Hei dere! Nå håper jeg den første arbeidsuken av 2016 har behandlet deg bra! Jeg har hatt en relativt rolig start på året, sett bort i fra at min nye bok endelig er ute i butikkene – tusen takk for alle gode tilbakemeldinger så langt! Selve boklanseringen er den 20. januar på Gyldendal i Oslo og alle mine lesere er hjertelig velkommen til en kjekk kveld med foredrag, smaksprøver og boksalg :-)
Jeg vet at noen av dere har pangstartet det nye året med et mål om å finne ut av mageplagene en gang for alle. LavFODMAP-dietten krever en del planlegging – spesielt om du er i gang med eliminasjonsfasen av dietten. I dag deler jeg oppskriten på noen nydelige havremuffins som egner seg spesielt bra som et sunt og mettende mellommåltid. Jeg lager gjerne dobbel porsjon av disse, fryser de ned og tar opp ved behov. De tiner raskt! Fine å ha i håndvæsken når du er på farten eller i matboksen på jobb.
Saftige havremuffins
Oppskriften gir 10 muffins
Oppskriften er lavFODMAP og laktosefri
For glutenfri, bruk glutenfrie havrergryn
For melkefri bruk mandeldrikk eller risdrikk
Ingredienser
2 egg
1 ½ dl laktosefri melk eller mandelmelk
2 dl havregryn
2 ss chiafrø eller linfrø
2 ss lønnesirup
½ ts bakepulver
1 ts kanel
½ ts vaniljepulver
½ ts salt
Forslag til fyll
En dl finkuttet friske jordbær, blåbær eller bringebær
Banan
Hakket mørk sjokolade (70 % kakao)
Tørkede tranebær eller kokosmasse
LavFODMAP-nøtter eller frø
Min favoritt er en kombinasjon av hakkede pekannøtter, mørk sjokolade og tørkede tranebær!
Slik gjør du
Sett stekeovnen på 200 °C. Bland ingrediensene sammen i en bakebolle og tilsett ønsket fyll. La røren svelle i 10 minutter. Gjør klar muffinsformene, gjerne i et muffinsbrett for ekstra støtte. Fordel røren i muffinsformene. Stek midt i ovnen i cirka 20 minutter til de er gyllen i fargen.
Håper det smaker!
Julianne 💗
Kan man bruke havremelk istedet for mandelmelk? :)
Hei du :) Du kan erstatte mandelmelk med havremelk – ikke noe problem! Havremelk er målt som høyFODMAP av Monash-teamet, om du følger eliminasjonsfasen av dietten. Om du føler havremelk går bra, så kan du helt klart bruke det. Håper det smaker :) Hilsen Julianne
Hei! Jeg har fått beskjed av legen om å prøve ut fodmap. Har litt problemer med å sette meg inn i alt, men prøver å forstå det meste selv. Det jeg lurer på er om lavkarbo-knekkebrødet fra det glutenfrie bakeri er innafor? Har ikke ingredienslisten foran meg, men fant en gammel på nettet. Tror det er ca det samme: Valnøtter, sesamfrø, gresskarkjernemel, linfrø, solsikkefrø, soyabønner, fiberhusk, bakepulver, salt, tamarikrydder
Ellers lurer jeg på om redbull/burn går greit på trøtte dager hvor kaffe ikke er tilgjengelig?
Utrolig glad for at jeg fant denne nettsiden forresten! Håper på en lykkelig mage og lysere sinn fremover :)
Hei du :) Lavkarbo-knekkebrødet du snakker om er fra Brisk, kan det stemme? Det inneholder noe soyabønner som er høyFODMAP. Det beste er å lage knekkebrødene dine selv, uten FODMAPs, men om du ikke har tilgang på annet knekkebrød, er knekkebrødet du nevner det helt greit å bruke en gang i blant.
Redbull/burn er jeg ikke sikker på, men de inneholder ofte store mengder sukker og koffein som i seg selv kan trigge mageplager. Prøv deg litt frem på mengdene, og vurder hvordan magen din tåler dette.
