Nå som hele familien er hjemme pga pappaperm (heldigvis) – spiser vi stort sett alle måltider sammen. Det går derfor med en del brød her hjemme, noe som betyr at jeg kan bake oftere enn før. Nå står surdeigsstarteren min på kjøkkenbenken og er nesten alltid klar til bruk!
I dag deler jeg oppskrift på et saftig og godt brød som jeg drømmer om om natta! Det blir sprøtt i skorpen og holder seg saftig i flere dager.
Mange spør hvordan jeg oppbevarer surdeigsbrødene mine. Jeg har en brødpose av lin som min mor har sydd til meg, eller så pakker jeg det inn i et rent kjøkkenhåndkle. Da holder skorpen seg sprø beskytter innmaten for å tørke inn.
For deg som ikke ønsker sprø (noen ganger dødelig) skorpe, kan du oppbevare brødet i en brødpose av plast. Da blir skorpen mykere, men brødet blir raskere tørt inni 😊
Surdeigsbrød av spelt og havre (grytebrød)
Oppskriften gir ett brød
Oppskriften er lavFODMAP, laktosefri og melkefri
Oppskriften inneholder gluten
Ingredienser
350 g sammalt speltmel
200 g siktet speltmel
50 g store havregryn
1 ts salt (ca 5 g)
400 g vann
2 ss surdeigsstarter
Slik gjør du
Bruk en digital kjøkkenvekt som du kan nullstille når du baker.
Mål opp de tørre ingrediensene og bland godt i en bakebolle. Tilsett vann og surdeigsstarter og kna deigen godt sammen. Sett lokk på bakebollen eller dekk den med plastfolie eller lignende. La heve i romtemperatur på kjøkkenbenken i 10-12 timer.
Etter 10-12 timer
Hell deigen ut på kjøkkenbenken og brett den noen ganger innover seg selv, slik at deigen får litt spenst i seg. La etterheve i ca. 1 time. Mens du venter, varmer du opp stekeovnen og jerngryta.
Sett stekeovnen på 250 grader. Sett en jerngryte med lokk inn i ovnen på nederste rille og la den varme seg godt opp (minst en halv time).
Ta jerngryta ut av ovnen og strø litt mel i bunnen av gryta. Form deigen lett til et rundt brød med hendene, og legg deigen forsiktig over i gryta. Lag noen snitt i toppen med en kniv eller et gammeldags barberblad.
Sett lokket på gryta og deretter hele gryta inn i ovnen. La brødet steke i 30 minutter på 250 grader med lokk. Ta deretter av lokket og se så fint brødet ditt er!
Skru ned temperaturen til 200 grader og stek brødet videre i ca. 15 minutter.
Løft brødet ut av gryta og avkjøl på rist før du nyter.
Håper det smaker!
Julianne 💗
Dette må være den beste brødoppskriften du har rørt sammen noensinne! Har nettopp bakt brødet, og aldri før har det vært så saftig og luftig ? Tuusen takk for en så nydelig oppskrift! Dette blir det flere av!
HURRA! SÅ FANTASTISK TILBAKEMELDING! TUSEN TAKK :D :D :D
Kan man bake dette uten gryte?
Hei Gerd-Anita! Ja, det vil jeg tro går helt fint :) Bruk gjerne en brødform!
Hei! Hvordan blir syrligheten til brødet med denne metoden?
Hei :) Jeg synes ikke disse brødene smaker surt i det hele tatt. Hever brødet lenger enn 12 timer blir smaken syrligere (i tilfelle du liker det syrlig) :)
Hei! Bruker dere kjøkkenmaskin på dette brødet eller eltefri-metode? Sånn at man bare rører det godt sammen? Aldri laget surdeisbrød før.
Tusen takk for svar :)
Hei Trine Lise! Jeg bruker ikke kjøkkenmaskin, men knar deigen lett sammen med hendene. Det er helt greit å bruke kjøkkenmaskin, men spelt tåler ikke like «hard» medfrart som f.eks hvete, så bruker du kjøkkenmaskin – kjør deigen på lav hastighet og ikke for lenge :) Lykke til! Surdeigsbaking er virkelig gøy når du først kommer i gang 😃
Nydelig brød! :) Utrolig artig start for førstegangs surdeigsbaker! Hvordan er holdbarheten på disse brødene vs. «vanlig» brød?
