I går fikk jeg en hyggelig telefon av en eldre dame som hadde lest om meg i VG. Hun ringte for å høre om når den boken jeg skriver er å få tak i. Jeg fortalte at den kommer i januar neste år, og hun sa at det gledet hun seg til. Videre fortalte hun at hun selv slet med magen, og at vi tydelig hadde noe til felles. I motsetning til meg, tålte hun godt hvetemel, men det var laktose som skapte mest trøbbel for henne. Vi snakket litt om laktoseintoleranse og etterhvert spør hun meg om jeg ikke visste om det fantes laktosefritt meierismør. Jeg fortalte henne at meierismør er så godt som laktosefritt, så det kunne hun bare bruke uten problemer.

”Kan jeg?» sa hun med stor entusiasme.

«Ja, det kan du!» svarte jeg.

«Nå ble jeg veldig glad», sa hun.

”Nå skal jeg gi deg godt tips”, sa jeg og fortsatte:

«Mange av meieriproduktene som ikke er merket laktosefri eller laktoseredusert er faktisk naturlig lav på laktose. Dette gjelder for eksempel meierismør og hvitost.»

«Jarlsberg. Det har jeg fått beskjed om at går greit», sa hun.

«Jarlsberg går bra, men det gjør også annen hvitost!»

«Nå ble jeg veldig glad!» gjentok hun.

«Så bra, sier jeg!» (og ble veldig glad på hennes vegne). «Nå skal jeg lære deg et triks»,  sa jeg videre.

«Gå til kjøleskapet ditt. Ta fram smørpakka di og så ser du på ingredienslisten og innholdet av karbohydrater. Hva står det der?»

«1 gram, står det».

«I meieriprodukter som ikke er tilsatt sukker, spesielt i smør og ost – både myke og harde – viser karbohydratmengden innholdet av melkesukker, altså laktoseinnholdet i produktet. Det vil si at i smør, er det bare 1 gram laktose per 100 g. Det er veldig, veldig lite og derfor kan du som har laktoseintoleranse spise dette smøret.»

«Åhh!»

«Et annet eksempel er kremost. De fleste typer kremost inneholder kun 4 gram laktose per 100 gram. Ønsker du å lage ostekake, trenger du ikke lete etter laktosefri kremost. Skal oppskriften ha 200 gram kremost, får du 8 gram laktose i hele kaka, forutsatt at du lager den med laktosefri kremfløte. Så det vil også gå bra!»

Den hyggelige eldre damen takket så mye for gode råd og fortalte nok en gang hvor glad hun var – spesielt etter å ha fått vite etter at hun nå trygt kan bake årets julekaker med vanlig meierismør som gir den gode smaken.


Mange med kun laktoseintoleranse tåler opp til 12 gram laktose om dagen, gjerne fordelt utover dagens måltider. Denne mengden laktose finner du for eksempel i ett glass melk, et par skiver brunost og ett beger skyr eller yoghurt.

Meieriprodukter med naturlig lavt innhold av laktose er: meierismør, hvitost, brie, camembert, cottage cheese, fetaost, mozarella, pecorino, parmesan, cheddar, hvit geitost, chevre, sveitserost, havariost, emmentalerost, kremost og smørost. Når det gjelder de to sistnevnte bør du som følger et FODMAP-redusert kosthold være obs på innholdet av andre FODMAPs, som for eksempel løk og hvitløk.

For nøyaktig oversikt over laktoseinnholdet i meieriprodukter, ta en titt på melk.no sine nettsider:

Laktoseinnhold i meieriprodukter

og for oversikt over laktoseinnholdet i Tines produkter se her:

Laktoseinnhold i Tines meieriprodukter 

Nå som du er i laktosemodus, se også denne lille filmsnutten som opplysningskontoret for melk og meieriprodukter har laget. En kjempefin animasjonsfilm om hva som skjer i kroppen ved laktoseintoleranse:

Hva skjer i kroppen ved laktoseintoleranse? 

Et lite sparetips på tampen: 

Kjøper du laktosefri melk? Den laktosereduserte lettmelken inneholder kun 0,2 gram laktose per dl. Det er veldig lite, så den kan du trygt velge på LavFODMAP-diett.  Den laktosereduserte melken er ti kroner billigere enn laktosefri melk, så herer det noen kroner å spare ;)

Håper dette var nyttig!

Julianne 💗