Ta kontakt om du er i Oslo og ønsker kostveiledning, så hjelper jeg deg gjerne i gang med lavFODMAP-dietten :) Lykke til!
Hilsen Julianne :)
Havremuffins skal absolutt prøves. Ser nydelig ut! Takk.
Jeg prøver meg på denne… Er denne lav foodmap?
Stusser litt på soya der, men må bare spørre så er jeg sikker. Vet det beste er å lage selv, men må bare sjekke om det er noen alternativer for dager hvor planleggingen ikke er 100%..
Semper Flapjack. Full av glutenfri ren havre, gresskarkjerner og tranebær blir den det perfekte mellommåltidet.
Lett å ta med – metter utrolig godt.
Ingredienser:
Glutenfrie havregryn 42%, vegetabilsk margarin(veg olje, vann, emulgeringsmiddel(E471,E322 soya)), fargestoff(E160b, E100), aroma), invertsukkersirup, tørkede søte tranebær 12%(sukker, tranebær), sukker, gresskarkjerner(4%), aroma. Kan inneholde spor av nøtter.
Mvh. Sandra
Hei! Ja, semper Flapjack er absolutt et alternativ når du er på farten og trenger rask energi. Den er litt stor og inneholder mye havre, så jeg ville ha delt den i to og spist en halv en om gangen, slik at du har den i to mellommåltider. Prøv deg eventuelt litt fram :) Hilsen Julianne
ah, perfekt. Takk for svar! :-)
Akkurat meldt meg på boklanseringen. Blir spennende. Gleder meg!
Så kjekt, Sandra! Da ses vi :D Jeg gleder meg også!
Med frosne bringebær og en halv liten rute med hvit sjokolade på toppen var dette veldig godt ;)
N a m :D Det høres himmelsk ut!
Hei! Oppdaget nettopp bloggen din, og her er mye god informasjon og gode oppskrifter! Gleder meg til å teste ut :-) blir litt forvirret da jeg har en liste med matvarer fra balderklinikken, der det står feks at mandelmelk og rismelk er høyFODMAP, mens de sier havremelk og havrefløte er lavFODMAP… Føler det er motsatt ift det du bruker i oppskriftene dine og i svar du har gitt på spørsmål. Er det du følger nytt og oppdatert, og det jeg bør følge?
Hei du :) Jeg følger Monash University low FODMAP-diet app, og mine lister er oppdaterte. Det skjer endringer noen ganger i året, så om du har en gammel liste så kan det hende at denne er utdatert :) Last ned Monash sin app også! Så er du helt sikker. http://lyngstadernaering.no/2013/10/08/low-fodmap-diet-app-2/
Takk for svar :-) ja, skal skaffe meg den appen. Kan jeg bare spørre om du vet hva alternativ fløte som er best ift lavFODMAP? Visst ikke havrefløte er bra? Tenker spesielt på den som kan vispes. Jeg tåler dårlig melkeprotein, så må ha alternativ til laktosefri kremfløte.
Appen må du skaffe deg! Om havrefløten går bra for deg, så fortsetter du med den. Alternativt kan du piske den harde delen av kokosmelk (sett hele boksen i fryseren) til kokoskrem! Veldig godt og verdt å prøve :)
Hei
Jeg lurte på 2 ting
Har du planlagt noe foredrag framover?
Det står i den nye boken at man bør variere frokost lunsj og kveldsmåltid og gjerne kun ha et måltid med bakst. For meg som er lite glad i grøt lurte jeg på om det er noen av bakst oppskriftene dine som er fine å kombinere på en dag uten at det blir for høy fodmap?
Hei du!
Jeg har ikke planlagt så mange foredrag fremover, men jeg gir en lyd så snart planene er klare. Det blir helt klart flere foredrag fremover!
