Etter smell-innlegget hvor jeg viser et bilde av hvordan jeg ser ut etter en periode jevnlige høyFODMAP-utskeielser, fikk jeg en kommentar jeg fikk lyst til å svare på i et eget innlegg:

– Hei.

Så flott at du deler nedturer med oss. Det er det ikke mange som gjør :) Motgang og nedturer er viktige deler av livet det og, men det glemmes lett i nettverden.

Jeg savner mer om hva som skjer når du får en “smell”. Oppblåst mage i treningstøy gir vel ikke hele bildet av hva som skjer ved en “smell”…??

Jeg strever veldig med å holde meg 100% innenfor LAV FODMAP, og har så langt bare korte gode perioder. Enhver lille utskeielse merkes på doturer og ikke minst, et energinivå som er i kjelleren (trening kan jeg bare drømme om). Jeg føler jeg er i startfasen HELE TIDEN. Selv om jeg stadig lærer, kommer “smellene” veldig tett (1x pr uke).

Er dette vanlig? Med to små og full jobb, er kostomlegging krevende. Men gir ikke opp. Boka er kjempefin, og gir oppmuntring.

Ja, det er nok mer bak en «smell» enn en oppblåst mage. Min oppblåste mage representerer ubehag, luftsmerter og ikke minst et behov for å slippe luft. I tillegg er avføringsmønsteret ute og kjører og energinivået ikke helt der jeg ønsker at det skal være. Dette er mine klassiske IBS-symptomer under dårlige perioder.

Vi har nok alle forskjellige måter å mestre plagene våre på. Selv velger jeg å ikke la plagene stoppe meg fra å gjennomføre hverdagens planer og gjøremål. Derfor gjennomfører jeg treningsøkten selv om sofaen frister mest, gjør mine arbeidsoppgaver, lager mat og spiser mine måltider. For meg er dette en måte å komme meg raskere gjennom en dårlig periode. Jeg har lenge nok latt dårlige perioder styre hverdagen, og det lar jeg bare ikke skje lenger. Min mestringsmetode er å ta kontrollen.

IBS kommer i forskjellig alvorlighetsgrader, og for noen setter plagene større begrensninger i hverdagen enn for andre. Selv har jeg en relativ enkel hverdag hvor jeg foreløpig bare har meg selv og en samboer å ta hensyn til. Selvsagt blir det hele mer utfordrende når det er barn inne i bildet. Det er ikke enkelt å følge et lavFODMAP-kosthold når man har andres timeplaner å ta hensyn til, i tillegg til å måtte sørge for mat til flere i familien.

Både Kari og jeg ønsker å høre din erfaring med å følge et FODMAP-redusert kosthold i kombinasjon med en hektisk hverdag med barn eller andre hensyn. Legg igjen en kommentar i kommentarfeltet eller send meg en melding på facebook. La oss inspirere hverandre!

Julianne