosefri melk
1 ss maisenna
En god håndfull revet ost
Salt
3 store poteter
Revet hvitost til gratinering
Slik gjør du
Sett stekeovnen på 200 grader og klargjør en medium stor ildfast form.
Ha litt olje eller hvitløksolje i stekepannen og stek kjøttdeigen ferdig. Ha i grønn del av purreløk og revet gulrot og la steke i noen minutter. Tilsett tomatpuré og la surre i et halvt minutt før du tilsetter hakkede tomater og vann eller hjemmelaget kraft. Skru ned varmen og la kjøttsausen småputre videre.
Vask og kutt potetene i omtrent 2 mm tykke skiver.
Lag deretter den hvite sausen
Ha melk og maisenna i en liten kjele, og kok opp til den tykner. Tilsett en håndfull revet ost og smak til med salt. Den laktosefrie melken er naturlig søt, så det kan hende den krever litt mer salt enn du tror.
Ta fram den ildfaste formen. Start med å legge ett lag potetskiver i bunn. Deretter kjøttsaus, så poteter, mer kjøttsaus, så poteter og avslutt med å ha over den hvite sausen. Topp moussakaen med revet hvitost. Stekes midt i ovnen i 30-40 minutter, til den er gylden og fin i fargen.
Server med en frisk grønn salat, fetaost og noen gode oliven. Gresk aften kan begynne!
Håper det smaker!
Julianne 💗
Jeg forsøkte meg på denne i dag, og den ble virkelig god – faktisk mye bedre enn Toro sin ;) Spesielt blant oss voksne; barna er dessverre mer kresne til f. eks. tomater på boks (jeg brukte hakkede). Men jeg sleit litt med den hvite sausen, og skulle gjerne hatt noen gode tips til hvordan få denne til å tykne (jeg brukte målene i oppskrifta og lot den småkoke i 2-3 min), og hvordan unngå at den svir seg…(jeg rørte nesten hele tiden…)…!! Tips mottas med takk :)
Hei Kirsten Marie! Så godt å høre at moussakaen falt i smak (hos de voksne, hehe). Når det gjelder den hvite sausen, så forstår jeg godt frustrasjonen hvis den ikke vil tykne. Det har jeg opplevd noen ganger :P Men det er i utgangspunktet to måter å lage saus med maizenna på. Den ene er å gjøre det slik jeg har gjort i oppskriften: Ha kald væske og maizenna i en kasserolle og la den sakte koke opp (jeg koker den opp på medium varme, slik at det ikke går for fort). Da tykner den sakte, men sikkert. Den andre måten er å tilsette maizenna i det væsken er varm. Da må du først blande maizenna i kald væske (enten i et lite glass, eller i en boks med lokk som du rister) og tilsette litt og litt i den oppvarmede væsken. Da vil den også tykne. Jeg foretrekker å gjøre det slik jeg har gjort det i denne oppskriften, da synes jeg smaken blir bedre :)
Håper dette var til hjelp!
Mvh Julianne :)
Hei! Om jeg vil tilsette aubergine i denne. Hvordan gjør jeg det da? Og hvor mye burde jeg bruke? :)
Mvh
Johanna :)
Hei :) Godt spørsmål, Johanna! Jeg googlet det, og ser at andre skjærer auberginen i skiver, steker de i stekepannen noen minutter på hver side før de danderer den i en ildfast form. Bruk en hel aubergine til denne oppskriften :) Lykke til! Håper det smaker bra med aubergine også :) Hehe.
Mvh Julianne
Skal de erstatte potetene da, eller skal det være begge deler? Har aldri smakt aubergine før så blir spennende å se hvordan det smaker ;) Vurderer å steke en skive eller to først som en liten test :P
Vh Johanna
Da erstatter du potetene ja. Om du er usikker, går det nok helt fint å bruke begge deler :) Aubergine har en spesiell konsistens og annerledes smak, det er derfor jeg foretrekker poteter i moussakaen. Hehe. Men det er alltid gøy å prøve noe nytt :D
Mvh Julianne
Husk bare å skjære Auberginen i skiver, strø salt over og la det ligge i minst 30 min, skyll av salet for ellers blir bitterstoffene sittende og det smaker ikke godt……
Det var et godt tips :)
Hei! Jeg leste tydeligvis oppskriften feil, for jeg brukte 2 Auberginer og 3 poteter
Takk Julianne for nydelig middag i dag, jeg snudde litt om på ukeplanen din og lagde moussaka til familien idag. Det ble ingen rester igjen. Har nettopp begynt å følge deg og det vil jeg forsette å gjøre. Gleder meg til flere gode middagsoppskrifter framover.
Tusen takk for hyggelig tilbakemelding på moussakaen! Kjekt å høre at du vil følge med videre, det motiverer meg og gjør meg glad :D Hilsen Julianne :)
Hei. Ville bare si at det er utrolig gøy og bra at du har så mange gode oppskrifter som er bra for min mage?Jeg lagde Moussaka i går og den ble veldig god,fulgte oppskriften til punkt og prikke,men slet litt med oppblåst mage etterpå. Lurte på om du bruker noen spesielle bokser med hakkede tomater el maizenamel? Hilsen Tone
Hei Tone :) Takk for hyggelig kommentar, det er godt å høre at magen din trives med det nye kostholdet! Det er ikke godt å si hvorfor du ble litt luftig etter maten i går, det kan selvfølgelig ha noe med mengdene du spiste, stressnivå, dagsform og ikke minst hva du hadde spist tidligere på dagen :) Jeg bruker som regel økologiske hakkede tomater, ofte fra go green (hamstrer inn, MÅ ha hakkede tomater i matskuffen) :) Jeg håper luftplagene ga seg fort og at du er i fin form igjen nå.
Hilsen Julianne :)
Hei
Fantastisk oppskrift, veldig lett å følge å gjennomføre. ?
Er denne retten fin i startfasen n av dietten?
Ingrid
Hei Ingrid :) Så godt å høre at den falt i smak :) Ja, denne er fin i eliminasjonsfasen av dietten, også resten av oppskriftene her på bloggen (bortsett fra oppskriftene som er FODMAP-redusert) Lykke til!