Grunnen til at det kan være lurt å variere måltidene i løpet av dagen, er fordi det gir en enkel huskeregel i planleggingen. Du trenger ikke spise grøt ;)
F.eks
Frokost: lavFODMAP-knekkebrød/brød med pålegg
Lunsj: lavFODMAP-middagsrester, eller en salat med egg/kylling, eller magevennlige lapper/bokhvetepannekaker med pålegg
Middag: lavFODMAP-middag
Kvelds: Laktosefri yoghurt med nøtter, frø og lavFODMAP-frukt
Svarte jeg egentlig på spørsmålet ditt nå? :P
Hilsen Julianne
Kan en erstatte havregryn med bokhveteflak?
Ja! Du kan i alle fall bytte ut noe av havregrynene med bokhveteflak. Jeg har ofte brukt quinoaflak i disse, og det gir en veldig god smak og konsistens :-)
Hva er det i de muffinsene på bildet som ikke har bringebær. Banan?
Banan :) De andre har friske jordbær i seg!
Har akkurat fått diagnosen ibs og tenkte begynne med lav fodmap så blev glad når jeg fant din blogg :-) men undrer på dette med brød noe jeg spiser 3 ganger om dagen er det ok og bake med gluten fri mel mix ?
Hei Heide! Så hyggelig å høre :) Om du spiser brød tre ganger om dagen, kan dette være en av grunnene til at magen din ikke spiller på lag. Jeg anbefaler å bytte ut ett eller to brødmåltider med annen mat for å få inn mer variasjon og mindre FODMAPs i løpet av dagen, men om du skal spise brød, kan du bake med glutenfri lys melmiks for å lage brød. Last ned listen over FODMAPs i matvarer, der vil du finne en oversikt over lavFODMAP-hurtigløsninger/halvfabrikata som egner seg på lavFODMAP-diett. Se også under oppskrifter her på bloggen og «noe å ha pålegg på» hvor du vil finne mine magevennlig alternativer til brød :) Lykke til videre! Hilsen Julianne
Hei,
Et spørsmål, jeg følget oppskriften og stekte de i 20 minutter. De var råe inni og satt fast i formene. Gjorde jeg noen feil eller skulle de vart stekt litt lenger?
Inger
Hei Inger! Så leit å høre at muffinsene ikke ble vellykket. Det kan hende du skulle ha stekt de litt lenger. Det er litt forskjell på stekovner! Stikk en strikkepinne i neste gang for å sjekke om de er ferdige (på lik linje med en kake). Er det deig på pinnen, steker du dem litt til – helt til du kan stikke pinnen nedi uten at det fester seg deig på. Da er de ferdige :)
Hei. Er det nyttig å bytte ut vanlig havregryn med glutenfrie? Og kan man spise mye cottage cheese? Så et annet sted at det var anbefalt maks 2ss…
Takk for hjelp ?
Hei Monica :) Nei, FODMAP-innholdet er likt i glutenfrie og vanlige havregryn, så om du ikke har problemer med gluten vil det ikke ha noe å si :) Husk at ingrediensene i denne oppskriften er til flere muffins, noe som gjør at mengden havre, cottage cheese osv er fordelt på flere porsjoner :)
Store eller små muffinsformer? :)
Hei Oda :) Helt vanlige muffinsformer som du kjøper på butikken – ikke store :)
Heisann! Har egentlig ikke behov for å gå på lav fodmap, men lagde desse for å ha noe kjapt og enkelt å «innhalere» som frokost ?
Problemet mitt var at de ble helt flate til tross for å ha svellet i 10min. Noen tips for å få dem luftig?
Hei :) Så bra muffinsene falt i smak! Siden disse ikke inneholder gluten eller hvete, blir de ikke så høye og luftige. Saftige blir de derimot :D
Hei! Disse var kjempegode, men synes det henger igjen mye i formen når jeg skal ta de ut (brukte engangs papirformer). Smører du formene?
Hei Ingerid! Takk for tilbakemelding :) Det gjør de her også, og kan muligens ha noe med at de ikke har så mye fett i seg? Jeg smører ikke formene, men bruker en skje til å få med meg alt på papiret (om jeg er blandt folk, hvis ikke spiser jeg direkte av papiret 😂) Du kan jo tilsette litt smør eller olje i røra om du vil, kanskje det blir bedre?