Nå som hele familien er hjemme pga pappaperm (heldigvis) – spiser vi stort sett alle måltider sammen. Det går derfor med en del brød her hjemme, noe som betyr at jeg kan bake oftere enn før. Nå står surdeigsstarteren min på kjøkkenbenken og er nesten alltid klar til bruk!

I dag deler jeg oppskrift på et saftig og godt brød som jeg drømmer om om natta! Det blir sprøtt i skorpen og holder seg saftig i flere dager.

Mange spør hvordan jeg oppbevarer surdeigsbrødene mine. Jeg har en brødpose av lin som min mor har sydd til meg, eller så pakker jeg det inn i et rent kjøkkenhåndkle. Da holder skorpen seg sprø beskytter innmaten for å tørke inn.

For deg som ikke ønsker sprø (noen ganger dødelig) skorpe, kan du oppbevare brødet i en brødpose av plast. Da blir skorpen mykere, men brødet blir raskere tørt inni 😊

Surdeigsbrød av spelt og havre (grytebrød)


Oppskriften gir ett brød
Oppskriften er lavFODMAP, laktosefri og melkefri
Oppskriften inneholder gluten

Ingredienser
350 g sammalt speltmel
200 g siktet speltmel
50 g store havregryn
1 ts salt (ca 5 g)
400 g vann
2 ss surdeigsstarter

Slik gjør du
Bruk en digital kjøkkenvekt som du kan nullstille når du baker.

Mål opp de tørre ingrediensene og bland godt i en bakebolle. Tilsett vann og surdeigsstarter og kna deigen godt sammen. Sett lokk på bakebollen eller dekk den med plastfolie eller lignende. La heve i romtemperatur på kjøkkenbenken i 10-12 timer.

Etter 10-12 timer
Hell deigen ut på kjøkkenbenken og brett den noen ganger innover seg selv, slik at deigen får litt spenst i seg. La etterheve i ca. 1 time. Mens du venter, varmer du opp stekeovnen og jerngryta. 

Sett stekeovnen på 250 grader. Sett en jerngryte med lokk inn i ovnen på nederste rille og la den varme seg godt opp (minst en halv time).

Ta jerngryta ut av ovnen og strø litt mel i bunnen av gryta. Form deigen lett til et rundt brød med hendene, og legg deigen forsiktig over i gryta. Lag noen snitt i toppen med en kniv eller et gammeldags barberblad.

Sett lokket på gryta og deretter hele gryta inn i ovnen. La brødet steke i 30 minutter på 250 grader med lokk. Ta deretter av lokket og se så fint brødet ditt er!

Skru ned temperaturen til 200 grader og stek brødet videre i ca. 15 minutter.

Løft brødet ut av gryta og avkjøl på rist før du nyter.

Håper det smaker!

Julianne 💗