Denne oppskriften gir meg gode, saftige magevennlige brød hver eneste gang og er veldig lett å lage. Du trenger bare røre sammen deigen (f.eks på kvelden), legger deg for kvelden og lar hevingen skjer om natta. Dagen etter baker du ut og steker brødene 😊
Oppskriften finner du også i min nyeste bok Mageplagefri som hjelper deg ta grep som får magen din i varig balanse.
Boka kan kjøpes hos Norli her
Brødet kan du lage med surdeigsstarter eller med tørrgjær og det egner seg veldig godt til frysing!
Magevennlig matpakkebrød
Oppskriften gir 2 brød
Oppskriften er lavFODMAP, laktosefri og melkefri
Ingredienser
750 g kaldt vann
50 g boblende surdeigsstarter eller ½ ts tørrgjær
400 g siktet speltmel
600 g sammalt, finmalt speltmel
2 ts salt
Tips!
Du kan gjerne tilsette litt frø, nøtter, havregryn, hirseflak i deigen om du vil. Reduser i så fall litt på melmengden 😊
Slik gjør du
- Bruk gjerne en digital kjøkkenvekt som du kan nullstille.
- Ta fram en stor bakebolle og ha i vann og surdeigsstarter (eller tørrgjær)
- Tilsett mel og salt og kna godt sammen med hendene til deigen er godt kombinert.
- Dekk bakebollen med lokk og la deigen heve i 10-12 timer på kjøkkenbenken.
Etter heving
- Gjør klar to brødformer og kle dem med bakepapir.
- Ha deigen ut på kjøkkenbenken, del deigen i to emner og ha dem over i hver sin brødform og la etterheve i 1 time.
- Varm opp stekeovnen på 225 °C og sett en stekeplate på nederste rille.
- Ta en skarp kniv og lag et snitt langs brødets overflate.
- Sett begge brødformene inn i ovnen og stek først 10 minutter på 225 °C før du senker temperaturen til 200 °C og steker videre i ca. 40 minutter til brødene har fått en mørk og fin farge på overflaten.
- Sjekk om brødene er ferdige ved å ta dem ut av brødformen og banke forsiktig langs hele brødets underside. Når du hører en jevn hul lyd, er brødene ferdige.
- Avkjøl brødene på rist og nyt med godt pålegg!
Håper det smaker!
💗 Julianne
Hei! Dette så veldig enkelt og godt ut :) jeg trodde speltbrød kun var lavfodmap hvis det var laget på surdeigstarter. Er det også lavfodmap hvis man ikke har surdeigstarter, men bruker tørrgjær som i oppskriften?
Hei Cecilie! Det stemmer at FODMAP-innholdet i baksten reduseres når du bruker surdeigsstarter, men erfaringen min er at mange med IBS tåler godt å langtidsheve baksten med litt gjær, derfor anbefaler jeg å prøve det og heller ta en vurdering på hvordan det går. Langtidshevingen i seg selv gjør baksten snillere for magen, men vi har fremdeles ikke data (tror jeg) på om FODMAP-innholdet reduseres uten surdeig, eller om det er noe annet som gjør at magen ser ut til å tåle det godt :) Mvh Julianne
Dersom tilsetter frø, nøtter, havregryn, hirseflak – ha vekten på og reduser melmengde så totalen av tørre i ingredienser er 1000gram?
Hei! Ja, veldig godt spørsmål – akkurat slik gjør jeg det. Jeg gjør det som regel med de siste 100 grammene, litt havre, litt hirse og så diverse frø. Vil du ha mer frø, kan du bare tilsette litt mer væske 😊
Hei, og takk for en veldig god oppskrift:) Smakte kjempe godt, og var veldig lett å lage også! Jeg lurer imidlertid på om det har noen betydning om jeg bytter om på melmengden, i forhold til lav FODMAP, for å få et litt lysere brød?
Mvh Ann Karin
Hei Ann Karin :) Takk for hyggelig melding, glad brødet falt i smak! Det er bare å bruke mer siktet speltmel om du vil, FODMAP-innholdet blir trolig lavere med mindre sammalt mel 😊 Julianne 🌸
Hei. Skal deigen knas på nytt før brødene legges i formene?
Hei! Du kan helle deigen rett i formene, det fungerer, men jeg heller deigen ut på bakebordet, deler den i to og strekker deigen litt før jeg former dem og legger dem over i brødformene :) Du får gode brød av å gjøre begge deler! Hilsen Julianne :)
Hvilken surdeigsstarter byukerdu? Hvordan lager du den? Står d i boka di?😊
Hei Annika! Her finner du en oppskrift på surdeigstarter:
https://lyngstadernaering.no/surdeigsstarter-av-spelt
I boka får du oppskrift OG en guide som svarer på alle spørsmål om surdeig, pleie og oppbevaring 😊 Så om du har boka, så kan du scanne QR-koden og få den + flere nyttige ressurser <3
Hilsen Julianne
Det blir spennende å prøve;)
Håper det faller i smak 😃
Hei,har bakt dette noen ggr.nå og syns deigen blir litt forskjellig hver gang😊Men smaker godt.👍😊I går satte jeg deig,knadde sammen på benken og var godt fornøyd.Etter 14 timer heving(muligens for lenge)🤔,var den såpass klissete at jeg måtte bruke en god del mel for å få knadd og forma brød.Tenker det er dumt og usikker om det kan bli litt høy fod map🤔Ser fin ut og gleder meg på å smake og håper jeg tåler de ganske greit😊
Hei :) Ja, deigen blir mer flytende jo lenger den står – og det du kan gjøre da, er at du heller deigen direkte opp i formene isteden for å forme deigen. Det fungerer utmerket det også! At du bruker litt mel til utbaking går helt sikkert fint med tanke på FODMAPs – jeg håper de ble vellykket og at magen blir fornøyd 😄
Hvis du ikke har laget»surdeigsstarter» hvordan kan du lage brødene uten det? Håper på svar
Hei Maria Iselin :) Ja, da kan du bruke 1 ts tørrgjær istedenfor :)
Hei! Kan jeg bruke grovmalt sammalt spelt, eller er det kun finmalt som er lav fodmap?
Hei Kristine! Det kan du bruke, men da blir baksten litt tyngre vil jeg tro 😄
Kan man lage denne oppskriften med rundstykker? :))
Ja, det kan du :)
Jeg bruker å bake og steke dem på samme måte som med mine eltefrie rundstykker: https://lyngstadernaering.no/surdeigsrundstykker-av-spelt-lavfodmap
Julianne :)