Hei Anea :D Så utrolig kjekt å høre!! Takk for tilbakemelding. Hjemmebakt brød holder seg ikke ferskt like lenge som et kjøpebrød, så du må gjerne fryse ned halvparten om du/dere ikke spiser opp hele på 2 dager. Jeg oppbevarer brødet i en brødpose av lin (eller bomull) og da synes jeg dette brødet holder seg saftig også på dag 3. Hilsen Julianne :)
Tusen takk for mange gode oppskrifter. I dag har det blitt både surdeigsbrød, banangranola og smoothie.
Bare koselig! Veldig kjekt at du bruker oppskriftene <3 Det gjør meg så glad! God helg til deg, Jorunn :)
Hei Julianne?
Jeg prøver meg fram med surdeigsbaking, har ikke lykkes særlig godt ennå, men har så lyst å få det til?
Lurer på, når brøddeigen har stått på kjøkkenbenken over natten, ser du da at den har hevet seg? Det gjør ikke min, og jeg blir like skuffet hver gang jeg kommer på kjøkkenet om morgenen og titter oppi bakebollen og den ser ut akkurat som da jeg satte den. Lurer på hva som gjør det, for i går var surdeigsstarteren full av liv og jeg hadde store forventninger til en deig som hadde est noe skikkelig i løpet av natten. Kanskje er det forskjell på grove og fine deiger? Jeg har ikke fått til bollebaksten med surdeig heller, altså.. Har fryseren full av mer og mindre fiaskobakst? Vil så gjerne lykkes?
Hei Grete :) Hmm. Ja, jeg ser forskjell på deigen etter heving, men mindre på dette brødet enn på brød som har en løsere deig. Bakst med surdeig og spelt hever ikke i like stor grad som bakst laget med gjær synes jeg – men resultatet blir bra likevel!
Det kan være at starteren din ikke er helt i form, hvor ofte baker du med den? Bra du ikke gir deg, Grete!! Da får du det til snart! :)
Jeg fatter bare ikke hva jeg gjør galt her! De siste 3 gangene jeg har prøvd meg på 12-timers surdeigsbrød, så blir det flatt som en pannekake! Sist gang var nok ikke surdeiga aktiv nok, men i går da jeg satte deigen, var den boblende og hadde heva seg litt i glasset. Men likevel når jeg steker det blir det flatt! Er i ferd med å gi opp hele surdeigsbakinga:-( Eneste jeg får til er surdeigsrundstykker, og de kommer jeg nok til å fortsette med. Noen åpenbare feil jeg gjør?
Hei Therese! Så rart at det ikke fungerer – men jeg opplevde det samme som deg med denne oppskriften i lang tid. Da var det surdeigsstarteren min som ikke gjorde jobben – selv om den boblet friskt! Ja, det var skikkelig rart og veldig frustrerende…! Jeg endte med å vekke til live en starter jeg hadde i fryseren, og da den var bakeklar prøvde jeg igjen oppskriften og DA FUNGERTE DET. Igjen og igjen og igjen :) Så spørsmålet er om det samme gjelder for deg? :/ Jeg vet ikke, men jeg håper virkelig du lykkes med dette brødet <3
Hei! Prøvd å bake Grytebrød i dag, men den ble flat og seg… deigen hevet seg kjempe fint, var fin og elastisk når jeg skulle brette den på morgningen.. hva har skjedd? Kan det vare fordi jeg har brukt en kald starter fra kjøleskap?
Takk på forhånd!
Hei Greta! Beklager sent svar fra meg. Ja, det kan være årsaken. Du bør friske opp starteren din før du baker dette brødet: ta den ut av kjøleskapet og gi den mel og vann og la den stå på kjøkkenbenken i 10-12 timer til den bobler godt. Så bruker du den i baksten :D Jeg håper brødet ble godt på smak <3 Hilsen Julianne
Hvor stor er gryten du bruker?
Mvh Torill🤗
Hei Torill! Jeg mener min er 5 liter :) Julianne