Asafoetida eller asafetida er et krydder som vil gi retten din en smak som minner om løk og hvitløk – helt uten FODMAPs! Asafoetida er veldig vanlig i indisk matlaging, blant annet i vegetariske curries. Det ryktes at asafoetida er flatulensreduserende (altså – at det reduserer promping) og har derfor blitt brukt som medisin mot gassplager og forstoppelse i noen deler av India. Det er mulig inderne bruker asafoetida som erstatning for løk og hvitløk i matlagingen og at det er det som gjør at de promper mindre, ikke vet jeg 😊
Asafoetida kan være vrient å finne i butikk, men google det så finner du det nok til salgs på nett!
Julianne 💗
Kan kjøpes på teleapoteket.no
Hei!
Jeg er kjempeglad for at jeg har funnet siden din. Alt stemte med de plagene jeg har hatt i mange år. Nå har jeg lagt om kosten. Og bare etter et par uker er jeg veldig mye bedre. Men jeg sliter litt med å finne ut hva jeg skal spise til middag. Jeg gleder meg til kokeboka di kommer. Jeg har spist masse woksauser i pose og glass. Og med masse grønnsaker, har jeg trodd jeg har spist sunt. Og fått kjempeproblemer etterpå. Jeg har fremdeles lyst til å spise wok. Har bestilt og fått tilsendt det her krydderet. Men jeg har litt problemer med å vite hvordan og hvor mye jeg skal bruke av det. Tenkte å bruke det sammen med svinekjøtt, de grønnsakene jeg tåler og soyasaus.
Mette
Hei Mette :)
Så godt å høre at du føler deg bedre! Du spiste nok sunt før, men grønnsakene kan nok ha gjort at du følte deg dårlig. Wok er himmelsk, og det kan du selvfølgelig fortsette å spise. Jeg lager wok av lav FODMAP grønnsaker som gulrot, vannkastanjer, paprika, litt brokkoli, vårløk (kun det grønne) og av og til litt poteter faktisk. Hehe. I tillegg til kylling, svin eller laks og ris/risnudler ved siden av. Når det gjelder saus så har jeg egentlig bare brukt soyasaus og godt med krydder. En liten dæsj sweet chilisaus er også godt til, bare for å ha noe å dyppe i. Sweet chilisaus inneholder hvitløk, men det er veldig lite når det spises i små mengder. Når det gjelder asafoetida så må du nesten bare smake deg fram. Begynn med pittelitt, smak og vurder om du vil ha i mer. Asafoetida lukter litt rart, men det smaker bedre enn det lukter :)
Mvh
Julianne
Asafoetida/ Dyvelsdrek eller på norsk: Djevelmøkk er ikke lett å få tak i, men definitivt verdt litt jobb. Fint å se at denne kan erstatte løk og hvitløk, for jeg tenkte, med desperasjon, på livet uten løk….
Djevelmøkk. Det var et godt beskrivende ord for asafoetida! Jeg bruker det ikke selv, jeg lever godt med den grønne delen av vårløk, purreløk og gressløk i mat som et alternativ til løk! Har du prøvd det? :-)
Jeg kjøpte denne i dag men ser den inneholder hvetemel men det er lenger ned på lista, men hvordan er dette i streng fase? Men tenker man ikke skal bruke så mye av dette krydderet i maten når det lukter så sterkt?
Hei Kristine! Mengden hvetemel vil ikke ha mye å si i mengdene du bruker dette krydderet. Jeg bruker det ikke selv, så jeg ville ha prøvd meg fram med mengdene med hensyn til smak :) Hilsen Julianne
Den er altså ikke noe for oss med cøliaki?
Anbefaler å undersøke om krydderet du vurderer inneholder gluten eller ikke. Jeg ser at noen inneholder hvetestivelse, som kan ha spor av gluten i seg. Andre er glutenfrie :) Mvh Julianne
Fikk kjøpt asafoetida på Vung Tau i Kristiansand. Der går den under navnet «Vandevi,» en gul liten boks med turkis etikett.
Hei Julie! Takk for tipset :D Ha en fin uke!
Fikk kjøpt samme boks på frukthandleren ved siden av Gunerius i Oslo. Spent på å prøve den ut!
Så kult, Thao :) Takk for tipset :D
Hei og takk for tips. Jeg fikk tak i krydderet på Bodystore og der står det ikke noe om hvetemel. Spent på å prøve dette.
Veldig spennende. Håper det fungerer godt for deg :) Jeg har ikke brukt det selv, så del gjerne dine erfaringer her i kommentarfeltet :)
Jeg har funnet dette krydderet på den lokale UMS.forretningen. Hurra! Savner løk og hvitløk, så gleder meg til å prøve. Jeg bare lurer, kan dette brukes til å drysse over maten eller er det kun egnet til å bruke mens du koker eller steker mat? Jeg leser at krydderet kan lukte litt skarpt, men at dette forsvinner under koking. Er et altså kun som bruk i matlagning eller som «dryssekrydder» også?
Hei Linda :) Jeg har veldig lite erfaring med dette krydderet, så her anbefaler jeg at du prøver deg litt fram. Men jeg vil tro det egner seg best i matlaging, siden det lukter litt ja :)
Andre alternativer som gir god smak er ramsløk (hvitløk) og grønn del av vårløk/purreløk :)