Helsedirektoratet anbefaler generelt et begrenset inntak av alkohol og inntaket bør ikke overstige mer enn 10 g alkohol per dag for kvinner og 20 g for menn. Dette tilsvarer 1 enhet alkohol for kvinner per dag og 2 enheter alkohol for menn. Helsedirektoratet anbefaler også at man ikke drikker alkohol for helsens skyld, unngår beruselse og tenker over de situasjonene der man inntar alkohol.

Jeg vil ikke oppfordre til inntak av alkohol med dette innlegget, men gi en generell oversikt over alkoholholdig drikke som kan nytes i sosiale lag – i moderate mengder. Anbefalingene fra helsedirektoratet gjelder for alle, men har du IBS er disse anbefalingene desto viktigere å følge. Selv om alkohol ikke er en FODMAP, kan alkohol påvirke tarmmobiliteten og trigge IBS-symptomer.

En viktig forholdsregel
Ikke drikk alkohol på tom mage. Spis skikkelig mat før du skal nyte alkohol. Maten sørger for at alkoholen holder seg lenger i magesekken og  gjør at alkohol slippes saktere ut i tarmen som igjen reduserer sjansen for symptomtrigging. Alkohol kan, som nevnt, trigge symptomer, men et høyt inntak kan også gjøre oss mer avslappet i tillegg til å stimulere appetitten. Under slike forhold er det lett å skeie ut og angripe snacksskålen som sannsynligvis er full av magebøller. Det er også stor fare for FODMAP-kebab når du blir sulten ut i de sene nattetimer…

Alkoholholdig drikke og lavFODMAP dietten
Problemet med alkoholholdig drikke er potensialet for å få i seg overskudd av fruktose, noe som kan trigge symptomer hos IBS-pasienter. Dette forekommer ofte i det du drikker for mye alkohol, så her gjelder det å holde seg til moderate mengder.

Vin
Vin varierer i sødme. Et glass tørr vin inneholder minimalt med sukker og er sjeldent et problem, men søt vin, musserende vin og dessertvin inneholder ofte mye fruktose i forhold til glukose og kan trigge symptomer.  Ønsker du musserende vin se etter viner merket «brut nature» som betyr uten tilsatt sukker. Nettsiden levmeddiabetes.no har en liste over vin med lavt innhold av sukker og er bedre valg også for oss med IBS! Se listen HER. 

Øl
Selv om de fleste typer øl er brygget på byggmalt, er det kun en liten mengde bygg som gjenstår i det ferdige ølet og vil derfor ikke være et problem på lavFODMAP-diett. Øl er derimot ikke glutenfritt og kan ikke nytes av cøliakere.

Rom
Rom inneholder et overskudd av fruktose og er derfor ikke passende på lavFODMAP-diett.

Sprit/vodka
Sprit inneholder ikke FODMAPs og er derfor ok på lav FODMAP diett, men her er det igjen viktig å begrense mengdene. Det store problemet i forbindelse med FODMAPs oppstår gjerne på grunn av spritens blandevann.

Drinker og blandevann
Sprit blandes ofte med sukkerholdig drikke som brus og/eller juice. Brusen i Norge har en god balanse av fruktose og glukose og vil i utgangspunktet ikke trigge symptomer hos IBS-pasienter. Problemet kommer ofte i forbindelse med inntak av store mengder drinker med brus og/eller juice, hvor tarmen overbelastes av både alkohol og fruktose. Velg eventuelt å blande alkohol med sukkerfri brus og unngå fruktjuice! Vær obs på at noen drinker blandes med melk og inneholder derfor laktose.

Cider og rusbrus
Cider og rusbrus er ofte basert på eple eller pære og bør derfor unngås på lavFODMAP-diett.

Man møter mange utfordringer på lavFODMAP-diett og av og til vil man gå på en smell. Husk at dette ikke er farlig, og jeg skal love deg at det skjer! Ikke belast deg selv med dårlig samvittighet over slike episoder, men sørg heller for å komme inn i de gode rutinene raskt igjen.

Håper dette var nyttig.

Julianne 💗